Режете гърла, палете къщи! Какво ще се роди от пепелта на Мосул?

ИД може да бъде победена там, но не и окончателно разбита
18 окт 2016 20:25, Елка Василева
50
Режете гърла, палете къщи! Какво ще се роди от пепелта на Мосул?
Снимка: архив, Reuters

Битката срещу "Ислямска държава" навярно скоро ще бъде спечелена в Мосул. Само че от кръвта и пепелта на Мосул може да се роди много по-страшна опасност, отколкото днес представлява "халифатът" на терора, пише Дойче веле.

"Великолепни резултати" – така генерал-майор Наим ал Джабури описа първия ден от битката за превземането на Мосул, който е в ръцете на "Ислямска държава" от лятото на 2014 година. Първите села и градове в околностите на милионния Мосул вече са под контрола на правителствените сили, 60 процента от минохвъргачките и пехотните мини, разположени около града, вече са унищожени, каза още генералът. Армейски говорители обясниха, че в първите часове на настъплението армията е спечелила много територия и не се е натъкнала на особена съпротива.

Независимо с какво темпо ще се развива битката за Мосул, в момента никой не може да направи сериозна прогноза за бъдещето на "Ислямска държава". Но предположения – колкото искаш. За съжаление, повечето от тях не са особено окуражаващи. Защото ИД може да бъде победена в Мосул, но това не означава, че ще бъде окончателно разбита. В Ирак, в целия Близък изток, че и другаде по света, най-вече в Европа, и занапред ще съществува опасността, наречена "Ислямска държава" – просто може би в друга, променена форма.

ИД в променена форма

Вярно, джихадистите вече не ще могат да претендират, че са "държава", "халифат", твърди Ройвен Ерлих, директор на Центъра за изучаване на проблемите, свързани с разузнаването и тероризма в Израел. Според него "Ислямска държава" ще промени структурата си, но няма да се разпадне: "Тя просто отново ще се превърне в сунитска терористична организация, каквато беше в началото, но с много подобрени оперативни възможности."

Ерлих очаква, че терористите занапред ще действат много повече "на парче" и диференцирано. Той припомня, че състоянието на политиката и на обществата в този регион е такова, че "Ислямска държава" може да черпи само ползи от него. Няколко държави направо са се разпаднали – Ирак, Сирия, Йемен, Либия. Тамошните правителства вече не са в състояние да гарантират на гражданите си сигурност и обществени услуги, а това и занапред ще носи на ИД масова симпатия и ще ѝ осигурява приток на бойци, казва Ерлих.

Идеологическите успехи на ИД

На подобно мнение са и експертите от института "Маккейн" към Държавния университет в Аризона, САЩ. Те са съгласни, че териториалните загуби значително ще отслабят ИД, идеологията ѝ обаче ще се запази и ще продължи да привлича симпатизанти. "ИД ще бъде в състояние в непознат досега мащаб да рекрутира терористи по цял свят" – смятат експертите.

След като "халифатът" бъде разбит, "Ислямска държава" ще се премести най-вече в интернет. Според публициста Абдел Бари Атуан, джихадистите поддържат над 100 000 акаунта в Тwitter и на ден публикуват по 50 000 туита. А Адам Ханиа от Лондонския университет за източни и африкански изследвания твърди, че в интернет дневно се появяват по 40 джихадистки публикации – текстове, снимки, видео- и аудио-файлове.

Призиви към терор

Сред тези публикации са и призивите на наскоро убития главен пропагандист на ИД, известен под името Абу Мухамад ал Аднани. Който няма бомби или пушки, да хвърля камъни, да прерязва гърлата на жертвите си, да подпалва домовете и колите им, зове той. "Никой не е невинен. За нас е още по-добре да нападаш цивилни граждани, защото от това ги боли много повече", пише той.

Ройвен Ерлих се опасява, че подобна пропаганда може да мотивира многобройни неорганизирани терористи. Редом с целенасочено режисираните големи акции като атентатите в Париж през ноември 2015 г., свалянето на руски пътнически самолет над Синай през октомври същата година или нападението срещу международното летище на Истанбул преди няколко месеца, могат да се очакват и много по-малки атентати. Тях ИД нито ги планира, нито ги осъществява – тя само ги вдъхновява. Ерлих дава и пресни примери от тази година: нападенията във влак в Южна Германия и в един клуб в Орландо, атентата с камион в Ница, където млад тунизиец прегази 84 души.

Терористичната диаспора

Сериозна заплахи очаква и директорът на ФБР Джеймс Коми. Да, халифатът ще бъде разбит, смята и той, обаче: "В този процес на разпад на терена ще излязат стотици много, много опасни хора". Те изобщо няма да оперират само в Близкия изток. "През следващите две до пет години ще възникне такава терористична диаспора, каквато досега не сме виждали" – казва шефът на ФБР.

Към тази опасност се добавя и още една, пишат експертите от "Маккейн". Първото поколение деца на "Ислямска държава" са родени на територията на т.нар. "халифат". "Това бъдно поколение няма да знае нищо друго, освен тероризъм, то ще бъде дългосрочна заплаха за всички нас."

