Кой е виновникът – Валония, Белгия, Еврокомисията, Канада?

За какво ни е този ЕС, който не може да постигне единодушие!
25 окт 2016 21:30, Елка Василева
116
Кой е виновникът – Валония, Белгия, Еврокомисията, Канада?
Снимка: архив, Reuters

Покрай драмата около СЕТА и най-убедените европейци сигурно ще се запитат: за какво ни е този ЕС, който не може да постигне единодушие дори по въпроси от основните му компетенции? Дойче веле публикува коментар на Бернд Ригерт.

Да сочим с пръст непокорната Валония и да припишем вината за драмата около СЕТА единствено на тесногръдите противници на световната търговия не е достатъчно, за да разберем за какво точно става дума.

Виновни за драмата около споразумението с Канада са и Европейската комисия, и федералната държава Белгия, а дори и самата Канада.

Защото още преди една година валонците, които се чувстват пренебрегнати от международните концерни, изразиха пред белгийската държава и ЕК, която води преговорите с Канада, своите желания и съмнения относно споразумението. През април в специална резолюция валонският парламент гласува срещу СЕТА. Най-късно тогава белгийският премиер и Комисията трябваше да се събудят, за да се изправят навреме срещу съпротивата на валонците. Те обаче не предприеха почти никакви мерки. А датата за срещата на върха ЕС-Канада бе отдавна известна.

И България има специални желания

Едва няколко дни преди 27-ми октомври, за когато беше предвидено подписването на търговското споразумение, страните, участващи в преговорите, изразиха учудване от твърдоглавието на валонците.

Още по темата

Белгийският регион обаче не бе единственият, който бе изразил особени желания: България и Румъния например обвързаха СЕТА с отпадането на визите за Канада за своите граждани; германците пък прокараха в последния момент включването на три декларации, които позволяват на тях, а и на всички останали страни, подписали СЕТА, да напуснат споразумението, ако някой германски съд открие впоследствие нещо нередно. Освен това германските социалдемократите превърнаха СЕТА, ТТИП и глобалния стокообмен в своя предизборна тема и така окуражиха приятелското социалистическо правителство на Валония също да пробва късмета си. А баварският правителствен шеф Хорст Зеехофер от ХСС, изтъкна, че било правилно в преговорите за СЕТА да се включат колкото се може повече парламенти.

Внимание трябва да се обърне и на специфичното държавно устройство на Белгия, която предоставя особени права на петте регионални белгийски парламента при сключването на международни споразумения. Така че поведението на Валония не би трябвало да бъде изненада за белгийския премиер, нито пък за Европейската комисия, чието седалище е точно в Брюксел.

Държавните реформи от изминалите години и извънредно сложните структури на федерална Белгия бяха известни на всички онези, които се интересуваха от тях. Впрочем: и немскоговорящата част на Белгия, чието население наброява 70 000 души, все още не е дала благословията си за споразумението. Министър-председателят й Оливер Пааш се крие зад решението на Валония. Нима Немскоговорящата Общност, както е официалното име на региона-джудже, все още има да решава стари сметки с централното правителство в Брюксел? Че кой би се учудил от нещо подобно, щом и брюкселският регион наложи вето в последния момент?

Канада също допусна грешки: по време на преговорите канадците се осланяха твърде много на ЕК и подцениха личните интереси на отделните държави-членки. И то въпреки че и канадските експерти признават, че когато някой преговаря с ЕС, трябва да има предвид, че сключва 28 отделни договора, а не един-единствен с цялата Общност. Да, мандатът за водене на преговорите е даден официално на ЕК, само че отделните членки явно не взимат това насериозно.

На кого му трябва такъв ЕС?

Драмата около СЕТА показва, че ЕС е на предела на възможностите си. Единодушието, което трябва да бъде постигнато между отделните 28 страни, превръща Общността в съюз, който лесно може да бъде изнудван. Точно затова и при бъдещите преговори със САЩ за ТТИП или с Япония ЕС ще има нужда от нова, по-добра стратегия.

На позициите на отделните държави-членки и дори на тези на отделните региони трябва да се обръща внимание от рано - там, където е необходимо. Да, това е сложно, но пък явно не може да бъде избегнато.

