Във вълче време: Je suis дядо Трифон не е "тренди"

Имаме ли нужда от спешна помощ за ампутираната ни човещина?
26 ное 2015 08:58, Александър Попов
40
Във вълче време: Je suis дядо Трифон не е "тренди"
Кой има нужда от спешна помощ? Снимка: Булфото, архив

Живеем в интересно време, в което едни са се втренчили в своето оцеляване, други в охолството си. Стресът ни дебне отвсякъде - едни дали ще имат нещо на трапезата, други се озъртат дали някой няма да посегне на богатството им. По улиците сме намръщени и все забързани занякъде. Социалните мрежи ни отучиха да общуваме един с друг, а всекидневните случки ни карат да се питаме - останала ли е капка човещина у нас?

Следващите редове ще бъдат точно за една такава, обикновена случка.

Около 19:00 часа вчера се разхождахме семейно с кучето по тротора на оживен столичен булевард. На стотина метра пред нас, на автобусна спирка, а и на около 15-ина метра от изхода на метростанция "Александър Малинов", до един знак беше паднал човек, видимо в безпомощно състояние.

Признавам, първата ми мисъл бе, че е поредният, който е прекалил с чашките в следобедно време, защото се държеше с една ръка за стойката на знака.

Хора на средна възраст се прибираха към домовете си, подминаваха го унесени в ежедневните си грижи. Когато стигнахме до него се оказа дядо, който се опита да стане, но отново залита и пада. Със съпругата ми го прихванахме и поне не си удари главата. Загуби за кратко съзнание, видимо бе неконтактен. Не отговаряше как се казва, откъде е, просто един празен поглед.

За разлика от загрижените възрастни, на помощ се притекоха трима тийнеджъри и още един човек с куче. Обадихме се на Бърза помощ, сложихме човека на една пейка и зачакахме линейката.

След 4-5 минути дядото се свести и искаше да си тръгне, въпреки нашето настояване да изчака лекарите. И се заговорихме. Искаше да ни убеди, че всичко с него е наред. Издекламира с момчешки устрем името си - дядо Трифон от кв. "Дървеница", каза си блока. Разкри, че е на 90 години, живее сам и няма на кого да разчита.

Редовно си взимал метрото за две спирки, пазарувал си от хипермаркет в "Младост" по дълбоко позната причина - по-евтино е. Тази вечер бе тръгнал към аптека до същия магазин, вероятно пак по същата причина.

За първи път се загледахме как изглежда дядо Трифон. Спретнат, с панталон, не нови, но поддържани обувки, беше с вратовръзка. И на 90 години, макар и тръгнал само до аптеката, той изглеждаше носталгично очарователен с чадъра си в ръка, с настояването да се справи сам, да тръгне отново по пътя си. Сам.

Спомних си за едно проучване на някакви учени как сме склонни да помогнем повече на хора, които изглеждат добре. Дядо Трифон изглеждаше точно така, но поне десетина души го подминаха, а още толкова си седяха невиждащи нищо на спирката, на 5 метра от него.

Само преди няколко дни от тв ефира, в медиите и социалните мрежи се лееше съпричастност за жертвите на атентата в Париж. Псувахме се един друг, че заради французите си слагаме знамето им на профилните снимки във Facebook, а не правим същото при трагедията, в която загинаха над 220 руснаци при самолетната катастрофа. И в двата случая терористите от ИД поеха отговорност. Всичко това обаче е една лицемерна бутафория. Поне за мен. Защото тази човечност не я видях към дядо Трифон. Хората се правеха, че не съществува. А може би не е интересен, не върви после да се похвалиш с гръмкото: "Je suis дядо Трифон", не е "тренди".

А той ни молеше да се обадим да не идва линейка, защото е добре. И за да ни убеди пое с бърза крачка отново към спирката и аптеката, към която беше тръгнал. Обадих се на 112 да пренасочат линейката към по-спешен случай, а дядото повтаряше само, че е добре.

"Сега ще ме карат да се събличам, а е студено", каза той и ни разказа как и у дома, като се събуди, не става веднага, защото му се вие свят. Замислям се, че на 90 години сигурно не е ненормално.

Замислих се и за друго. Със сигурност докато си говорихме бяха минали над 10 минути. Нямаше линейка. Майната му, дядо Трифон беше добре. А можеше и да не е и да влезе в статистиката на недочакали помощ починали. Нямаше да се разчуе, защото дядото разчита само на себе си, едва ли някой ще "раздуха" евентуален инцидент.

Има ли обаче значение дали ще дойде линейка за дядо Трифон при положение, че ние самите имаме нужда от спешна помощ. Да си възвърнем човещината. Може би в тази графа не влизат трите момчета, които не са обременени с глупостите и оправданията на възрастните.

Качихме дядо Трифон на автобуса, а той с ведър тон каза: "Много ви благодаря!". Замислете дали го чувате често от непознати хора. Безценно е!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
8
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Това ли ви направи най-силно впечатление, че хората са били с кучета? О, оскотелий народе!
32
5
 
8
 
! Отговори
Евролюб преди 8 години
С изключение на частта за Париж, напълно подкрепям. Това, че никоя от жертвите в Париж не се казва Трифон, не ги прави по-малко човеци. Те загинаха без нужда и животът на близките им са съсипани, без да са виновни. Едно страдание не е по-малко, само защото не познаваме лично жертвите му. Историята щеше да е достатъчно силна и без този паралел.
31
2
 
