Българските плажове – фин пясък или билет до аптеката?

Попитахме читателите на Dnes.bg какво мислят за плажовете ни
2 сеп 2015 19:31,
54
Българските плажове – фин пясък или билет до аптеката?
Лозенец при ''Код Кафяво'' Снимка: архив, Булфото

Българското черноморие – алкохолен туризъм и дъх на канализация или нежен пясък и добро обслужване?

Хотелиерите всъщност ни обещават чисти плажове с фин пясък, а в крайна сметка получаваме смес от пясък и фасове. Обещаната чиста вода пък май е манджа с фекалии.

На Лозенец обявиха ''Код Кафяво'' и забраниха на летовниците да се къпят в кафявите води на Черно море. А днес пък стана ясно, че из аптеките в курорта много се харчели препаратите против диария. Защо ли? Сигурно не искат да гледат морето през прозореца.

Чисти ли са българските плажове? С този въпрос се обърнахме в анкетата към читателите на Dnes.bg. И тежката дума на гласувалите вече е ясна.

От отзовалите се близо 2500 човека, 12% ни отговориха, че им е скъпо, пък и не знаели как изглеждат родните плажове. Уви, не става ясно знаят ли как изглеждат другите плажове.

Над една трета (34%) обаче отсичат – с остарели пречиствателни станции ни очакват само фекалии. Явно и те се чудят къде са отишли над 1 млрд. евро за пречиствателни станции.

Най-много пък от гласувалите (42%) са категорични в мнението си за българските плажове и смятат, че са отвратителни. Не им пукало, но и не ходели на море у нас.

Но има и оптимисти – 6% смятат, че случаят с ''Код Кафяво'' на Лозенец бил единичен и изолиран случай.

А 6% от читателите ни пък смятат, че плажовете ни са прекрасни. Остава да ги питаме къде точно ходят?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съгласявам се с по-долу изказаното мнение, че журналистите у нас са едни от основните виновници за омразата и негативизма към българското Черноморие. Никога досега, ама наистина никога, не съм хващала вирус на морето. Тази година също почивах в БГ и съм изключително доволна. А Вие, ходете в Гърция, при пресметливите гърци. Не знам какво му е хубавото да спиш в гръцка къща, да пазаруваш от Lidl, да готвиш всяка вечер и да казваш, че си изкарал супер почивка.
39
0
 
1
 
! Отговори
1488 преди 8 години
Всяка година ходя на Лозенец. Никога до сега не съм се разболявала, нито аз нито синът ми. Всички дружно се опитвате та убиете и единственото което остана на тая скапана държава, туризма. Почивайте си там при гърците, подхомагайте тяхната икономика и спрете да плюете.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СтефиНе е изключено, разбира се, всичко се случва! Но и впросните познати мислят за хигиената си, че е висока. Например една позната, която това лято се върна със семейно вирусче, следва препоръката на педиатър да оставя децата си да се сблъскват с микроби, иначе е с наистина много висока хигиена... Другият проблем, който наблюдавам, е че много хора отиват на общи семейни почивки с много деца, за да има с кого да си играят техните - а там едно ако се разповръща, всички го отнасят солидарно.
37
1
 
1
 
! Отговори
Стефи преди 8 години
Не знам за вашите познати но моето семейство е с много висока лична хигиена даже минава границата на нормалното ,и все пак се заразихме от "кристално чистата вода" на Лозенец на Оазис Делмаре плажа .
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А 6% от читателите ни пък смятат, че плажовете ни са прекрасни. Остава да ги питаме къде точно ходят?....... Тайна!!!!!
35
3
 
3
 
! Отговори
има и неспасяеми.... преди 8 години
Абе не знам, ама от познатите ми все се оплакват от чревни вируси хванати на морето точно хора с ниска лична хигиена... Не, че ме учудва закономерността, но все пак смятам, че е хубаво да се каже.... Една, например, си реже салатата в умивалника, други оставят децата си да се хранят с мръсни ръце, на трети не им е проблем да вдигнат храна от земята и с оправданието, че не е стояла 5 минути да си я изядат, други пък мислят, че няма нужда да си мият ръцете след тоалетна, или се мият само с вода..
34
1
 