Ето, че отвън, и отвътре конструкцията на ЕС отново изглежда сбъркана. Дори и убедените европейци сега с право ще се запитат за какво въобще ни е този ЕС, който не може да постигне единодушие дори и по въпроси от основните му компетенции като търговията и вътрешния пазар?

Вярно, драмата около СЕТА е доста неприятна, но пък това не е краят на света или краят на всички договори за свободна търговия. Да не забравяме, че и двете страни свързват с това споразумение важни икономически интереси. И все пак: все още сме във фазата на подписване. Истинското предизвикателство тепърва предстои: ратифицирането на СЕТА от Европейския парламент, отделните национални, а и някои регионални парламенти. И тогава и Саарланд или Саксония също ще имат думата. Защото в Германия в ратифицирането участват и отделните федерални провинции.

Ако обърнем поглед назад, ще видим, че валонците сега просто казват на висок глас онова, което много от хората в ЕС си мислят тайничко: последиците от глобалната търговия и световната стопанска дейност предизвикват неприятно чувство. На мода са капсулирането и ренационализацията.

Вотът на британците за Brexit е израз именно на това мрачно настроение. И в Германия популистите от ляво и дясно надигат гласове срещу свободната търговия и ЕС. Холандският референдум за споразумението между ЕС и Украйна, успехът на националистите на президентските избори в Австрия и унгарското НЕ на бежанците са останалите симптоми на дълбоката криза на доверие в Общността.

Следващият удар за ЕС би могъл да дойде съвсем скоро: на 4 декември в Италия ще се проведе референдум за важна конституционна реформа, чийто изход ще е от решаващо значение за политическото бъдеще на премиера Матео Ренци. Неговите противници обаче не се притесняват да представят националното допитване като референдум За или Против Общността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: канадаВалонияЕССЕТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
канада е на 5 място по гмо храни не искам нищо от сащ и канада които са на 20 000км от бьлгария искам мир и малко по качествен живот не искам сета
70
0
 
53
 
! Отговори
gtf преди 7 години
аз не можах да разбера, значи според статията, европейските държави трябва да жертват своите национални интереси само и само да има евросъюз или търговско споразумение ? Че върха и голяма част от бюрокрацията в ес е по-корумпирана от нашата, че се приемат решения силно ощетяващи страни производители няма значение значи, важното е да се изпълнява без решенията да се поставят под съмнение. Това е всичко друго но не и Европейски съюз - там, където едни имат повече право от други не се нарича съюз
69
0
 
18
 
! Отговори
Бетонната глава преди 7 години
Путин е виновен.
68
28
 
8
 
! Отговори
Grom преди 7 години
Белгия да вземе официално да се разпусне! Поредната изкуствено създадена и провалена държава, дом на ислямистки клетки и куп други проблеми.
67
0
 
16
 
! Отговори
Циник до 95 преди 7 години
По - големи буквички не можа ли да намериш??Спокойно виждаме колко си г*лу*пав и без да крещиш! :-)
66
2
 
40
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Работите с колонизацията на Европа забуксуваха.....и ей го на...Обама бин Лазен прави неочаквана визита в Германия - ще удари на Меркел ханъм още 20 камшика на голо та да я вкара в пътя!Така де....една шепа белгийски селяни не могат да стоят на пътя на прогреса!Прогресорите свършиха с близкия изток...сега наред е Европа...малко е неудобничко да пракат пак армията...нали сме съюзници Има други начини CETA & TTIP ! ПХАХАХО
65
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно обратното, случки като тази показват, че още има надежда, че демокрацията е жива и не всичко е оглозгано от глобалистите! Аз лично не вярвах, че ще удържат на натиска, но им свалям шапка. А канадците са бо....ци, много унизителна история е това с визите. Но по-виновно е ръководството на ЕС, което не изиска от тях да ги премахнат толкова години.
64
1
 
49
 
! Отговори
байхуй преди 7 години
СЕТА е арогантен опит на Уол Стреет-ските еврей да купят всички Европейски компаний СЕТА предвийда създаването на надправителствен "арбитраж", където Уол Стреет-ските корпораций ще могат да съдят правителствата на "независимите" държави .Текста на СЕТА никога не беше обнародван за широката публика !
63
0
 
