Заради агресивния тон Русия губи своите съседи

Руският свят се свива и то не заради западното влияние
26 юни 2015 21:45,
482
Заради агресивния тон Русия губи своите съседи
Снимка: Reuters, архив

Протестите в Армения, започнали на 19 юни и наричани вече арменски Майдан, ще станат тест за готовността на елитите в Русия да тръгнат по цивилизован път и да избегнат изостряне на отношенията с тази страна, пише Независимая газета.

Агресивната външна риторика се мотивира единствено с грижа за руския свят. Нещо не ти допада присъединяването на Крим? Значи си против руския свят! Смяташ, че подкрепата за всевъзможни сепаратисти в постсъветското пространство дестабилизира региона, че е в разрез с принципите на добросъседство и поетите международни ангажименти? Тогава със сигурност си враг на руския свят.

Нищо че според последната анкета на ВЦИОМ, над 70 на сто от хората в Русия нямат и представа какво значение се влага в тези думи. Натрапваната проста формула "Русия-Путин-руският свят" не изисква да си вещ в терминологията, та нали всичко е очевидно: ако си за Русия, значи си за Путин, а щом си за Путин, ти автоматично си и "за" всички негови проекти, включително руския свят.

В днешната интерпретация руският свят е политически проект, нищо друго. И всички народи, които съдбата е свързала с него, за идеолозите на проекта са просто обекти без никаква субектност, без право, нито воля да вървят по собствен път. Затова се обяснява с чужди интриги нежеланието на съседните страни да се интегрират с Русия. Сиреч именно абстрактният Запад, а не провалът на Русия в опита да построи що-годе примамлив и действащ модел за развитие е виновен за избора на Грузия, Молдова и Украйна да се интегрират в западните институции, макар и в далечна перспектива.

Нарасналото положително отношение към ЕС в Беларус - по данни на Кентския университет, от 48 на сто през 2008 на 55 процента през 2013 г., явно също може да се тълкува през призмата на конфронтация между два проекта. Вместо да се отчете, че единият е изсмукан от пръста на колониалното минало.

Съответно всички дебати по руската телевизия за конфликтите и промените в политическия курс на съседни страни се въртят около противопоставянето по оста Русия-Запада, а украинците или грузинците изглеждат само като обекти на "голямата игра". Тази стратегия се хареса на вътрешния потребител, защото омаловажава собствените ни провали и грешки. Половината хора в Русия например смятат, че причина за грузинско-руската война от 2008 г. е било желанието на САЩ да разшири влиянието си в страните около федерацията. А според 54 на сто от жителите на Русия, украинците са излезли на Майдана, повлияни от Запада. И се забравя напълно, че ние също искахме да станем част от Запада през 90-те.

Завишените ни очаквания се подклаждаха от постимперския синдром; заради него не можахме адекватно да преценим новия статут на някогашната свръхдържава и да се примирим. По обективни причини фантомните постимперски болки не добиха такава сила в Грузия и в Украйна – и обществото там взе да схваща, че е необходимо да изживее трудни и дълги реформи, преди да се интегрира в ЕС или в НАТО.

Нека обаче да разграничим проекта за руски свят с неговата политическа съставка от рускоезичния свят, който безспорно съществува, главно в пространството на бившия Съюз, и наброява към 35 милиона души. Украинците, владеещи руски наравно с украинския, са част от този свят - но никога не ще пожелаят да станат част от руския свят в кавички. И ако погледнем трезво на ситуацията, ще видим, че през последните години руският свят само е спомагал да се свие реалното рускоезично пространство.

Първо ще посочим за пример Грузия, страна, в която руският си остава втори език също като в Украйна. До няколко десетки години обаче поколенията ще се сменят и руският ще бъде сменен от английския. Кой ще е виновен? Глобализацията и наложителното общуване с цял свят на уеднаквен английски? Това със сигурност не е направило руския по-популярен, но не би попречило младите грузинци да го учат като втори чужд език. Все пак имаме огромен общ културен пласт, интересът към който не би изчезнал безследно. И още не е изчезнал. Но както разказва със съжаление мой познат от Грузия, по-малкият му брат вече не би могъл да чете Толстой или Пушкин в оригинал. Хората ще ги четат на грузински или на английски.

