Ромка от България: Обещаха ми да бера банани в Швейцария, но...

"Нойе Цюрихер Цайтунг": Трафиканти на хора използват все по-перфидни методи
27 окт 2016 19:52, Елка Василева
149
Ромка от България: Обещаха ми да бера банани в Швейцария, но...
Снимка: архив, Reuters

"Обещаха ми доходна работа в Швейцария, а там ме накараха да проституирам", казва българка, станала жертва на безскрупулни трафиканти на хора. Днес търговията с хора е по-печеливша от бизнеса с наркотици и оръжия, пише Дойче веле.

От години насам търговията с хора носи значително по-високи печалби, отколкото търговията с наркотици и оръжия. А България и Румъния са двете европейски страни, които "произвеждат" най-голям брой жертви на трафик на хора.

В статия по тази тема швейцарският ежедневник "Нойе Цюрихер Цайтунг" посочва, че в България редица престъпници и трафиканти на хора се възползват от корупцията и правната несигурност в страната и измислят все по-перфидни методи за примамване на жертвите си.

Според изданието една от най-печелившите "бизнес-идеи" на безскрупулните престъпници била да предлагат на бедни, необразовани и дискриминирани българки, много от които представителки на малцинствата, добре платена работа в чужбина, която впоследствие се оказва принудителна проституция.

Няколко конкретни примера

Швейцарският вестник разказва за една млада жена от България, която била омъжвана принудително на няколко пъти с цел "съпрузите" да получат разрешително за престой в ЕС. За тази цел "женихите" били готови да плащат огромни суми - но не на жената, а на трафикантите, които я докарали.

"Какво са вършели трафикантите с нея, а и т.нар. съпрузи, на които тя е осигурявала право на престой по време на дълголетната мъчителна одисея из различни страни, можем само да се досещаме", пише журналистката Бригите Хюрлиман и добавя, че младата, красива жена, с която тя се е срещнала, междувременно е заприличала на истинска развалина.

Факт е, че колкото по-големи са печалбите от трафика на хора, толкова по-жестоки стават и методите на експлоатация. Според данни от "Глобалния индекс за робството" за 2016 година, цитирани от германската информационна агенция КНА, над 45 милиона души в света живеят като роби – те са жертви на различни форми на експлоатация – принудителна проституция и принудителен труд, сексуална експлоатация на деца и др.

Авторката на статията в "Нойе Цюрихер Цайтунг" разказва и друг класически случай: жертвата е млада жена от България, майка на две деца, от ромското малцинство. Мизерията и липсата на шансове за работа я накарали да повярва на своя близка, която й обещала доходна работа в чужбина. В конкретния случай – в Швейцария, където ѝ било казано, че ще бере банани и портокали…

На учудения поглед на швейцарската журналистка младата жена отговорила смутено с признанието, че никога не била ходила в чужбина, че не говорела чужди езици и че не е имала никакво понятие къде се намира Швейцария, камо ли пък познания за нейния климат. В крайна сметка жената била принудена да проституира в различни швейцарски градове, из които била разкарвана от български сутеньори.

Разбира се, не всички жертви попадат в този бранш. Много хора биват принуждавани да просят и крадат по улиците на големите западноевропейски градове – особено деца и хора с недъзи. Други пък са подложени на принудителен труд в унизителни и робски условия. А трафикантите нерядко се отправят със своите жертви към Швейцария, посочва авторката на материала в "Нойе Цюрихер Цайтунг" и допълва, че поради този факт страната се ангажира с разностранна помощ, включително и в самата България.

Помощ за България отвън

Сумата, която швейцарското външно министерство заделя за различни проекти за превенция и интеграция на ромите в българското общество, според швейцарското издание възлиза на близо 2,2 млн. швейцарски франка. Основно тези пари се отделят за нуждите на образованието – за изграждането на училища в ромски квартали, въвеждането на дуално професионално обучение по швейцарски образец и др.

Други западноевропейски държави също се ангажират с помощи, които да подобрят шансовете на ромите в България. Организациите на католическата "Каритас" например инвестират в някои училища за ромски деца. Надеждата е, че така ще се повиши поне образователното ниво на идните поколения роми, пише австрийското издание "Дер Щандарт" и посочва, че рискът за бедност, пред който са изложени българските деца, е 45,5% - доста по-висок от средното ниво в ЕС - 27,7%.

Авторката на "Нойе Цюрихер Цайтунг" е включила в статията си и наблюдения на прокуратурата в Бургас, според която напоследък има обезпокоително нарастване на случаите на търговия с български бебета. Бременни българки обикновено се извеждат в съседна Гърция, чийто либерален режим на осиновяванията примамвал търговците на хора. Предполага се, че ромските жени са основните жертви на подобни нелегални практики. Някои от тях се съгласяват да продадат децата си, но обикновено биват измамени за цената.

