Бягство от Северна Корея: Животът след това

Какво очаква севернокорейският дипломат, след като той скъса връзки с Пхенян?
Обновена: 23 авг 2016 08:59 | 22 авг 2016 21:20,
65
Бягство от Северна Корея: Животът след това
Тхе Йон Хо Снимка: архив, Reuters

Тхе Йон Хо, най-високопоставеният севернокорейски дипломат, избягал в Южна Корея, вероятно ще има 24-часова охрана и добра заплата в институт, ръководен от южнокорейското разузнаване. Това разказват елитни бегълци, вече минали по този път.

Тхе, заместник-ръководител на севернокорейското посолство в Лондон, избягал със семейството си и пристигнал в Южна Корея, заявиха от Сеул късно в сряда - срамно бягство за все по-изолираното ръководство на Пхенян от Ким Чен Ун.

Още по темата

Много от около 27 000-те севернокорейци, избягали от разорената, репресивна Северна Корея заради богатия и демократичен Юг, имат проблеми с интеграцията и са икономически маргинализирани.

Дезертьори с добри връзки като Тхе обаче са смятани за ценен ресурс, който може да хвърли светлина върху потайния съсед.

Като много елитни дезертьори, Ким Гуан Джин работи за Института за национална стратегия за сигурност (ИНСС) - организация, ръководена от южнокорейската шпионска агенция - Националната разузнавателна служба (НРС).

"Разбира се, за да живееш тук, ти трябва работа, а правителството на Южна Корея я предлага. На мен ми дадоха възможност да работя за ИНСС", каза Ким, избягал със семейството си през 2003 г., докато работел в Сингапур за севернокорейска застрахователна фирма, станала известна с участията си в измами.

Чхой Джу Суал бил полковник в севернокорейската армия, когато избягал в Южна Корея през Хонг Конг при командировка l Китай през 1995 г. Тогава той бил най-висшият дезертьор от армията. Между 1997 - 2012 г., той бил изследовател в ИНСС. После напуснал и оглавил Асоциацията на севернокорейските дезертьори.

"Правителството не може просто да плаща на Тхе, без той да върши нищо, за това сигурно ще го назначат в изследователския институт", каза вече 67-годишният Чхой, като имаше предвид ИНСС. НРС отказа да коментира случая с Тхе.

Под прикритие

Някои дезертьори сменят имената си от съображения за сигурност, за да защитят свои близки, останали в страната им, или за да изглеждат по-малко севернокорейски.

Повечето остават извън публичното внимание, въпреки че има и такива като Ким, добили популярност от изяви в медиите като експерти по Северна Корея.

Въпреки че Тхе е сравнително известен в публичното пространство като представител на Северна Корея в Лондон, Чхой очаква бившият дипломат да се опита да запази анонимност в Южна Корея.

"Той няма да търси публичност, защото трябва да мисли за сигурността на семейството си, което доведе тук. Ако си мълчи, ще предпази хората около себе си, за това не мисля, че ще има публични изяви", каза Чхой.

Чхой сподели, че две години е бил пазен 24 часа от четирима въоръжени полицаи заради притеснения за сигурността му.

Бившият застрахователен агент Ким посочи, че е разполагал с един въоръжен охранител денонощно.
 
Мъчителният преход

Повечето обикновени дезертьори правят дълъг и често мъчителен преход, през границата на Северна Корея с Китай в трета страна, преди да пристигнат със самолет в Южна Корея. При пристигане ги задържат и изолират за до 180 дни в удобни стаи и ги проверяват, за да е сигурно, че не са шпиони или самозванци.

После ги преместват в комплекс за заселване, който не могат да напускат още 12 седмици, за да им помогнат да се приспособят към живота в Южна Корея.

Много свършват на работа в ресторанти или на други нископлатени позиции и, по данни на бюрото по бюджета към парламента, печелят 67 на сто от средната заплата за страната.

Щом програмата по заселване приключи, всеки беглец получава 20 милиона вона ($18 025), с които да си помогне за намиране на жилище и работа. Някои използват част от сумата, за да платят на частни посредници, помогнали за бягството им.

"Трудно е обикновените бегълци да си намерят работа, да получат образование и да създадат семейство тук. Както казват хората, не им е лесно", казва Сео Дже Пьон, избягал от родината си през 2001 г. В момента той работи за групата на Чхой за подпомагане на обикновени бегълци в Южна Корея.

За по-високопоставените дезертьори положението може да е различно

Ким разказа, че пристигнал в Южна Корея, където бил подложен на разпит, 24 часа, след като влязъл в южнокорейското посолство в Сингапур. Чхой бил разпитван сам в квартира на агенцията по разузнаване. Същото може да стане и с Тхе.

Като цяло, севернокорейските бегълци в Южна Корея са намалели, след като Ким Чен Ун наследи баща си след смъртта му в края на 2011 г. През първите седем месеца на 2016 г. обаче, те са се увеличили с 15 процента на годишна база, до 814 души, в които влиза и група от 13 работници в севернокорейски ресторант в Нинбо, Китай.