Далеч по-важни са други две причини, директно лишили младото поколение в Грузия от мотивация да учи руски. Първата има психологически аспект и произтича пряко от събитията през август 2008 г. Как да учиш езика на онзи, заради когото страната ти е орязана с 20 на сто от площта й? Нищо чудно, че от 2011 г. руският вече не е задължителен учебен предмет в страната, а паралелките с преподаване на руски в смесените училища са намалени двойно. Чудното е как не са го направили още тогава, веднага след 2008 г.

Втората причина е по-прагматична. Русия изобщо не отмени въведения навремето визов режим с Грузия; на практика няма начин грузинците да получават руски визи. Това се отразява и на бизнес контактите, и на възможността свободно да влезеш в страната с туристическа цел. А щом няма как да използваш един език, какъв е смисълът да губиш време, за да го учиш?

Друг пример, сочещ как реално се свива пространството на руския език, е руският свят, натрапван на Украйна. За повечето рускоезични украинци днес Русия е страната, окупирала част от земите им, страната, която не зачита техния избор, страната, подкрепяща проекта "Новорусия", който дестабилизира източната част от държавата им. Поколения нови украинци няма да помнят годините на мирно съвместно съществуване - в очите им руският ще е само език на агресора и неизбежно ще ги отблъсква психологически.

Напредващото смаляване на руския свят може да бъде спряно само с промени в отношението към страните, зависели някога изцяло от волята на Москва. Признанието, че те имат право да избират собствен път за развитие, съчетано с готовност да се градят отношения на равни начала, а не между "младши и старши" партньори, би дало на руския свят единствения шанс да не стане в далечно бъдеще заложник на руските граници.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


482
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знаех,че САЩ и бил съсед!Ех тази Псакигеография...
182
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече и най-облъчените русофили видяха грозното лице на руската външна политика, дори някои и да не го признават от срам какви овце са били.
181
11
 
7
 
! Отговори
А?? преди 8 години
До Анонимен 349МНОГО Е ПРОСТО, топ- идиоте!!!!Преди Вова Русия просто оставяше говедата да си развяват байрака ксакто си искат и да бомбардират суверенни дължави БЕЗ РЕШЕНИЕ НА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ, камо ли пък на Общато СЪБРАНИЕ НА ООН!!!!Свърши тая!!!!Говедата колониални са *** - и колкото по-скоро го разберат, токова по- малко ще загубят!!!
180
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са фактите. Преди ерата на Путин всичко беше мирно и спокойно. Западът си намали военния бюджет до исторически минимум. Всичко последвало е свързано 150% с Путин. Няма какво да се правим, че не знаем какво се случва. Иначер на него все някой друг му е виновен. Как така преди него Запада не беше виновен и никой не ги заплашваше, а сега видиш ли, с орязани военни бюджети някак започнаха да "заплашват" Русия. Не думай, бе! Скоро и извъземните ще са му виновни. ***! Изби толкова хора.
179
10
 
10
 
! Отговори
само минавам преди 8 години
тоя пасквил е преписан или от лойтерс или от дойче зеле. само те могат да натворят такива глупости, позеленели от яд.
178
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЯКОЙ ДА НЕ ПОЗНАВА АРМЕНЦИТЕ? НЕКА ДА ВИДЯТ КАКВО Е В ГРУЗИЯЮ ТЕ СЪЩО СА МИНАЛИ ПО СЦЕНАРИЯ НА ЦВЕТНИТЕ РЕВОЛЮЦИИ НАПИСАНИ ПОД ПРЯКОТО РЪКОВОДСТВО НА САЩ. НЕКА ДА ВИДЯТ И НАШИЯ ГЕЙ ПАРАД...ТОВА ГИ ЧАКА И ТЯХ
177
15
 
