"Ню Йорк таймс": В Сирия Путин повтаря Чечения

Руският лидер обаче се притеснява какво мисли за него светът
12 окт 2016 19:48, Елка Василева
418
"Ню Йорк таймс": В Сирия Путин повтаря Чечения
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Разликата между това, което се случва днес в сирийския град Алепо, и случилото се в чеченската столица Грозни в началото на 21-и век, е, че западните лидери поне се опитват да спасят живеещите в Алепо, пише в. "Ню Йорк таймс". Преди десетилетие и половина нямаше много дипломатически мисии в подкрепа на Чечения, припомня изданието.

Във всяко друго отношение картината е същата. Както тогава, така и сега Путин знае, че той и съюзниците му не могат да победят на земята, затова опитва да реши проблема от въздуха. Където не може да иде пехотата, той хвърля бомби, пише вестникът.

Разбира се, той далеч не е единствен - и западни лидери се опитват да решават сложни проблеми, избягвайки близък контакт. Но руският президент има едно предимство - в Русия почти няма журналисти, политици или активисти, които да го подканват да пощади мирните граждани, както нямаше особена симпатия и към мирните граждани в обстрелвания от ракети Грозни, пише в. "Ню Йорк таймс".

Неспирните бомбардировки на Грозни спечелиха войната в Чечения. Всяко западно правителство, направило същото, което руският президент направи в Грозни, заслужено би паднало от власт, подчертава изданието.

Сирийското правителство няма нужда от уроци по подтисничество, но Москва може да осигури ресурсите, с които Дамаск никога преди не е разполагал. Ако умерените сирийци, около които западните страни биха се опитали да изградят политическо движение, останат в страната, руското правителство може да помогне на президента Башар Асад да ги отстрани. Точно това се случи в Чечения, където руските сили за сигурност неутрализираха всички, с които имаше смисъл да се преговаря. Сред бунтовническите лидери най-дълго оцеляха фанатиците. Всяко извършено от тях зверство обаче придаваше повече легитимност на съюзниците на Путин и намаляваше симпатиите към жертвите на руските действия, отбелязва изданието.

Макар че руският лидер не се притеснява от общественото мнение в своята страна, той се притеснява какво мисли за него светът, смята в. "Ню Йорк таймс".

Ако успее да наложи мир в Сирия с цената на разрушаването на Алепо, той ще се опита да придаде на победата си външните белези на истински демократичен мирен процес. Путин винаги е разбирал колко е важно посланието, което се изпраща. Но дори да бомбардира Алепо до пълна победа и да наложи Асад чрез фалшиви избори, не можете с бомбардировки да накарате някой да ви заобича. Следователно, създадената в Сирия система ще остане толкова нестабилна, колкото е и тази в Чечения, подчертава американското издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


418
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
2
 
2
 
! Отговори
4e4enec преди 7 години
Ami vijte Grozni dnes kakuv moderen grad e .....edin ot nai sigurnite v sveta po posledni danni. Vijte i gradovete prez koito mina kravarskata demokracia.To4ka na komentara.
315
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Империя на злото и лъжата. Путландците никога не са били управлявани със закони, за да знаят, че законите не са само буржоазна измислица. Затова буржоата им предпочитат да се наричат олигарси, за да лъжат мужиците, че са уникални. 79% от руснаците никога през живота си не са прекрачвали границата на Русия, а излизането в чужбина е привилегия на доказалите способности да сътрудничат на мракобесието.
314
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе лицемери платени колко мирни хора избиха вашите американски фашистки войски по целия свят - Ирак Виетнам Либия, Малайзия Афганистан Йемен и прочее и прочее прочееКой като военен престъпник удари "cлучайно" сирийските войски, кой предизвика закулисно първата световна и втората. Кой разпалва третата - САЩ САЩ и пак САЩ - световни терористи Go to hell - където ви е мястото и ще бъдете
313
2
 
