Руската армия – по-близка до хората, а и "по-яка"

Без казармата няма как да стане нито истински мъж, нито истински руснак!
29 сеп 2016 20:52, Елка Василева
193
Руската армия – по-близка до хората, а и "по-яка"
Снимка: архив, Reuters

Дмитрий Еремеев слага пред мен кутия с изпипан дизайн, украсена с червената петолъчка на руската армия. "Събират по пет военни дажби, клиентите ги разграбват, много са практични за излети с приятели", уверява той и любопитна дама приближава, наострила ухо.

Хранителни дажби, тениски, мешки, обувки - магазините "Военторг" предлагат над стотина стоки с военна употреба. Има всякакви неща, за всички вкусове: например мъжки, дамски, дори детски облекла в камуфлажно каки и други цветове.

"Който купи от нас дрехи, е много горд с тях, защото носят емблемата на руската армия и клиентът си казва: ето, аз също съм част от войската", уверява Еремеев, продавач от веригата, пише Франс прес.

В неговия клон на "Военторг" - огромна бяла палатка, разпъната насред военното изложение "Армия Експо" в Кубинка край Москва, десетки клиенти с покупки се редят пред касата. Четирийсетгодишен мъж показва на свой приятел пуловер с детски мотиви и се подсмива: "Виж, брато, армията вече май не е същата".

"Военторг" спомага за доближаване на армията до обществото", твърди Владимир Павлов, шеф на това военно предприятие, приватизирано през 1997 г., което работи единствено за руските въоръжени сили. "Доближаването си личи - хората се интересуват от армията много повече отпреди", обяснява той и добавя: "Любопитни са дори какво ядат войниците у нас!".

Изкушения за младите

Анкетите на независимия център "Левада" наистина показват силно повишена популярност на руската армия - 58 на сто от жителите на страната заявяват, че я подкрепят, срещу 40 процента през 2014 г.

Тази популярност логично съпътства засилващата се през последните две години роля на Русия като военна сила - от анексията на украинския полуостров Крим в началото на 2014 г. до предприетата преди година, на 30 септември 2015 г., военна намеса в Сирия.

Западът критикува руската армия заради жестоките й бомбардировки, по-специално в Алепо през последните дни, но в Русия не се чува нищо подобно - военните пилоти се обявяват за "герои" на войната с тероризма.

"През 2014 г., след анексията на Крим, установихме, че много повече хора настояват всеки без изключение да отбива военна служба", обяснява за АФП Карина Пипия, социолог от "Левада". "Същевременно расте и броят на руснаците, според които враг заплашва страната", отбелязва тя.

С бюджета си от 46,6 милиарда евро - над 4 процента от руския БВП, министерството на отбраната полага всички усилия, за да запази тази популярност - възстановява бляскавия имидж на армията, изгражда "Парк на Победата" недалеч от Москва, организира Военни игри, излъчвани пряко по телевизията . . .

Целта е най-вече да впечатли младежите, на които предстои задължителната едногодишна служба и които често предпочитат да платят големи подкупи, за да отърват казармата.

"В очите на младите армията трябва да е нещо "яко", престижно, военната служба трябва да е ключ към успешна кариера", отсича пред руски журналисти съветникът на министъра на отбраната Андрей Илницки, който учи военните как да използват социалните мрежи.

Младите са привлечени от модернизацията на армията, уверява пред АФП Игор Конашенков, говорител на министерството. "Вече нямаме проблеми с наборите, както преди, напротив: младите с голямо желание" идват в армията, казва той.

Но Валентина Мелникова, която е начело на Съюза на комитетите на войнишките майки, се възмущава, че "условията за живот на военните силно са се влошили с началото на конфликта в Украйна, а министерството на отбраната нехае".

"Да бъдеш истински руснак"

Тринайсетгодишният Максим Китаев с нетърпение очаква да сложи пагони. "Армията е могъща и се бори срещу тероризма", обяснява той пред АФП, след като си е направил селфи пред танк, изложен в Кубинка.

За да привлече децата към войската, Русия, в чийто военнопромишлен сектор са заети 10-15 на сто от населението, лансира на 1 септември "военнопатриотичното движение Юнармия". В неговите рамки 12 000 ученици се учат вече "да стрелят с всякакви оръжия освен ракети". И се готвят за бъдещата си военна служба.

