Жените по света: Реална е опасността, която представлява Тръмп

Над 1 млн. души ще участват в женски шествия в събота
Обновена: 20 яну 2017 15:42 | 20 яну 2017 14:37, Елка Василева
120
Жените по света: Реална е опасността, която представлява Тръмп
Снимка: Reuters

Над един милион души се очаква да се включат в събота в женски шествия, за да протестират срещу сексизма и сексуалното насилие и да призоват за зачитане на правата на жените при встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп.

Смята се, че световното движение тръгна от публикация във Facebook на баба от Хаваи, която прикани жените да организират шествия като реакция на избирането на Тръмп. Впоследствие бяха планирани над 600 похода.

В знак на солидарност с основната акция, която ще е в столицата на САЩ Вашингтон, походи ще се проведат и в други големи световни столици като Лондон и Делхи, както и в отдалечени места от Макао, Мексико и Мадагаскар, пишат Магдалена Мис, Елън Улфхърст и Нита Бхала от фондация Томсън-Ройтерс.

"Съпротивата не признава граници" пише на обява за шествието, поставена пред американското посолство в Тел Авив.

Първоначално организаторите искаха да насочат вниманието към въздействието, което може да окаже управлението на Тръмп върху правата на жените. Но движението набираше скорост и походът се превърна и в протест срещу ксенофобията, расизма, домашното насилие и дискриминацията срещу мюсюлманите и гейовете.

"Няма разлика между жените в САЩ и тук", каза 24-годишната студентка Рейчъл Муикали, която помогна за организирането на похода в Найроби. "Американките не са сами", каза тя. "Заедно сме."

Шествията са насрочени за събота - ден след като американският милиардер, републиканецът Тръмп ще положи клетва пред сградата на Конгреса. Организаторите очакват над 250 000 участници да участват в основното събитие във Вашингтон.

Розово море

Пространството между паметника на Линкълн и Капитолия може да се превърне в розово море. Подета бе кампания участничките в шествията да си ушият или оплетат "шапчици с котешки уши" (pussyhats) като напомняне за скандалния запис от 2005 г., в който Тръмп говори за жените и казва: "Хвани ги за оная работа. Може да правиш каквото си искаш."

Много знаменитости се дистанцираха от Тръмп, а редица музиканти и актьори се записаха за участие в основното шествие. Очаква се в него да се включат известни личности като Шер, Скарлет Йохансон и Джулиан Мур.

"Обединяване се в многообразието си, за да покажем, че сме прекалено много, че да ни игнорират, за да изпратим смело послание на новото американско правителство в първия ден от управлението му", написаха във Facebook организатори на похода в Рим. "Знаем, че много от решенията, които ще се вземат (в САЩ), ще имат сериозни и трайни последици за цял свят."

Ема Макнали, една от организаторките на шествието в Лондон, каза, че се чувства безсилна пред политиката на страх и разделение, заливаща Европа, пред увеличаването на престъпленията от омраза и на дискриминацията.

"На мен самата и на много други ни дойде до гуша", каза 47-годишна художничка пред фондация Томсън-Ройтерс. "Избирането на Тръмп беше повратна точка и ни подтикна да кажем "Стига толкова".

Във Великобритания са планирани 14 похода, в Мексико - 16, а в Канада - 26.

Тери О'Нийл, президент на Националната организация на жените във Вашингтон, каза, че жените по света са обезпокоени, че през мандата на Тръмп може да избухне война.

Преди да встъпи в длъжност, Тръмп скъса с дългогодишни американски политики, демонстрира твърди произраелски позиции и заклейми НАТО като остаряла организация. Ядоса Китай, като за първи път от десетилетия безпрецедентно проведе телефонен разговор с президента на Тайван.

О'Нийл каза, че жените се тревожат и за климатичните промени, които Тръмп определи като измишльотина, както и от рисковете от въоръжени конфликти.

"Това, на което реагират жените по света, е съвсем реалната опасност, която представлява Доналд Тръмп", каза О'Нийл.

В Индия се очакват многолюдни шествия на жени в над 20 града, които искат "да си върнат нощта" и настояват за безопасни обществени места след масовите сексуални престъпления в Бангалор в нощта на Нова година.