Според експерти делът на елитните бегълци се увеличава. По думите на бившия застрахователен агент Ким това нарастване е започнало, след като екзекуцията на влиятелния чичо на Ким Чен Ун Джан Сон Тхек през 2013 г. е разтърсила елита в Пхенян.

"Преди не можехме да си представим, че този тип хора, от такива семейства, ще отидат в Южна Корея", каза Ким.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Mnogo ste prosti... Kolko izbqgali ima ot Centralniq Sofiiski? Kato sa 0,001% ozna4ava li tova, 4e tam e super? Hahahah komunistite verno ste mnogo prosti... (nqmam kirilica, zatova na maimunica)
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
7, да го сменям често на *** от устата в газъ. А на мо.дератора още по-често.
36
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предателят е клето същество. Мразят го и свои и чужди, а чуждите дори се гнусят от него.
35
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
предател
34
0
 
4
 
! Отговори
изумление преди 7 години
До Анонимен 47Наистина ли прочете какво си написал преди да натиснеш бутона?!
33
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един народЕдна нацияЕдин езикРазделени на две държавиЕдната колония с чужда армия, марионетно правителствоВ другата държава соцализъм - свободна и независима нация
32
0
 
18
 
! Отговори
oпетков преди 7 години
До Анонимен Нещо бъркаш. На нас демокрацията ни я донесе Горбачов, чрез червените ни братя-превратаджии Луканов, Младенов танкиста и Джуров и затова ни е такава-полукомунистическа.
31
2
 
17
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Бягство от комунистическия рай.Срам, срам.....
30
8
 
13
 
! Отговори
Учителя преди 7 години
КНДР е най-свободная и демократична страна на свете. Благодарение на помощта на братушките от Русия тя построи комунизма - мечтата на всеки русофил в България
29
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един народЕдна нацияЕдин езикРазделени на две държавиВ едната държава капитализъм - прогресира и се развиваВ другата държава соцали3ъм - мизерства и хората бягат
28
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз луд ли е ,как ши бяга от Северна Корея я какво е хубаво там.И какво значи бяга ,да не би да има диктаторски режим и преследвания ,че му се налага да бяга? Не може ли просто като човек да хване самолета и да отиде където си иска?
27
21
 
14
 
! Отговори
ФАЩ АКБАР преди 7 години
Тия , които бягат от Северна Корея , ги чака мизерия в Юга.А тия , които плямпат за Сталин и Комунизма , нека да кажат фашисткият режим във ФАЩ , колко милиона избиха ? 90милиона коренно население , и "само" 10 милиона през Великата им депресия и то от глад и мизерия !
26
2
 
4
 
! Отговори
wc преди 7 години
До vvDA STALIN GI IZBIL ZASHTOTO NE SA DOSTIGALI INERTNI MATERIALI ZA STROEJA NA SIBIRSKATA TRENOVA MAGISTRALA>SMETNAL E CHE SAS TRYPOVE POD RELSITE E PO EVTINO OT KOLKOTO SAS KAMANI
25
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички бягат от цоцализъма и камунизъма
24
0
 
3
 
! Отговори
до Човека Стамат преди 7 години
Когато си легнеш и си казваш молитвичката и никой друг не те гледа и слуша,пак ли си такъв?
23
1
 
11
 
! Отговори
nimen преди 7 години
До АнонименНаистина ли мислиш, че САЩ са наложили забрана на Венецуела или Русия да изнасят петрол за Народната демократична република. Това само човек без глава би си го помислил.Или пък че там са измислили смартфона. Те, ако го произвеждат само дори, а това си е робска работа и не е за хвалене, сигурно го изнасят, защото има само един смартфон Епъл и той е на Ким, даже два.
22
3
 
28
 
! Отговори
Джон Смит преди 7 години
А бе какво ми хвалите тоя комунизъм.Хитлер незнам колко ивреи е затрил,ама сталин е затрил два пъти повече от хитлер.да не говориме за Гладомора на комунистите.Ай стига с тези сатрапи на невинни хора.Единственният съвършен строй е демокрацията.на който не му харесва,да ходи в Северна корея,кудето за хваната риба от морето те бият като даул.
21
2
 
12
 
! Отговори
vv преди 7 години
Само че ако идеш в СК няма да имаш смартфон, кола, интернет и т.н.То даже в гугъл се вижда за какво бягат хората(тези, които могат):СК - https://google.bg/search?hl=bg&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1440&bih=775&q=%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F&oq=%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80&gs_l=img.1.0.0l10.682.1892.0.2663.5.4.0.1.1.0.102.382.3j1.4.0....0...1ac.1.64.img..0.5.396.PeONhduwCo4ЮК - https://google.bg/search?hl=bg&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1440&bih=775&q=%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8
20
4
 
16
 
! Отговори
vv преди 7 години
Колкото и зле да е, демокрацията си е демокрация! Тези, дето толкова хвалят СССР знаят ли, че през режима на Сталин за избити най-малко 30 милиона души ? Кой знае какво става в СК.Не разбирам защо тези, които се симпатизират на тоталитарния режим защо не отиват да живеят в СК, Китай или в арабските страни ?
19
3
 
3
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
Поплювкин Расиме , ти ли се брате? Не вярвай, че в лагерите хамериканските посланици ще ти носат дъвки...