Защо Близкият изток знае, че не бива да се доверява на САЩ

Моделът на "съблазняване и изоставяне" е типичен за Съединените щати
26 окт 2016 21:37, Елка Василева
44
Защо Близкият изток знае, че не бива да се доверява на САЩ
Снимка: архив, Reuters

Когато водят войни в Близкия изток, Съединените щати имат неприятния навик да привличат местни сили като свои марионетки ("проксита"), а после да ги зарязват, когато положението стане тежко или се намесят регионални политики, пише Дейвид Игнейшъс, в. "Вашингтон пост".

Този модел на "съблазняване и изоставяне" е една от нашите най-непривлекателни черти. Това е една от причините Съединените щати да се сблъскват с недоверие в Близкия изток.

Ние не оставаме верни на хората, които поемат рискове от наше име в Ирак, Египет, Ливан и на други места. А сега се страхувам, че този синдром се проявява отново в Сирия, където кюрдско въоръжено формирование, известно като Сили за защита на народа (СЗН), което е най-добрият съюзник на Съединените щати срещу "Ислямска държава", е обстрелвано от турската армия.

За мен СЗН е особен случай, защото имах възможност да се срещна с някои от техните бойци през май в таен тренировъчен лагер на американските спецчасти в Северна Сирия. Те казаха, че се бият до последния мъж, а понякога до последната жена, при действията за прогонване на "Ислямска държава" от нейните крепости. Включени в СЗН офицери от специалните сили разказваха с дълбоко уважение за техните бойни подвизи, говорейки за "братството на близкия бой", както се изрази един от тях.

За съжаление, съюзяването със Съединените щати може да бъде опасно нещо в Близкия изток. Миналата седмица Турция заяви, че нейни военни самолети са поразили 18 цели в контролирани от СЗН области в Северна Сирия. Турците искат да попречат на СЗН да се свържат със своите бойци в район, известен като Африн, на северозапад от Алепо. Турците също така искат да не допуснат СЗН да играе водеща роля в освобождаването на столицата на "Ислямска държава" Ракка, както планираха Съединените щати.

"Ако това не спре, може да бъдат осуетени всички планове за Ракка", предупреди служител на Пентагона по повод турското настъпление. Кюрдски източници ми казват, че след като Съединените щати не отговарят на призивите за Африн, СЗН се обръщат към Русия.

Съюзът на САЩ със СЗН беше изграден при освобождаването на Кобане от "Ислямска държава" в края на 2014 г. Кюрдите бяха намалели до няколкостотин бойци, когато се намесиха американските сили за специални операции. Помощта беше договорена с посредничеството на шефа на разузнаването на Патриотичния съюз на Кюрдистан (ПСК) Лахур Талабани. Той изпрати няколко свои агенти в Кобане с джипиес-устройства, за да викат САЩ да оказват близка въздушна подкрепа чрез оперативен център в щаба на ПСК в Сюлеймания, Ирак.

"Това беше правилното решение", ми каза Талабани тази седмица в интервю във Вашингтон. Той обясни, че успехът на СЗН срещу "Ислямска държава" спасява живота на кюрди в Сирия и снема напрежението от кюрдските сили в Ирак, които сега се бият, за да освободят Мосул от екстремистите.

Правителството на Обама подкрепи СЗН, защото победата в Кобане беше първият голям успех на бойното поле срещу "Ислямска държава". Най-сетне Съединените щати имаха партньор, способен да воюва. Но този съюз беше изграден върху етническа разломна линия. Той беше разстроен през август, когато сили, доминирани от СЗН, превзеха Манбидж, непосредствено на юг от турската граница. Няколко седмици по-късно турците нахлуха в Сирия и започнаха своя обстрел срещу цели на СЗН.

Съединените щати безуспешно се опитват да подхождат тактично към враждебността между турците и кюрдите. Преди да започне настъплението при Манбидж през май, Съединените щати доведоха във военновъздушната база "Инджирлик" в Турция делегация на Сирийските демократични сили (СДС) - коалиция, която формално контролира СЗН. Но тези усилия за прикриване на различията между турците и кюрдите се провалиха след опита за преврат в Турция през юли. Говори се, че някои от турските генерали, срещнали се със СДС, сега са в затвора като заподозрени за преврата.

Регионалните амбиции на Турция се увеличават, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган затвърди властта си след опита за преврат. Турските сили тормозят СЗН и укрепват гранична ивица в Сирия, но също така напредват в Ирак, като се стремят да играят роля в освобождаването на Мосул въпреки предупрежденията на Ирак и Съединените щати да не се намесват. Ердоган говори за Алепо и Мосул като за някогашни османски регионални столици.

"Един непредвидим елемент е как да бъде управлявана ролята на Турция на двете полета", казва висш американски служител.

Може би кюрдите трябваше да знаят, че не бива да се съюзяват със Съединените щати, нито да вярват, че Турция няма да се намеси. Кюрдската история е изпълнена с предателства. За щастие на Съединените щати все още е останала някаква благосклонност от Операцията за оказване на подкрепа - наложената от Съединените щати забранена за полети зона над Северен Ирак след Войната в Залива през 1991 г., която помогна за създаването на процъфтяващо кюрдско регионално правителство в Ирак.

Но хората в Близкия изток са се научили да се отнасят предпазливо към американските обещания. Един иракски християнски лидер наскоро отхвърли идеята за нова американска помощ след "Ислямска държава". "Вие ще си тръгнете", каза свещеникът. "Точно това правите".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: САЩБлизък изток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
3
 
! Отговори
ФАЩ АКБАР преди 7 години
Само България не разбра
28
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
До КрaвaритеНапълно си прав. Точно както хохлите оставиха своите в котела Дебалцево, нали от тях се учат!
27
14
 
1
 
! Отговори
Panaka09 преди 7 години
Тоя весник е станал като отражение на Комсомолская Правда. Все американците му са виновни. :D
26
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"някои знае ли случаи при които сащ да са намесени и да има мир по света"Да, аз знам.
25
1
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
някои знае ли случаи при които сащ да са намесени и да има мир по светатова е нация от престьпници при тях мисленето опира до бизнеса и печалбатате с морални категории не боравят
24
6
 
7
 
! Отговори
Циник до Анонимния преди 7 години
Русофоб....Като толкова ти харесват Прогресорите....бегай се запиши за джи-ай!Те търсят серсеми...личи си от статията
23
6
 
26
 
! Отговори
в преди 7 години
Турция отдавна не е съюзник на САЩ.Още 2002 с идването на Ердоган турците поеха към Азия ,а не към запада. Няма да е далеч деня ,когато Америкаще трябва да преструктурира НАТО без Турция.Какъв съюзник е този който обстрелва твоите в Ирак . Все едно през ВСВ Англия да обстрелва американските момчета в Нормандия.
22
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 32"Особено след вчерашното убийство на 22 деца"*** не в Алепо и понеже не се съобщава по медиите от кого , ние се досещаме че не са руснаците...Толкова за прокситата!
21
14
 
3
 
! Отговори
Циник до Анонимния преди 7 години
Пияния печатар Димитров шеф на коминтерна го направи....не руснаците! Комунистическо ме*кере
20
0
 
33
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Който все още симпатизира на "Прогресорите", е само наивник прекалил с гледането на "Рамбо "
19
0
 
38
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Доверие в краварите това е смешно не само там в цЕл свят не им вЕрват .
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"....Съединените щати имат неприятния навик да привличат местни сили като свои марионетки ("проксита"), а после да ги зарязват, когато положението стане тежко или се намесят регионални политики..."...Това въобще не е вярно- и е абсурд да се случи на българските еврокомунисти и демократи!Това,което се случи в Сърбия,Либия,Ирак, Египет, Афганистан,Виетнам,Франция и Англия-Суецката криза- и както ще се случи във всички бивши соц.страни са изключения от правилото ,че САЩ са много надежден партньор!
17
1
 
41
 
! Отговори
Хенри Кисинджър преди 7 години
Близкия Изток? Ко? А'е вие шегувате ли се ве? Много ясно, че никой не вярва на американосите, аре стига !
16
0
 
28
 
! Отговори
Aмерикaнците преди 7 години
сaмо привидно изглеждaт хорa,инaче сa демони и кaрaконджули- сaтaнински изчaдия,които е гледaл филмa " Констaнтин" знaе зa кaкво говоря !
15
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не се отнася самодо близкия изток, а доцелия свят. Но приказкатаза лъжливото овчарчесе знае също и ние серадваме, че едни "лошихора" са се прицелили сядрени балистични ракети по територията на САЩ и като гледаметова все повече ги съсипва.
14
0
 
21
 
! Отговори
ама елке преди 7 години
Защо наистина Близкият изток знае, че не бива да се доверява на САЩ?ами щото си пазят фактурите!!!
13
1
 
47
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Ай, ай, ай... От "Америка за България" ще ви спрат стипендиите... :-(
12
2
 
21
 
! Отговори
100%TURK преди 7 години
До хм :Това е типично поведение за всяка Велика сила._____________Или иначе казано , умишлено протакване и удължаване на конфликта. ....Както и да е. ... приятно спорене на всички. Но статията наистина си заслужава вниманието , поне заради истинността си !
11
3
 
46
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
най накрая г-жа *** василева ниписа истината.а сега българите да видят дали може да се вярва на чичо сем сащ и подведоха русия много пъти обещаха на горбачев че сащ и нато няма да се разширяват. и членки от источна европа няма да имат.сащ обгради русия а русия трябва да им мълчи щом не мълчи раз на сациите а европа зад сащ като верни кучета са готови да хапят но се отхапиха сами ес със санкциите
10
1
 
24
 
! Отговори
100%TURK преди 7 години
Този модел на "съблазняване и изоставяне" е една от нашите най-непривлекателни черти. Това е една от причините Съединените щати да се сблъскват с недоверие в Близкия изток.(цитат).============Тази неустойчива политика вече трае от години и е станало добре ,че и самите американци го осъзнали. С тази си политика " днес така , утре иначе", се печелят само антипатии ! За 2 години , Вашингтон подведе 2 пъти Израел , 3 пъти Турция и Иран. Сирия и Русия не ти броя по понятни причини. ...