Местан – патриот №1 над закона

Не е важно кой уши байрака, а кой спазва законите
29 сеп 2015 15:31, Александър Попов
124
Местан – патриот №1 над закона
Снимка: Булфото, архив

Едва ли има какво повече да се каже за песента за Райна Княгиня на турски, която прозвуча на откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих.

Едната част от българите я смятат за подигравка. И няма сила да ги убеди, че това е изкуство. Лютви Местан дори стигна по-далеч - обвини хора и политици в раздухването на скандала с мотива, че са невежи и "става въпрос за различни текстове на песни с една и съща мелодия - твърде често явление в балканския фолклор".

Още по темата

"Уважавам историята и съм против използването на песни за политически спекулации. Не искам песните да се използват за политика", сподели изпълнителят Фарук Йълмаз. Не иска, ама я изпълнява на политически митинг. И много добре съзнава, че е провокация. Защото не цялата песен е с турския любовен текст, това е някаква компилация с възрожденската.

Нали си спомняте преди няколко месеца как фолкпевицата Гергана използва мотив от песен на палестинската съпротива. Беше скандално и трябваше куп извинителни писма и спиране от ефир.

Депутатът от ДПС Мариана Георгиева обясни случая с "културната интимност през Възраждането, която е запазена и до днес". Да, но повечето българи не смятат едно определено от новите историци като "присъствие" за интимно. Всъщност интимно е, но е едната страна винаги е била отзад.

Случаят е чудесен и ненадеен политически PR за ДПС и стягане на редиците, защото последвалите политически коментари и закани ще ги вкарат в образа на мъченик, на когото са му отнели правата.

За радост на ДПС всички се вторачиха в песента за Райна или Райме - според трактовките. Но проблемът е на друго място.

Ето ви цитат от Лютви Местан: "Няма да призная на никого претенцията да бъде по-голям патриот от мен или от който и да избирател на ДПС. Знамето, ушито от Райна Княгиня, е и наше". И тук идва голямото противоречие.

Взимаме като аксиома факта, че Местан е патриот номер едно. Това означава ли, че като патриот е готов да дава всичко за държавата и да спазва законите? Отговорът го дава самият той и е категоричен - Не!

Защото един патриот не се слага над държавните разпоредби. А на всички избори в България Лютви Местан и неговите съпартийци - патриоти правят точно това. Въпреки ясните законови разпоредби те продължават да агитират на турски. Започнаха и тази кампания, клипът с неговата реч вече бе излъчен от "Господари на ефира". На 26 септември, ако санкциониращите органи се направят на слепи и глухи като миналата година.

Местан дори иронично се изказа, че не може да поздрави за Байрам на майчин език, защото ще го глобят с 2000 лв. Хората, пред които говори не са длъжни да познават законите, но патриотът и тук ги преметна, все пак е политик. Глобите са само за политическа агитация. Тези два бона глоба видно не притесняват лидерът на ДПС. Не е важно дали ще я плати с усмивка, дали ще сезира европейските институции или ще обжалава. Има един видим за всички факт - патриот номер едно нарушава законите на родината си. Многократно и без притеснение.

А ние? Ние ще ровим от чий фолклор е песента за Райна Княгиня и Райме...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако някой му счупи носа, ще има повече щастливи, отколкото нещастни хора. и все патриоти.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
патриот номер едно си търси боя.
63
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Браво! Много добра статия.България над всичко!Престъпниците да бъдат наказани!
62
7
 
3
 
! Отговори
От ада преди 8 години
На българският химн мелодията е крадена от стара еврейска песен.
61
0
 
10
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
На кресливото турско даскалче още му се струва,че ние сме му ученици. Не Бостане- ние не сме ти ученици- ние сме ти началници! И ако продължаваш да дразниш България с гламавщините си,ще те уволним!!!
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е понеже не гласувате. Овце прости
59
0
 
9
 
! Отговори
seira преди 8 години
"... Знамето, ушито от Райна Княгиня, е и наше...""ДРУГАРЮ" МЕСТАН,КАКВИ СА ТИЯ "НАШИ" И "ВАШИ"?!С ЦЯЛАТА СИ ПОЛИТИКА, ОТ МОМЕНТА НА СЪЗДАВАНЕТО СИ, ДПС ИЗКУСТВЕНО РАЗДЕЛЯ БЪЛГАРИТЕ - МЮСЮЛМАНИ ОТ ОСТАНАЛИТЕ, КАТО ИМ ВНУШАВА, ЧЕ СА "БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ", Т.Е. "НАШИ" ...ОТКРИТАТА ПРОТУРСКА ПРОПАГАНДА СРЕД ПОТОМЦИТЕ НА НАСИЛА ИСЛЯМИЗИРАНИТЕ И ПОТУРЧЕНИ БЪЛГАРИ Е АКТ НА ПРЯКО ИГНОРИРАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ, НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА И Е ОБЕКТ НА АНГАЖИРАНЕ НА ПРАВООХРАНИТЕЛНИТЕ ОРГАНИ!!!
58
0
 
