Към светли бъднини и пенсионер стани. Не, благодаря!

И след 20 години ще си останем по-големи мизерници от гърците
30 юли 2015 15:40, Александър Попов
67
Към светли бъднини и пенсионер стани. Не, благодаря!
Снимка: Булфото, архив

Благодаря, г-да политици, за пенсионната реформа. Нямам търпение да се пенсионирам, а 2037 година се очертава наистина вълнуваща. Ще потекат едни блага и тъй като тогава ще съм пенсионер още отсега се замислям за една околосветска обиколка след толкова години труд. Ех, мечти...

Благодаря на съдбата, че съм мъж, защото момичетата от моето поколение обичаха балета. Според новия закон те ще трябва да правят пируети до 45-годишна възраст, което съгласете се - не е толкова лицеприятно за гледане. Но да оставим балерините и да видим сухата статистика в масовия случай.

Мъжете и жените ще се пенсионират до достигане на 65 години към 2037 година за трета категория труд, а изискването за трудов стаж е 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Калфин обеща, че през сакралната 2037-ма една жена, която сега взима 650 лева заплата, тогава трябва да получава 1100 лева пенсия. Супер, ама как да вярваш на българските политици, които не спазват утрешните обещания, а да им вярваме за нещо, което би трябвало да се случи след 20 години?

А и защо Калфин не ми обясни какво точно ще можем да си купим с тези пари тогава? Или това не е важно, важното е, че и след две десетилетия ще взимаме по-малки пенсии от гърците в най-голямата им криза през цялото им съществуване като държава.

А как ще обясни Калфин, че родителите ми, които са взимали добри заплати, сега взимат мизерни пенсии? А фактът, че все по-малко българи работят, за да издържат милиони пенсионери?

Някъде включени ли са сметките, че сме катастрофирали демографски? А многодетните семейства у нас не са точно тези, които са свикнали да работят и да плащат осигуровки.

Но да погледнем към светлото бъдеще. За да взима заслужената си пенсия, един мъж ще трябва да навърти 40 години стаж. За да ги натрупаш трябва да започнеш работа най-късно на 25 и да бачкаш без прекъсване. Което в тази държава е някакъв вид геройство или по-скоро невъзможност. Родните работодатели се "избиват" да взимат млади хора на работа. Да, те искат младоци, но със стаж още преди да са завършили образование и с малки претенции за заплата. Влезте в обявите и ще се убедите сами. След 25 години капитализъм и демокрация трудът у нас е обезценен. Соцмаксимата: "Той ме лъже, че ми плаща, аз го лъжа, че му работя" все още е на пиедестал. А тези, които работят много и печелят много да не се подсмихват - и те ще дойдат на нашата пенсия.

Ще плащаме осигуровки с убедеността, че няма да доживеем да се видим като пенсионери. То май това е идеята. Както винаги тези реформи ни ги изискват европейските партньори. Но на тях им е лесно. В уредените държави хората и на 80 години са активни, даже идват на море у нас. А на мен статистиката ми е отредила да съм на този свят 67 години. То у нас си мрем рано от хубав живот, а и ние сме си такива едни суетни - искаме дори и на погребението си да изглеждаме добре.

Евроскептицизмът у нас ще се увеличава, защото сред хората остава усещането, че вече десетина години ни командват, казват какво трябва да правим и защо. За да ни отпуснат някой заем в повече, който бъдещите поколения ще плащат. Не се научихме да градим държава, но пък се научихме да крадем и живеем на заем. Теглим все нови и нови, краят му не се вижда на този живот на кредит.

Като се замисля - пенсия не ми трябва. В народопсихологията ни е залегнало, че чакаме смъртта в по-активна възраст, да не тежим на децата. Затова благодаря на политиците, че не ни оставят да бъдем пенсионери, защото на мен трудовият стаж на 67 години няма да ми стига, а по това време най-вероятно ще имам и още вноски по кредити. Дано застраховката живот да ги покрие, защото банката може да остане и на сухо. Моите деца едва ли ще живеят в държава, в която "за милиони няма закони, за кокошка няма прошка". Едва ли ще им се нрави някой политик през 2037-ма да им обещава светли бъднини през 2067-ма. Затова и моите вноски, живот и здраве, до 67 години. Каквото взели, взели.

Като слушам политиците покрай пенсионната реформа направо нямам търпение да се пенсионирам. През 2037-ма... Но пък вътрешното гласче се бунтува. Защо внасям осигуровки за пенсия като едва ли ще я доживея? Ако не я дочакам - държавата няма да я даде на моите близки, нали трябва да сме солидарни.

Но на мен ми писна да съм солидарен. Писна ми с моите пари да хрантутя безделници и крадци без нито ден трудов стаж. Писна ми "самотни" майки да получават от държавата повече пари от мен под формата на социални помощи, писна ми от хора, които само реват за интеграция и искат права, но нямат задължения. Писна ми от светли бъднини.

Излизам на протест, ма то и у нас едни протести - жалка работа. Излизат някакви хора срещу 20 лева и надуват някакви вувузели сякаш са на световното по футбол в Южна Африка. Не знаят защо са на площада, но го узурпират. Но не ги обвинявам, защото това са 20 лева над мизерната им пенсия, а те високите няма да доживеят. То пък и един живот. Ех, нямам търпение да дойде 2037-ма...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
3
 
! Отговори
Тропчо преди 8 години
Колко депутати утрепахте, заради приетите от тях убийствени закони и противоднародни договорки?! Колко банкери загробихте, заради алчността и покварата им?! Колко министри ликвидирахте, заради дерибейството и далаверите им?! Колко съдии наказахте, заради кривосъдие и корупция?! Николко- тогава вие *** и то бързо, скапан народ!
45
1
 
18
 
! Отговори
11 преди 8 години
Случи се така, че успях да разбера каква е общата сума, внесена от мен в пенсионната система за 30 години стаж при добра заплата - цели 86000 лева! Но....няма да ги получа никога, защото ако не ти стига възраст, можеш да се пенсионираш поне година по-рано с намалена пенсия, но ако не ти стига стаж - той никога няма да ти стига, защото на тази възраст никой не те иска, т.е. моите 86000 лева са завинаги откраднати от държавата!
44
24
 
2
 
! Отговори
Гешо преди 8 години
Цял запад се пенсионира 67 год, само наша България не може , толкова ли желаете да последвате Гърция ?
43
1
 
14
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Стига сте ревали минималната пенсия с СТАЖ от 154лв скоче на 157лв на месец в иконическа стабилна България.
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
" Социализма не открадна парите, откраднаха ги тези които го свалиха, и за една нощ станаха милионери а сега работодатели. При социализма нямаше - няма пари за пенсии. Имаше пари за всичко. "И това не съм казвал, абре четете бре!!! Никой не е казал, че са ги окрали! Защото никога не ги е имало - парите за пенсии. Системата е била такава, че работещите изкарват парите за пенсии, което е генерално сбъркано и то сега си личи. За това няколко човека писаха долу - хора мислете с главите си!
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
" Нещо се бъркаш!! социализма не започна от 70 те а от 1944 или по точно от 1947г след национализацията. "Аххх как удобно си интерпретиратееее. Та никъде не казвам, че е започнал тогава 70-те, КАЗВАМ, че описаната идилията с пенсиите е след 70-те!!! Айде не ми разправяйте колко било хубаво 50-ти или 60-те със смяната няколко пъти на парите и махане на нули, абре въобще отупването на малките хора като брашнян чувал или пък как всички са били първи да си дадат бащината земя за ползу народу!
40
1
 
5
 
! Отговори
ДО анонимен 50 преди 8 години
Нещо се бъркаш!! социализма не започна от 70 те а от 1944 или по точно от 1947г след национализацията.
39
6
 
