Тръмп и Русия – да играеш по свирката на Владимир Путин

"Гардиън": Руският лидер иска да отслаби демократичните държави
Обновена: 10 яну 2017 06:54 | 9 яну 2017 21:52, Елка Василева
248
Тръмп и Русия – да играеш по свирката на Владимир Путин
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Първата чуждестранна сила, намесила се пряко в президентски избори в Съединените щати, не е била Русия, а Франция. Това е станало не през 2016 г., а през 1796 г. и човекът, в чиято полза е била предприета намесата, не е бил Доналд Тръмп, а Томас Джеферсън. Френският посланик в САЩ се опитал да подкрепи демократа и франкофил Джеферсън в битката му с федералиста и англофил Джон Адамс. Този ход обаче имал обратен ефект и помогнал на Адамс да спечели.

Сега бързо да се пренесем 150 години напред. През Студената война и дори след нея както САЩ, така и Съветският съюз са се опитвали, предимно тайно, на моменти с кръвопролития, понякога успешно, да оказват влияние върху избори в много части на света. Затова, каквото и да има още да се каже за предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г., не правете грешката да заявявате, че подобно нещо било безпрецедентно, защото не е така, пише в редакционна статия в. "Гардиън".

Все пак, както и да анализираме и от която и страна да разглеждаме този въпрос, предполагаемата намеса на Русия в изборите в Америка през 2016 г. не може да бъде оправдана. Обвинението, отправено в разсекретен доклад на разузнаването, оповестен във Вашингтон в края на миналата седмица от ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност, е сериозно. То гласи, че руският президент Владимир Путин лично е разпоредил да се предприеме кампания за оказване на влияние през 2016 г., за да подкопае вярата в демократичната система на САЩ, да очерни Хилари Клинтън и да помогне на Доналд Тръмп.

В доклада се твърди, че Русия е направила това както чрез тайни, така и чрез явни средства, включително финансирано от Москва хакерство, използване на тролове и друга мръсна работа, а също чрез получаване на достъп до подготовката на изборите на щатско и местно ниво, макар и не до броенето на гласовете.

Според доклада намесата на Русия през 2016 г. е била "много по-директна, по-активна и обхватна", а успехът й е сигнал за "новото нормално" състояние на нещата, което ще бъде изпробвано и на други места, особено в Европа, където в Холандия, Франция и Германия тази година предстоят избори.

Това е сериозна работа. Би било наивно проблемът да бъде отхвърлен просто като пропаганда или фалшиви новини, или да бъде пренебрегнат като нещо, което всички правителства правят винаги, както някои може да се изкушат да заявят покрай случая с "ужилването" на израелски дипломат в Лондон от "Ал Джазира", за което беше съобщено в края на миналата седмица. Оценката на разузнаването не само изрично отхвърля тези възможности, но самото й оповестяване, което наистина е безпрецедентно, най-малкото предполага, че обвиненията са сериозно обосновани.

Ако са верни, обвиненията биха потвърдили наличието не само на заплаха от държава към държава, а и на заплаха от една система към друга. Те биха показали, че руската държава методично се опитва да подкопава демократичните системи и вярата на хората в тях. Тези системи и тази вяра трябва да бъдат защитавани. Не бива да се пренебрегват доказателствата, че те са заплашени.

Това не значи да се претендира, че оповестената оценка на разузнаването доказва това, което твърди. Не е така - отчасти защото това не може да стане, без да се изложат на риск източниците и методите, чрез които се е стигнало до нея, отчасти и защото доверието в службите е толкова разклатено от различни събития - от войната в Ирак до разкритията на Сноудън. За съжаление, това значи, че тя оставя място както за основателен, така и за неоснователен скептицизъм.

Отговорът на Тръмп на оценката на службите попада във втората категория. Той реагира като кандидат, а не като държавен лидер. Пренебрежителното му отношение към брифинга, който получи в петък, изглежда показва, че той се интересува повече от това да укрепи легитимността на избирането си за президент, отколкото да се заеме със заплахата от дестабилизиращите действия на Путин. Може би именно това искат да чуят неговите избиратели. "Ако това е било необходимо, аз се радвам, че са го направили", беше цитиран да казва избирател на Тръмп за намесата на Русия.

Избирането на Тръмп беше смайващо, но легитимно. От него могат да се извлекат някои поуки. Нехайното отношение на Тръмп към заплахата от Путинова Русия не е една от тях. Руският лидер иска да отслаби демократичните държави и да срине общественото доверие към тях. Оръжията му включват лъжливи твърдения, деморализация и гангстерски похвати. Никой няма интерес от това Тръмп да отхвърля руската заплаха освен Путин. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде пак нова Студена война. Самият факт, че американците разгласяват подобни неща, говори нещо. Ако наистина го смятаха за провал, щяха да си го кажат на четири очи в някой защитен срещу подслушване кабинет и това е. А така сочат на всички някакъв виновник и сега ще имат оправдание да слагат танковете си, където им е кеф и да засилят подслушването и следенето.И всичко това начело с хора като Матис.
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пацо 148Писнати вече в гуантанамо ?
106
6
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Путин назначи президент на САЩ.Гавра с хамериканците !
105
4
 
