"Без будилник": Дами, напред към залата за карате!

По-здрави, щастливи и уверени в себе си – с тренировки по самозащита
21

Снимка: Личен архив

Няма нищо по-хубаво от движението и активния начин на живот. В запазената територия за свободно време "Без будилник" ще се опитаме и днес да ви убедим в това, а предложението ни за добре прекарано лично време е насочено към дамите. И така – напред към залата за карате!

Бойните изкуства не са запазена територия за мъже. "Момичетата и жените дори се справят по-добре, може би са по-концентрирани и отговорни като цяло", казва Дарина Дончева, инструктор по карате (II дан Годжу-рю) в Карате клуб Ронин 11.

Дамите обаче често се оказват в ситуацията да са по-натоварената половина от човечеството. Между различните ангажименти рядко остава време за най-важното – движението и здравето ни. Времето за себе си обаче е най-добре инвестираното време! Затова момичетата имат своя територия в новата зала на клуба Shiro Dojo Ronin – часовете по Лична самозащита и кондиционни тренировки за жени.

Дарина е категорична, че всяка жена заслужава да бъде щастлива, а заниманията със спорт са начинът да бъдем в добра форма и да се справяме със задачите си с настроение.

Тренировките са съобразени със здравето и физическата форма на участничките и със сигурност няма да правите непосилни неща. Всъщност едно е сигурно – ще се изненадате от самите себе си и възможностите си!

Как протича една тренировка? Започва се със загряване на цялата мускулатура с различни упражнения за разтягане, които са много полезни за добрата физическа форма като цяло. Следват различни техники от карате за самозащита.

Първо се започва с най-елементарните упражнения, като с течение на времето те се усложняват. Целта е да се научат неща, които могат да бъдат полезни в реална ситуация на улицата, макар че е най-добре да не се стига до там. Ползата при всички случаи е увереността, че можем да се справим с физическа атака и че тялото ни укрепва постепенно, но сигурно.

Идеята за специализираните тренировки за жени хрумва на Дарина, докато тича в парка. Представя си истински клуб по интереси, включващ активности на открито и часове по различни спортове, които ще представят гост-инструктори. Днес например момичетата ще имат урок по бокс в залата, която се намира зад мола на бул. "Ал. Стамболийски“.

"Бойните изкуства изграждат характера. Когато се занимаваш с тях, започваш да ставаш по-отговорен към нещата, които се случват около теб, да се замисляш как да реагираш в определена ситуация, ставаш по-въздържан, отнасяш се по-мило с другите", обяснява ми Дарина.

Тя започва да тренира на 14 години във време, когато карате не е толкова популярно у нас. Почти веднага разбира, че това е нейното място, като преди това се е занимавала с лека атлетика, тенис на маса, волейбол... После прекъсва за около 10 години, през които се занимава с други видове спорт, но влечението към бойното изкуство се оказва по-силно.

Мислела, че ще трябва да започне всичко отначало, но се оказало, че "мускулите си имат памет". "Днес има много зали, школи и човек има избор къде да отиде. Няма защо да делим таекуон-до, карате, кунг фу, ушу и т.н. - като цяло заниманията с бойни изкуства допринасят много за развитието на личността, полезни са за здравето и гарантирано правиш нещо добро и за духа, и за тялото", убедена е Дарина Дончева.

Категорична е, че е абсолютен мит твърдението, че бойните изкуства те правят по-агресивен и склонен да се биеш. Дава ми пример и за още един мит – че за да се явиш на изпит за черен пояс, трябва да тренираш 20-30 години. Оказва се, че това е ниво, което с редовни и целенасочени тренировки можеш да достигнеш за 3-4 години, а след това започваш да надграждаш.

"За карате няма възраст. Може да започнете да се занимавате с бойни изкуства и на 50-60 години. Тренировките са съобразени с възрастта на човека, който ги практикува. Дори в бавните движения, в поставянето на тялото в определена позиция, може да има много повече енергия, отколкото в мускулната сила", обяснява тя.

А тренировката освобождава от стрес, което е много важно в напрегнатото ни ежедневие. "Сякаш се пречистваш, забравяш всичко извън стените на залата – какъв е бил работният ти ден, кой те е ядосал, оставаш ти, тренировката и изразходваната енергия и когато часът свърши, се чувстваш по-добре", казва Дарина.

Първият урок по самозащита за жени е безплатен. Опитайте!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Simeon преди 8 години
Като оставя настрана глупавите коментари, бих искал да попитам няколкото специалисти нещо. До колко японското карате има общо с техниките с меч?Дали сте виждали немалка част от майсторите по карате с хакама? И на двата въпроса лесно може да намерите отговори а ако е само за да кажете нещо обидно -добре сте се справили!
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първата снимка е яка. На това карате дали ги учат да лъскат мечове?
9
0
 
2
 
! Отговори
онз преди 8 години
мръсния хари е казал че е голема грешка да ходиш с ножове на престрелка. така че зала не зала, едно вехто ТТ е доста по респектиращо от 2 тона алгасан и черен колан то таекуон-до например.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Снимката е рядко ***...само това да беше...внушават на наивниците по залите глупости!Сигурно тая *** ...се е разхождала по улицата по хакама и с меч, па *** я напада с ножле...божеее....
7
1
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Манивела Тойота!!! сещам се за едни фанелки - също първият урок беше безплатен ....
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Дами, напред към залата за КАРАТЕ", "По... с тренировки по САМОЗАЩИТА" и накрая снимка на жена с Катана xD GG Dnes.bg
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лесно е да се плюе по някой който се опитва да направи нещо.....
4
0
 
4
 
! Отговори
Samo minavam преди 8 години
На тази фуста хакамата,може да се ползва за ностна кърпичка.Така не се държи катана.
3
2
 
1
 
! Отговори
Kach преди 8 години
Zumba :-) Samba :-)
2
0
 
14
 
! Отговори
Онанимен преди 8 години
В училището се сбили учителят по карате и по трудово. И кой спечелил? Каратето е карате, но чукът е чук! :)
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало жените тюлени и други обемни да четата не само да имат претенции към атлетични мъже с пари. Никой мъж с пари с атлетично тяло няма да ви се върже. Вземете поработете малко по визията си тяло тва онова 20 годишни момичета приличат на плондери, цял ден в фейс бук седят и кафета обикалят и нямали един час време за фитнес или някакъв друг спорт.