"Без будилник": Лято със слънце в косите

В сезона на отпуските – дайте почивка и на косата си
0
"Без будилник": Лято със слънце в косите
Снимка: flickr

В "Без будилник"днес естествено ще сме на отпускарска вълна. На плажа или на планина - защо да не оставим и косата си на свобода!

Лято, море, слънце и вятър в косите... В забързания откъм приятни преживявания сезон обаче косата съвсем не си почива и изисква грижи.

Тя се изсушава, губи блясъка и еластичността си, затова – подобно на кожата, се нуждае от слънцезащитни средства – шампоани, маски, ампули, спрейове, които са с UV защита и предпазват косъма от загуба на важни съставни вещества.

Шампоаните са с по-лека формула и са подходящи за ежедневна употреба, добре отмиват хлора и солта от косата, създават филтър върху косъма, обяснява фризьорът Ралица Стоицева.

Тя прави прически от близо 10 години. "Творческа личност съм и това е моето място", убедена е тя.

Как ги измисля? Някои ми идват отвътре, другите са съвкупност от кражби, смее се Ралица и напълно споделя максимата, че занаят се краде. Но винаги добавя нещо от себе си.

Обяснява ми, че от неблагоприятните външни агресии се влияят всички коси. Най-проблемни обаче са тънките и третираните – изрусени, на кичури, подложени на много разкрасяващи процедури със сешоар и преса.

Маските и ампулите действат във вътрешния слой, като целта им е да запазят кератина, който създава еластичността на косъма.

През лятото маска може да се слага всеки ден след измиване, след което е добре косата да не се изсушава и оформя с преса, а да изсъхне сама. Дайте й почивка и като избягвате стилизантите.

Помага и по-честото подстригване, като е желателно да се освежи и след отпускарския сезон, за да я подготвим за есента.

Много добра защита на плажа са шапките и шаловете – не ги пренебрегвайте, защото те пазят косата от слънцето.

Актуални през лятото са коси в светлата гама или просто леки кичури, които изглеждат все едно слънцето те е опарило и са максимално близо до естественото. Летните идеи се получават в различни балеажи – техника за оцветяване на косата, чрез която се постигат естествено изглеждащите кичури.

Интересни и модерни са и вълни в естествения морски вид на русалката. Може да използвате гел, за да оформите косата назад и да се получи мокър ефект, съветва специалистът. И още – заложете на кокове, опашки, плитки на една страна през рамото за по-дългите коси.

През лятото много лесно се губи пигментът на косата в резултат на слънцето и водата. Затова след като сме приключили с морето и плажа, е хубаво цялата коса да се освежи и да се премине към нова визия с подстригване и евентуално боядисване.

Ралица признава, че за клиента е трудно да се ориентира в толкова голям пазар и по-често е въпрос на късмет да намериш фризьор, на когото да се довериш. Трудно е и утвърждаването в професия, в която предлагането е толкова голямо.

Тя е бивша гимнастичка от ансамбъла по художествена гимнастика, след което е танцувала и в спектаклите на Нешка Робева. Това обаче е до време. "Понякога, като гледам как играят, ми липсва и ми се танцува, защото е красиво и смислено", обяснява Ралица. Сега обаче фризьорството е нейната страст.

Привърженик е на домашните маски в грижата за косата. "Когато си отвориш хладилника, винаги може да намериш нещо полезно за косата – кисело мляко, яйце, лимонов сок, зехтин. Вече има и изцяло органични продукти, чийто ефект не се вижда веднага, а е необходимо постоянство, но пък са 100% натурални, нямат оцветители и аромати, които са алергени за човека", обяснява ми тя.

Казва, че за времето, в което се занимава с фризьорство, "модерното" в прическите се повтаря периодично с леки промени.

Най-важното е обаче да излезете от салона със самочувствие – за нова визия, по-добър външен вид и вятър в косите, особено в сезона на отпуските.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари