Как да оцелеем в страха?

Да живееш в ерата на тероризма не е краят на света
28 ное 2015 18:40,
89
Как да оцелеем в страха?
Снимка: Reuters, архив

В началото на седмицата Държавният департамент на Съединените щати издаде официално предупреждение за пътуване по целия свят, изтъквайки непосредствените заплахи от “Ислямска държава”, “Ал Кайда” и “Боко Харам”. Но, както пише СиЕнЕн, това не значи, че живеете на ръба на бръснача и някъде има бомба или куршум с вашето име.

На първо място 63% от всички терористични атаки за последната година са извършени в 6 държави – Сирия, Ирак, Индия, Афганистан, Пакистан и Нигерия. Като съществена мярка за безопасност може да се счита избягването на пътувания в тези страни, освен при крайна необходимост.

Друга статистика сочи, че от 2002-ра година насам смъртните случаи вследствие терористични нападения са нарастнали с 4000%, а за периода 2010-2014 година със 148 на сто. Но ето едно интересно сравнение – всички тези отнети човешки животи са едва 7% от общия брой жертви на насилствена смърт.

32727 убити от терористи срещу 377000 убити при лични конфликти, от структури на организирана престъпност и икономически мотивирани престъпления. В Съединените щати е 4 пъти по-вероятно да бъдеш ударен от гръмотевица, отколкото убит от екстремисти.

След атаките от 11-ти септември 2 пъти повече хора са убити от крайнодесни радикали, антиправителствени фанатици и други немюсюлмани екстремисти, отколкото от ислямисти. 48 са жертвите на немюсюлмани в сравнение с 26 убити от самопровъзгласили се джихадисти.

Конкретно за САЩ е налице естествената защита от двата огромни океана, с които е обградена тази държава. Неслучайно атаки като тази в Париж изглеждат почти невъзможни за осъществяване на американска територия.

Нито един американец не е убит в страната си при терористичен акт за изминалата година. Що се отнася до пътуванията в чужбина от 24 смъртни случая 10 са в Афганистан, 5 в Израел и Палестинската автономия, 4 в Сирия, по 1 в Египет и ОАЕ.

Разбира се, когато говорим за големи, отворени и свободни държави изолацията е почти невъзможна, що се отнася до граничния контрол. В тази връзка 100-процентово предотвратяване на вероятността за тероризъм “отвън” е също толкова невъзможно. Но преиграване със страха и паниката в никакъв случай не трябва да се допуска.

Гарантирането на сигурността на гражданите е най-важната отговорност на всяко правителство. В същото време високо в листата с приоритетите е съхраняването на основополагащи човешки ценности. Сигурност без свобода, плурализъм, свобода на словото, толерантност и т.н. не би струвала кой знае колко. Балансът между всичко това трябва да е едно от основните изисквания на обществото към държавната власт.

В тази връзка дори и ужасяващи събития като терористичните нападения с много жертви, не бива да дават основание на политическата класа да се решава на прибързани военни действия, които да дадат обратен ефект. Така, например, инвазиите в Афганистан и Ирак се превърнаха в най-продължителните военни конфликти в историята на Съединените щати и до голяма степен именно тези интервенции доведоха до “раждането” на екстремистки групировки като “Ислямска държава”. Трябва да сме твърди в борбата с терора, но и да действаме умно и премерено.

Добрата информираност може да се окаже верен помощник за справяне със страха и параноята. Ситуация, в която всеки има подходящо обучение и снаряжение, за да се защити сам при внезапно нападение на терористи, изглежда напълно невероятна. Но когато човек познава достатъчно добре опасността, може да се подготви за нея.

Все пак светът е минавал и през далеч по-лоши периоди. И то в близкото минало. Планетата ни е била далеч по-опасно място за живеене през 1945-та година, да речем. Нямаме геноцид и широкомащабни конфликти.

11 хиляди хора починаха след скорошната епидемия от ебола, но испанският грип убива 50 милиона души само за две години в началото на 20-ти век.

Справихме се доста бързо и с икономическа криза, която в по-ранни години би довела до далеч по-тежки последствия.

Всичко това не значи, че трябва да се отпускаме в борбата с терора, но е явно, че човеството е готово да се справя с редица предизвикателства. В това число и насилствения екстремизъм.

