Сирия? Не, хората в Русия не говорят за това

Година след началото на руската военна намеса не се задават въпроси, няма дебат
29 сеп 2016 22:20, Елка Василева
85
Сирия? Не, хората в Русия не говорят за това
Снимка: архив, Reuters

В онази октомврийска сутрин само шепа демонстранти протестираха в Москва срещу руската военна намеса в Сирия. Там бе и Сергей Давидис, заедно с още 300 души. Това бе първата и последна подобна демонстрация, спомня си той.

"Доколкото ми е известно, не е имало нито едно друго събитие, посветено на сирийския проблем и намесата на руските войски в конфликта", замисли се опозиционерът.

Нито обществен дебат, нито протести - нищо не се случва, откакто преди почти година, на 30 септември 2015 г., Владимир Путин изпрати своите бомбардировачи, хеликоптери и крилати ракети срещу "терористите" в Сирия в подкрепа на армията на Башар Асад, пише Франс прес.

Първата въоръжена намеса на Русия извън границите й от изтеглянето на съветските войски в Афганистан през 1989 г., критикувана от Запада заради ожесточените въздушни удари, предимно в Алепо, не предизвика вълнения в Русия. Дори не породи дебат.

"Това е далечна война, която, според общественото мнение, не струва прекалено скъпо и всъщност не вреди. Така че в крайна сметка тя остана встрани от вниманието на обществото", обобщи Давидис.

От гледна точка на Москва притеснение будят икономическата рецесия, която от над 18 месеца измъчва страната, и западните санкции срещу Русия. Резултатът е, че населението, дори опозиционерите на Кремъл, губят интерес към Сирия.

Повече от всякога прокремълските обществени медии представят собствената си версия за ставащото в Сирия: Москва се намесва по молба на легитимните власти в Сирия в борбата им срещу "терористичните групировки", които застрашават и Русия.

"В началото, преди година, хората реагираха с учудване и дори със страх. Но след това, с разпространението на държавната пропаганда, те се убедиха" и приеха аргументите на Кремъл, обяснява Лев Гудков, директор на независимия център за социологически проучвания "Левада".

Сега, когато държавният секретар на САЩ Джон Кери обвини руския си колега Сергей Лавров, че живее в паралелна вселена, руснаците биват засипвани с информации, рисуващи почти огледална картина на тази, представена в западните страни.

Така например от една седмица медиите по цял свят показват ужасяващи картини на цивилни жертви в Алепо, жестоко бомбардиран от руската и сирийската авиация. В същото време руската телевизия показва репортажи на акредитирани към сирийската армия журналисти в района на Алепо. В тях няма нито кадър от бомбардировките на бунтовническите квартали. Вместо това руските медии фокусират вниманието си върху нападенията на "терористи" и акциите на правителствените сили по разминиране на града.

"Всички негативни новини за това, което прави Русия, се представят в контекста на водената срещу нея информационна война и на антируската пропаганда", обобщи Гудков.

Засега руснаците считат, че войната в Сирия не им струва скъпо, казват експерти. Там са изпратени специални части и военни съветници, а Кремъл твърди, че нито един руски войник не е загинал на фронта, въпреки че поне 21 руснаци загинаха за една година.

"Сирия? Не, хората не говорят за това. Телевизията не показва почти нищо друго, освен доставянето на хуманитарна помощ", каза Ирина, пенсионирана работничка. Говорим близо до мемориала в Москва в памет на 15-те хиляди руски войници, загинали в Афганистан.

Въпреки всичко според социологическо проучване, публикувано вчера от държавния институт ВЦИОМ, делът на руснаците, които смятат, че ситуацията в Сирия се е подобрила, е спаднал от 48 процента през март, когато бе обявено изтеглянето на по-голямата част от руския контингент, до 27 процента през юли.

Но според повечето руснаци, травматизирани от продължилата близо 10 години война, водена от съветската армия в Афганистан, историята няма да се повтори в Сирия.

"Мисля, че нашите интервенции в Сирия и Афганистан са напълно различни. Мащабът не е същият", каза Ирина.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: РусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Точките по-долу заместват определения за "свободна жена" и "променен мъж"
63
1
 
9
 
! Отговори
Аха преди 7 години
И в страните,които създадоха тази война и разрушиха Сирия,Ирак,Либия, дума не се обелва за вина,просто се пуска една димна завеса със стандартни пропагандни обвинения, и се пускат за задължително публикуване в казионните и продажни медии в страните,които владеят.Не виждам нещо различно.
62
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До SandoАко говориш за Катин може да се спори доста по въпроса - намери си в нета книжки от съвременни автори и ще се убедиш че около Катин и 22000 Поляци загинали там има МНОООГО ама много неща които не се връзват.Най-простия ФАКТ който никой не го отрича но който задава много въпроси. Гобните могили са намерени на територията на Пионерски лагер който е бил действащ до 1941 а самото клане е датирано от 1939. Две години пионерчетата са играели върху няколко могили с разлагащи се трупове???
61
5
 