32
 
! Отговори
Джон Картър преди 7 години
Виновник разбира се е Боко Тиквата. За да му свалят мониторинга върху далаверите подписа това робско споразумение, без да го е и прочел. От друга страна очаквам и ттип да го подпише, разбира се срещу амнистия от ***, това мисля беше някаква наркослужба на янките отговаряща за наркоканалите. Защо ще се запитате вие? Защото като дойде Ердуган на кон в Територията ще се надене и на канадския и на американския. Ум ще му зайде на еврейчето Тайип и ще се повърне в Турция пешком с една кокошка, защото КАКВО Е СЕТА И ТТИП? ТЕ СА КОН ЗА КОКОШКА И НЯМА ПРОШКА! И тогава вместо да бесиме Тиквата, ние ще м
62
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ако обърнем поглед назад, ще видим, че валонците сега просто казват на висок глас онова, което много от хората в ЕС си мислят тайничко: последиците от глобалната търговия и световната стопанска дейност предизвикват неприятно чувство."Ама ние не си го "мислим тайничко", казваме го на глас- стотици хиляди протестират по улиците на Европа, но шепа европейски марионетки се правят, че не ни чуват и бързат да ни подписват робството.
61
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Вярно, драмата около СЕТА е доста неприятна, но пък това не е краят на света или краят на всички договори за свободна търговия."Вашингтон, пардон, независимата медия Дойче веле явно все още си въобразява, че ТТИП ще бъде подписан.
60
0
 
51
 
! Отговори
чиста диктатура преди 7 години
Това си е чиста диктатура на корумпираните и декадентни бюрократи в Брюксел! Защо няма обществено обсъждане на СЕТА? Защо някакви съмнителни типове от ЕС се срещат в тъмни стаички с лобиисти от съмнителни канадски картели и се "разбират"? Защо ЕС рекетира в гангстерски маниер валонците? Защо темите на преговорите бяха обявени за секретни и дори депутати нямаха достъп до тях? Защо решенията и за България се вземат в Чужбина, в Брюксел, а не в София? Защото някой плаща на политиците ли?
59
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вашингтон се бърше с тоалетна хартия "Дойче Веле". Затова толкова смърди тази статия.
58
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама защо търсим виновник, след като нищо лошо не е станало?
57
0
 
11
 
! Отговори
Edin преди 7 години
Ne ES e na predela, a chinovnici, koito tursyat dohodi izvun ES. Ta mainata im na severoamerikancite i tehnite pomiyari!
56
3
 
34
 
! Отговори
до 64 преди 7 години
Много си ***, ходи си по веригите монополисти да си пазаруваш.Да, точно тези вериги, които си изнасят печалбата навън , а декларират загуби. Повярвай, малкият търговец дори да скрие печалбата, ще я похарчи тук, при другият търговец, и така колелото се завърта, така се създават нови раб.места, прибират се наеми, въртят се пари между хората.
55
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС все повече заприличва на едно многополова блудница, която дoри не се е гримирала и е забравила да си обръсне брадата.
54
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Великобритания и най-вече Лондон се състои от индийци, сомалийци, араби бежанци и ред други терорсти и главорези. Хайде кажи ни името на кмета на Лондон.
53
1
 
4
 
! Отговори
Махмурлук преди 7 години
Великобритания се състои от Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Малко четене няма да навреди. Елизабет II е Кралица на Великобритания, Канада, Австралия и няколко други страни. Това не означава, че Канада и Австралия са част от Великобритания.
52
2
 
26
 
! Отговори
До 64 преди 7 години
Много грешки си допуснал.1. Българите днес не са в пъти по-богати от 90-те. Продали са си апартаментите и са отишли да слугуват на Запад. Тези, които са останали в БГ работят за корпорацията. Това, че имат работа, не значи че са по-богати.2. Корпорацията не пораждат конкуренция. Напротив. Конкуренцията се поражда, когато има малък бизнес, а малкия бизнес е унищожен от корпорацията. Нямаш шанс срещу голямата верига. Тя има ресурс за иновации, технологии и т.н. Значи може да си само техен роб.