2
 
! Отговори
луксозенец преди 8 години
Проблема на Лозенец със замърсената вода е повече от 5 години.Това важи и за двата плажа.Всяка година е така, пред аптеките има опашки с пострадали от чревни инфекцииа,а обикновенно и така приключва почивката там. Добре е, че някой ,, добросъветни'' туриста се самосезираха. Извод-Не ходете в ЛАЙНОЗЕНЕЦ
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, достигнахме критичната точка! Сега новобогаташите ще се втурнат към друг доходен бизнес, курортите ни ще опустеят и средният българин няма да има къде да отиде на море на спокойствие и чисти води. А жалко! Какви плажове имахме само преди 20 години! Но каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи!
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди години германците казваха: Абе вие българите сами си създавате проблемите и после много се радвате, когато ги оправите! Да, ама сега стореното е непоправимо- как ще се съборят толкова много хотели на бандити, дали подкупи на местните отговорни другари? Абсурд, и нови модерни пречиствателни станции няма да оправят проблема, защото остава презастрояването и липсата на комфорт- и на сушата, и в морето. Ако не фекалии - плажни масла ще плуват във водата по брега, претъпкан с намазани тела.
31
1
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 8 години
В Гърция е пълно с пречиствателни станции - особено на островите , но журналистите там не насаждат омраза към курортите на гърция.Тук са се събрали големи туристически спецове - както и автора на публикацията
30
1
 
1
 
! Отговори
Кранево преди 8 години
Последната кръчма на краневския плаж, канала-река я беше подкопал, след обилните валежи по миналата седмица. Още на същата вечер, от управата на селото имаше височайшо посещение и на следния ден багер вече преправяше естествения ход на реката. Значи за едно може да се пращат, за друго неможе. *** и мизерия си стоят и се застъпват сезон след сезон и това е очевадно. Да неговорим, че свободната зона е под 20%, южния плаж почти го няма, а това, което е стонало от него е сметище.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ходя на Кранево всяко лято. Почти в края на сезона. Всяка година е едно и също. По главната улица е чистичско измитичко, а навсякъде другаде леш. Плажа леш, пътеките до плажа и "алеята" зад него леш. Защитена местност Балтата е превърната, в частта си до плажа, в паркинг. Половината от плажната ивица м/у Албена и Кранево е с постове на Албена, има наслагани кошчета за разделно събиране на отпадъци, но няма сметоизвозване. Чували, ама много найлонови чували, чакат да бъдат извозени.
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 10 години не стъпвам на българското черноморие. Причини-1.липсващи пречиствателни станции, водата е микс от бактерии, вируси и фекалии, 2-цени по високи от тези в Гърция или Турция за пълен инклузив дори с транспорта, 3- обслужване-оставям го без коментар, 4- чистота на плажа-и него оставям без коментар.Когато това се промени и българския концесионер и хотелиер разбере че за 1 сезон не се става богат и клиента е Цар тогава ще дойда. Който е отишъл в чужбина той няма да стъпи на нашето море.
27
4
 
0
 
! Отговори
PetarNPapazov преди 8 години
Това лято бях на север.Албена,Шабла,Дуранкулак.Чистота и спокойствие. Препоръчвам!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато Българина се научи,че морето не служи за облекчаване на физиологични нужди,тогава ще се оправят нещата.
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бяхме на Черноморието " Дружба " 2010.Болни ( повръщане и диария ). Доктора ни обясняваше , че е от климата и местна бактерия с която не сме свикнали ? И лекарствата не ни помагаха .. та от тогава не сме били на морето ! Ама от хотела много настояваха да попълня въпросите . Дали ни харесва и ще дойдем ли отново.Написах , че няма да се върна в този бетониран гьол . Предпочитам да съм на истинско море с пясък и вълни ! Какво направиха с хубавите плажове и кой им позволи това ?
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не стъпвам на тази простащина, в която превърнаха Черноморието, вече седма поредна година. Всичко е един огромен клозет в буквален и преносен смисъл...
23
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фекалии са статиите Ви, а не Черноморието! Аз си вилнях на Р. Уилямс, пихме, пяхме, плувахме, пекохме се... па Вие кълнете! БК де са вика ;)
22
3
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
KATO IDAT BALGARITE NA GARCIA NAPRIMER EDVA LI SI HVARLQT BOKLUCITE EI TAKA ,KATO NA NA6ETO 4ERNOMORIE .PROBLEMA E ,CHE NIE NE PAZIM ,PAK KAPRIZNICHIM POSLE .MNOGO SI NI E HUBAVO NA 4ERNOMORIETO ,AIDE STIGA S TOVA 4UJDOPOKLONNICHESTVO !
21
1
 
23
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Край големите комерсиални плажове само минавам. От години ходя само на незастроени плажове. Не съм оставил никакъв ***, прибирам си отпадъците в раницата и после ги изхвърлям в кош за отпадъци. В хотелите на мутрите не стъпвам, не ходя и ресторантите им. Най-ненавиждам келнери, особено тези по морето и мутрите, които изнудват хората за място на плажа. Мръсно е защото пречиствателните станции не отговарят на капацитета на хотелите. Останаха само няколко места, където можеш да си починеш.