Плевнелиев и лидери в писмо до Тръмп: Не се сближавайте с Путин!

Европейските лидери се обърнаха към бъдещия американски президент
Обновена: 12 яну 2017 07:30 | 11 яну 2017 18:38,
396
Плевнелиев и лидери в писмо до Тръмп: Не се сближавайте с Путин!
Снимка: Reuters, архив

Перспективата бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп да се съюзи с руският си колега Владимир Путин леко напряга доста традиционни съюзници на САЩ, но най-много ще изгубят лидерите в Централна и Източна Европа.

Тези страни, които са на "фронтовата линия" срещу разпространяването на руско влияние, сега се обръщат към Тръмп с молба да си помисли добре преди да избере "грешната страна", пише "Вашингтон пост".

"Путин не търси американското величие. Като ваши съюзници ние го търсим", пишат 17 сегашни и бивши политици от Централна и Източна Европа.

"Като ваши съюзници по силата на договори, ние се обръщаме към американците в новата администрация на САЩ и Конгреса да заемат твърда позиция в защита на нашите общи цели и интереси: Мир, Атлантическа стабилност и свобода", пише още в писмото.

Това обръщение е подписано от един действащ европейски лидер - Росен Плевнелиев, както и някои бивши лидери като бившият румънски президент Траян Бъсеску, бившите президенти на Естония и Латвия, както и предишният премиер и външен министър на Швеция Карл Билдт.

Европейските лидери подчертават, че приветстват избирането на Тръмп и очакват работата с новата администрация да заздрави трансатлантическото сътрудничество. Но ако Тръмп реши да потегли в друга посока и да се съюзи с Путин, ще има сериозно негативни последици за Европа и САЩ, подчертават още лидерите.

Администрацията на Тръмп не бива да отслаби санкциите срещу Русия или безропотно да приемат анексията на Крим, смятат авторите на писмото. Сделка с Путин за Украйна би имала фатални последици за американските позиции в Европа, пишат още в писмото си.

Политиците смятат още, че Путин не би могъл да бъде съюзник на Запада и че руските политики са направили Европа по-опасно място за всички. Дори и да се стигне до сделка, Русия най-вероятно ще продължи да разклаща демокрациите в Европа по различни начини, включително кибератаки, енергиен и икономически натиск, шпионаж, психологическа война, дезинформация и подкупи.

Това обръщение към Тръмп е подобно на отворено писмо, което някои централни и източноевропейски страни написаха до президента Обама, когато той зае поста си през 2009 година. Тогава те предупреждаваха, че преследването на "рестарт" на американските взаимоотношения с Русия може да накарат европейските страни да загубят вяра в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
3
 
3
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До ХХХ 191,Не знам дали проевропейски настроените са жалки( според Вас да), но изглежда не проумявате простички неща: ако се запали Европа,както вие прогнозирате, ще изгори и България. На това ли се кефите? Ще си запалите къщата, за да изгори на Вуте плевнята.
168
0
 
0
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
До Анонимен 200Ми значи си се объркал...
167
2
 
17
 
! Отговори
Я па тия преди 7 години
Тези са се взели много насериозно!Кои са, та да дават акъл на един доказал се човек?Довчера лиз.аха че.рното ду.***,сега се правят на интересни....
166
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ivailo1403.... Тръмп вече си е избърсал....Мислех, че свинарите са пи възпитани.
165
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е велика държава защото има армия учени,лекари,космонавти,техника,природнизалежи на злато,диаманти,газ,желязо и тн .Ние имахме едино място със злато и го дадохме на американска фирма .Българска работа квот имахме го подарихме на Америка без война .
164
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе няма думи как да те нареча........................Ние не можем без Русия. и газ и туристи и пазар. кой ти дава право да говориш от мое име.ти си един.................................................. и жена ти те остави а защо ли?????
163
2
 
13
 
! Отговори
Хм преди 7 години
До АнонименТръмп се обгражда с хора реалисти,за които идеологиите са празни приказки!Те ще решават проблемите с Русия(а и останалите) по целесъобразност,според интересът на САЩ,а не заради измислени "ценности".Ако трябва ще действат твърдо,ако трябва-дипломатично,без излишни емоции.Всъщност Тръмп е по-труден опонент за Путин от Х.К.!Бабетката щеше да загуби битката с Русия и да провали Америка.
162
1
 
19
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Тръмп вече си е избърсал зад.ника с това "трогателно писмо" :)))
161
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 193Генерал Гадев като камериерка ли ще присъства? Май не четете новините.
160
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви лидери са тези, които и за овчари не стават! След година ще бъдат в затвора за дълго.
159
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Генерал Радев лично ще присъства на среща за подобряването на отношенията междудвете велики сили Русия и Америка .Той Тръмп затова стана президент пари си има и власт също .Обама е една заблудена *** .Нато да престане да заобикаля Русия !Защото руските ракети летат по 3500км и не се свалят с електроника .
158
1
 
18
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Защото САЩ и Русия сближат ли се ......Европа ще се запали тотално ! Жалки евро*ейски лап*чи !
157
0
 
20
 
! Отговори
А бе преди 7 години
"Видяла жабата,че подковават вола и вдигнала крака","Барабар Петко с мъжете" ...Е това е нашия почти бивш президент.....Освен да сформира един батальон с.о.р.о.с.и и да тръгва срещу Русия,току виж победил!Само че неговите хора си падат само по словесните битки,ако опре да бранят "демокрацията" с пушка в ръка-не ги търси!
156
0
 
24
 
! Отговори
!!! преди 7 години
ОСТАНА САМО 10 ДЕНА ДА ГЛЕДАМЕ ТОЗИ ... КОЙТО ПЕТ ГОДИНИ БЕШЕ НА ХОТЕЛ НА ДОНДУКОВ И САМО ГАФОВЕ....
155
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилчета умни, днес на прослушването в Сената държавния секретар на Тръмп Тилърсън също е казак, че Русия е заплаха за Америка и света. А Тилърсън се смяташе за приятел на джуджака. Значи янките влизат в час.
154
4
 
33
 
! Отговори
с пушка в ръка преди 7 години
След като Роската е толкова навит да се бие срещу Русия, защо не тръгне с пушка в ръка към Сталинград? В момента времето и снежната покривка са много подходящи за една геройска смърт!
153
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Америка е в криза финансова и политическа !Холивуд срещу народа на Америка !Д.Тръмп ще постави началото на новият империализъм .Русия ще превземе Европа а Америка Азия
152
3
 
26
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Гафове до последно.
151
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин към Тръмп:Доналд, Крим наш !Тръм: ОК, Влад щом е наследство от дядо ти ?Путин: Е да, от дядо ми, но не намерих Нотариален акт за него !Тръмп: Е, Влад значи си го откраднал...тогава се моли на Порошенко !
150
5
 
35
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 7 години
Тръмп заяви в прав текст, че ИДИЛ е рожба на администрацията на Барак Хюсеин Обама. И че, заедно с Путин, ще се бори срещу ИДИЛ! Значи плевела е поддръжник на ИДИЛ? Не само на фашистката хунта в Куев?