"Това е хубаво", одобрява Наталия, майка на тригодишен син. "По-рано бих измислила начин той да изклинчи от военна служба - добавя тя. - Сега вече смятам, че ако не мине през казармата, няма как да стане нито истински мъж, нито истински руснак."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: армияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
15
 
7
 
! Отговори
СС преди 7 години
Добро промиване на мозъци им спретват на руснаците отново. :(
111
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
страхотна статия! Нямам търпение за още подобни новини!
110
6
 
9
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 148Абре Умнико ти знаеш ли как се отнасят ХАмериканските войски с местните дори съюзници. В повечето случаи ако направят зулум местните и да ги хванат не могат да ги осъдят. Само военната прокуратура и съд на САЩ имат права. Друга Юрисдикция не признават(когато са разквартирувани във военна база в съответната страна)Знаеш ли този принцип колко Хамерикански И_диоти е спасил.Русия предаде своя И_диот на местните да го съдят нали?
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ржев 1941-1943 - жертви от руска и немска страна - 2 000 000 убити!!! пак ли? миротворци!
108
9
 
11
 
! Отговори
чук и сръб преди 7 години
Боже, колко мъка има на този свят, боже!
107
19
 
18
 
! Отговори
Аха преди 7 години
На руснаците оръжия и война им дай! Целия им живот се върти около това! Но иначе като се видят с пари и бягат да живеят на Запад! Ха ха...
106
10
 
14
 
! Отговори
путин зоофил преди 7 години
Путин забрани гей парадите в Русия.Това е само една от причините за големия вой на евроатлантиците.----------------------------------------------------------------------------------------------------- ама русия е разрешено зоофилията азиатски цености на восточната орда..ха.ха
105
18
 
16
 
! Отговори
ПУТЯ ХОДЕЩИЯ КЛИТОР преди 7 години
РУСКАТА АРМИЯ ВЕЧЕ Е АРМИЯ ОТ ТЕРОРИСТИ И УБИЙЦИ."Руски военен, който беше задържан в Армения, призна, че е убил 6-членно арменско семейство,"... само това ли ? Има стотици примери.
104
15
 
19
 
! Отговори
рядовой преди 7 години
СЛАВА РОССИИ !!!
103
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цъкни в гуглето: гейпарадь в Москве и виж колко ги е забранил и какво става въпреки забраната.
102
16
 
10
 
! Отговори
До 157 преди 7 години
В контекста на изнесените данни излиза, че най-грандиозният гей парад се провежда на 9 май....хахаха
101
30
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците това не е народ в конвенционалния смисъл на думата, а ***, в която се откриват ярко изразени животински черти. Това с пълно основание се отнася, както за населението, така и за армията.
100
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако беше толкова яко да си руснак българките масова щяха да пристават на руснаци, а нямаше да се налага солдатите да безчинстват и да изнасилват. Масовите случаи са точно обратните-рускините дават мило и драго да вземат българин и да избягат от кочинката. Множеството *** у нас са точно от български бащи и майки рускини.
99
20
 
7
 
! Отговори
пить надо меньше преди 7 години
В Москва процъфтяват гей-екскурзии във военни части, сред проститутките генерали и служители от ФСБ По данни на Международната комисия на ООН за борба със сексуалната експлоатация, Русия е сред лидерите по принуждаване на войниците да участват в проституция и порнобизнесКак се вписват тези факти в образа на легендарната армия, състояща се само от герои и освободители?ХА..ХА..ХА.ХАСитуацията в руската армия напомня на животинската ферма от произведението на английския писател Джордж Оруел, ХА..ХА Гладни, недоспали, пребивани от офицерите и останалите войници, възможно, дори занимаващи се
98
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според последните резултати, Русия е на последно място по ефективност на здравната система. Това предполагам не е толкоз яко като руската армия ?
97
5
 
2
 
! Отговори
володя улянов преди 7 години
ми като са по-яки да ги пуснем пак в България. Както предишният път ще сложим руски войници пред народното събрание.
96
13
 
8
 
! Отговори
смях в залата преди 7 години
Като ги знам колко са пъзливи. От личен опит. Просто големи фукни. Но така или иначе изводът е че и ние трябва да наблегнем на военноприложните спортове. Няма нужда всички под строй, но тези които проявяват интерес трябва да имат възможност. Защото който не храни своя армия - храни чужда.
95
7
 
17
 
! Отговори
Иригатор преди 7 години
Какво значи това ? .... "Да бъдеш истински руснак"....? ? ?Всъщност кои граждани от РФ,са руснаци ? Тези около Москва се наричат ,,Московци'', Тези под Москва се наричат ,,Българи'' , А тези над Москва се наричат ,,Германци'' ,всички останали са с дръпнати очи, или арабски произход. И в краят на краищата,колко още години трябва да чакаме докато си купиме от книжният пазар книгата за създаването на Русия,от кои народи е създадена,и на чии територии е създадена ? И кои е първият техен Цар
94
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
..."Същевременно расте и броят на руснаците, според които враг заплашва страната", отбелязва тя...Ъхъъъ- враг.. в гащите :) Кой ще е луд да се занимава с русия- достатъчно е да се създаде такава обстановка, че г%зпром да е на загуба и в невъзможност да пласира руския природен газ в Източна Европа и русия сама ще се предаде! Умрял някой точно да завладява точно русия- с нейния суров климат за нищо не става! Проблемът е друг- че русия прави всичко възможно да окупира съседни държавни територии.
93
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
140- И дайте сега заради страха на един диктатор да оправдаваме надигането на руския националсоциализъм в русия и възраждането на руския хитерюгенд?