В сирийската игра САЩ нямат много козове, Русия има повече

Американците обаче харчат за войната в Сирия много по-малко от руснаците
20 окт 2016 18:42, Елка Василева
104
В сирийската игра САЩ нямат много козове, Русия има повече
Снимка: архив, Reuters

Войната в Сирия отдавна вече изгуби регионалното си измерение и доби всички черти на геополитическо противоборство. Наистина, само допреди 10 години Сирия бе разглеждана като държава "от втори план" в контекста на арабско-израелското уреждане, неспособна сериозно да преформатира този процес, като не особено дейна "пета колона на Иран" и т. н.

Днес ситуацията е коренно различна, най-вече след като в региона се очертаха американски интереси. За да схванем ситуацията и да търсим изходи, трябва да направим няколко важни пояснения, пише Александър Фролов, "Независимая газета".

Първото - от вътрешен характер, по повод твърденията, че в Сирия управлява алауитско малцинство: това било недемократично, значи незаконно, което налагало промяна в ситуацията.

В момента (с точни данни днес не разполага никой) близо 70 на сто от населението в Сирия са мюсюлмани сунити, 10 на сто - християни от различни вероизповедания, 10 на сто - алауити, малко по-малко - исмаилити. В етноконфесионалната картина се открояват още кюрдите (9 процента), друзите (3 процента), тюркмените (под 3 на сто) и други по-дребни етнически групи.

Въпросът обаче е там, че в много страни от Близкия изток властта се гради не на демократичните принципи, приети в Европа, а на неформални договорки между управляващите и местните кланове и племена. Това са по-сложни схеми на отношения, хората са свикнали с тях и който ги наруши, поема риск. Тук е приложима английската пословица: едно копче да закопчееш накриво - всички ще бъдат накриво закопчани. Нагледен пример е Ливан, а в по-късно време Либия, тънеща в хаос.

Вторият тезис засяга изявленията, че САЩ разработват план за мирно уреждане в Сирия. В тази светлина мнозина може да сметнат американската политика в Сирия за нелогична. Всъщност е твърде логична обаче. Нима американците не си дават сметка за резултата от оранжевите революции в арабски страни? Те схващат чудесно, че демокрацията по западен модел не намери почва в региона.

На този етап от развитието в Сирия първа грижа за администрацията на демократите не е мирът, не е Сирия сама по себе си, нито Русия, а победата в президентските избори. По време на острите дебати между кандидат-президентите кантарът още се клатушка. Доналд Тръмп обвинява демократите, че политиката им търпи провал след провал - в Афганистан, сетне в Ирак. Винят ги и защото са изгубили играта срещу Иран с ядрената му програма, тъй че сега трябва да размразят авоарите му, а това са цели 150 милиарда долара. В този план демократите вече няма как "да обърнат гръб" на Сирия, защото мирът в тази страна ще означава успех за Русия, а един успех за Русия се брои за поражение на САЩ.

И третото съображение - че САЩ не са подхванали добре опозицията, не могат да разграничат умерените опозиционери от екстремистите. Онези от т. нар. умерени, които воюват срещу Асад, са хора с различни светогледи. Светогледи, познати засега на малцина, включително в американските експертни среди, а мисля, че и в разузнаванията. Нещо ясно и за тях самите.

С други думи, САЩ виждат външната страна на тези хора, но не и вътрешното съдържание. Щатите дори не могат да предвидят как ще се държат те занапред: дали ще кривнат, превръщайки се в органична част от "халифата", или ще вземат присърце демократичните идеи - съмнителна прогноза впрочем.

Тук се налага изводът, че в сирийската игра Щатите всъщност не разполагат с много козове. Русия има повече. "Умерената опозиция", с която САЩ уж разговарят и донякъде имат влияние върху нея, фактически е разединена и слаба, ако я съпоставим с правителствените сили. В открита борба с тях я чака поражение. Нещо повече, самите американци не са убедени докрай, че тя няма да заприлича на Ал Кайда (забранена в Русия) или на Бин Ладен, станал с времето враг номер едно на САЩ.