19
 
! Отговори
НФБ преди 7 години
Как стана промяната в страните от източна Европа. .с помощта на службите на САЩ и запада. ...Какво представляват санкциите. ..това е средство да се влияе на народите. ..обучавайки деца на политици в университета САЩ и Запада искат и влияят на избори в Африка. ..арабските страни. .южна Америка. .Азия. .Русия днес отговаря огледално.
104
6
 
24
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Днес.бг продължавайте с евтините пропаганди който ви спуска Сорос и компания, продължавайте, никак не сте жалки ама въобще... Кофти,че ваште господарчето дето ви хранят цялата журналистическа пасмина от 20 години скоро ще изчезне.. Путин и Тръмп много скоро ще ви изядад господарчето Сорос за закуска и цялата лобистическа *** и ще видим к'ва песен ще пеете тогава.
103
5
 
12
 
! Отговори
Дедовия преди 7 години
ЕлкеМа, поръчкова тъпаОвцо ..гледай скоро американците да не започнат да ти плащат с рубли,че на там е тръгнало .И да видим тогава,каква песен ще запееш.То бива злоба и алчност,то може,но чак пък като твоята...
102
6
 
8
 
! Отговори
haha преди 7 години
Мислех че само Бьлгарите са майцепродавци а то се оказа че и АнглоСаксите били такива или поне либералните демократи заедно сьс паталогичните русофоби от сената, имам в предвид 2-3ма сенатори които верват че техната мисия е да устроят една хубава война между САЩ и Русия. Ако трябва да сравнявам сегашната ситуация с тази от преди 30 години, единствения извод до който стигам е че Русия и САЩ са си сменили местата...
101
5
 
7
 
! Отговори
ПРИЗНАНИЕ преди 7 години
Путин управлява САЩ.
100
3
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Щом самите американци признават, че Путин е назначил Тръмп, значи е време да признаят превъзходството на Кремъл над Вашингтон.Просто руснаците ги разбиха по всички фронтове ! От военния в Мариуол и Алепо до политическия, та чак и хакерите им излязоха по-добри на братушките.
99
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези твърдения за влияенето на изборите в САЩ ми звучат малко като (кой ми се из.*** в гащите?).
98
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винету пак се е покрил някъде.И той като Роската замлъкна, докато началниците не му кажат дали да си ходи, или не.Междувременно по Фсички телевизори ни обясняват, че вали сняг.
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
чакай да помисля , той Волен нямаше ли и преди семейство и дете в европарламента ? Сега друго ли има ? Чакай да позная - да не би жена му да е машинистка ?
96
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Селтаk, Волен ще се захване да прави правителство знаеш ли кога? След като го съдихта и го разнасяха толкова време. А и Атака няма да спечели изборите. Но дори и да спечели Волен си има семейство и дете, и не вярван да се засили да оправя некачествения матреял. Само Боко и Марешки за вас, а защо не и ***. Само бой за матреяла, да му дойде акъла, оше много бой и много мизерия ще има да видите.
95
3
 
6
 
! Отговори
Плевен Росенлиев преди 7 години
След като Русия не е враг на САЩ, аз срещу кого да съм?Обърках се вече.
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
о , скъпа дърта пелко , как искам да видя правителство на АТАКА за да се посмеем заедно , както се повеселиха гърците с Ципрас , който веднага след като го избраха хукна при господаря Путин за парички , ама малко го поотрязаха . А иначе Ципрас поне е доста образован , уравновесен и трезвомислещ мъж в сравнение с нашия хубавец Волен . Вече ще гласувам само за АТАКА .
93
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Доналд Тръмп ще назначи зет си за старши президентски съветник "Ето на това му казвам МЕМОНОкрация.Тоя *** Трумпету назначи цялата са рода в президенството.Дори Боко-наглото не си позволи подобно нещо.САЩ потъва като Титаник..........
92
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ценръра на Детройт, гордостта на американската промишленост и емблемата на успехите на капитализма днес може да си купиш 5 стаен апартамент от 250 квадрата за няколко дестки долара.
91
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До zaw12929Доналд Тръмп и Джак *** в разговор за създаването на 1 млн. работни места в САЩРаботни места в САЩ означава да закрие производствата с Китай и Азия. И съответно много по-високи цени на стоките. Тоест работиш и със заплатата мизерстваш както преди на социални помощи и на купони за храна. САЩ са в затворен дяволски кръг, никой не може да ги спаси, единственото им спасение беше пияницата Елцин, който за малко да им поднесе на тепсия богатствата на Русия, но се "появи" Путин.
90
2
 
9
 
! Отговори
м..да преди 7 години
Голям майтап е тази статия. Сигурно Путин доста се е забавлявал докато я чел.
89
12
 
4
 
! Отговори
hypocritical bastard преди 7 години
113 - то много добре се вижда на кого влияят писаният във фейса и 114 го е обяснил много добре . Ако искаш позамисли се какво се случва в БГ преди избори . Иначе Тръмп е пълен *** , един ден англичаните се събудиха и разбраха че са гласували за BREXIT и бяха много учудени , а политиците които толкова силно го подкрепяха бързо си измиха ръцете. Рдин ден САЩ се събудиха и разбраха че са избрали Тръмп и бяха много учудени , а той всеки ден показва че не знае какво прави .