Анализът на СиЕнЕн завършва с призив за спокойствие и рационално мислене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво стана с МеркелИзолираха я нещо
52
2
 
1
 
! Отговори
Раджа преди 8 години
Какви атентати за последната година в Индия бе тия наред ли са въобще
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добрият начин да оцелееш в страха е да не четеш истеричните статии на нашите *** журналисти.
50
6
 
11
 
! Отговори
Пропаганда преди 8 години
Гледайте телевизия, страхувайте се и се напрягайте денонощно точно като тъпите американци, аз си живея живота...
49
8
 
13
 
! Отговори
не ме е страх преди 8 години
Не ме е страх от бежанците. Страх ме е от пълната липса на компетентност на управляващите. Липсата им на способност да решават проблеми. Вместо това се занимават с показно рязане на ленти, с предсказания и с гнили оправдания.
48
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да оцелеем в страха? Кратък наръчник против евроид'иотизма. Затривай собственото си население, рабивай други държави и техните структури, защото не можеш да правиш пари от тях и поканвай да идват първосигнални от последните. Римската империя - роби и войници. Алчността на дребни душички ще погуби целия свят. Европа - новото колон'иално блато
47
1
 
0
 
! Отговори
Demokrat преди 8 години
Защо липсват коментарите от 8 до 29?
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Папата каза,започна третата световна война
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости !!! В България няма страх има само медийни атаки. За българина стеахът е новата цена на винетките.
44
33
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин днес каза .Българите са древен и велик братски наш народ със сходен език и ще ги освободим от робството за трети път
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Франция е подала молба за временно излизане от женевската конвенция и правата на човека,тоест влиза във война и се превръща във огромен затвор за всички там.Русия не модернизира нито един стадион за световното по футбол което трябва да приеме през 2018 г това също означава че първенство няма да има защото Русия влиза във война
42
2
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
...ШЕ ГИ ПРИЕМЕТЕ ,БЕ....ИДЕ ЗИМА!!НЕМА КАК ДА СИ УВАРДИТЕ ГРАНИЦАТА...ХА,ХА,ХААААААААА....НИ ПАРИ --НИ ХОРА--НИ ЖЕЛАЕЩИ ЗА ТОВА!!!/Дори ...и от АТАКА не искат...ха,ха,хааааааа....само плюнки и пеня по устите им/
41
2
 
1
 
! Отговори
skymaster1 преди 8 години
До Ха,ха,хаааааааа...може да ударят милион,може и да ги ударят
40
1
 
11
 
! Отговори
КВА , ВОЙНА БЕ... преди 8 години
В БЪЛГАРИЯ ---НИТО НАСЕЛЕНИЕ ....НИТО ВОЙСКА!!КОЙ ЩЕ ВОЮВА ...ХА,ХА,ХАААААААА....АЗ ЛИ ДА ВОЮВАМ------ЗА ДА ЗАЩИТАВАМ "СОЦИАЛНИТЕ--КАПИТАЛИСТИ" НА БКП/бсп....ЛИ??!!/...като Гергов и Съргея .../НИ-КО-ГА!!!!/...да се готвят за обрязване от Позитано-20../
39
1
 
14
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До do 49Световната война е от 11.09.2001!Тогава САЩ я стартираха с бутането на СТЦ.
38
8
 
3
 
! Отговори
ЕЛАТЕ СИРИЙЦИ... преди 8 години
....ИМАМЕ ПРАЗНИ и НЕОБИТАЕМИ -----КУП СЕЛА ОТ ВРЕМЕТО НА "СОЦА"!2020-г.----2/3 от населението на селата, ще е в градовете и чужбина!ОФИЦИАЛНО ГО СЪОБЩИХА ПО БТВ И НОВА!БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ БЕЖАНЦИТЕ!
37
2
 
7
 
! Отговори
do 49 преди 8 години
Така е,световната война е ход от няколко месеца,а хората продължават да си живеят в техния измислен свят,все едно всичко е игра.Като оня филм с Дауни,Стилар и Блек,където бяха в джунглата,и като взривиха един от екипа пред тях,те си подхвърляха главата му и си мислеха че всичко е специални ефекти.
36
2
 
5
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Абе оставете го тоя комунизъм на мира,той умря отдавна!Хубаво-лошо,свърши и няма да се върне.Както и спокойствието в света.Третата световна война,която вече тече,не е по идеологически причини,въпреки че се опитват да вкарат такива като обяснение-борба за някакви измислени ценности,религии и прочее дивотии!Сега става въпрос само и единствено за интереси!При това диаметрално противоположни!Няма как да не стане голям бой...
35
5
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
АБЕ, ПАК ДЪРВЕТЕ СЕ НА ТУРЦИЯ -----СКОРО БЕЖАНЦИТЕ МОЖЕ У НАС И МИЛИОНЧЕ ДА УДАРЯТ...ХА,ХААААААА....ВОЛЕН-ДУРАКОВ.....НЕМА ДА ВИ УВАРДИ ГРАНИЦИТЕ.....!НЕ СЕ И НАДЯВАЙТЕ ...!/..ами току се молете още на Одринския Валлия..ПАК ДА ВИ ВАРДИ ГРАНИЦАТА./
34
2
 
2
 
! Отговори
за 47... преди 8 години
....всеки с вила/..от БКП/.. и 2-пати на море /...на Журналист, Албена и Русалка---в Почивните станции за АБПФК и БКП/-----другите на дървени бунгала при комарите--с КАРТИ ОТ ПАРТОРГА И ПРОФ-СЪЮЗА ...ЗА ду-***-не..и доноси/