Клинтън срещу Тръмп ли е "най-мръсната" кампания?

Компромати се размятат като основни оръжия в почти всяка битка за Белия дом
Обновена: 24 окт 2016 15:11 | 23 окт 2016 22:00,
19
Клинтън срещу Тръмп ли е "най-мръсната" кампания?
Снимка: Архив, Reuters

Мнозина американци считат, че такова чудо като постоянните обиди и очевадна ненавист между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп не е имало в цялата история на борбата за президентския пост в Съединените щати. Истината е, че това далеч не е така, пише сп. “Нюзуик”.

Дори можем да се върнем повече от 200 години назад почти до самото начало на президентската надпревара в Съединените щати. За позицията се борят държавният секретар Томас Джеферсън, действащият президент Джон Адамс и други кандидати.

Бащите-основатели са вярвали, че демокрацията може “да работи” без нуждата от политически партии и опитвали да избягват това разделение по всякакъв начин. При все това наличието на основни различия сред американците по отношение бъдещето развитие на страната води и до първата кампания, в която политическите партии играят съществена роля.

Федералистите, които подкрепят президента Адамс, не се свенят да сипят редица клевети срещу Джеферсън.

Вече е доказано, че той е бил баща на няколко от децата на една от робините си – Сали Хемингс.

По онова време обаче това са били слухове, а репликата “Конгоанският харем на г-н Джеферсън” се превръща в основен рефрен на федералистите. Поддръжниците на Джеферсън се опитват да защитят кандидата си като изваждат официални данни за това къде е бил той и кога са се случили ражданията в плантацията му. Тези документи трябвало да докажат, че той няма как да е бащата на тези деца.

Близо век тези теории са имали яростни защитници и мнозина историци са споделяли тезата, че Томас Джеферсън не е имал общо с въпросната робиня.

Така че секс скандалите въобще не са нещо ново в битката за Белия дом.

Срещу Джеферсън се сипели обвинения, че мрази конституцията и иска да я промени изцяло. Освен това щял “да срине финансовата система”, което да доведе до банкрут цялата страна. Имал намерение да “разформирова военноморските сили”, да не плаща пенсиите на ветераните от войната.

Нападките стигали до там, че кандидатът за президент “не е християнин, а атеист, който обижда Библията”.

В наши дни щабът на Доналд Тръмп настоя, че Клинтън е прекалено болна и слаба, за да бъде държавен глава. В разгара на кампанията през 1800-та година се пуска слух, който бързо обхваща цялата страна, а именно, че Томас Джеферсън е починал внезапно. В онова време опровергаването на този слух отнема доста време.

Джон Адамс и федералистите са убедени, че Съединените щати са изправени пред апокалипсис, ако Джеферсън стане президент. Те били ужасени от събитията по време на Френската революция и вярвали, че избиране на Джеферсън ще потопи страната в “анархия, атеизъм и впоследствие тирания”.

Федералистите били на нож и срещу пресата (Доналд Тръмп настоява, че медиите манипулират общественото мнение и сипят фалшиви обвинения срещу него). Федерални прокурори повдигат най-малко 17 обвинения срещу републикански вестници в периода 1798-1800-та година. Повечето от исковете целели затваряне на редакции в периода на предизборната кампания.

В крайна сметка Джеферсън става президент, но най-важното е, че тези изключително напрегнати избори завършват с мирно предаване на властта между две доста враждебно настроени една към друга партии.

Американците са склонни да се борят яростно за своя кандидат, но накрая, поне за момент, всички застават зад победителя. Единственото изключение са изборите от 1860-та година, които водят до началото на Гражданската война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.