Златната младеж на Русия: Навсякъде е по-добре от Рашка!

Дори имащите всичко все по-често казват, че виждат бъдещето си другаде
27 окт 2016 21:30, Елка Василева
458
Златната младеж на Русия: Навсякъде е по-добре от Рашка!
Снимка: архив, Reuters

Наричат ги "златната младеж" на Русия” - децата на днешните елити, на олигарсите и чиновниците. Но дори те, които имат всичко, все по-често казват, че виждат бъдещето си другаде. А това е болезнен проблем за властта. Дойче веле публикува със съкращения коментар от Александър Плюшчев.

Бурната реакция в социалните мрежи на някоя глупава реплика на известен човек е нещо обичайно в наши дни. Такива са времената - общественото лицемерие и морализаторството, които от ден на ден все повече укрепват позициите си в Русия, хем се присмиват на западната политическа коректност, хем я използват за свои цели, като непрестанно измислят все нови и нови ограничения.

Скандалът с Елина, дъщерята на бизнесмена Муса Бажаев, която в едно интервю заяви, че "навсякъде е по-добре, отколкото в Рашка", сякаш се вписва в тази схема. Но има и една особеност: този скандал демонстрира - и по-точно имитира - някаква борба срещу непатриотичните нагласи на част от елита.

Който говори лошо за Родината

В Русия се смята, че пейоративната дума "рашка" идва от речника на либералите-космополити, на безродните интелигенти и прочее опозиционно настроена публика. Тъкмо тях имаше предвид министърът на културата, един от най-високопоставените руски чиновници, който произнесе на глас тази дума: "Ето в какво не виждам смисъл: да се снимат филми с пари на Министерството на културата, които не просто критикуват, а направо оплюват избраната власт. Говоря за онези, които правят кино на принципа "Рашка-говняшка". "Впрочем, министърът в крайна сметка беше принуден да се извинява, макар че всъщност само цитираше.

Елина Бажаева сега твърди, че също просто е цитирала човека, който ѝ задавал въпросите. Но представителите на елита - така поне смятат патриотите-ураджии - би трябвало да реагират гневно дори на много по-безобидни реплики към Родината. Така например те на всяка цена са длъжни да поправят събеседника си, ако той каже „в тази страна” вместо „в нашата страна”.

А пък Елина не само не нахокала нахалника, но дори сама възприела неговата мръсна лексика. Че на всичкото отгоре написала в един форум „Рашка” с малка буква. Да не говорим, че в цитираното интервю тя обяснила, че иска да живее в Америка, защото „там има всичко”. Е това ако не е нож в гърба!

Изглежда, че проблемът с младежта, която не иска да живее в Русия, е много болезнен за властта. На това ми обърна внимание главният редактор на сайта на радиостанцията, за която работя. На този сайт публикувахме допитване, което преди това бяхме пуснали и по радиото. Въпросът, който зададохме, гласеше: „Какви са плановете на повечето Ваши познати до 30-годишна възраст - да напуснат Русия или да останат да живеят в родината?”.

В течение на първия час резултатите бяха почти същите, както при допитването в ефир: 80% искат да напуснат, 20% смятат да останат. После обаче последва рязък скок на активността и в рамките само на един час резултатът се обърна наопаки. По същия начин беше фалшифицирано и гласуването в Тwitter. Ние често задаваме и много по-остри въпроси, но на външните сили рядко им се налага да фалшифицират резултатите.

Добре, ще кажете: „либерална” радиостанция. Съвсем друго нещо са си официалните социолози от ВЦИОМ. В своето септемврийско допитване те зададоха един доста йезуитски въпрос: „Представете си, че умре Ваш далечен, богат роднина зад граница, който Ви остави къща и някакво скромно наследство. При това положение бихте ли заминали за чужбина, където да се установите за постоянно?”. Едва 51% от анкетираните на възраст между 18 и 24 години отговарят с твърдо „не”. И то при положение, че напоследък хората далеч невинаги отговарят честно на въпросите на социолозите и все по-често повтарят онова, което властта очаква да чуе от тях. Да, резултатите от допитването на ВЦИОМ не са присъда, но са ясен сигнал, че „бъдещето на нашата страна” не вижда никакво бъдеще за себе си в тази страна.

