На море, а флагът "Кафяв"!

Държавата прави всичко възможно да ни изгони от плажа
25 авг 2015 15:03, Александър Попов
182
На море, а флагът "Кафяв"!
Снимка: Булфото, архив

Нали помните призива на премиера Бойко Борисов от преди няколко месеца - ходете на българското Черноморие. Е, аз го послушах. И сега съм от тези, които се "насраха от кеф", че са почивали в Лозенец.

Управляващите ни призовават, а в същото време с всички действия държавните институции ни отвращават и ни гонят от българското море. Не харесвам Гърция заради двойния стандарт към българските туристи, за които цените са едни, а за гърците са по-ниски. Но пък морето им е чисто, плажовете не са пренаселени и бетонът не е превзел курортите им. Основните неща, които са накарали над милион българи да разпънат чадъри при съседите ни.

Как се борим ние с кризата на туристи?

Да споменаваме имиджовите клипчета няма никакъв смисъл, защото в случая са маловажни. Държавна политика няма. Има отдадени на концесия плажове и от там - регулация никаква. Министър Ангелкова минава и констатира цяло лято колко плащаме за чадър и шезлонг. Ами г-жо министър - плащаме безбожно скъпо. Да не говорим, че на места сянката излиза повече от нощувката. Вие какво правите? Явно си водите статистика...

Като отидеш на плажа, пък се озърташ като "обран циганин" къде да си сложиш хавлията. В Приморско дори влязоха в плажната ни история с безумието да те дерат с такса само да си разпънеш кърпата извън свободната зона. Нелепо, в услуга на туриста и с мисъл за следващия сезон! Да не ревете после, че никой не ви идва на плажа... Свободните зони са изтикани предимно до скали, където си е приключение да плажуваш с деца. А често именно там вият снага едни кафяви рекички, които всички знаем какви са.

Ако не са хората и социалните мрежи и това лято щяхме да станем свидетели на редица бетонови постройки без разрешение. По някакъв нагъл или с пари под масата начин. Институциите се задействаха след сигналите, защото имаше репортажи и нямаше как да бъде заметено.

Агитираме туристи колко ни е хубаво морето, а в същото време се обявява "Код Кафяво". Лайна се вливат в морето, инфекциите са неизбежни. Затова всяко българско семейство с деца заделя от бюджета за море и за една торба лекарства. Защото и здравеопазването ни е на тройни и четворни цени. Затова взимаме хаповете, за да не гледаме вълните от тоалетната чиния. Но май е по-добре да си седим в тоалетната, защото рискуваме да се гмуркаме в собствените си лайна, преминали от едни тръби към водата.

Усвоихме над милиард евро за пречиствателни станции, режат им се ленти и накрая не работят или пък го правят с намален капацитет. На много места станциите са стари, ефектът никакъв. Пък и те няма как да поемат новото строителство, защото са планирани да преработват отпадъците на 50 къщи.

Сергии, каравани за сандвичи и колички за сладоледи са изяли почти 16 декара от площите на плажовете. Това е статистика на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Търговците са заграбили над договореното с държавата и си трупат печалбите. Защото знаят, че държава няма. В министерството са статистици.

Свободният достъп на гражданите до плажовете на Българското Черноморие е възпрепятстван, констатират и от прокуратурата. Е, и? Какво им пука, нали премиерът ще излезе по телевизията и пак ще призове догодина да изберем българското.

"Поведението на концесионерите мога да определя като драстично и дори нагло. Те си плащат глобите, но не предприемат никакви мерки по отстраняване на нарушенията", каза в началото на месеца министър Лиляна Павлова. Ами нали плажовете са държавни - разваляйте концесиите, намерете законен начин за това.

Сърдим се, че морето ни става лайняно, оплакваме се от услугуте, сянката ни изяжда за седем дни една минимална заплата. Проблемите са от години, всички ги знаят, но държавата само констатира и глобява. Ама така, че наглеците да изберат глобата и да се подсмихват, че "бълха ги ухапала".

Дошло е време разделно, защото туристите ще намаляват не само заради военни конфликти. Ще намаляват, защото никой не иска да отива на море с ясното съзнание, че разстройството му е в кърпа вързано.

Ще пълним гръцките плажове, защото срещу една минерална вода можеш да ползваш чадър цял ден. Само за сравнение - на български плаж на юг, за да ти е безплатен чадърът, задължителната консумация е 50 лева. Има известна разлика, нали?

Водата при съседите не е кафява, като влизаш от село в село я няма онази специфичната фекална миризма.

Най-лошото е, че и чуждестранните туристи вече са наясно за какво си плащат. Но те в сравнение с българските плащат малко. Защото една почивка през техен турооператор е минимум двойно по-евтина от тази за български турист, при положение, че те плащат и самолетни чартъри.

Сигурно попадам в графа "тъп", че съм избрал родното Черноморие. Сигурно и догодина ще се замисля. Всъщност не. Защо да избереш да ти е скъпо, кафяво, да посягаш към лекарства или пък да влизаш в обяснителен режим, че си българин на всеки метър, когато те атакуват със "скидка". Сори, ама това не е никакви "скидка", предлагайте ги на чужденците... Ако и те не избягат от родното море в друга посока.

Когато от критично положението стане безнадеждно, може и да се появи понятието Българско Черноморие. А дотогава от спасителните кули ще се вее кафяво знаме. Гарантирано от държавата!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
До Бойко Борисов преди 8 години
Да се изпратят всички наши "хотелиери" на обучение при хазяйката ми, моля!Посрещат ни с фрапе и сокче за детето. Винаги усмихнати и любезни. Вечер намирам плато с плодове в стаята.Всички плажове са чисти, никой не те изнудва да ползваш шезлонг ако не искаш. Навсякъде супер вкусно готвят, но явно за българина ако не преяде вечер и не препие не е на почивка. Детето за първи път след десетдневна почивка не е с разстройство.Каквото и да вземем за хапване все е вкусно.
111
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 152Много си заблуден, другарю! Чрез хотелите са изпрани пари, да, но дали ще фалират или не това никой не го засяга. Проследи потока на парите! От джоба на тоя, дето ги е краднал и трябва да се изперат къде отиват? Ще те светна: в другият му джоб чрез строителна фирма! Така парите са изпрани, хотела се води собственост на някого, на когото са му платили дребна сума, за да участва, а тоя, дето си е препрал парите го бОли х** дали тоя хотел ще фалира или не!
110
1
 
0
 
! Отговори
krastavica преди 8 години
До Анонимен И стоиш на един побит камък в окена и няма мърдане от там!
109
30
 
9
 
! Отговори
някой си преди 8 години
По нашенското море си заслужава да се ходи юни. И то не по "курортите". Има чудни места, далеч от безумните строежи. 10 дни в Крапец или Резово като бюджет се равняват на 1-2 в "Слънчев удар".А относно Гърция и Хърватска - аз, близките ми и познатите ми ги предпочитаме пред мутро кафяво морието ни. По ни харесва. По-чисто е. Обслужването е на ниво бял човек. И 2 пари не давам за разни премиерски призиви и хотелиерски хленчове.Ако след 10-20 г нещата случайно се променят, може и да се замисля.
108
26
 
