Разведряване на отношенията САЩ – Русия заради... Мелания?

Родната й Словения предлага услугите си на посредник
30 ное 2016 21:45, Елка Василева
127
Разведряване на отношенията САЩ – Русия заради... Мелания?
Доналд и Мелания Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Докато бъдещата първа дама на САЩ Мелания Тръмп се готви да се пренесе в Белия дом, родната й Словения предлага услугите си на посредник между съпруга й и руския президент Владимир Путин, щом Доналд Тръмп встъпи в длъжност.

Министър-председателят на Словения Миро Церар каза в интервю за Асошиейтед прес, че малката алпийска държава, където Мелания е родена и отраснала, "може да стане мост между двете суперсили", които са в конфликт по много въпроси.

Въпреки че е член на ЕС и спазва санкциите на блока срещу Кремъл заради подривната му роля в Украйна, Словения поддържа топли отношения със славянския си съюзник Русия. Путин беше два пъти в Словения на посещения - едни от малкото на руския лидер в западни държави.

По време на предизборната кампания в САЩ Тръмп и Путин изразиха уважение един към друг.

"Ако САЩ и Русия предприемат някаква инициатива в тази насока, Словения може, разбира се, да послужи за мост между двете суперсили", каза Церар. "Доказахме, че умеем добре да организираме такива срещи."

През юни 2001 г. бившият американски президент Джордж У. Буш и Путин се срещнаха за пръв път лице в лице в Словения, за да проучат възможността за компромис по въпроса с американската система за противоракетна отбрана, срещу която Москва твърдо се противопоставя.

Мелания, чието моминско име е Кнаус, напуска Словения, когато е двадесет и няколко годишна, в преследване на международна кариера на модел. Сега е на 46 години. Тя посети за последно родната си страна през юли 2002 г., за да представи Тръмп на родителите си в курортния град Блед две години преди годежа им.

Церар каза, че е получил телефонно обаждане от нея миналата седмица. "Беше много очарователна", каза Церар в офиса си в словенската столица Любляна. "Разговаряхме на словенски. Поздравих ги със съпруга й за големия успех".

"Тя даде слушалката на избрания за президент Тръмп, който знае много за Словения. Казах му, че е добре дошъл да види ситуацията тук и той прие. Надявам се посещението тук или там (в САЩ) да стане скоро", допълни премиерът.

Церар каза, че в разговора с бъдещия президент са засегнали съвсем за кратко темата за евентуално словенско посредничество, "но нямаше конкретно становище по него".

"Ние сме готови да обмислим много сериозно подобна възможност", но инициативата трябва да дойде от Тръмп и Путин", каза Церар.

Словения, която стана популярна туристическа дестинация в Европа, след като се отцепи от Югославия през 1991 г., често е бъркана - особено в САЩ - с друга централноевропейска държава, Словакия.

Според Церар семейство Тръмп ще помогне да се изчисти тази грешка.

Освен това бившата съпруга на Тръмп Ивана, която е майка на трите най-големи деца на президента, е от Чехословакия, от която Словакия бе част до началото на '90-те.

"Знам, че Тръмп е напълно наясно с разликата между Словения и Словакия", каза Церар.

"Хората вече не бъркат Словения със Словакия. Словения е здраво стъпила на картата сега", каза той. "Но, естествено, Тръмп и следващата първа дама могат да направят много, за да покажат още по-добре Словения на останалия свят". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Галя преди 7 години
Фантазии, фантазии...
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мелания, чието моминско име е Кнаус, напуска Словения, когато е двадесет и няколко годишна, в преследване на международна кариера на модел.====================================значи напуска Словения на двадесет и няколко години, през хиляда деветстотин и нам коя си година се установява в щатите, жени се за тръмп на 30 и кусур години, през двехиляди и някоя си година ... абе какво значение имат някакви си числа тука, важното е приказката да върви
23
0
 