7
 
! Отговори
тя преди 7 години
Американските медий пишат това , което им се иска!
312
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чечения днес е напълно верен сателит на Путин. Така че от Чеченски сценарий едва ли се плаши, той се стреми към такъв резултат. Диваците ако се крият в болници той бомби болниците и без това е ясно че там мирен гражданин не се лекува а само терористична ***.
311
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен.До 332..Или сърбите с албанците?
310
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До anonimenДо325 Германия е била самостоятерна държава,както и Итаия,докато Югославия-никога.Преди боомбите на НАТО,бяха бомбите на сръбската ЮНА,която гранатира Дубровник,докато войската избиваше и изнасилваше масово несърби.
309
3
 
1
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
До анонимен 309Аха, любовта на тези с минометите, значи... А те от недоумерените ли са, или викаш там всички сирийци имат по един миномет подпрян зад вратата?
308
4
 
6
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Между другото как точно се "опитват западните лидери да спасят жителите на Алепо?!" (каква тъпоъгълна мозъчна клизма)Като прибират под крилото си главорезите на ИДИЛ и недоумерената опозиция, за да продължат да горят живи и обезглавяват същите жители на Алепо?
307
4
 
9
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Какво става с този сайт? Днес пропагандата срещу Русия е в промишлени количества. Нов транш ли, що ли?!Не разбрах какво не и харесват на Чечения отвъд океана? Във всеки случай са много по-добре от Афганистан, Ирак, Либия и Египет. Така, че по-добре в Сирия да се повтори Чечения вместо някоя от другите изредени... от САЩ.
306
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, той далеч не е единствен - и западни лидери се опитват да решават сложни проблеми, избягвайки близък контакт.Сред бунтовническите лидери най-дълго оцеляха фанатиците. Всяко извършено от тях зверство обаче придаваше повече легитимност на съюзниците на ПутинАко успее да наложи мир в Сирия с цената на разрушаването на Алепо...А ДАНО УСПЕЕНека някой да каже името на ЕДИН лидер на умерената /въоръжена/ опозиция! Какъв авторитет в Сирия има и колко % би взел на едни честни избори.
305
4
 
7
 
! Отговори
Седящия бик преди 7 години
Умерена сирийска опозиция? Какво е това? Нещо като умерена Афганистанска или като Либийска а може би като Иракска. Ами дайте ни нещо за пример де. Че да влезнем и ние в час.
304
4
 
5
 
! Отговори
некой преди 7 години
Доколкото разбирам - ги е яд че има печевивша стратегия?
303
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Владимир си знае работата. Бомби докато САЩ не клекнат и не остане един брадат малоуумник.
302
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егати жалкия пасквил!
301
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Двете войни си приличат, така е. Западните медии и политици лъгаха и за едната, и за другата, войната преди са почне срещу чеченците, първо почна от страна на чеченците( и маса джихадисти от други страни, предвождани от саудитци, които, о изненада, са учили в САЩ), които избиваха десетки хиляди цивилни руснаци с жестокост, с която днес го правят Даеш със сирийците и босненци и албанци със сърбите. И при двете войни започнаха мюсюлманите, с американски униформи, въоръжени с американско оръжие.
300
6
 
11
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 329Поредния ОПОРНО ТОЧКОВДа те попитам Косово НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА ЛИ Е ИЛИ НЕ?Ако Косово е НЕЗАВИСИМА то и КРИМ е НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА.Е една независима държава може ли да влезе в състава на друга държава както направиха ФРГ и ГДР - ДА - Това анексия ли е или обединение? Обединение е.За каква Анексия говориш - В смисъла на думата ПРИНУДИТЕЛНО ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ.
299
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За последните 100 години Русия винаги е била враг на България. С такива като Путин, явно ще е още 100 години.
298
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A с подкрепата на Саудитска Арабия срещу Йемен, Щатите кое повтарят?
297
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не призна анексията на Крим .. видно е кой е враг на света.