Плевнелиев и лидери в писмо до Тръмп: Не се сближавайте с Путин!

Европейските лидери се обърнаха към бъдещия американски президент
Обновена: 12 яну 2017 07:30 | 11 яну 2017 18:38,
396
Плевнелиев и лидери в писмо до Тръмп: Не се сближавайте с Путин!
Снимка: Reuters, архив

Перспективата бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп да се съюзи с руският си колега Владимир Путин леко напряга доста традиционни съюзници на САЩ, но най-много ще изгубят лидерите в Централна и Източна Европа.

Тези страни, които са на "фронтовата линия" срещу разпространяването на руско влияние, сега се обръщат към Тръмп с молба да си помисли добре преди да избере "грешната страна", пише "Вашингтон пост".

"Путин не търси американското величие. Като ваши съюзници ние го търсим", пишат 17 сегашни и бивши политици от Централна и Източна Европа.

"Като ваши съюзници по силата на договори, ние се обръщаме към американците в новата администрация на САЩ и Конгреса да заемат твърда позиция в защита на нашите общи цели и интереси: Мир, Атлантическа стабилност и свобода", пише още в писмото.

Това обръщение е подписано от един действащ европейски лидер - Росен Плевнелиев, както и някои бивши лидери като бившият румънски президент Траян Бъсеску, бившите президенти на Естония и Латвия, както и предишният премиер и външен министър на Швеция Карл Билдт.

Европейските лидери подчертават, че приветстват избирането на Тръмп и очакват работата с новата администрация да заздрави трансатлантическото сътрудничество. Но ако Тръмп реши да потегли в друга посока и да се съюзи с Путин, ще има сериозно негативни последици за Европа и САЩ, подчертават още лидерите.

Администрацията на Тръмп не бива да отслаби санкциите срещу Русия или безропотно да приемат анексията на Крим, смятат авторите на писмото. Сделка с Путин за Украйна би имала фатални последици за американските позиции в Европа, пишат още в писмото си.

Политиците смятат още, че Путин не би могъл да бъде съюзник на Запада и че руските политики са направили Европа по-опасно място за всички. Дори и да се стигне до сделка, Русия най-вероятно ще продължи да разклаща демокрациите в Европа по различни начини, включително кибератаки, енергиен и икономически натиск, шпионаж, психологическа война, дезинформация и подкупи.

Това обръщение към Тръмп е подобно на отворено писмо, което някои централни и източноевропейски страни написаха до президента Обама, когато той зае поста си през 2009 година. Тогава те предупреждаваха, че преследването на "рестарт" на американските взаимоотношения с Русия може да накарат европейските страни да загубят вяра в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари