Ще променим ли едно нещо, за да не изчезнем?

Джон Хофман за безпрецедентната кампания на Discovery
Обновена: 30 ное 2015 11:48 | 30 ное 2015 11:37, Александър Попов
13

Отрязани перки на акули. Снимка: Discovery Channel

Discovery Communications започва безпрецедентна глобална кампания, насочена към опазването на животинските видове. България ще бъде част от световната премиера на филма "Докато не са изчезнали" на 2 декември, заедно с още 220 страни. Премиерата е в 21:00 часа по Discovery Channel.

"Докато не са изчезнали" ще даде началото на по-голяма, продължителна кампания, обединена под хаштага #StartWith1Thing, чрез който Discovery ще призове към създаване на международно движение зад телевизионното събитие.

Целта на #StartWith1Thing е да обедини света, залагайки на това, че една малка промяна в начина ни на живот може да има големи ползи за застрашените видове, околната среда и човечеството.

Филмът проследява съдбата на най-застрашените видове в света. В следващите 100 години, светът може да изгуби 50% от всички познати на човека животни. През изминалия век, 90% от гепардите и 97% от тигрите в световен мащаб са изчезнали. В следващите десетилетия, морските костенурки, леопардите, носорозите и орангутаните са едни от многото видове обречени да изчезнат.

Повече за проекта – в интервюто с Джон Хофман, изпълнителен вицепрезидент на "Документалистика и специални предавания" в компанията, предоставено за Dnes.bg ексклузивно от Discovery Channel.

Kакво е значението на "Докато не са изчезнали" за Discovery Channel? Tова e водеща програма за канала, каква е причината да е толкова важна?

Не мисля, че може да има по-важен филм за нас, който да представим на света. Това, което направи Луи Психойос, режисьорът на документалния филм, е да насочи вниманието ни върху вероятно най-големия риск, пред който светът се изправя в момента - този за околната среда. Възможно е животът на Земята да изчезне, такъв, какъвто го познаваме и затова лентата се казва "Докато не са изчезнали". Съществува мнение, че има пет масови измирания на видове в историята на света и в момента може би сме на прага на шесто, но то ще бъде предизвикано от човека. Този филм е като зов за пробуждане, който ще звучи и ще бъде разпространен от нас по едно и също време по цял свят, за да достигне до цялото население на земята и световните лидери. Целта ни е всички да се обединим и да насочим вниманието си към сериозния риск, пред който сме изправени. Човекът може да се превърне в причината за края на живота на Земята.

Какви са очакванията ви за световната премиера на филма?

Правим нещо, което е прецедент в историята на Discovery - ще излъчим филма в прайм тайма по целия свят. Ще започнем от Нова Зеландия и ще се разпрострем по целия свят, в най-гледаните часове, така че да достигнем до възможно повече хора. Discovery има потенциал да достигне до 2,4 млрд. души. Поставили сме си за цел да достигнем до общо 1 милиард души по света чрез многократни излъчвания на "Докато не са изчезнали" с помощта на всичките ни дигитални платформи. Наричаме това безпрецедентно глобално излъчване, и както казваме на нашите пазари, които скоро ще започнат сливането си, което трябва да гледаш заедно със света.

Какви рискове поехте, за да направите този документален филм?

Луи Психойос, режисьорът на филма, проведе поредица от разследвания под прикритие в САЩ, Малайзия, Китай. Той е носител на "Оскар" за режисурата на филма "Заливът", който използва доста техники за снимате под прикритие, за да заснеме убиването на делфини в Япония. Аз лично не съм поел никакъв риск. Включването на "Докато не са изчезнали" в програмата ни има само положителна страна, но Луи Психойос и хората, които са работили по филма са поели много рискове по време на заснемането му.

Споменахте, че става въпрос за състезание срещу възможността светът да свърши. Тогава защо мислите, че е толкова трудно да убедите хората, че това наистина се случва и че всеки може да даде своя принос, като промени навиците си?

Трудно е да разберем защо хората не реагират на това ниво на риск и аз мисля, че причината е, че някои проблеми, пред които света се изправя ни карат да чувстваме много, много малки и не можем да видим решението в нас самите. Освен това много хора по света се изправят пред предизвикателства всеки ден докато се грижат за децата си, за да се уверят, че здрави, образоват се и имат храна. Да съзреш проблем с такъв обхват и величина и да усетиш, че можеш да направиш нещо, когато се изправяш пред ежедневните предизвикателства, може да е много трудно.

Това, което искаме да направим с "Докато не са изчезнали" и начина, по който караме хората да почувстват, че могат да бъдат част от цялата кампания е това, което наричаме "Започни с 1 нещо" ("Start With 1 Thing"). Работихме с учени и икономисти, за да покажем, че малките промени, които правим ежедневно са изключителни, без значение дали всички деца от един град ходят пеш до училище, или карат колело и колко емисии от гориво и въглерод могат да бъдат възпрени от това да се отделят в атмосферата, или когато цели нации изберат електричеството от възобновяеми източници, както някои страни в Европа правят. Всички тези малки неща взети заедно дават ход на промените, които трябва да се случат и могат да ни спасят от това масово изчезване. Има мнение, че ако предотвратим затоплянето на земята с 2 градуса, а това е в нашите възможности, ще можем да избегнем катастрофата. Ако направим тези промени, ще избегнем най-лошото.

Тази история се опитва да ви върне към документалните ви корени, смятате ли, че "Докато не са изчезнали" ще ви помогне в това начинание? Също така, ще бъдат ли темите, свързани с околната среда, един от постулатите в новата ви програма?

