Красивият сън Рио свърши, Бразилия се събужда болезнено

Политиците се захващат за тежка работа с много проблеми
Обновена: 22 авг 2016 13:38 | 22 авг 2016 10:21,
10
Красивият сън Рио свърши, Бразилия се събужда болезнено
Снимка: Reuters, архив

След като Олимпийските игри в Рио де Жанейро приключиха, бразилските политици ще започнат тази седмица последната фаза от процедурата по импийчмънт на лявата президентка Дилма Русеф, която може окончателно да бъде заменена от временно изпълняващия тази длъжност Мишел Темер, пише в. "Файненшъл таймс".

Събуждането след Олимпиадата може да бъде болезнено, пише в. "Монд". След като отмине магията на спорта, суровата реалност идва на дневен ред. Изпразнен от туристи, Рио де Жанейро отново ще заговори за кризата, за корупционния скандал с "Петробраз", за ситуацията около Русеф, ще се правят сметки. Някои медии правят плашещ паралел с Гърция, която бе домакин на игрите през 2004 г. и фалира през 2010 г., пише френското издание.

След купона и милиардите, похарчени от Бразилия да покаже, че заслужава мястото си сред големите демокрации, идва изтрезняването. Празничната атмосфера и туризмът си отиват, остават старите проблеми, се казва в статия във в. "Гардиън".

Връщането към рутината на своята политическа и икономическа криза е махмурлукът, който трябва да изтърпят бразилците след олимпийския празник, пише в. "А Бе Се". Според 62 процента от бразилците Олимпиадата ще донесе повече вреди на Бразилия, отколкото ползи, а 57 процента смятат, че все пак тя ще подобри националния имидж в чужбина, пише испанското издание, като се позовава на проучване на Бразилския институт за обществено мнение и статистика.

Като оставим обаче критиките настрана, игрите в Рио промениха много този 6-милионен град, който сега може да се похвали с ремонтирано пристанище, нова линия на метрото и още няколко малки и големи общински проекти, пише в. "Ню Йорк таймс".

За много хора е станало общовалидна истина, че съвременните олимпиади са "пресушител" за държавни бюджети, апетитна хапка за корпорациите и проект на суетата за ламтящи за слава лидери, надяващи се да подобрят своето реноме и това на страните си на световната сцена. Бразилия не прави изключение. Преди седем години, в пика на икономическия си бум, Бразилия получи правото да бъде домакин на тези игри, които трябваше да бъдат черешката в тортата на нововъзникващата световна сила. Сега обаче, когато страната преживява най-тежката рецесия от десетилетия, Олимпиадата стана емблема на пилеене на пари и политическо високомерие, пише "Ню Йорк таймс".

Според експерти обаче игрите са били и мощен катализатор за вливане на жизненост в градската среда и за нови инфраструктурни проекти, финансирани с обществени и частни средства, които ще подобрят живота на жителите на Рио де Жанейро, допълва американското издание.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
дърт комунист преди 7 години
Време е да дадем политическо убежище на Дилма!
6
0
 
2
 
! Отговори
фино преди 7 години
Президента на Венецуела умря и остави разсипана държава. Сега паметници ще му издигат и казват, че се е борил за народа. позната картинка.
5
1
 
4
 
! Отговори
NIKO преди 7 години
Като на всякъде корубцията разрушава всичко. Пътя към ада е покрит с добри намерения. И корумпирани чиновници чиито добри намерения ние слушаме. Аналогии на всякъде по света. В Европа се научиха да вземат заеми за покриване на проектите, а следващите поколения - ...... Духат супата.
4
1
 
5
 
! Отговори
66 преди 7 години
Я,колко оплаквачи на Бразилия!Че то ние при демоса цъфнахме,та вързахме!То заводи ,то работни места,то заплати...бря,бря!Я се поогледайте бе нещастници,в пустинята наречена България!
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече Бразилия е готова за БРИКС. Ще цъфне и ще върже с братска Русия.
2
6
 
10
 
! Отговори
i'm преди 7 години
Разгеле...свърши най-после. Айде малко свестни предавания да погледаме сега.
1
7
 
10
 
! Отговори
Носко преди 7 години
Тончо, пари в излишък няма, има държавни политики как да се харчат парите на данъкоплатеца. Раздаването им на бедните е именно онова нещо, което съсипа Венецуела и всяка друга държава в историята дръзнала да прегърне философията на социализма в малка или голяма степен. Не че безумното харчене покрай олимпийско домакинство е по-умно нещо, но поне остава някаква обществена инфраструктура.