18
 
! Отговори
Младото поколение преди 8 години
Дано дядо Трифон е жив и здрав още дълго време! Сппоред мен всичко зависи от примера на родителското тяло и начина на възпитание. Живеем в скапана държава-факт, но нека поне запазим онова чувство, което ни разделя от едноклетъчните.
30
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А,за дядо с прякор Доктора дойде линейка и един млад "доктор" супер арогантен ни заяви,че му няма Нищо !!! Че е просто стар на 72г. Човека почина на другия ден-оказа се инфаркт . И при личната лекарка беше ходил -дала му волтерен за силната болка в лявата ръка !
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до художникаАми те политиците ние си ги избираме. Не са ни ги спуснали от Марс. Какъвто народа, такива и политиците.
28
3
 
11
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Хората не са лоши. Голяма част се "гипсират" когато трябва да действат в неординарен случай, така както на мнозина им прилошава до припадък при вида на кървяща рана.
27
5
 
7
 
! Отговори
мда преди 8 години
В тази статия се сблъсква точно това което умолява написалият я да не се случва... Недейте да слкагате под общ знаменател всички хора!! Колко от вас които се чувстват съпричастни с атентатите в Париж биха с епочувствали съпричастни с дядото?! Ако сте посетил поне веднъж този град и ви е Харесал това правили ви непоссобен да помогнете на човека от Дървеница? И далеч по важния въпрос колко от хората които казват аз НЕ СЪМ съпричастен с парижките атаки би помогнал на този българин? Хората са хора..
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо изобщо намесвате политиците !? Какво са ви виновни политиците, че като ходим по улиците си гледаме в краката и не ни интересува какво става около нас ? Научени сме да прехвърляме всичко на държавата - от отглеждането и възпитанието на децата, през намирането на работа, че чак до погребението...На съпричасност и човещина се учи в семейството, политиците не могат да ни научат на това, а и не е тяхна работа!
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина трябва да се замислим, че човещината, състраданието и достойнството си заминава от нас с всеки изминал ден. Бавно, но сигурно ставаме бездушевни, безчувствени хора, които полагат усилия единствено в името на благоденствието.
24
3
 
9
 
! Отговори
Бо преди 8 години
Така е! Положението е лошо! За жалост ще става и още по-лошо!
23
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали не идва едно по-добро поколение за Бг? Винаги по-старите казват, че тези младите са по-зле. Дали хитлеристите са били по добри от следвоенните немци? Аз лично съм на 33 години, не искам да работя нечестно, не искам да забогатявам за сметка на някой друг, за сметка и на държавата, коментирал съм си и с други връстници, че всичко е една отвратителна помия в държавата и не искаме да е така. Да не обвинявам по възрасните, но ние не сме от поколението "куче влачи рейс" и за "милиони няма закони"
22
1
 
21
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
Чудесна статия, развълнува ме... наистина ставаме *** в днешно време! Човечността е безценно качество и е чудесно, че все още има хора, които го притежават! Поклон и уважение към хората, проявили човечност както в конкретния случай, така и при други подобни! Хареса ми също, че и тийнейджъри са се отзовали, прекланям побелялата си глава и пред тях, да са живи и здрави, и все така човечни!!!
21
1
 
11
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
Тебе само това ли те притесни от статията? Дребно з.лоб.но човече!
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Но най-много се радва, че ние близките й сме до нея и не я забравяме.
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да разберете сред какви хора живеете, трябва да имате сериозен проблем, който да ви отличава от общността. Дали ще е старост, болест, дете с увреждане, страшна бедност, син наркоман или мъж пияница. Баба ми е на възрастта на дядото от статията и обикаля сама града също. Тя твърди, че винаги й се помага. Щастлива е, че живее сред такива добри хора - и джипито свестен, и сестрите в болницата, и съседите, и хрота в градския транспорт, които й помагат с торбите и й отстъпват място.
18
1
 
27
 
! Отговори
2013 преди 8 години
До художника - не са ни виновни политиците затова че сме загубили чувството за съпричастност и общност. Напротив - заради това са ни такива и политиците. Те не идват от космоса, а са едни от нас - от тези които ще подминат дядо Трифон, които им е по-лесно да си изхвърлят пепелника на пътя, или които зад волана се държат като последни хулигани.
17
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес сутринта, докато отивах на работа се разминах с жена, която разхождаше питбул без каишка и намордник. Обещавам утре, вдъхновена от днешната статия, да събера смелост и да я попитам защо така прави и ако има някакви последствия за скромната ми личност се надявам да има наблизо някой добър човек с куче и да ме спаси.
16
0
 
11
 
! Отговори
555555 преди 8 години
до худохникаНямат време тези които си изкарват парите с работа!Познавам доста хора които имат много пари и много свободно време...За тях проблемите са ,че някои като тях си купи по- нов модел джип ,или е изкарал по яки връзки и е успойл някои нов евро проект или отиде на някоя екзотична дестинация и изпада в ужас!Техните проблеми нямат нищо общо с тези на работещите хора!
15
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Случката е интересна и вярна, но неприятно впечатление ми направи постоянното самоизтъкване на Автора. Не би трябвало да се натрапва чак по такъв начин на читателите. Също повтарянето на няколко пъти, че те били с кучето си, както и другите момчета, които дошли да помогнат, били също с куче, ми се струва ненужно. Какво излиза, че аз като нямам куче, значи не мога да помогна на човек в беда. Помагал съм винаги, когато съм бил свидетел на подобни случки. Да е жив и здрав Дядо Трифон.
14
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
поздравления за автора! статията е прекрасна! надявам се повече хора да се замислят за малко, да се поогледат- около нас винаги има някой, който отчаяно се нуждае от помощ, но е твърде скромен и плах, за да я търси. А всеки един от нас може да помогне- кой с каквото може.Важно е да се вземем в ръце и да търсим сами от себе си отговорност, за това, което ни се случва всеки ден. И ако искаме да срещаме само доброто, трябва да му помогнем, то не се разхожда просто ей така...