Жителите на "Младост" 2 в затвор. Столичани в повече ли са?

Новият бул. "Малинов" изолира цял квартал без градски транспорт
Обновена: 2 сеп 2015 10:52 | 2 сеп 2015 10:52, Александър Попов
218

По старото трасе на бул. "Ал. Малинов" вече не върви градски транспорт. Снимка: Dnes.bg

Шумно рекламираната нова отсечка на бул. "Александър Малинов" в столичния квартал "Младост" бе открита с фанфари. Тези фанфари обаче се оказаха нещо като погребални трели за цял квартал.

Жителите на "Младост" 2 в момента са изолирани без градски транспорт, след като автобусите с номера 111 и 76 вече ги заобикалят на километри. Старият бул. "Александър Малинов" по план трябва да стане еднопосочен като ще осигури достъп до Американския колеж и полицейската школа в Симеоново, а част от сега съществуващото платно в обратната посока ще бъде паркинг. Който ще обслужва метростанция "Александър Тодоров-Балан".

Мисъл за хората обаче никаква

Вчера привечер жителите на квартала се събраха на протест с ясното искане - да се запази положението преди откриването на новия булевард и да се върнат двете автобусни линии. Защото те са връзката към града на голяма част от хората.

Сега им се налага да вървят пеш няколко километра, но не си представят какво ще се случва през зимата. За старите хора пък карето с над 30 блока се превръща в затвор. Принудени са да пазаруват в по-скъпи магазинчета, защото нямат достъп до най-евтините хипермаркети в района. За общината и поликлиниката изобщо не си помислят.

"Построиха метрото и новия булевард и ни изолираха от света. Няма с какво да се придвижваме, нямаме достъп до училища, детски градини, поликлиника. Да не говорим, че тази нова отсечка е по-скоро скоростна. За да го пресечеш има само два подлеза, доста отдалечени един от друг, няма една пешеходна пътека. Ще се борим до край за правата си, защото в момента сме затворници", каза протестиращ.

На техният протест дойде и кметът на Младост Цвета Авджиева, нейният заместник Александър Лукаров, архитектът на общината. И признаха за проблема, но и от тях не зависило решението. В Столичната община има постъпили десетки жалби от живущи, кметът също търси решение, но хората не вярват.

"Мислят само за себе си. На кого може да му хрумне да остави цял квартал без градски транспорт?", задава въпрос друг жител. Друг добавя: "На сайта на общината има всичко за носиите на децата, а за проблемът ни - нищо. Това е показателно".

Днес в 18:00 часа има среща в общината, на която са поканени представители от блоковете, медии. Надеждата е, че ще присъстват и отговорни фактори от Столичната община. Защото вчера диалог не можа да се получи - хората са гневни, а предложенията - меко казано несериозни.

Кметът заяви, че се обсъжда идеята за вътрешен автобус, койтто да минава през ул. "Свети Киприян".

"Това предложение само показва, че кметицата никога не е минавала по вътрешните улички и не познава квартала си. На тази улица трудно се разминават две коли, а какво остава за автобуси. Застроиха целия квартал, улиците са задръстени от коли, защото строителите вдигнаха блоковете без паркинги. Някакъв ад е", включва се и друг протестиращ.

От Центъра за градска мобилност са отговорили на жалба, която полива със студен душ основното искане - запазване на старото положение с автобусите.

"В съответсвтие с новата организация на движението, общественият транспорт следва да минава през новоизградения участък. По старото трасе на булеварда от ул. "Александър Тодоров-Балан" до блок 202 в Младост 2 движението ще бъде еднопосочно с обособени паркинг места за метростанцията и не е предвидено преминаването на градски транспорт. В тази връзка Ви уведомяваме, че не е възможно възстановяването на автобусните линии 76 и 111 по старото трасе на "Александър Малинов".

Хората са разгневени и виждат изход от трудната ситуация единствено в предстоящите избори. И вчера заплашиха, че няма да дадат гласа си за кмета, ако не застане начело на протестите на хората и да ги представлява в Столичната община, която е направила архитектурен план с чудесна инфраструктура, която да осигурява удобство на работещите в Бизнес парка. За сметка на жителите на "Младост" 2, които се оказват столичани в повече...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
0
 