Чрез "Докато не са изчезнали" Discovery затвърждава позицията, че документалните филми са основополагащи за компанията, те са в ДНК-то ни. Преди 30 години документалните поредици бяха  в основата ни и се гордеем, че през това време сме излъчвали едни от най-значителните документални филми. Има подновен интерес и фокус към този род филми в програмата и инвестициите ни. Гордея се, че съм част от екипа, който търси най-добрите документални филми от цял свят, за да ги излъчва пред международна аудитория.

Според мен филма удря точно в центъра на проблема, особено след като е създаден от носител на "Оскар" и засяга тема, важна за всички по света, и е направен по невероятен начин. Филмът се отличава с отличително красива кинематография, има много драматични сцени от работа под прикритие на създателите му и е съвършено изпипан във всяко отношение. Така, че той докосва всички най-важни струни за Discovery.

Какъв ще е вашият личен принос, за да опазите околната среда?

Аз лично променям диетата си. Филмът ясно заявява, че консумацията на животински протеин, особено говеждо, увеличава в голяма степен замърсяването в световен мащаб – от количествата енергия, които се изразходват, за да се произвежда храната, с която добитъка се храни в дворовете на кладниците, до метана, които кравите отделят. Днес има милиарди крави по света и диетата на хората се е променила коренно с последните няколко поколения. Основно наблягаме на животинския протеин, най-вече на говеждия. Това е причината да мисля, че една от най-добрите промени, които всички можем да направим в ежедневието си, е да ядем по-малко говеждо и да наложим промяна на пазара.

Какво най-много ви учуди след като видяхте документалния филм за пръв път?

Това, което най-много ме изненада е броят акули, които биват убивани всеки ден само заради перките им и незаконната търговия с тях по света. Около 250 000 биват убивани ежедневно и виждаме, че на пазарите в Китай и навсякъде в Азия се продават перки на акули. Видях хиляди от тях, които изсъхват на слънцето по покривите на тези пазари. Мисля, че шокът от това да разбера колко голям е този пазар, в които се продават цели видове, и осъзнаването, че това е една от основните причини за загубата на живота в океаните. Незаконната търговия е само един от факторите за разрушаването на екосистемата в океаните, за която споменах по-рано. Мисля, че това бе едно от най-шокиращите неща, които видях, и всичко това е, за да се задоволи желанието да опиташ супа, която е официално забранена от правителството на Китай.

Споменахте, че филмът носи усещане за предприемането на незабавни мерки и въпросът е насочен към това дали смятате, че филма трябва да бъде видян от деца? Тъй като бъдещите поколения са все по-осъзнати за това, което се случва и фактът, че светът, който възрастните им оставят може би не е в най-доброто си състояние. Мислите ли, че това е програма, която семействата трябва да гледат заедно?

Много се радвам, че ми зададохте този въпрос. Отговорът е категорично "да". За нас от Discovery е много важно "Докато не са изчезнали" да бъде излъчван в класните стаи и родителите да го гледат заедно с децата си. Не мисля, че е добре деца до 12-годишна възраст да го гледат без майките и бащите си, защото има някои сцени, които показват убийството на животни, в частност скатове и е много нагледно, защото така трябва да бъде. Трябва да покажем някои от тези практики такива, каквито са и да представим колко са брутални. Затова мисля, че деца под определена възраст не трябва да гледат филма сами, но мисля, че децата над 12 години могат да го гледат и трябва да го направят със съучениците си, те трябва да изискват промяна от родителите си, учителите си, образователната система и правителството. Смятам, че филмът, ще има най-голяма сила, ако бъде гледан от деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9Не, че ме интересува, а и не се дразня: ама нали няма да е проблем, ако се окаже, че някой прекрасен ден и човека липсва?
9
1
 
1
 
! Отговори
До Геуе преди 8 години
Наздрауе!А сипи си още една парцуца и не мой се коси. Ама пази чашите, да си ги броим - за статУистиката. Суед 3-тата веч ниШто не моуе да *** притесни, а пАк когиж обърнем и 5-тата - ич ми не дреме. И нема мое, твое, Берое ил илядо години! Ама да те открехнем на една гяволия - колкото и да ти е по-по-най- науката, йощ нема и едно нек'во там най-просто уистенце натакова... насътворено де!
8
2
 
3
 
! Отговори
ще се гледа преди 8 години
Само да упътя екипа на Discovery,България се намира в Европа на Балканският полуостров...
7
8
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Дори да изчезнат някои видове животни ние няма да изчезнем.Не след дълго ще можем да моделираме природата ,да контролираме всичко което се случва на планетата.Вижте само как напредна науката в последните 100 години .Представете си докъде ще стигнем след 1000г.Таз кампания е просто пиар на жадните за пари природозащитници.
6
4
 
4
 
! Отговори
do 2 преди 8 години
Няма да изезнем, след 100г. хората ще се хранят само с пластмаса.
5
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя я па "активист" За акули и гущери ми се загрижил. Я си вземете "мигрантите" в САЩ за да не изчезнат хората в Европа. Хаштагът е "да си сърбаме попарата за да не духаме супата"
4
2
 
10
 
! Отговори
Нормален преди 8 години
Колчанов, марш от моята планета!
3
10
 
2
 
! Отговори
Колчанов преди 8 години
НИЩО НЯМА ДА ПРЕДПРИЕМЕМ. КАКВОТО ТАКОВА.
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изчезнат ли те изчезваме и ние
1
2
 
31
 
! Отговори
Земя преди 8 години
Няма нищо по-пагубно от човешката алчност.