11
 
! Отговори
?? преди 8 години
Като има толкова много патриоти, излезте и гласувайте всички на изборите! (А не 30-40%)
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Долу ДПС !!!
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този пък е толкова ГАДЕН и ПРОТИВЕН !!!!!!! Пфуууууууу........ Но ние българите сме виновни - защото голяма част не ходят да гласуват. Ако всички се обединим и гласуваме на парламентарните избори - този няма да може да си развява байряка с 5 депутати. БРАТЯ БЪЛГАРИ, ГЛАСУВАЙТЕ - ДА ЗАПАЗИМ БЪЛГАРИЯ !!!!
55
0
 
17
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Патриот- може, но не български. Да си отива в Турция. Тук е България. България не иска да търпи повече турска гнет.
54
20
 
8
 
! Отговори
Айхан преди 8 години
Да, ще я пеем песента и на турски и на български, ще танцуваме и хора и кючеци, ще възпитаваме децата на турски да си обичат родината - България!!! А автора на тази статия е ***, защото въпросната песен я има и в турския фолкор и в българския, така както зайди зайди присъства в фолклора на 3 различни нации. Да влезе и прочете малко преди да пише такива *** статии, манипулирани и подбуждащи омраза. Абсолютно не информиран и невеж . Ние българските турци и ДПС сме моста между БГ и ТР.
53
20
 
7
 
! Отговори
Айхан преди 8 години
Разбира се, това знаме и наше!! Ние сме родени тук, и това е нашата родина!! Никой не може да ни спре да си говорим на майчиния език. Я да попитам автора, ако на европейски избори дойде шефа на АЛДЕ, ЕНП или която ида е евро-партия ше го глобите че говори на английски или немски?!?!! Това ли е демокрацията? В Америка се говори толкова испански, че дори в някои щати табелите са на испански, а на вас тук Местан ви е проблема!!!
52
0
 
15
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Патриот е, душа даваЗа еврофондове, за далавериИ то свойта душа даваА не тази на народа!
51
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Просто е...мине не мине време и дпс хвърля някоя "бомбичка".Я новини на турски,я песен за байряка.А скандалите в които е замесена,а обръчите от фирми,а Бисеров...нали трябва да се отклони общественото мнение,да се забравят гяволиите,това е...
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Рали1За 500 години сме научили и заели много неща от турците очевидно. и много техни песни сме научили. А това, че "Стани, стани, юнак балкански" може да е гръцка песен, затова не е необходимо да е имало гръцка държава! Логиката ти е съвсем погрешна! Не държавата създава песните,а народът и композиторите. Може да е нямало гръцка държава, но е имало гръцки народ в съседство с нас българите!
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога ще започне разследване от Европол на 10-те Топ Милионери на Прехода интересува ме как окрадоха Държавта , какво ме занимавате с Хипноза и Манипулация
48
3
 
16
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
Преди да стъпи османски крак на Балканите,в България са се пеели песни и са използвали не един и два музикални инструмента!Не ние сме използвали турски мелодии!Писмени доказателства за музикална култура по нашите земи от времето на Симеон,музикална подготовка са имали и Кирил и Методии.Или да започнем от Орфей?"Стани,стани,юнак балкански"-текст и музика Добри Чинтулов!Чинтулов е роден през 1822 г.а Гърция е създадена през 1830 на територия,населявана предимно от българи!Това било гръцка мелодия?
47
8
 
15
 
! Отговори
ИСТИНА преди 8 години
Ние сме ПРЕДАТЕЛИ и ПРОДАЖНИЦИ !!! Доказателство: Левски предаден от българин и то духовник, Ботев убит от българин... в ДПС нашите са най алчни: Камен Костадинов, Мариана Георгиева,Делян Пеевски и моя фаворит Христо Бисеров-срам за българската политика...и пак търсим виновни!!! На митинга, където пеят за Райме ясно се вижда, че на сцената доволно ръкопляска Камен Костадинов....за какво говорим тогава
46
9
 
7
 
! Отговори
хм преди 8 години
От ясно по-ясно е, че оригиналът на песента е за Райме, а сетне нашите комити са го преправили за Райна княгиня. Всъщност дали и името Райна не е побългареното турско Райме?