Богатството на четенето

Защо децата трябва да четат, за да се развиват нормално
29 ное 2015 21:23,
11
Богатството на четенето
Снимка: Reuters, архив

В листата с нещата, от които се нуждае едно дете, за да се развива по най-добрия възможен начин, има няколко неоспорими точки – храна, подслон, игра и любов. И още нещо, което не бива да се подценява по никакъв начин – думите, изтъква в-к “Ню Йорк Таймс”.

Едно дете се нуждае от гора от думи, в която да се разхожда. Нуждае се от море от думи, в което да се гмурка. Едно дете има нужда да чете и да му бъде четено.

Четенето е горивото за огъня, разпалващ интелигентността и въображението, и ако този огън не е достатъчно силен преди началното училище, в образованието и живота на детето може да настъпи едно безкрайно догонване.

Това е идеологията на неправителствената организация “Четенето е основополагащо” (“Reading Is Fundamental”), която ежегодно дарява стотици хиляди книги на деца под 8 години и най-вече на тези от социалнослаби семейства, в които книгите са по-скоро лукс. Към днешна дата тази организация е раздала над 410 милиона книги на над 40 милиона американски деца.

От “Ню Йорк Таймс” посочват, че тенденцията все повече и повече деца да не четат е наистина стряскаща в Съединените щати. Но това до голяма степен се отнася и за останалия свят.

Модерната среда е такава, а според авторитетното издание има силно влияние децата да не се насърчават да четат. И цената, която се плаща е много висока.

“Четенето е основополагащо” навлиза в 50-тата година от създаването си. Но не спира да се опитва да прилага свежи идеи и да търси начини да разширява дейността и влиянието си, въпреки ограничения бюджет.

С налагането на драстични съкращения във федералните разходи, “Четенето е основополагащо” губи 24 милиона долара от годишното си финансиране. Това са близо 2/3 от общия бюджет на организацията и сега тя трябва да разчита все повече на частни дарения.

Като следствие броят на раздадените безплатни книги намалява драстично – от 17 милиона преди десетилетие до 1,8 милиона за изминалата година.

От “Четенето е основополагащо” търсят решение в новите технологии и наскоро подписаха партньорски договор с ustyme – дигитална платформа, която дава възможност на множество потребители да споделят книги и видеоигри, да четат и играят заедно. Така, например, много деца от семейства с ниски доходи могат да се възползват от инициативата за безплатен достъп до дигитална библиотека с 50 заглавия за подрастващи. 

Насочването към електронните книги показва решителността на организацията да даде възможност на децата да четат, независимо от източника. Целта е ясна – да се развие навик, да се разпали страст. Защото не се знае до колко далече може да ни отведе жаждата за нови знания, от които книгите изобилстват.

“Четенето е основополагащо” е дело на Маргарет Макнамара, чийто опит като учител я убеждава, че за много бедни деца една от най-големите пречки да четат книги е чисто и просто достъпът до такива.

Организацията добива популярност със своите “Книгомобили” - камиони, които спират пред учебни заведения и раздават книги, както сладоледените камиони раздават сладолед... с основната разлика, че книгите са безплатни.

Проучвания показват, че в най-ранното си детство подрастващите от социалнослаби домакинства не чуват разнообразието от думи, каквото съществува в домовете на по-заможните семейства. И това отваря пропуски, които се натрупат чак до училищна възраст и отвъд.

Едно от най-ефикасните лекарства е четенето на книги.

Професорът по психология Даниел Уилингам разяснява съвсем просто: “Децата, които четат, стават все по-добри в четенето и тъй като им става все по-лесно, самото четене доставя все повече удоволствие. А децата, които четат по-добре, не са по-добри само в часовете по литература, но също в математиката, физиката, химията и всички други предмети”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: децaчетенекниги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Пачата преди 8 години
БААААМ с китаба по тиквата и му просветнала овчата мисъл
4
0
 
3
 
! Отговори
факт преди 8 години
За какво им е да четат - нали има нужда и от работническа класа и чиновници. На тях не им трябва да са умни, образовани, да могат да мислят. Те трябва да работят и да се размножават. Нищо друго не се иска от тях.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 3Днешните младежи са ТОТАЛНА ЩЕТА!!И аз съм доволен защото конкуренция няма и кинтите се изкарват толкова лесно че няма повече на къде. Бг е пълна с *** и правенето на пари между такива *** е детска игра.За да разбереш кой си, просто си бръкни в Жоба и ще ти стане ясно!
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Достатъчно им е да прочетат една кника(вие знаете коя) и да стават овчари както каза бащицата!
1
15
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 8 години
Едва ли твоите внуци е възможно да паднат под твоето интелектуално ниво! Теб ако днес те изпратим в училище сигурен съм 4 клас с много рев и мъка ще изкараш, но до там.