Банята в Овча купел – една руина вместо жива вода

Уникална сграда и прочут лечебен център изчезват тухла по тухла
Обновена: 4 авг 2015 22:13 | 4 авг 2015 15:44,
47

Някогашната баня в Овча купел е поредното доказателство, че София има две лица. Едното се отразява в трескавия градеж на бляскавото й бъдеще, другото е свело поглед пред уникалното й минало, което изчезва тухла по тухла.

Банята, сгушена между дърветата близо до стадион "Славия", е от онези сгради, които са душата и сърцето на града ни. А се рони като стара мазилка.

Същата е съдбата и на банята в Банкя. И на онази в Горна Баня. Както и на уникалната сграда на някогашната Захарна фабрика… Все красавици на София, които си отиват.

Банята в Овча купел – една руина вместо жива вода

А банята в Овча купел не е просто красива сграда. Тя има история, която прескача отвъд столичния квартал, отвъд София, отвъд дори и България. Защото през миналия век Банята е била национален балнеоложки център. И не само. Тя е била място, където са идвали хора от чужбина, защото водата, която бликала там (и която все още блика!), е уникално лечебна.

Още по темата
"Спомням си, че тук пристигна едно семейство от Италия. Детето им страдаше от церебрална парализа, дойде с инвалидна количка", разказва ни жена, която живее в района и прекарва неделите в разходки около рушащата се сграда. Семейството от Италия наело къща в квартала и водело детето си в минералните води на Банята. След три години то хвърлило количката и проходило. "Това се случи пред очите ми", уверява жената.

Хората в парка пред банята разказват историята на лековитата вода, която се предава от уста на уста сред местните. Тя бликнала след едно земетресение в началото на миналия век. Струята й първо била над 50 метра, а после спаднала до 10 метра.

Банята в Овча купел – една руина вместо жива вода

В началото никой не знаел за лековитите й свойства, там стопаните водели животните си на водопой. Случило се обаче болни животни да се излекуват и истината излязла наяве.

Банята е построена през 1933 година, а от около 20 години е затворена и се руши. Не само архитектурата й отвън говори за нейното великолепие. "Работила съм вътре, знаете ли какви плочки, какви уреди имаше…", казва друга жена. Тя допълва с огорчение, че сега всичко е разграбено.

От счупените и потънали в паяжини прозорци се виждат остатъци от славното минало – големи басейни и просторни салони.

Според местните сградата се води на Здравното министерство. Разказват, че преди време им казали, че който иска, може да получи половината от Банята, ако се наеме с възстановяването й. "Кой ще го направи, знаете ли колко ще струва ремонта? Поне 4-5 милиона", изчислява мъж от квартала.

Банята в Овча купел – една руина вместо жива вода

Той прогнозира и че дори и да се намери частник, който да вложи такива пари в реконструкцията, сигурно тя ще му излезе толкова, че ще иска по 500 лева за билет за баня.

И все пак – не може да няма начин.

Дали пък да имаш такава лечебна вода, прочута в цял свят, не е равносилно на злато? И дали възстановяването на минералните бани и в частност на тази в Овча купел не трябва да се превърне в национална кауза?

Тема за размисъл, която едва ли ще присъства в предизборните полемики за местния вот...

Банята в Овча купел – една руина вместо жива вода

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
6
 
! Отговори
Буря преди 8 години
До Хм...Ами липсвала му е реклама, някаква маркетингова стратегия за привличане на клиенти, пък и аз не го знам....явно колко е бил известен!
37
1
 
12
 
! Отговори
afgf преди 8 години
До ИМПЕРИАЛИСТТака правим ние - вода газим, жадни ходима на времето ни водеха там да рисуваме - кеф ти сградата, кеф ти градинкатакрасоти!
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Дядо ПетърЛятната къпалня обещаха, че ще я пуснат, уж са оправили документите. Баните няма скоро надежда, там са преплетени интересите на червената номенклатура, мутрите и действията на Софиянски. Иначе за кметицата не съм чул нищо, обикновено ако има нещо се разбира, къде под сурдинка, къде с документче
35
0
 
