Кубинската армия – най-силният коз в ръцете на Раул Кастро

Войската държи туризма, комуникациите...
Обновена: 2 дек 2016 10:43 | 1 дек 2016 21:24, Елка Василева
25
Кубинската армия – най-силният коз в ръцете на Раул Кастро
Снимка: архив, Reuters

Оглавявал почти 50 години кубинското министерство на отбраната, Раул Кастро превърна Революционните въоръжени сили (РВС) в стожер на режима, интегрира ги дълбоко в политическия, а и в стопанския живот на комунистическия остров, пише Франс прес.

Тази институция изглежда ще запази централната си роля след кончината на Фидел Кастро - бащата на кубинската революция, починал в петък на 90-годишна възраст.

Раул визираше генералите от РВС, когато заяви при напускане на министерството през 2008 г., че Куба "все още разчита на старата гвардия" - революционерите, творци на победата от 1959 г.

"Те имат необходимия авторитет и опит, за да осигурят приемник" за мен като държавен ръководител, добави той. Тогава Раул още не бе оповестил, че смята да се оттегли от властта през 2018 г. - 12 години, след като я пое от брат си.

От 2011 г. армията е поверена на Леополдо Синтра Фриас, герой от кампаниите в Етиопия (1977-1978) и Ангола (1975-1991 г.)

Политбюрото на Кубинската комунистическа партия (единствена в страната), "върховна ръководна сила в обществото и държавата" според нейната конституция, включва трима генерали от общо 17 членове, освен самия Раул Кастро.

Още четирима заседават в Държавния съвет - орган на Националното събрание на народната власт, други шестима - в Министерския съвет.

Сред тях е 78-годишният дивизионен генерал Карлос Фернандес Гондин, министър на вътрешните работи, съответно и шеф на могъщата политическа полиция в страната, прочут с верността си към Раул Кастро.

Ковачница на режима и неизбежен съдник, чертаещ неговото бъдеще, кубинската армия е получила от 1961 до 1989 г., когато рухва съветската империя, оръжия за близо 30 милиарда долара. Оттогава до днес нейният личен състав се е свил от 300 000 на около 50 000 души.

На 2 декември 2006 г., четири месеца, след като бе съобщено за заболяването на Фидел, военните зрелищно демонстрираха сила с внушителен парад в столицата - първия след десетгодишна пауза.

Показаната техника - често пъти кубински варианти на съветски образци, разкри пред чуждестранните военни наблюдатели, че Куба разполага с оръжейна индустрия в далеч по-добро състояние от останалата икономика.

През последните години "икономистите" от този бранш се прехвърляха все по-масово в гражданския сектор и днес контролират кубинския туризъм, основен източник на валута за страната.

Така през управлението на Раул Кастро РВС станаха и ключов инструмент, с чиято помощ бавно се възстановява икономиката на острова; освен туризма войската държи производството на захар, комуникациите, риболова и транспорта.

Създадени от "брадатковците" на Фидел Кастро, РВС междувременно се превърнаха в армия "от съветски тип", организирана от политкомисари. 

/БТА/ 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: армиякубаРаул Кастро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Varna преди 7 години
Ако СССР,не прахосваше толкова пари за въстания по Aфрика и Южна Америка,а впоследствие и 10 годишна безсмислена война с Афганистан и да издържа всички източноевропейски страни,може би все още щеше да има източен блок.
18
0
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
СССР фалира от глупостта на партийните си ръководители.Когато Кастро взе властта,всеки ден по три съветски търговски кораба доставяха безплатно храни и стоки за Куба,която била "трън в очите на САЩ".В последствие тия кораби бяха охранявани и от подводници.Р разходите продължиха с организираните революции в Никарагуа и Манагуа и в Африка.
17
5
 
1
 
! Отговори
Внимателно преди 7 години
Браво на свободна Куба - 03.12.2016 г. 09:23:3В КУБа почти няма тежко терористични автомобили облъчващи с бели високо проникващи скенери увредили вече трайно Тропосферния океани климата в САЩ ,Европа,Русия,КИтай,Турция и другаде.. /вкл лазерни,светодиодни и ксенонови/Напомням,че заедно с милиарди холограмни оръжия з а масово поразяване н а огромни региони тези скенери с е ползват за обевяване хората за нагли вредители недопустими за Земята..С цел пълна ликвидация.
16
4
 
4
 
! Отговори
JJIvanov Уважение преди 7 години
Благодарение на Фидел в КУба бе запазен генотипа на Кубинския народ..за сравнение в САЩ над 300 000 000 са тежко или средно увредени от нагло престъпни експерименти.вкл чрез нагли недопустими ваксинации,подсладители/пси активни нарко спец добавки, генно модифициращи спец продукти вкл добавяни към храни,напитки и уж лекарства..
15
0
 
2
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 7 години
Благодарение на Фидел и Куба бе изградена мощна отбрана срещу проникващи духове манипулатори срещу САЩ и Мексико....СЛед вноса на нООсферна охрана преди около 43 000 години заради изключително тежка нуклеарна война с вражеска армада която е известна и с черна чума масови убииства..Милиони духове на зверски избити жестоки врагове са блокирани..Вкарването на американски ядрени оръжия в Турция и европа рязко повишава риска от активвиране на жестоките врагове...
14
0
 
