Популизмът а ла Тръмп обхваща и европейски демокрации

"Навсякъде по света има известно пробуждане, пробуждане на нациите"
10 ное 2016 22:15, Елка Василева
97
Популизмът а ла Тръмп обхваща и европейски демокрации
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

"Победа!": Марк е французин, но е страстен поддръжник на Доналд Тръмп, "спасителя на света", и е убеден, че неговият герой е "извършил подвиг", който показва, че светът се "пробужда", пише Франс прес.

"Навсякъде по света има известно пробуждане, пробуждане на нациите. Фактът, че това се случва в САЩ, е важен символ", заявява студентът от Северна Франция, който е създал преди година във Facebook групата "Французите са на страната на Тръмп", която има хиляди членове.

Като огледален образ на позициите на Тръмп в цяла Европа отекват изказвания на националисти - против чужденците, против елитите, против глобализацията, и в цяла Европа се засилват популистките нагласи. Лидерите на тези движения до един се поздравиха с успеха на американския милиардер, смятайки го за добро предзнаменование за тяхната кауза.

Във Франция вятърът духа в платната на крайнодясната партия Национален фронт: проучванията показват, че нейната лидерка Марин льо Пен ще спечели на втория тур на президентските избори на 7 май 2017 година. Според нея победата на Тръмп е "добра новина за Франция".

Във Великобритания много граждани се вслушаха в призива на еврофобската партия ЮКИП "да си върнат страната" и през юни гласуваха за напускане на Европейския съюз (Brexit).

В Германия дясната популистка партия "Алтернатива за Германия", която яхна вълната на антиимигрантските настроения, през последните месеци печели успехи на изборите. Вчера нейната лидерка Фрауке Петри насърчи германците да гласуват на следващите избори така, че да покажат недоволството си от диктата на "политическата коректност".

Крайната десница печели популярност и в Австрия, Холандия и скандинавските страни, а Унгария и Чехия има премиер като Виктор Орбан и президент като Милош Земан, често упреквани за популистките им и антимигрантски изказвания.

"Това е история на страха от промяната, страха от другия, страха от замърсяването на културата", коментира Джереми Шапиро, директор по изследванията в Европейския съвет по външни отношения.

Всички тези партии са единодушни по много въпроси: те отхвърлят "политическата коректност", политическите и финансовите "елити", както и глобализацията, която според тях е игра за глупаци, измислена от богатите по света.

Социално недоволство

"Подценихме неудовлетворението и гнева на белите избиратели, по-слабо образованите и често занимаващи се с физически труд, които се чувстват откъснати от водещите политически течения, заплашени от световните пазари и силно притеснени от бързите етнически промени", коментира вчера в Тwitter британският професор Матю Годуин, специалист по тези въпроси.

Джон Джудис, автор на "Популистката експлозия", смята, че в основата на промяната е била икономическата ситуация след световната финансова криза: "Забавянето на икономиката, комбинирано със засилването на неравенството, води до голямо недоволство" срещу управляващите, обяснява той.

Това недоволство се удвоява от страха от бежанските потоци и терористичните заплахи. "Имиграцията е фактор номер едно", особено поради "рисковете, на които тя излага образователната и здравната система", подчертава Шапиро.

Изкушението на изолационизма обаче заплашва фундамента на Европейския съюз и в по-общ план, на всяка международна институция. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази притеснение от този факт, след като предупреди, че Brexit-ът може да доведе до "разпадането не само на Европейския съюз, а и на западната политическа цивилизация".

Доналд Тръмп вече отправи нападки към НАТО (Организацията на Северноатлантическия договор), към СТО (Световната търговска организация) и към споразумението за климатичните промени, а няколко африкански страни, начело с Южна Африка, се оттеглиха от Международния наказателен съд.

Изправени пред различни популисти, "традиционните политически партии реагираха прекалено късно и без енергия на недоволството и омразата", казва Матю Годуин.