! Отговори
тиква преди 8 години
като оставим на страна че е изключително тъпо да построиш метро и да го дублираш с цели 2 автобуса, които нямат нормален подлез или пешеходна пътрека остава проблема - основния !!преди имаше и пешеходна пътека и светофари и ДЕЦАТа ги ГАЗЕХА на тях, а сега няма такива екстри, никой средношколед няма да върви 10 мин да пресче през подлеза (ако не го сгази кола излизаща от лидъла) и да се връща още толкова време - всички ще са По ЛАТНОТО- там има 3 ! Училища + още толкова слизащи към центъра деца
179
2
 
1
 
! Отговори
ваня преди 8 години
браво българи от младост 2.все така отстоявайте вашите граждански права.
178
1
 
0
 
! Отговори
vania преди 8 години
браво българи от младост 2.все така отстоявайте ваште граждански права.
177
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До vlady И къде да ги дянат колите бе Владко? На терасата ли да си ги паркират? Ти твоята кола къде я паркираш? Може би в подземен паркинг, ама не всеки има тази възможност?
176
1
 
0
 
! Отговори
Галина преди 8 години
До Маргарита ПОТЪРПЕША Ами да то това е ясно,че е лесно да се говори като в момента на тях им спира пред входа.....
175
1
 
0
 
! Отговори
Галина преди 8 години
До ГугълМапс *** ТОЧНО ТАКА!!!
174
0
 
1
 
! Отговори
BORICLAV преди 8 години
До vladyI KAKVO KATO MINAT PO NOVIA BULEVARD KATO MINAT POKRAI MAGAZIN XIT PO POCOKA CENTARA PAK CE SE NABIAT V ZADRACTVANETO
173
2
 
2
 
! Отговори
BORICLAV преди 8 години
obectaxa da varnat aftobucite po ctaria pat
172
0
 
0
 
! Отговори
Маргарита БРАВО ЕДИН преди 8 години
До Анонимен
171
2
 
2
 
! Отговори
Маргарита ПОТЪРПЕША преди 8 години
ТОВА са коментари от ХОРА,който не са го изпитали на ГЪРБА СИ.На ЧУЖД ГРЪБ и 100 ТОЯГИ са малко.
170
4
 
6
 
! Отговори
Жител преди 8 години
Ама за какви "километри" става въпрос!? Спирките се местят на 100-200 метра по нататък. То и аз искам метрото да спира пред входа ми, но не се оплаквам и като е на 300-400 метра.
169
2
 
8
 
! Отговори
DoCash преди 8 години
До vladyКога последно ползвахте 306 или се разходихте по ул.Свети Киприян? Та там има повече коли от всичките на Горубляне! За последните 40 години нямам спомен да е минал снегорин
168
0
 
4
 
! Отговори
Пепа преди 8 години
Освен всичко останало точно там има други два паркинга - на Хит и след него. Така че няма нужда и от трети!!!
167
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормалното в случая е 76 и 111 да си минават по стария маршрут, за да не са чак толкова далеч от Младост 2, но явно някой е платил на мафията в общината, за да му направят там паркинг. На практика е невъзможно да пребориш мафията и корупцията. Примерно, така беше преди много години с преместването на последната спирка на автобус 305 в Младост 3, в резултат на което стотици хора престанаха да го ползват, а новите пътници се брояха на пръсти. На старата последна спирка се качваха повече хора от се
166
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чета коментариите се удивлявам колко много омраза се е натрупала в някои хора. Само не разбирам защо омразата им е насочена в погрешната посока?!
165
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В една нормална държава всички щяха да подкрепят жителите на Младост 2, но явно скоро няма да сме нормална държава.
164
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ne mi pyka za sofianci ....i za koito i da e ,v taq darjava.
163
1
 
4
 
! Отговори
коко преди 8 години
До Meitral Кому е нужна тая злоба и ехидност,типично българска черта е да се радваме на чуждото нещастие.И чак пък да си агонизирате ?
162
20
 
2
 
! Отговори
Meitral преди 8 години
Сега ще ви се разкаже играта на всички в "спалните на София"-Младост.След Бизнес парка метрото и разните там проекти за небостъргачи цените на имотите хвръкнаха до небесата без основание реално,но хората като са прости се бутат там като овце,а Младостите винаги ще си останат бетонни колхози.И като се бутате всички там да живеете ето ви една "хубава"инфраструктура да си агонизирате там.Нищо добро не ви чака,като позастроят още ще видите за какво става въпрос.
161
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здравейте,В случая не става дума за мързел на хората да походят 10 мин. пеша и не смятам, че е редно да се оставят грозни коментари. Проблемът е, че разстоянието от 700-1000м от блоковете в горната част на квартала до новите спирки трябва да бъде изминавано всеки ден - в дъжд, сняг, с две малки деца...