5
 
! Отговори
Турист 2 преди 7 години
До турист Ами то в повечето соц. страни е така.Аз пътувам с ТИР в Русия, далечния изток. Даваш 50 долара на някоя рускиня, вземаш я в камиона, и до като си из необятната страна я плющиш. Повечето са женени и мъжете им нямат нищо против, нали ще има за водка
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеология на евроатлантизам:1. Никаква казарма - издигаме в култ гейпарадите;2. голяма полиция - колкото по голяма толкова по добре /народа плаща/ и нищо не прави за да бори бандитите;3. насъскваш мутрите срещу всеки, който си позволява да работи и да не си плаща "такса спокойствие". Модерното е "застраховки"!4. по магазините пълно с ГМО-та, водещи до болести и оглупявания обществото;5. обесняваш как държава просперира , а всъщност пенсиите 200 евр няма разследващи журналисти и телевизия6.
12
8
 
4
 
! Отговори
Петков преди 7 години
От 2011 г. армията е поверена на Леополдо Синтра Фриас, герой от кампаниите в Етиопия (1977-1978) и Ангола (1975-1991 г.)Спомням си че над 100 х. кубинци бяха изпратени в Африка да правят световната революция.След като избиха стотици хиляди в Ангола,Мозамбик и Етиопия, доведоха африканците до ужасен глад в който умряха милиони.Като последица от този терор африканците се вдигнаха на оръжие и скъсах зад ни ци те на кубинските терористи от бой.Големи герой,голям бой ядоха
11
18
 
16
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Кубинската армия?? Ще се пукна от смях!! И с кого ще се сражават смешниците?? С базата Гуантанамо??? Или ще се борят със Сомалийските пирати??? Или с кубинския народ?? Айде и този Цър*вул.....пардон ...Раул....да гушва букета....та белким се осъзнаят кубинците! Имат късмет, че природата е карибска...ако беше студено...досега да са си спретнали нова гражданска революция! Брадатковците - революционери - тичам да повърна!
10
5
 
6
 
! Отговори
На гол тумбак... преди 7 години
... чифте пищови
9
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най смешното е че гражданите плащат издръжката на безмислена армия, която реално води война с тях.Но това е положението... за един сватба за друг брадва.Дано скоро се събудят от този кошмарен сън кубинците. Заслужават по-добър живот 2016 г.
8
2
 
17
 
! Отговори
турист преди 7 години
до 8,на Варадеро няма екшън, там са само хотели, а да вкараш кубинка вътре е проблем, трябва да дадеш кинти на охраната. Хавана обаче е супер, отиваш в Каса де ла Музика и там съотношението е 10 към 1 в полза на жените, избираш, преговаряш цената и т.н. Ще ти излезе към 20КУК. Но кефа е на улицата, в магазина, на пазара, да заговориш някоя, да я черпиш една бира и тя е навита, ей така, за идеята, много са разкрепостени. Така съм бил с продавачка, учителка, сержантка, банкова чиновничка.
7
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеология на комунизма1.задължителна казарма- колкото по дълга толкова по добре /народа е плаща/2.голяма полиция - колкото по голяма толкова по добре /народа е плаща/3.насъскващ всеки срещу всеки и биеш всеки дето не е срещу другите/страх на всякъде или от армията или от полицията/4.глад по магазините да е слабо и зависимо обществото5.обесняваш как държава просперира , а всъщност седиш на помощи /няма разследващи журналисти и телевизия/6.един ден умираш и разбираш, че е сапунка
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки който ходи в Куба извън Варадеро казва - от-е-бах се и то не за пари а защото кубинките много обичат секса. Обаче навсякаде е имало плащане или разходи ,макар и за нас много малки ,за тях са големи . При месечна заплата около 30 долара как мислите ?
5
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СССР дало за 50г. оръжие за 30млрд долара +построени заводи за ВПК,и всичко това заслужавало ли си е въобще?За едно ръмжене на Кастро срещу САЩ ,макар ,че и това не би му помогнало при евентуална войнс със САЩ
4
4
 
17
 
! Отговори
турист преди 7 години
бил съм на с.екс туризъм там, опъвал съм полицайка на Варадеро, спря ме щото бях с друга кубинка, аз я почерпих и така... после на дюните с една мулатка, която беше охрана на хотела, дето бях отседнал. Купона продължи в Хавана, край Малекон забърсах две девойки, които храних и поих цяла вечер, но те после се отплатиха щедро цяла нощ. Да спомена, че в Куба се наричат "жинетерос", това не са п.роститутки в буквален смисъл, те се плякат просто за идеята, а и за да изкарат някой лев и дрешка
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде,хайде Ангола и Хаити отдавна приключиха!
2
5
 
15
 
! Отговори
!? до 1-ви преди 7 години
по някога се изказваш изключително неподготвен .Само от любопитство - редовното ти "хейтене" ти се плаща на коментар или на брой думи в коментарите?
1
18
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Пехотинците с копията и стрелите... - след тях е конницата...