Халал – храната с успех за $20 млрд. в САЩ

в САЩ храната вече заема малка, но все по-бързо растяща ниша
19 сеп 2016 22:03, Бойчо Попов
53
Халал – храната с успех за $20 млрд. в САЩ
снимка: Ройтерс

Понякога кулинарните тенденции се движат в синхрон с политическите. Киселото зеле, например, се преименува на "зелето на свободата", когато САЩ е във война с Германия, а по-скорошни недоразумения с Франция водят до създаването и на "пържени картофки на свободата", коментира Bloomberg.

Но понякога развитието на тенденции е чиста мистерия. В сезона на изборите за президент на САЩ мюсюлманите невинаги се чувстват добре дошли в Америка. Междувременно обаче продажбите на халал храна, подготвена според ислямските закони, се увеличават – и то не само сред нарастващото мюсюлманско население в САЩ. Приключенски настроени кулинарни фенове също я купуват все по-често.

Шахид Амануллах открива само 200 места, където сервират храна халал през 1998 г., когато стартира сайт, с който американците могат да откриват такива локации. Днес вече има 7600 места (сайтът включва и няколко места в София), а според него дори хора, които не са мюсюлмани, харесват халала.

"Храната служи като страхотен посредник за споделяне на културата", казва Амануллах.

На всяко ниво на хранителната верига в САЩ храната халал вече заема малка, но все по-бързо растяща ниша.

В магазините за хранителни стоки и други подобни обекти консултантската компания Nielsen открива, че продажбите са достигнали 1,9 млрд. долара през 12-те месеца до края на август, което е с 15% повече спрямо 2012 г.

Като цяло – от ресторанти до супермаркети, се очаква продажбите на халал да достигнат 20 млрд. долара тази година, което е с една трета повече от 2010 г., твърди Islamic Food and Nutrition Council of America, която сертифицира продукти халал и насърчава образователните инициативи по темата.

Някои търговци на дребно, които в момента възприемат тренда, са обект на критики – особено в социалните мрежи, където ислямът се намира под постоянен обстрел. Амануллах казва, че неговия сайт често се използва от подобни кръгове като източник на места тип "кой да бойкотираме", но допълва, че подобни усилия обикновено имат обратен ефект и в крайна сметка помагат на бизнеса му.

Когато Whole Foods – един от пионерите в сферата, стартира първата си кампания за Рамадан, компанията получава критики, че натрапва чужди религиозни празници. Рик Финдли, глобален координатор на хранителните продукти в Whole Foods, обаче казва, че това не спира компанията.

"Хората смятат, че Whole Foods налага тенденции", казва той. - "Щастливи сме да сме лидери и да поемаме известни рискове".

Ако погледнем демографията обаче, става ясно, че рискът от храна халал е по-малък. Миналата година в страната е имало 3,3 млн. американски мюсюлмани, но според прогнозите броят им ще нарасне до 8,1 млн. души до 2050 г. В даден момент от този период мюсюлманите ще задминат евреите като най-голямата нехристиянска религиозна група в САЩ, сочи Pew Research Center.

Но това дори не е краят на историята. Според оценка на Аднан Дурани, главен изпълнителен директор на American Halal, 80% от потребителите, които купуват продукти от бранда му Saffron Road не се опитват да спазват мюсюлманските закони – те просто обичат храната и не искат замразени продукти.

Пазарът обаче не е достигнал повратния момент, в който големи имена сред пакетираните храни също да се присъединят напълно.

Световният гигант Mondelez International играе голяма роля в предимно мюсюлмански страни като Индонезия и Саудитска Арабия, където халал е стандарт. Засега обаче продуктите, които продава в САЩ са много малко.

Най-голямата компания в света за хранителни продукти Nestle има 151 завода за продукти халал – от Малайзия до Пакистан, и разпространява стотици сертифицирани стоки по света. Но в Америка Nestle продава подобни продукти само през подразделението си за грижа за здравето, което прави доставки на болниците. При търговците на дребно пък Wal-Mart има халал продукти само в около 400 от общо 4600 свои магазина.

Възможно е продуктите халал да "бъдат ограничени заради стигмата", която някои американци приписват на исляма, казва Кришненду Рей, доцент по науки за храните в NYU Steinhardt.

"А може в един момент да стане като кошер, който се идентифицира с по-свежа и разнообразна храна", допълва той.

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: халал храни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, защо трябва да четем за тези всеки ден по десет пъти!? Наистина ли нямате нищо по-интересно за казване, че ни набивате насилствено обичаите на някакви грозници, които още живеят в деветстотната година?!
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"А би ли ми обяснил какво е "нехалал" кисело мляко?"Предполагам че мляко в което е използван свински желатин като сгъстител.
34
1
 
9
 
! Отговори
Европистан преди 7 години
през ден само за мюсюлмани се говори, писна ми вече! Защо само ни се насажда тая ***?В Англия трудно се намира месо, което да не е халал. Стига с този геноцид! Не ви искаме праисторическите възгледи, обратно в пустинята!!! Има ли останало кътче на тая планета без ислям?! или въобще религя; измислени приказки само до нищо добро не водят!
33
0
 