13
 
! Отговори
Дядо Петър преди 8 години
Ами "лятната къпалня" Мария Луиза - любимо място за софиянци десетилетия наред, затворена вече поне 10 години, след като новият собственик, някаква мутра, естествено, беше гръмнат с гранатомет през алея Яворов.И великите ни кметове(ици) и общинари не могат да решат проблема.ЗАЩОТО, ОЧЕВИДНО, И ТЕ СА МУТРИ.
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От няколко дена пишат за минералните води. Явно готвят приватизация на националното богатство.
33
6
 
7
 
! Отговори
ни съ знай преди 8 години
Ако Борисов или Фандъкова бяха кметове на Горна баня(значи и на Овча купел), положението щеше да бъде съвсем друго.Те много строят и ремонтират,но се занимават с много по-велики дела и въобще не ги интересуват такива дребулии.
32
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е най силното доказателство какви елементарни хора ни управляват откакто е дошла демокрацията. Щом те нямат далаверка от нещо хич не им пука какво става. Отделно всичката *** дето се домъкна в София да я управлява няма как да знае кое е душата и сърцето на този град, кое е истинската ценност и за кое милеят истинските софиянци. Селския манталитет ще унищожи всичко ценно.
31
10
 
19
 
! Отговори
mathur преди 8 години
ГРОБ Е НА ВЛАСТ
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Срам!
29
6
 
35
 
! Отговори
Жалко е! преди 8 години
Истината е, че в България в момента се строи, за да може едни хора де се тупат в гърдите и да режат лентички пред медиите, а истинските архитектурни богатства на страната се оставят на произвола на съдбата... ФАКТ! Кой знае коя мутра/бизнесмен има планове за това прекрасно място!
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
mmm i banqta v Knqjevo, i banqta v Bakq, i centralna banq... useshtate li kakav grad mojehme da imame????
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tova bogatstvo, ako beshe v druga darjava i v drugi dobri i kadarni race, shteshe da dava pari, radost i zdrave na horata
26
1
 
7
 
! Отговори
Хм... преди 8 години
До БуряГлупости! Отиди в карето под раковата б-ца в СФ да видиш добренаправен частен плувен басеин / и не само /затворен от няколко години от банките! И то се руши и не работи! Що ли?
25
4
 
20
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Ще стане чудесен МОЛ "Овча Купел" , мисля че в радиус от 1км няма друг мол и нуждата е крещяща. Къде ще си разхождат столичанки децата?
24
4
 
19
 
! Отговори
Буря преди 8 години
Аз мисля, че ще е прекрасно ако банята се даде на някой бизнесмен, готов да вложи много пари, естествено с дългосрочен договор между него и общината. Банята направена би била страхотно място за всички софиянци, както и за всички останали.......... Ако скоро сте ходили из столичните басейни сте наясно че още един би се приел много добре и би бил добра инвестицея
23
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ogromen Sram
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рехабилитационния център и басейна работят и цените са синволични. Пълно е с баби и дядовци с внуци.
21
4
 
13
 
! Отговори
rihanna преди 8 години
Какво ѝ пречи на държавата да вземе заем, да обяви международен архитектурен конкурс, да построи един грандиозен аква-комплекс с басейни, плажове, СПА, хотел, мол, парк, аквариум, детска градина, спортни площадки, ресторанти и барове, който винаги ще е пълен с народ, и когато е в апогея си, да го продаде на десет пъти по-висока цена ?Отговорът е - пречи ѝ мързелът и некадърието.
20
1
 
8
 
! Отговори
Хм... преди 8 години
Или ще струва толкова скъпи, че няма да можете да си го позволите.----------------------------т.с толкова е обеднел/ограбен средностатистическият българин, че неможе да си позволи здравни процедури - инвестиция в здравето си дори за няколко дни !
19
3
 
19
 
! Отговори
rihanna преди 8 години
Всичко държавно е обречено на разруха.Пипне ли нещо държавния чиновник, и става на ***.Нищо не прави, но на друг не дава. Ще чака да не остане тухла върху тухла и чак тогава ще го продаде за 1 лев. И никой копче няма да му каже.Някой да ми каже някоя държавна фирма, която да не е рухнала - БДЖ, БЕХ, Белене, Топлофъкация и т.н. Държавния търтей знае само едно - да краде и съсипва.