5
 
! Отговори
Sando преди 7 години
До Боби. Не знам какво общо имат католиците в Полша, но знам че втората световна война, братушките избиват 22 хиляди полски офицери без съд и присъда един по един, а за да подчинят Украйна им изнасят житото. По времето на тая зима е имало канибализъм, за да отселеят.
60
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Sando 63Сандооо научи си историятая - АРХИ ВРАГА на всички Руснаци е ПОЛША. В момента в Украйна управляват хора от Католическата западна Украйна които между другото се родея с Поляците.
59
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако САЩ-ките ТВ-та показваха страните където бомбят и убиват милиони хора, че то нямаше да им остане програмно време за нищо друго.
58
18
 
4
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Замислете се защо два славянски народа (Полша и Украина) ненавиждат руснаците, отговора се крие назад в историята, и на нас са ни правили доста мизерии, но 45 години руска пропаганда си върши работата и днес. Искам да кажа, че за да постигнат целите си, са много брутален народ.
57
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се град който е крепост на терористите трябва да бъде сринат със земята. И да има жени и деца те са на терористите. Същите тези деца са обучени да режат глави да застрелват хора в упор още от 5 годишна възраст. Навремето много руски войници бяха убити в афганистан именно от такива деца защото не са предполагали че детето може да го застреля в гръб без да му мигне окото. Самите деца не осъзнават какво правят защото имат подкрепа на бащите си терористи и те мислят че това е правилно.
56
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Америка е люлка на някаква псевдодемокрация.
55
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това че американски медииразпространяват лъжи неозначава че трябва да имвярваме.Който иска да станесмешен нека да вярва.
54
5
 
21
 
! Отговори
Да го кажем направо преди 7 години
До Анонимен----- 71...ти май си вярваш-или просто повтаряш американските лъжи??? А ти май забравяш че САЩ са избили милиони хора по цял свят точно заради различното им мнение....при това с използване не хим.оръжия и бомби с обеднен уран.....По твойта логика,досега трябваше да свалят всеки един американски президент че е диктатор и тиранин.....Или викаш за американците може..........
53
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 69Май удобно забрави че Асад изби стотици хиляди от собственият си народ, само защото имаха различно мнение, а ?
52
32
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците ще си платят за всичко. И за убийствата извършени от тяхната армия в в Сирия, и за убийства извършени в Украйна и за сваления пътнически Боинг! Народ, който си затваря очите и приема всички тези убийства за нещо нормално ще пожъне това, което е посял!
51
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е да ама американците подкрепят опозицията съставена предимно от различни видове престъпници с оръжие и пари.Нали Асад ги покани на избори?Не искат.Изтупа се някакъв канибал опозиционер демократ и обяви,че ще изяде сърцето на Асад докато още бие.После отиде и взриви няколко жилищни сгради.Тва ли е мирната демократична опозиция?В САЩ такъв ще го застрелят за 5 секунди.
50
1
 
12
 
! Отговори
бг преди 7 години
Ами щото нямат мигранти.Бомбандират както янките пък не вземат никой.Ние го отнасяме.
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евреска ***
48
11
 
52
 
! Отговори
реалито е такова преди 7 години
На този който е написал тази статия ще му кажа само едно--да си пусне няколко руски телевизии и да види дали няма дебати....просто от интерес.И тогава да пише измисляците си тук.В техните телевизии има дебати на които канят журналисти и общественици от цял свят и даже от Украйна.Гледайте например Салавьов...в Тубата го има....Че вече ми писна от "демократичната" ви пропаганда--надминахте и ***.....
47
10
 
45
 
! Отговори
А1 преди 7 години
Сирия? Не, хората в Русия не говорят за това.---------В Русия не само говорят и показват какво се случва в Сирия, но знаят и кой стои зад това което се случва там!
46
3
 
30
 
! Отговори
до Симеон преди 7 години
И кой започна войната в Южна Осетия???Кой започна обстрела на спящото мирно население в Южна Осетия с РСЗО "Град"???Кой атакува руските миротворци на границата между Южна Осетия и Грузия???Дори ЕС и ООН обявиха и признаха кой е агресора!Само FOX News и Маккейнне го разбраха!
45
23
 
15
 
! Отговори
Симеон преди 7 години
Първата въоръжена намеса на Русия извън границите й от изтеглянето на съветските войски в Афганистан през 1989 гА войната в Грузия в нейните граници ли беше?