Свалянето на кабинета "Борисов 1" – дирижирано от Москва

Френско издание за "голямата игра" на Русия на Балканите
Обновена: 16 юли 2015 14:03 | 16 юли 2015 13:00,
573
Свалянето на кабинета "Борисов 1" – дирижирано от Москва
Снимка: Reuters

Започнала с краха на Източния блок в края на Студената война, през 90-те започна една "тиха и тайна" война на Балканите. Тя се води между Русия, от една страна, и европейците и американците, от друга, а бойното поле са България, Македония и Гърция. Но какъв е залогът? Огромните газови контракти, политическата доминация в стратегическия регион, който е коридор между Европа и Запада, коментира Жан-Батист Ноде от "Le nouvel observateur".

Манипулации, дезинформация и мръсни номера

Докато вниманието е концентрирано към събитията в Атина, която е член на НАТО, но пък залита към Москва, Западът и Русия се конфротират на Балканите.

Москва разчита на историческите връзки в региона, на "братството" между православните народи, огромните природни ресурси и местоположението на тайните си служби. В същото време европейците и американците имат финансово могъщество на Балканите, използват "меката сила" и отбранителната мощ на НАТО. 25 години след падането на Берлинската стена битката на Великите сили продължава в този беден и проблемен район, пише изданието.

Влиянието в България

"България ще бъде нашия Троянски кон в Европейския съюз", заяви публично руският посланик в Брюксел в навечерието на присъединяването на България в съюза през 2007 г.

Според френско-българския дисидент Алфред Фосколо свалянето на кабинета Борисов през 2013 г. е било дирижирано от Москва. Според бивш полковник от КГБ, цитиран от френското издание, в България има и 120 агенти на руските тайни служби.

Може да се каже, че Москва едва успява да скрие играта си в София. За Путин европейската интеграция на България е една огромна обида заради историческите връзки меду двете страни, близките езици и култура. Дори националният празник на България е на датата на Освобождението от турско владичество от Русия. След Освобождението българските правителства се опитват да избягат от руското влияние и дори се опитват да се опълчват военно, на своите "спасители" - в Първата и Втората световна война, отбелязва френският журналист в своя анализ.

Днес Кремъл се опитва да запази близките си връзки с най-верния съюзник на СССР по време на комунистическата епоха - България, посредством тесните си отношения с българските комунисти, които сега са "социалисти". Не предложиха ли именно българските комунисти някога на Москва да направи от България 16-ата република на Съветския съюз? Български тайни служби – Държавна сигурност, полупридатък на КГБ, така и никога не бяха прочистени. Те не се колебаят в интерес на Москва да използват "Ал Кайда" срещу САЩ. "Бившите" комунисти успяват понякога да влязат и във властта и държат икономическата и медийната власт. Постепенно те се превърнаха в "червена олигархия", която е изключително свързана с "руския бизнес", пише "Le nouvel observateur".

България зависи почти изцяло от Русия заради енергийните доставки. Руският газ пристига през Украйна, петролът също е руски, единствената рафинерия е руска, а атомната централа също работи с руско гориво. Руското влияние е представено и в други икономически сектори като туризма и недвижимите имоти. Според бившия полковник от КГБ Олег Гордиевски персоналът в руските служби, който отговаря за България, е най-малко 120 души. Това означава, че Кремъл проявява истински интерес към страната. Според добре информиран източник Москва отделя над 10 милиона евро на година за руската пропаганда, чиято крайна цел са обществото, медиите и политиците в България.

Удар по Москва в края на 2014 г.

След становището на Европейската комисия, че руският Газпром нарушава правилата на конкуренцията, новото западно ориентирано правителството на Бойко Борисов спира строителството на "Южен поток", който би трябвало да доставя газ на всички от Южна Европа, балканските страни, Унгария, Австрия и Италия, заобикаляйки Украйна.

"Свалянето на правителството на Бойко Борисов през 2013 година е било дирижирано от Москва", смята френско-българският дисидент Алфред Фосколо.

Причината е, че кабинетът се е отказал от "Южен поток" и от строежа на АЕЦ "Белене". "Следващото правителство, което имаше подкрепата на "бившите комунисти" се опита да съживи тези проекти с цел запазване на енергийната зависимост на България от Русия. Това обаче не стана и срещна мощния отпор на протестиращите", обяснява той.