30
 
! Отговори
Teodor преди 8 години
По-голяма простотия от това не бях чел скоро
176
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
UKRAINZITE SA PROST NAROD,TE NIAMAT SVI EZIK I SVOIA KULTURA.TE SA PALNI ALKOHOLIZI I IZVAN NIAKOLKOTO GOLIAMI GRADA GIVEIAT OSHTE V 15 VEK.TAKA CE RUSIA GUBI SAMO EDNA KOLONIA NASELENA S ALKOHOLIZI.
175
4
 
8
 
! Отговори
Тато преди 8 години
До Han Solo За какви санкции говориш, търговията на Русия с ЕС е намаляла с 12%, но тази със САЩ се е увеличила с 5%,как го разбираш това?
174
9
 
7
 
! Отговори
Добросъседство преди 8 години
Абе вие луди ли сте? Руснаците правят всичко възможно да заменят руския с китайски и чеченски, вие тука за някакъв руски език и съседи говорите!
173
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Material absolyutno ne kompetenten i tap! Nyama nuzhda za koment,samo gubene na vreme,koeto po neznami prichini uzh bilo vashe ,a ne na rusnaci.Zhiveyite "bratushki" so svoi problemyi,Rusnaci vinagi se upvyali i sega shte stane kakto vinagi.
172
16
 
15
 
! Отговори
slayer преди 8 години
До Димитър ДимитровИмаш нужда от една много съществена корекция - НЕ ОТ 25 ГОД. А ОТ 70 ГОДИНИ НИ УПРАВЛЯВАТ ПРОДАЖНИЦИ, АНТИБЪЛГАРИ И ВАСАЛИ НА СССР/РУСИЯ И КГБ.
171
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За това САЩ за затънали в ла_на и икономиката им е на изживяване. То не става с война срещу всеки...
170
5
 
13
 
! Отговори
Димитър Димитров преди 8 години
До АнонименДа те светна само едно:Нещо грешно си ме разбрал, Путин не е "мой", аз не съм русофил или някой който само хеити по сайтовете срещу US колонизаторите (защото в момента те решават какво да се случва в Бг... ако бяха руснаците, щях да съм и срещу тях).. Аз искам обективност! Аз искам България да не е васална държава на никоя велика сила... аз искам българите да са господари на държавата си и те да решават какво да се случва с нея. За жалост сега не е така! от 25 г. ни упр. продажници!
169
1
 
12
 
! Отговори
:-) преди 8 години
Независимая газета - официален орган на Държавния департамент. Толкова ли нямаме един осведомен журналист, който да напише статия по въпроса, ами трябва да препечатваме творенията на незнайни автори с незнайни интереси?
168
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Когда чувствуется, что весь мир лжет? Когда тебе в самолете объявляют, что разница во времени между Москвой и Нью-Йорком всего 8 часов". Михаил ЖванецкиКога има световна лъжа? Когато в самолета обявят, че разликата във времето между Москва и Ню Йорк е само 8 часа."Нормальный человек в нашей стране откликается на окружающее только одним он пьет. Поэтому непьющий все-таки ***." "Нас никому не сбить с ***-нам все равно, куда идти."Това е руския свят - пияници, крадци, мръсотия, диктат.
167
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До да бе - Rusnacite sa nadmenni I zombirani . Prosto reketirat celia svqt.
166
4
 
18
 
! Отговори
хкдгх преди 8 години
Несторова, куха тикво , не преписвай тенденциозни статийки ами мисли с главата , не с нещо друго.
165
9
 
23
 
! Отговори
да бе преди 8 години
Само глупости в този форум. Идете в Италия, Франция, Испания, дори Германия и ще се поразите колко повече са там русофилите и колкото повече се плюе Русия, толкова повече стават, така, че не плачете за руския свят. Той е необятен.
164
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До просто човек.....правилният ти ник е--просит човек......