46
 
! Отговори
Неизживяно детство преди 8 години
Абе истината е, че в Гърция ходят тези, на които им липсват летните почивки от детството - друго си е да си помъкнеш от в къщи касите с бира, няколко торби с домати и краставици от градината на баба ти, няколко дини, някой и друг домашен кекс, баница - в детството ни така се ходеше на море, като натовариш колата с провизии така, че да клекне, а ти да не виждаш нищо през задното стъкло няма начин да не се почувстваш като в безгрижните си детски години!
107
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Гърция се давят 400 туристи и 2000 нелегални имигранти годишно. Факт. Кой ще влезе после в тая вода? Освен ако не е с противозаразен костюм.
106
32
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да отида в Санта Марина Созопол на супер почивка ами ще отида на Халкидики с газовото котлонче и две щайги домати. Да ходят двубитовите в Гръцко, ние българите ходим на нашето море.
105
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако ще ходите в Гърция поне сядайте в кръчми за гърци! Има съществена разлика! Повечето кръчми са за туристи и предлагат храна, каквато се смята, че ще търсят туристите, съответно и на качество, което ще мине само за туристи! Не се лъжете да сядате на такива места, а си потърсете свястна кръчма, където обслужват предимно гърци и храната е традиционна гръцка. Ще се убедите в разликата!
104
46
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахах, чета коментари и се смея с глас - бг. "хотелиерството" вместо да вдигне заплатите на персонала, налива във форумни ***.Догодина само бахура ще ядете. Буквално.
103
29
 
5
 
! Отговори
Агент Дейл Купър преди 8 години
Единствено на нашето море бих отишъл на Созопол, най-красивото градче по цялото ни черноморие
102
82
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Почивал съм на море по целия Балкански полуостров - в България, Румъния, Турция, Гърция, Хърватска, Словения и Черна гора. Не съм ходил само в Албания. Познайте къде е най-зле. Не злорадствам. Гадно ми е.
101
44
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не бе, и там е застроено. Не ходи, ходи в Гърция щото било върха. Честно. От пиле мляко и с 3 евро караш 2 месеца. Аре у лево, долни ***, стойте си в гръцките сайтове.
100
4
 
16
 
! Отговори
до анонимен 133 преди 8 години
Ти какво,сравняваш Сен Тропе с нашите трагични курорти ли? Такава простотия не бях чувал отдавна. Там една бира струва 8 евро и една пица 25 и повечето магазини са на престижни марки но и нивела на туризъм е много много по висок на светлинни години от нашите *** курорти които някога бяха много хубави но днес са една пародия. В Сен Тропе не разчитат на румънци както при нас. Как може да сравняваш,това е пълна простотия
99
6
 
7
 
! Отговори
Gosho преди 8 години
Ei sega davaha Girzip, na ostrovite 100 000 afrikaneca i planini ot bokluci. Otvrat.
98
35
 
32
 
! Отговори
ник до 129 преди 8 години
Не, няма да ходим на ***. Ходи ти. Ние на ол инклузив претоплен и разбъркан с остатъците от кръчмите и съседни хотели не щем. Ти си знаеш, нали;-). 41214
97
41
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България ще получиш разкошно обслужване във всеки един добър ресторант. За лек обяд ще платите не повече от 20 на лева, за същия ще платите поне двойно в Гърция. Прясна риба има и тук, има и 10 пъти повече видове бира, да не говорим че менютата са поне три пъти по богати у нас.
96
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Сл,брягЗа Гърция не знам, но в Малта за 37 евро получаваш плато с пресен лаврак, калмари, октопод, миди и 3 кралски скариди, една купа картофки, една купа салата, един панер хляб и 1 бутилка добро вино. Прекрасно приготвени в заведение краи морето! Та предполагам в Гърция за 35 евро ще получиш това, което си изброил, евентуално узото ще е 100 грама.
95
1
 
25
 
! Отговори
БурГъЗ преди 8 години
Оставете ВЛАСТИМАЩИТЕ да си изперът парите на спокойствие. Никой няма нужда от БГ *** с претенции.
94
5
 
9
 
! Отговори
Доктора преди 8 години
До хотелиерМнооого са ти е погрешниа концепцията , драги относно изграждане на туристическа индустрия.Далеч си от истината на светлинни години.Съжалявам !:)))
93
38
 
4
 
! Отговори
до 129 преди 8 години
Ами стой си в Гърция, миризлив византиецо, ние българите ще си ходим на българското море!!!