"Златните деца" на Русия

Дори когато физически остават на територията на страната, децата на днешните елити - на олигарсите и чиновниците - са дълбоко убедени, че имат право на свой собствен свят, на живот по свои собствени правила. Макар че практически имат всичко, те предявяват претенции за нещо повече. И на първо място претендират за правото публично и демонстративно да нарушават онези житейски нагласи и понятия, които би трябвало да са задължителни за такива наши богати съграждани.

„Златната младеж”, която отрано и незабележимо поема вицепрезидентските постове в татковата банка или в уж частната петролна фирма, направо се побърква от мисълта, че - по думите на поета Гребеншчиков - няма какво повече да иска. Не че това е нещо ново - просто публичната демонстрация на това побъркване е опасна за властта, защото разклаща позициите на телевизионните пропагандисти.

Върти се слух, че на чиновниците е наредено да върнат своите деца, които учат в чужбина. Ако е вярно, това е твърде жалък опит да се запази някакъв фасон. И се получава доста нелепо, защото кой ли ще се съгласи да накаже собствените си деца.

Когато в чужбина си купуват вили и дворци, а в Русия все по-често се говори за противобомбени скривалища, не е трудно да се досетим, че сред елитите дори и представителите на по-възрастното поколение вече не са уверени в бъдещето на своите деца в Русия. И затова се опитват да ги укротят: дечица, молим ви, ако искаме да запазим всичко онова, което имаме - дръжте се малко по-кротко. Че ни става все по-трудно да обясняваме поведението ви пред началниците и населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


458
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
0
 
1
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
наща младеж е по златна от руските младежи в русия имат патриоти а в българия поток от напускане на българия че са без работни и не ценени-специалисти сравняваме се с русия много сме жалки ставате непоносими правителството и журналисти
273
5
 
7
 
! Отговори
рес еоод преди 7 години
в русия няма комунисти още от горбачов насам за разлика от българия дето са навсякъде във властта и бизнеса
272
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е много ясно, че навсякъде е по-добре.
271
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКато ги гледаме как бягат ,тичат ,тичат на талази .....А ако не са златото и парите от Русия ?Къде ли ще мият чинии?Пустата му Русия . Навсякъде по -добре ама с пари от Русия.
270
15
 
12
 
! Отговори
фактор преди 7 години
Едва ли България ще настигне Русия по стандарт на живот в близките 10-15 години , дори и те руснаците да спрят да се развиват .А "познавачи" на Русия от медиите -бол и керевана се върви напред а те си лаят -ама за каквО и те не знаят.ф
269
2
 
11
 
! Отговори
Дир преди 7 години
Руския народ трябва да заеме мястото си до напредналите христианските държави.Ще се чувстват много по-добре и маймуните насвета завинаги ще замлъкнат.В момента от цялата работа два християнски свята се карат... другите си плетат кошницата.Замислете се руснаци.
268
8
 
10
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
станаха капиталисти.А защо досега Дойче Веле не е коментирал нито веднъж факта че Сноудан заряза САЩ и се пресели в" Рашата"И в САЩ си изядоха топките от яд и му издадоха присъда за разлика на тези от Русия,който я напускат.Ако не я напускат, западната пропаганда пищи защо не я напускат,а ако я напускат пък *** защо я напускат.Я да видим калко западняци ще напуснат собствените си страни и ще се преселят в Китай за постояно след СЕТА и ТТИП.Дойче веле от сега да подостри молива за да ги преброи
267
6
 
8
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
Абе Дойче веле да вземе да направи едно проучване в Китай, за да видим колко шваби са избрали да живеят в Китай за постояно. И не само шваби ами и все повече други по заможни западняци избират да живеят за постояно в Китай. С какво китай ги привлича повече от собствената им родина?В Дойче веле имат ли отговор на този въпрос или са им платили само за антируска пропаганда. Ами и в Русия има свобода да се патува кой къде поиска. А богатите Руснаци си накупиха имоти по целият свеят зашото и те
266
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то атомните бомби и петолъчките не се ядат другари, то и за това бягат и ще бягат хората от тая съветска ***
265
0
 