4
 
! Отговори
KK преди 7 години
Всичко е маркетингов замисъл в световен мащаб от големи и малки. Една камара хора с по 10 висшета мислят къде и как да намерят свободна пазарна ниша или дял който да развият за да накарат кората да купуват.Дори и сега сайта ми се оплаква че съм блокирал рекламите им.Все пак сме консуматорско общесво ,особено ФАЩ.С ония побърканите дето плъзнаха това е огромна реклама за дадена храна. Само му сложи бранд с етикет NESTLE и ще се продава по цял свят,нали ония трябва да прибират милиарди приходи.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анализатор преди 7 години
Халал и Кашер са доста сходни като идеология. Основната разлика е, че в единия случай храната се опява от ходжата, а в другия от равин. Явява се нещо като "осветяване" на храната. Това естествено я оскъпява. Иначе няма спор, че прясното (охладеното) месо е за предпочитане пред замразеното или обработеното с добавки.
31
0
 
5
 
! Отговори
додо преди 7 години
до готвача: Готвачо ти като слагаш свинско вместо телешко след това клиента дали си плаща като за свинско? Като ти поръчат телешко зготви им телешко на хората. Все въртите така, че да правите далавери. Разбирасе това не се отнася за всички, има и много хора с морал.
30
3
 
10
 
! Отговори
а преди 7 години
тва се нарича изкуствено деволюиране на света:) започнаха много популярни да ги правят тези тюрбани, а всъщност в сравнение с останалите хора са 5 века назад минимум. и сега като започнат да се разпръскат навсякъде с техните *** разбирания, джихади и глупости и започне масовия разплод целия свят ще се превърне в един голям битак:)))
29
3
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До ФутурологТи не схвана основната идея на моя пост. Питай сега иранците какво мислят мохамед. Питай евреите какво мислят за христо. Идеята е,че и двете религии по принцип са миролюбиви и не изискват от последователите си да се избиват неверници. Обаче разни държави и империи си интерпретират каквото им е удобно. Затова религиятя е една заблуда за *** и хора с ниско образование.
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Колкото до Халал, имат качествени и евтини продукти, които могат да се купят. Например, има кисело мляко Халал, което много напомня на класическото бългаско кисело мляко."___________________А би ли ми обяснил какво е "нехалал" кисело мляко? Да не би да от ***, че трябва да има "халал" кисело мляко? Религията винаги се е използвала за политика. Не мога да разбера как в XXI век има хора, които се поддават.
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз се учудих, когато преди месец - два и на корейски сайтове за козметика и дрехи видях продукти, които са халал, бурки и т.н. Надявах се, че поне Корея и Япония няма да се подмазват на мюсюлманите, но явно печалбите са по-важни.
26
0
 
14
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Това да си гладен, но да откажеш храна, защото някой полуграмотен ти е казал, за мен лично е един от основните критерии, че това не са хомо сапиенс.
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Почвам да се дразня да виждам на все повече български продукти знака ХАЛАЛ! Като че ли ме интересува дали е халал или не! А българските мюсюлмани не спазват тези ограничения,тъй че и тях не ги интересува. Аман от тоя халал! Все едно сме в някой арабистан, на сиренето Бор Чвор например пише ХАЛАЛ!
24
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази статия излезе преди ден в Инвестор и е по-скоро икономическа, а не политическа.Колкото до Халал, имат качествени и евтини продукти, които могат да се купят. Например, има кисело мляко Халал, което много напомня на класическото бългаско кисело мляко.Колкото до нашата кухня - не можем да кажем, че е от най-здравословните защото сме първенци по инсулти и инфаркти.От дуга страна и тяхната кухня не е толкова здравословна - имам колега, който му призля от тежката храна в ливански ресторант.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България светска държава и като такава мноого сме цъфнали та и вързали...
22
3
 
10
 
! Отговори
Друг Анонимен преди 7 години
Американците ядат какво ли не. Кеф ти китайско, кеф ти индийско или тайландско, защо не и халал. Въпроса е защо ни облъчват с новини за една определена религия. Вчера Рамазан, днес халал. Като няма свинско не става за българи. Толкоз.
21
7
 
23
 
! Отговори
да си го ядат преди 7 години
Халал е поредното религиозно увреждане. Аз например не мога да разбера защо тези дето се молят застават в такава недостойна за мъже поза.
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ са повредена нация, няколко месеца след атентатите през 2001-ва беше се появила информация, че броят на приелите исляма са се увеличили в пъти. Още тогава ми светна сигналната лампичка, че гадовете се готвят да рекламират и налагат исляма по света.
19
4
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До ИвелинЕ тези които не вярват в христо,мохамед и други подобни бандити .. благодарят на себе си. От вас зависи какво и как ще се нареди живота ви. Няма висши и благодатни сили. Като гушнем букета ни ядат червеите и това е. Човек винаги си мечтал,че има нещо после, но няма. Всъщност в бъдещето може и да има. Когато спрете да вярвате на религията и всичко се концентрира в науката то един ден вероятно ще можем да пренесем мислите си в машина. Това е начина пичове. Не си губете времето с глупости
18
4
 
28
 
! Отговори
Бънди преди 7 години
поредната ислямска простотия, след обрязването, дyпенето в джамия, крещенето "Алах акбар", взривяването на хора, боя на жени с камъни, сега и халал Вече нищо не ме учудва от обичаите на тези полухора
17
4
 
30
 
! Отговори
халал да им е преди 7 години
Халал е ритуал при който животното се убива бавно като се приема че в процеса на умъртвяването се мили на бога. Това е вид садизъм, защото то би могло да се помоли на бога и без да му режат гърлото. Организациите за защита на животните би трябвало да се активизират и да забранят това вредно поверие.Купуването на Халал е поощряване на садизма.