Превземането на Мосул няма да предотврати подобни тенденции. А битката за града може дори да подсили екстремистите. Защото Мосул може да стане пъклен символ, по-страшен дори и от Алепо, пише политологът Талха Абдулразак: "От кръвта и пепелта на Мосул може да се роди много по-страшна опасност, отколкото днес представлява ИД".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: МосулИслямска държава
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
afds преди 7 години
До ссi za takiva kato tebe trebat bombi
33
0
 
0
 
! Отговори
sfa преди 7 години
До анонименRassia koi
32
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
евреиньт защо не казва кои е виновен за разиването на сев африка и бл изтоки какво се предлага накрая ид да си остане за да не стане по страшно така лида го разбирам
31
2
 
9
 
! Отговори
ИЗБОРИ преди 7 години
След Изборите за Президент в САЩ , ще има промяна .ИДИЛ няма да се финансира от САЩ , и Бюджета ще се спре .Така ЕС ще си отдъхне за десетилетия , няма да има Терористични Атаки , няма да има убити деца и майки .
30
3
 
19
 
! Отговори
мую преди 7 години
Режете гърла , палете къщи ! Какво ще кажат предателите от БХК по въпроса , най-вече отка.че.ня им вожд ???
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много просто голяма победа - изтегляне и съхраняване на бандитите и насочването им към сирия . алепо
28
1
 
20
 
! Отговори
сс преди 7 години
да им пускат руснаците големите бомби и да ги видим каде ще ходят като всичко и всички ще са на пепел
27
4
 
23
 
! Отговори
fen преди 7 години
И кога най сетне поне един сериозен европейски политик(освен Бойко) ще посочи истинските причинители на това безумие - въдворителите на т.н. "Западна Демокрация"
26
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ннАмериканците се опитват да преместят бойците на ИД от Ирак в Сирия. Всичко друго са празни приказки.
25
4
 
16
 
! Отговори
нн преди 7 години
Вижда се края на Ислямска държава. Изчезне ли в Ирак и Сирия, край. Всичко друго са празни приказки.
24
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Мосул няма "битка срещу Ислямска държава". Има операция за насочването на джихадистите от Мосул към Сирия. Предполагам Щатите предварително са се споразумели с подопечните си ислямисти да се случи точно това. Опитват се да затруднят руснаците в борбата им с ИД, нищо повече.
23
1
 
17
 
! Отговори
HEMAUME преди 7 години
Сичките статии, очерци и анализи, както и тактики и стратегии относно ислямистите, със сигурност двадесет хиляди процента от ИДИЛ ги четат, поучават се и се подобряват, променят си т.н. военно изкуство на теория и терен, както и на експорт разбира се. Защо ли? Защо ли...? Както имаше една песничка. Защо ли така упорито, западняците ги публикуват и то на различни езици? Сещам се за едно -да им посочат грешките, пътя и посоката за продължение...
22
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 16Путин е виновен за бежамците. Той е виновен.Пичага, оти се косиш като знаеш, че бежанците са от преди Русия и Путин да се намеси? А замислял ли си се , дали Путин е виновен за бежанците от Сев. Африка и Ирак? А замислял ли си се дали можеш да мислиш?
21
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гнуснaтa aмеркa кaкви *** създaвa,но рaно или късно Бог и Русия ще ги нaкaжaт.
20
2
 
26
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Няма що люта битка се води " ... армията е спечелила много територия и не е натъкнала на особена съпротива" това не е ли малко странно къде ли са така наречените бойци да не би случайно да цъфнат в Алепо или то краварите нЕма да го допуснат ха-ха.
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Как не се намери един да каже нещо от сорта на "ще ги разпръснем на малки парченца с крилати ракети и мощни бомби" или "ще ги разбием с танкове и пехота".Мъничко смелос"____________________Само Пурин ги разбива така!
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много се дразня така.Некви сериозни шефове и генерали дето цял живот са били в екшъна а сега командват хиляди тренирани мъже и жени разполагащи с почти всякаква измислена военна техника стратегия и възможност на тоя свят почнат да се вайкат като бабички.Колко са страшни терористите ,колко са силни,колко по-лошо ще става и тн и тн.Как не се намери един да каже нещо от сорта на "ще ги разпръснем на малки парченца с крилати ракети и мощни бомби" или "ще ги разбием с танкове и пехота".Мъничко смелос
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A bre kvi skapani slujbi imame...za nishto ne stavate
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Dobre de,vie mediite sami zastavate na stranata na fesovete i straha se nasajda ot vas,gospoda,zatova ne si pravete EKSPERIMENTI S BULGARITE kato pishete pesimizma na niakakuv si chujdenec,ami pishete smazani sa i oshte se ochakva.Takiva kato vas s pesimizum prez balkanskata voina v bulgarskata voiska sa gi razstrelvali pokazno,zatova che ubivat *** na drugite voinici.Shte mi se da vi se nakaram,no uvi...pomislete malko!Tova li e interesnoto da se rejat glavi v zaglavieto,vie ste za lechenie
15
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 15И бих добавилТурция = Русия,следователно Русия == ИД