"Искаме да покажем солидарност със сестрите си, защото всички се борим срещу едно и също - презрителното отношение към жените и срещу патриархата", каза Бхани Ракел, организаторка на похода в Делхи.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
.... преди 6 години
Тръмп
71
1
 
1
 
! Отговори
... преди 7 години
Трябва да си изключителен злетар за да подкрепяш Тръмп, въпрос на време е да изчезне, само дано не е късно. Много жалко, че има и промити мозъци, които му вярват, въпреки, че не мнозинството, а малцинството го избра, избирането му беше най-голямата политическа пародия от много години насам.
70
2
 
1
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
Една от причините исляма да се разширява толкова бърза, е отношението в тази религия към жените. Някой беше казал: Жената страшно много приличана човек, но не е! Пресилено определение, но и научно е доказано, че жените са силно емоционални и почти напълно им липсва логика. Те в повечето случаи си мислят с междукрачието си.
69
2
 
5
 
! Отговори
учуден преди 7 години
ама какво им е омръзнало всъщност на тия? то досега тол.ерас.ти.ята ни заливаше постоянно, а всъщност Тръмп какво е направил? тия джофри май си вдигат рейтинга с разни разходки които да ги показват. мен от холувидкит евече ми се драйфа. тия не стават за нищо.. питам се обаче когато дойде БСП как боко протестна мрежа и шороша ще ни изкарат пак на улиците? май тоя път ще им е по-трудно..
68
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От толкоз тревоги някои ще се сдобият с три байпаса на отиване,а в Бангалор в края на годината демек в ноща пред новата година си е било страшничко,като че ли не е зачитат за веселба както на банго бацил се стичят и се кичят весело превесело по все места.
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
жените в България, пък и по света обичат да си го слагат с малцинства.. после мъжете били такива, мъжете били онакива
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да отидат да протестират там където любимците им Обама и Килъри оставиха огън и разруха, за да видят жените как живеят!
65
0
 
13
 
! Отговори
Край преди 7 години
Според същите тези жени - жените в Саудитска арабия имат права колкото кучетата. И не протестират.
64
9
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
тои не е опасност за жените а за мира в света с този екип и парите за отбранаще запали света така че протестираите против ам бази по света и надпреваратавьв вьорьжаването
63
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шайка безработни жени, майки в майчинство, нищо не правещи лесбийки, неколко безработни режисьори и актьори решили да изкарат некой долар от донорите на ДП. Най - добре да се хващат на работа, че бай Тръмп да не ги вкара в панделата с един закон за нарушаване на обществения ред.
62
2
 
15
 
! Отговори
Едно ченге преди 7 години
Най - накрая един мъж /Тръмп/, който каза, че ударят ли те трябва да отвърнеш, а не да правиш походи "Аз съм Шарли" и други тъпотии. Какво да кажем за правото на оръжие, основно право на всеки СВОБОДЕН човек, което Хилъри Клинтън искаше да отмени, тоест да посегне на Втората поправка, абе аман от толерасти, въобще този който е дал право на жените да гласуват, акъл няма!
61
2
 
28
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 7 години
Добре, че не избраха онази ск0чубра Килъри, че тогава не 600 похода с 1 млн. жени щеше да има, а към 6000 похода с 10 млн. мъже (поне). Щеше да ни запали чергичката тази Г А Д и имам предвид в целия свят.
60
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп какво е виновен, че не му харесват грозотии.И че не си го развява като "волния" Бил(и)
59
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Първоначално организаторите искаха да насочат вниманието към въздействието, което може да окаже управлението на Тръмп върху правата на жените. Но движението набираше скорост и походът се превърна"С други думи някой яхнал протеста и този някой е....****
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народна песен от Банския край:"Стари ли са тееееее, стари или нееее, щом се казват стари баби (от Хавай) - дръжте ги за ваааас"
57
9
 
28
 
! Отговори
Долни проститутки преди 7 години
Шествие на прос=тит=утките - долни мръсни прости жени. За бедите на България двойно повече са виновни жените това важи и за целия свят. Като на човек му се отворят очите вече спира да съжалява отношението към жените в мюсюлманските страни.
56
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
как няма да се тревожат вече минаха на 2ри план; трумпи е пръв
55
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква точно е опасността, да ви конфискува дамските превръзки?
54
1
 
19
 
! Отговори
izh преди 7 години
Размечтали се !!!
53
4
 
29
 
! Отговори
несведущ преди 7 години
Абе, соросовите ле.сбийки към жените ли се числят? Не са ли отделно - ' пол, примерно.