Американците имат обаче едно предимство в сравнение с Русия и то е, че харчат за войната в Сирия много по-малко от нас. Да воюваш с чужди ръце излиза по-евтино, при все че носи повече неясноти. На терена в Сирия действат нашите Въздушнокосмически сили, американците пък само подпомагат отвреме навреме с оръжейни пратки и в краен случай коригират своите съюзници - Турция или Франция.

Но от друга страна, в стремежа си да натикат Москва по-дълбоко в тресавището на сирийската война, те й дават възможност да придобие безценен военен опит. И министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу съвсем не случайно заяви, че руските военни ще започнат скоро да получават перспективни въоръжения, създадени с оглед опита, натрупан при бойни действия на сирийска територия.

Русия трябва да има предвид и друг аспект на войната в Сирия. За Вашингтон Сирия е вече по-значима от Украйна. В Украйна САЩ могат да се гордеят, че макар по недемократичен път все пак са сложили на власт проамерикански режим, чиито проблеми пък са прехвърлили на Ангела Меркел и Франсоа Оланд. Там са постигнали победа, а в Сирия засега няма такива перспективи.

Как да се реши сирийският проблем, да се намери изход от положението? С оглед представените тенденции малцина знаят как. Промени може да има, ако новите политици във Вашингтон проумеят, че досегашният курс не води доникъде. Ако впрочем на власт дойде Хилари Клинтън, тя едва ли ще може принципно да се откаже от политиката на Барак Обама по сирийския въпрос. А САЩ могат да воюват с ръцете на антиправителствените групировки много дълго време, направо е трудно да посочим точно докога. Докато войната не втръсне окончателно на обикновения американец. Колкото и да е тъжно, може да я промени само появата на друго някакво кризисно огнище - в Близкия изток или наоколо, което пак да засегне интересите на Вашингтон и да му отвлече вниманието.

Волно или не, Русия обслужва донякъде и американските интереси. Ако Русия се изтегли от Близкия изток, без да се помирят враждуващите страни, това ще е трагично за региона, където ще се възцари хаос, ще постави самите американци в крайно тежко положение, а на европейците ще донесе още някой и друг поток безконтролна миграция. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: САЩРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
4
 
! Отговори
турчин преди 7 години
Нито един псевдодемократ няма работа в арабските страни. Намесата го видяхме. Не разрушавайте държавите те ще се възстановят ище са по добре от фашивите демократи.
73
0
 
2
 
! Отговори
пенко преди 7 години
71 анонимен" хха...ха "- Става въпрос за заглушаване на радиосигнал ,а не за радиоизлъчване / там високоговорителят "бръмчи" / Не срещнах до момента някой ,който да напише" хха...ха "за собствената си...
72
0
 
1
 
! Отговори
как преди 7 години
може войната да бъде наречена "игра"?
71
0
 
9
 
! Отговори
то преди 7 години
пък САЩ къде ли им останаха козове-в бл.изток Русия ги нокаутира и ги прати обратно ,в Южнокитойско море пък Китай ги нарита , за Покрайна да не говорим.Много прав се оказа актьорът Стивън Сегал-Величето на САЩ беше до тук -т.е-дотогава докато се изправи едно на едно с Русия или Китай ,а преди беше лесно -само холивудски фантазии.
70
20
 
4
 
! Отговори
Елке, Елке преди 7 години
Извадила си публикации на руски вестници, които са напълно зависими от Путин и на базата на това се опитваш да правиш анализи за Сирия.Пълна некомпетентност или продажност
69
0
 
10
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 71Умнико Хабини е кодовото наименование на група различни РЕБ устройства както за вътрешен постоянен монтаж така и в изпълнение на подвесни контейнери. Су-34 ноже да носи под тялото си мод на Хабини за ГРУПОВА защита теглото е над тон. Един контейнер и раша има еквивалент на ЕФ-ххх РЕБ самолети на САЩ
68
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 74Черната кутия граждански вариант е поставена на Су-24 при поредната модификция за да улесни разследване на катастрофи при обучение. Су-24 както и Ф-16 са самолети с много голяма аварийност. Кутията нормално се монтира в опашката(щото при катасрофа обикновено остава цяла НО НЕ И ПРИ РАКЕТЕН ОБСТРЕЛ)
67
0
 