25
 
! Отговори
До 50 преди 8 години
Социализма не открадна парите, откраднаха ги тези които го свалиха, и за една нощ станаха милионери а сега работодатели. При социализма нямаше - няма пари за пенсии. Имаше пари за всичко.
38
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много наивен и *** народ има в тая държава.... какво им се връзвате на тия политици. Те просто изпълняват заповеди. Пенсионната политика идва от вън! В ЕК и МВФ ги решават тия неща. Не можете ли да разберете че постепенното увеличаване на пенсионната възраст е най безболезнения начин за премахване на пенсиите. Ако утре директно ви обявят че 2030г няма да има пенсии нали веднага ще настане хаус в държавата и ще падат правителства през месец. Крайната цел е премахване на държавните пенсии!
37
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До зоргеПо онова време имаше някяква работа за младите и някаква пенсия за старите. Политиците и крадците бяха по малко. Фабрики, заводи и много работници. Всеки партиен член плащаши членски вноски. Дне партиите и партийците са 20 пъти повече. издърдат си от държавни пари откраднати законенно с рекет от народа. Без война и виснали крадци по уличните стълбове и дървета запомнете НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ. Тези хора крадат на поразияНекадърни крадливи политици
36
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
" Спомняте ле си за онова време когато се изискваше 25 г стаж и 60 г. възраст за мъжете , и 20 г стаж и 55г възраст за жените, и получаваш пенсия 70% от работната заплата. И за всяка година над определения стаж се получаваше увеличение на пенсията. Ууу то беше това при оня лошия социализъм. "Ииии той фалираааа, каква изненада като пилееш парите ;-) Много издържа от 70-те та чак до има няма края на 80-те. Иии сега пенсионерите си чакат парите точно от "лошия социализъм. " - ще си ги получат ли?
35
6
 
16
 
! Отговори
зорге преди 8 години
Спомняте ле си за онова време когато се изискваше 25 г стаж и 60 г. възраст за мъжете , и 20 г стаж и 55г възраст за жените, и получаваш пенсия 70% от работната заплата. И за всяка година над определения стаж се получаваше увеличение на пенсията. Ууу то беше това при оня лошия социализъм.
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пенсионната система е пред разпад!Средната продължителност на живота е 72 г. (и постоянно се понижава), а пенсионната възраст в 65 г.Това не е вярно, средната продължителност се повишава. Дори и е по-висока от 1989 и обаче това се дължи на по-ефективните и повечето лекарства...
33
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пенсиите са измислени за допълнителен грабеж , няма по-добра застраховка живот от семейството и децата.. Аз живях през прехода и имам само 6-7 години стаж , а съм на 47години .. 90 години никоя частна фирма не плащаше осигуровки.. 2001 работих в Белла България 3 години , когато си получих трудовата книжка имах само 6 месеца стаж , т.е. последните.
32
0
 
20
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Пенсионната система е пред разпад!Средната продължителност на живота е 72 г. (и постоянно се понижава), а пенсионната възраст в 65 г.Хората абдикират от държавата. И с право... :-/
31
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смърт на окупатора САЩ
30
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не чакайте пенсии приоритет за продажната власт е отглеждането на РОМОВЕ а за тях трябват много пари МНОГО! А БГ 2037 ще е пред закриване така че дори и да доживеете чакайте пенсия от СВ. Петър!
29
2
 
1
 
! Отговори
до Анти преди 8 години
ше се сетиш!
28
0
 
26
 
! Отговори
Х преди 8 години
Покорна глава сабя не я сече ,но умира в мизерия.
27
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю калфин,има няколко поколения , които кога работеха ,кога не, а и много често без осигуровки , как смяташ ние на колко ще се пенсионираме ,на 80.90 или 100год,а *** скапан?Аз, знам,че няма да получа пенсия,затова не давам пари на това подобие на държава.