В резултат: френският студент Марк, както и други, иска радикални промени. Според него управляващата политическа класа "се опитва да отрече реалността. Нейната идея за света не съвпада с нашата". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Бай Йордан от Сливен преди 7 години
"...цяла Европа отекват изказвания на националисти - против чужденците, против елитите, против глобализацията" Така е. Прави сте. И ще е все така за напред. Защото СТИГА ВЕЧЕ.
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Управляващата политическа класа и наднационалните брюкселски елити се опитват да отрекат реалността. Ще свикат общо събрание, за да решат, какво да правят с "неправилните" избори в СПЩ.Насмешили всю Европу, показали простоту, восемь лет *** жопу, оказалося - не ту.
51
0
 
11
 
! Отговори
Имани преди 7 години
Новоиэбраният преэидент на Америка, раэбърка картите на ПСЕВДОЛИБЕРАЛИЭМА!!!
50
0
 
19
 
! Отговори
Az преди 7 години
Много плуткоумно се опитвате да скриете цялата концепция на Тръмп за развитие на САЩ под етикета "популизъм" . Типично за ***, Днес.бг и либералните фашисти. До вчера громяха ударно Русия и Путин, от днес са се хвърлли на амбразурата да бранят Обонго и Килъри. Остава им една крачка и ще обявят за абсолютно зло американската демокрация, свободните избори и конкуренцията на идеи ! Излагате се, другарЕ, ама много се излагате !
49
0
 
22
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Чудя се на акъла на цървуланите тука дето считат Трумп за глупав!? Може да е всякакъв, но глупав не е, ама изобщо.
48
1
 
7
 
! Отговори
ехо преди 7 години
така е, не гледат както нас младите, с милионни заплати управляват САШ, ЕС, Банките и Огромните мултинационали, станахме както комуниститие, освен Милка неможеш друг шоколад да хапнеш. А и много п*едераси, либерали, хелсински, тем подобни, писна ни вече от това морално и етично падение на запада и традиционното християнско семейство.
47
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И що в Австралия или Нова Зеландия? Емигрирай в някоя нова демокрация - Ирак, Либия, Афганистан.
46
14
 
0
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Народът не се учи. Надявам се поне в Германия да са останали достатъчно мислещи хора. Иначе ще трябва на стари години да ходя в Австралия или Нова Зеландия.
45
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Управляващата политическа класа се опитва да отрече реалността. Нейната идея за света не съвпада с нашата"+
44
0
 
33
 
! Отговори
God преди 7 години
Ако Тръмп е популист Хилъри каква е? Да взимаш пари от работещите, за да ги даваш на черните какво е? Защо за нея гласуваха само от малцинствата?
43
0
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Плашат с популизъм на принципа "крадеца вика, дръжте крадеца"! Отклоняване на вниманието от повсеместните и мащабни издънки на управляващите върхушки! Какво е "поканата към всички мигранти на Света"!? Какво е издръжката им и социалните помощи за сметка на данъкоплатците!?
42
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не разбирам защо наричат това с обидното "популизъм". Просто една голяма прослойка има наистина нуждата някой да артукулира и нейните проблеми, и да работи за тяхната защита. Кое му е популисткото?
41
0
 
26
 
! Отговори
=== преди 7 години
Откога истината се нарича популизъм?...
40
0
 
21
 
! Отговори
ПНХ преди 7 години
Популистките нагласи са естествен резултат от наглия цинизъм на толерастите.И да,маските им паднаха.
39
0
 
27
 
! Отговори
Жо преди 7 години
ТРЪМП е поредното доказателство, че не отделни личности променят историята на света, а историческият момент и необходимостта от промяна избира и налага необходимата личност.Така в световната история е наложила водачи като Ленин, Сталин, Хитлер, Мао, Махатма Гади, Кемал Ататюрк, Нелсън Мандела, Горбачов, Рейгън, Путин и сега Тръмп.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има един филм "Idiocracy", гледайте го.
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи основната опорна точка на всички политически и журналистически боклучори е "популизъм", да им го намаам у слепоочията!
36
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека да се радват. Така или иначе рашките ще го лапнат. Нека! Нека!
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България има нещастието да започне промените по времето на Бил Клинтън.
34
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що за лудост.Каква е тази убийствена истерия.Накъде отива света.Не е винояен Тръмп.Лудият изяжда сто зелника.Луд е този,който му ги дава.Грешни сме ,хора,затова е замъглен разумът ни.