Русия отвръща на удара

Русия не крие намерението си да "накаже" българите през 2015 г. чрез трансформиране на проекта "Южен поток" в "Турски поток". Съединените щати обаче се противопоставят и се ангажират с изграждането на Трансадриатическия газопровод, който трябва да доставя газ от Азербайджан, обобщава изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


573
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
393
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, спрете се вече!Стига с тея *** номера!
392
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В най-скоро време руснаците ще завладеят и най-големия телеком в България с посредничеството на Борисов-Пеевски-Цацаров. Управляващите си траят, но се готви нещо голямо. Comming soon.
391
2
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Като чета коментарите, виждам, че Русия продължава да плаща щедро....
390
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОЛКО ДНИ ОЩЕ ШЕ Я ДЪРЖИТЕ ТАЗИ СТАТИЯ ТУК????
389
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната еврейска простотия....халал да са ви парите които получавате за такива лъжи
388
14
 
18
 
! Отговори
???? преди 8 години
Аз бях в България през 2012 , някакъв ужаст ме обзе , какво е това българско търпение ? То ми идваше , ако можех да ги ликвидирам тези лъжци и мушеници начело с тоя Бойко ! И българинът се вдигна 2013 ,но пак го излъгаха !Бойко Борисов го върнаха да си довърши работата и той я свърши.Гадост голяма !Интригите ги въртят умело !Сега накъде ??????
387
9
 
21
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Френско-българският дисидент Алфред Фосколо e пълен ***! Точно февруарските протести бяха чисти и истински, докато не ги опорочиха с гнусните си ***! Кой какво дирижирал незнам, но хиляди хора излезнаха спонтанно, заради непосилните сметки за ток, които бяха капката, която преля чашата от безакония, тъпкане на българския народ и мръсотии в тази "държава". За незапонатите ще добавя, че точно в този период имаше и много хора, които не бяха получавали заплати по 6 месеца - доста предприятия
386
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов се оттегли сам !А Борисов 2 , пак ще го свали народа ( ако му се даде възможност !Но Запада го държи , защото ще разруши най -евтината енергетика в България ?И ще плащаме и плащаме , докато не се вдигнем 8,000 като на Рожен !
385
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 501 Казал е,казал е,ама чукча писатель,чукча не читатель!:)))
384
10
 
15
 
! Отговори
до 501 преди 8 години
Иван Вазов е известен именно с любовта си към Русия и не е казвал подбно нещо!Много интередно защо се говори само за Руски интереси и "коварство"-да не би останалите големи играчи да са чисти като сълза?!Защо не поговорим за коварството на запада,което се проявява за пореден път и сега,при гърците-нали са демократи,защо не уважиха избора на гръцкия народ и защо говорят само за гръцкия дълг,а за останалите ...ето това е коварство
383
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който и да е свалил Борисов 1, ГО ПОЗДРАВЯВАМ ЗА ОТЛИЧНАТА ИДЕЯ!!! СЕГА Е ВРЕМЕ ЗА БОРИСОВ 2
382
16
 
12
 
! Отговори
да преди 8 години
Така е. Коварството на руската държава е безгранично. Още Захари Стоянов и Иван Вазов са го казали.СЕга "работят" по "гръцкия въпрос."Чудят се на кого "фитили да бутат'.( разбира се многострадалният руснак дори не знае какво става.както и арабинът в Дубай, който чака работа, пари- всичко от шейха.Путин дотам я докара.)
381
9
 
21
 
! Отговори
бг преди 8 години
Така е затова вече не съм русофил (не че съм бил, но такава е приказката). Стана ми ясно, че Путин не обича България, дори я мрази. Това е като да мразиш майка си.
380
15
 
16
 
! Отговори
Dedo Simo преди 8 години
Поръчкова статия и то с автор бивша комунистка и дете на активни борци. Чудят се кой *** да оближат- сега *** задокеански, ама от тая работа полза имат само те, близачите, докато когато бяхме с Русия, полза имаше България.
379
5
 
16
 
! Отговори
Дедо преди 8 години
Много комунизъм брееее.......... ТО ЧАК СЕ РАЗМИРИСА.
378
2
 
6
 
! Отговори
zoro преди 8 години
странно как статията кореспондира с много от коментарите.
377
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продължение : от тогава САЩ не понасят Иран и са си раса личи отношенията въпреки че Иран освобождаваше нарушителите , но са показали военна сила !Не обичат никоя мощна страна , особено Русия. И сега какво става с България ? Ако знаете историят на САЩ е лесно да се разбере днес - сменили са си похватите само , да не губят
376
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази вечер гледах американски документален филм за изборите на Президентите : Форд, Джими Картър , Рейгън .През 1970 и следващите САЩ са били в такава криза , че Форд излезе и каза : Америка не е добре ! И тогава пак тази Русия бе . Русия сила ли е на Изток . Форд каза Русия си е там .. Картър казв Русия е сила ? Избират Картър , Форд губи изборите за 2-ри мандат . Джими Картат нарежда да влязат в Иран хеликоптери за да освободят задържани американци . Без да е стреляно по тях хелик.губят упр
375
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами попитайте украинците какво лошо има те знаят
374
12
 
26
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Едните агенти на Кремъл, другите пък агенти на ЦРУ или платени от чужди фондации "милеещи" за България. От трън та на глог.Какво лошо имаше в това, руснаците да си прекарат газопровод до България? Условията бяха добри - без да харчим пари от бюджета. Нека и американците направят газопровод за тяхна сметка и който предложи по-ниска цена да купуваме от него. Ама не, те искат да се купува само от тях на предложена от тях цена (като с Мариците) - няколко пъти по-висока от пазарната.