8
 
! Отговори
Кукловодът преди 7 години
Искренно се надявам тази инициатива да я поеме Радев и ние да станем реалният мост на това и да видим Тръмп и Путин в София през 2017 . За мен лично това ще е ход НОМЕР 1 на Кабинета на РАдев . дано да успее да го организира .
22
0
 
2
 
! Отговори
38284 преди 7 години
До 77380Това се отнасяя до 22, който обявява Словения за най-бедната страна в ЕС не на кирилица, а на латиница.
21
0
 
0
 
! Отговори
77380 преди 7 години
До АнонименНе си наясно със стандарта и начина на живот в Словения. Дръж се за *** - може сле дълъг слугинаж да дочакаш да те споменат н някоя статистика, относно безцелното политическо слугуване.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дано, дано ,дано та светът да си отдъхне от краварските бандити.ще я кръстим майка мелания
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как така може в Словения да не правят изказвания срещу Русия и да приемат на два пъти Путин .Я бързо Плевлю да отиде да им изнесе лекция ,що са евроантлантически ценности.И да ги смъмри загдето не виреят в Словения
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв Бял Дом бре, самата тя каза че нямало да се мести, а Тръмп ще го използва само като офис, щото му било тясно :)) Това ще е най - необичайното президенство в историята на САЩ, защото за пръв път имаме бизнес магнат, а не марионетка!
17
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да вземе им изиграе един танц на пилон в Любляна и да ги помири. После да отидат на - охота, да ударят по някой глиган и това е.
16
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТолкова се съобразяват с нея, че са я натикали в ъгъла като краставо куче и всички се изхождат отгоре : ) Остана им само едното дрънкане с оръжия и това е. СССР умря и русия няма как да го замести. Отдавна има само една суперсила и тя е на другия край на света.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНапротив, заблуден си и то много, вземи се образовай малко вместо да пишеш простотиите си. Варягите не са нито викинги, нито подвид на викингите - всеки който разбира от викинги го знае, само неграмотниците мислят, че варягите са викинги.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А варягите са точно подвид на викингите, скандинавска култура огромни два метра, пирати.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
18 - ти вземи и прочети - варягите се омешват със източните славяни - антите, и така се създава Киевска Рус, която по-късно се разделя на Русия и Украйна. а славяните са били част от балто-славянския-съюз, но балтите - това са Литва, латвия, естония.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Славянките са красиви и ако си щедър с тях - и послушни благоверни съпруги, не като американките да дърпат за развод след няколко лета и да одерат съпруга си с каквото могат. А тоя Церар голям мазник ми се струва.
11
3
 
27
 
! Отговори
Марво Орбини преди 7 години
Анкъл Тръмп има много добър усет за жени, харесва само славянки!
10
13
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
словенците ако им беше драго , да са седели в Югославия при Милошевич. а за танковете словаците па са много благодарни на славянските си братя. тоест ,ако пита жена си , ще прати ракетите. ако пита бившата, ще прати и ракетите на китай , индия, пакистан и северна корея.в москва така ще се разведри, че на садовое колцо сигурно ще стигне 2к по целзий.
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МЕЛАНИЯ Е ИЗРАСНАЛА В ЮГОСЛАВИЯ. СЛОВЕНИЯ ПЪРВА СЕ НАДИГНА ПРОТИВ МИЛОШЕВИЧ ПРИЯТЕЛА НА ПУТИН.1991Г.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 7 ЕЙ АМИ АКО ДОИДАТ КРАВАРИТЕ В РУСИЯ КАК ЩЕ ГИ ПОСРЕЩНЕТЕ?
7
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕЙ ВЪРВИ ИМ НА ТИЯ РУСНАЦИ ВСЕ СЕ УРЕЖДАТ С ВРЪСКИ. И ВИНАГИ ГЛЕДАТ НЯКОИ ДА ИМ ПЛАЩА СМЕТКАТА
6
2
 
34
 
! Отговори
Един имигрант преди 7 години
Да живее дружбата между САЩ и Русия. Дай Боже скоро да се получи подобно приятелство та да миряса целият свят.