"За равноправие и равни шансове на ромите в България не може да става и дума", констатира Бригите Хюрлиман, която споделя и впечатленията си от посещение в бургаския, предимно ромски, квартал "Победа", където безработицата възлизала на около 80%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
съжелявам много но ще кажа истината проститутките в европа от 100 - 80 са българки деца от неблагополучни семейства-а сутиниорите им са роми
77
0
 
0
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
ли да даде смислено обяснение? Нали България и Румъния са в ЕС а нито една мюсюлманска държава не е в ЕС , а приемат мюсюлмани с охота по милион годишно. Например Германия миналата година прие милион имигранти,въпреки че там вече има повече от 5-6 милиона от Турция и други мюсюлмански държави а отказа категорично да интегрира българските и румънските роми,като им даде по 200-евро за да напуснат доброволно страната а тези който не я напуснаха ги принуди да я напуснат.В Дойче веле занае ли защо?
76
0
 
1
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
Най -интересното е че ЕС или запада както е прието да се наричат западно европейските държави , буквално изгони от всичките западни страни българските и румънските роми , като им разтуряха лагерите и ги върна в техните им страни, преди две-три години . А сега приема сирийци, афганистанци, пакистанци и иракчани за да ги интегрира в западните общества , въпреки че категорично отказа да интегрира българските и румънските роми, за разлика от новите имигранти -мюсюлмани. Защо така , някой може
75
7
 
3
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
"За равноправие и равни шансове на ромите в България не може да става и дума"-Самата истина Е ,за съжаление .Дори и тези роми които искат и могат да се да инетегрират ,не им се позволяват -като се започне от държавата и се стигне до определни личности .
74
1
 
9
 
! Отговори
от Германия преди 7 години
до Бригите: Хората и тук в Дортмунд и Дисбург проплакаха от ромите. Преди години подобно на Вас критикуваха бългаrската държава, че малко правела за интеграцията им, но напоследък взеха да се убеждават, че и Германия не е в състояние да ги интегрира.ДАЙТЕ ИМ В ШВЕЙЦАРИЯ РАВНИ ШАНСОВЕ и споделете опита си след една-две години. Ще ми бъде много интересно да прочета пак мнението Ви.
73
1
 
12
 
! Отговори
шщд преди 7 години
Обещали са й доходна работа и не са я излъгали
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, това второто име Хюрлиман какъв ли произход има, някак си ми звучи южногранично.
71
1
 
6
 
! Отговори
до всички писали преди 7 години
и *** разбраха, че швейцария е бананова република.
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 70:***, и историята си знаем, и произхода!!!Има мащабни генетични проучвания, които доказват категорично, че:Българите сме народ с ЕВРОПЕЙСКА генетична структура (нямаме тюркско-монголски произход)!И днес има БЪЛГАРИ (над 6 милиона само в нашата държава), въпреки турци, руснаци и пр.
69
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 72:За 7 години, 7 милиарда хора около света пропищяха в един глас от това 7 милионно ебливо и крадливо племе българско!-----------------------------------------Пропищяха от твоето племе, а НЕ от българския народ!
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МилаУважаема, намери някоя св....джийка от махалата, дай 100 лв. да ти разкаже каква е системата и организацията на работния процес при простатирването им в чужбина, а и колко насилствено е. Ми те мъже плащат да уредят жените си да ги пласират по Европата, с тях отиват и са им сутеньори; после се прибират доволни и щастливи. Част от спечеленото се инвестира в татуировка, обеца на езика, дрешка по - така и обратно на трудовия фронт. Поне така е при соколите
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е то пак банани е брала ... но малко по различни!
66
0
 
10
 
! Отговори
Васо преди 7 години
До Мила: Всичко може да се случи на всекиго, но защо най-често тези неща им се случват на ромите си помисли.
65
0
 
21
 
! Отговори
КПСС преди 7 години
"За равноправие и равни шансове на ромите в България не може да става и дума", констатира Бригите Хюрлиман..."Точно така, г-жа Хюрлиман, изключително коректно заключение! Ако ромите имаха рани права с Българите, БХК щеше да е осъдил държавата за геноцид над това онеправдано малцинство! То не са социални помощи, то не са облаги, то никой ги не гони за кражби и дори убийства... Нали си представяте ако всичко това им бъде отнето и се принудят като обикновения Българин да работят какво ще настане?
64
0
 
14
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Най-важно е образУванието. И др. Кунева го рече. Ако беше учила щеше да знаеш, че в Швейцария се берат щоколади и часовници, а не банани.
63
15
 
7
 
! Отговори
Мила преди 7 години
Не мога да повярвам че има хора които се подиграват и пишат саркастични коментари по темата....по-зле сте и от мишките! Трафика на хора е ужасяваща тема, която не подлежи на майтап! Няма значение, колко неука е ромката повярвала че ще бере банани в Швейцария!! И не само роми се избират.Утре може да са вашите деца!
62
0
 
33
 
! Отговори
ХОХОХО преди 7 години
Тая година банани в Швейцария, догодина - хананаси в Швеция!хАирлия да е!хАйде па дано с новите стипендии за тройки да научат къде зимуват рацитИ.И швейцарският хелзински комитет да не спи!
61
0
 
20
 
! Отговори
Лицемери преди 7 години
Най-големите вносители на бели робини в Европа са държавите в които проституцията е ЛЕГАЛИЗИРАНА. Кви борби, кви 5 лева.
60
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Можеше и да е в Конго да лови питони.
59
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От висока камбанария гледат братята европейци, не виждат някои подробности. Спомням си на плажа една 100-120 кг. ...малцинствена... ходеше и продаваше от една *** торба банани и кроасани. Само си я представете - главата назад, корема напред, от нея река тече, трамбова боса в пясъка и крещи "банамиииии, к...расами, банамииии, к..расами". Всеки ден беше там, чужденците си купуваха охотно, нашенеците - нито един. Та така.