7
 
! Отговори
Циник преди 7 години
До този под мен....Парите не всичко...Бедноста не е порок....Всичко е клишета....когато нямаш пари да купиш на детето си парче торта....тогава всичко си идва на мястото!А в България ..и Русия има милиони дето си броят гошовете, и си бият зад*ника , да не ....
264
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какво общо има щастието с материалните неща? преди 11 г. дойдох в софия и от тогава вземам 4 пъти повече.. но не съм станал 4 пъти по-щастлив. сега в англия не съм 8 пъти по-щастлив.. всичко си има цена. русия има 18% държавен дълг. щатите имат над 100%. един руснак дължи 3000$, ддин американец 60 000$, а гражданин на люксембург - 3 700 00$.. всичко си има цена. всеки може да пътува и живее където иска, но камъкът си тежи на мястото. животът е много кратък.. и животът не е само пасати и ситроени
263
4
 
15
 
! Отговори
Димитров преди 7 години
че кой богат младеж на възраст 14-30г ще предпочете да седи в Русия през зимата при -20-, -30 градуса като може да е я на плаж в южна Италия или в Ибиза, на 20 градуса. И вие да бяхте на 22г и да карахте коли за 200+ хиляди щяхте да се местите да живеете там. Зимата в Сан Петербург или на плажа в Сен Тропе.... въпросът е глупав :D
262
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 271Рашка? Я застани за з. прашка! За Русия можеш да говориш само прав, изпънат и със светъл поглед и мек, ласкав глас! Русия е велика, ако не беше, разните дървояди нямаше да я гризат така. Какво казах? А, исках да кажа, че ще гризнат дръвцето! Я виж какъв интерес предизвиква - за 16 часа 288 поста!
261
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ФАЩ АКБАРЩото е агресор анексиращ чужди територии.
260
0
 
0
 
! Отговори
сърцешироко доМароко преди 7 години
До ТАЛЕС ДЕМОКРИТоще един любвеобилен емперорски служител, само че преди ромеите имало други, и преди тях други, и май още едни други.но за удобство да се спрем около Ной, все пак масата се пишат религиозни, тоест баща, трима сина, три снахи, общо Седем души собственици на кораба и планетата. молим всеки жител да представи нотариално заверен документ на Сим /Азия/, Яфет /Европа/ или Хам /Африка/ е наследник.
259
17
 
7
 
! Отговори
ФАЩ АКБАР преди 7 години
Естествено пълни измислици. Щом е толкова зле , защо Русия си увеличава населението и територията?
258
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рашка-говняшкинское государство имеет то преимущество перед другими, что оно управляется непосредственно самим Господом Богом. Иначе невозможно объяснить, как оно существует.
257
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рашка-говняшка не просто полицейское, а ультрамегаполицейское государство. На каждого гражданина Рашки-говняшки, который не служит в полиции, приходится 15,3 полицейских, а бюджет министерства по полицейским делам в 15,3 раза превышает бюджеты министерства образования, министерства здравоохранения, министерства науки, министерства культуры и пенсионного фонда Рашки-говняшки вместе взятых.
256
0
 
6
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Дрън...дрън....Аз питам кога ШВЕЙЦАРЦИТЕ са упражнявали геноцид? Не те питам кога Чингиз хан го е правил.Ясно?Не ме интересува преди Швейцария !Единствената Клетвена Република!Единствената направила Референдума основен инструмент за държавно самоуправление! Та кога????
255
3
 
3
 
! Отговори
ТАЛЕС ДЕМОКРИТ преди 7 години
ДО --- ДО *** 348 : ЕДИНСТВЕНО ГЪРЦИЯ ГРАНИЧИ СЪС СЕБЕ СИ..И Е ЗИГУБИЛА 80 ПРОЦЕНТА ОТ СВОЯТА ТЕРРИТОРИЯ..-- ЦЯЛА МАЛА АЗИЯ, БАЛКАНИ И ЮЖНА ИТАЛИЯ + КРИМ, ГРУЗИЯ И КИРЕНАИКА.