15
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Колеги писачи Путин отиде в Сирия защотоИД подготвя руски граждани - никой не иска внос на терористи. Най-жестоко рашките бомбят отряди за които се знае че има техни гражданиДа разчлени арабите на изток и африка втората страна е Египет ползвана за товаЕдин долар без покритие срещу 65 рубли покрити с ресурси но и стари производства - последното лесно с пари се поправя
66
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно е, нямат много козове, но имат най-важния- цар долар!!!!
65
23
 
2
 
! Отговори
Бай Хой от Ханой преди 7 години
Бай руснак отиде в Сирия най вече да си пробва бомбите, щото американците бомбят от години по целия свят и руснаците решиха да се премерят с тях и да си видят нивото на бомбите. Между впрочем като са толкова велики защо не карат само свръх модерни самолети които никой не може да свали, нали са космически сили?
64
0
 
24
 
! Отговори
погр ебален агент преди 7 години
Единствения коз на САЩ са техните съюзници от ИДИЛ, "Джебхат ан-Нусра" и "Ахрар аш-Шам". На тях залагат. Осигуряват на ИДИЛ свободен коридор от Мосул към Сирия, за да ги включат във войната срещу сирийското правителство.
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До заповед от Барак ХюсСирийската армия редовно подслушва разговорите между американските военни и техните съюзници от ИДИЛ.слушат ги на ВЕФ-а :)
62
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Факт.През това време нискотехнологичната руска техника си работи.колкото работеше черната кутия на сваленото Су ли?
61
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РККАКафе със захар не съм пил през живота си, споко. Давай за нещо 'безаналогово" , Боби!
60
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РККАОй , милия.........Да ти кажа честно и аз всяка вечер пия по по една преди вечеря. Ама чак да се "омагьосвам" като тебе...........Или много пиеш или ти пробутват самогон гаден. Ще ослепееш, ей!! Има метил в самогона!
59
2
 
34
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До Анонимендо 71 Нали знаеш как се заглушава всичко високотехнологично-с един ядрен взрив в близкия космос.През това време нискотехнологичната руска техника си работи.Къде отиват американците с умряла електроника?Наскоро се чу,че морските им офицери дори не могат да определят местоположението без GPS!А иначе не е много сложно-тоя уред(секстант) е използван с векове....
58
1
 
29
 
! Отговори
РККА преди 7 години
До Анонимен А ти що мислиш че са тези маневри на НАТО в Полша и балтийските реп.нали си имат ракетен щит ама май се само набутаха с милярди и се оказа фишек работа и за къв Ейбрамс ми говориш дето е технология от 70/те и дори не го модернизират,ами Стелта спрян от производство дето е 2 000 000 000 бройка и де югославяните го гътнаха кат круша преди 15 год,за Нимиц да не говорим /сал с летище /също 70 год...
57
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РККАПризовавам всички които са тук да потърсят данни за това "прословуто "Хибини".Ххааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааха!! Разработка ор 1970 която може да заглуши само ВЕФ-206!! Ххахахахаха! Четете бе, хора!
56
2
 
4
 
! Отговори
РККА преди 7 години
До руските карти ИГРАТА Е СВАРКА И В РЪКАТА НА ВОВА СЕ НАБУТАЛА ТАЗИ ПУСТА СЕДМИЦА ТРЕФА/селените кат теб му викат спатия/ НА ТАЗИ СЕДМИЦА И ВИКАТ ,,ХИБИНИ,,
55
35
 
5
 
! Отговори
руските карти преди 7 години
"Самолетоносач" /хихихих/ Адмирал Кузнецов /благодарение на Господ още не е потънал/подводници тип "Курск които се самоубиват със собствените си торпедаЦ-400.........противоракетна система която до сега е свалила само на баба ми гащитеСу 27/35/ ..пишете в нета "Список аварий и катастроф Су-27" и ви става ясно:))"Асове"Т-72/90. В Ирак ги 'опраскаха" без никакви загубиАрмата/танк/ даже и на парада не можа да минеМиГ-29/ излагация пълна-десетки свалени/Уаз!!! Хахахаха!Къф покер кви 5 лв?