Нова надпревара: Европа да има атомна сила, равна на руската?

Изведнъж може да се появят 55 - 60 ядрени държави в света
9 фев 2017 21:30, Елка Василева
220
Нова надпревара: Европа да има атомна сила, равна на руската?
Снимка: архив, Reuters

Европа да стане атомна сила, която да мери мускули с Русия - предлага човекът, който тайно дърпа конците в полската политика. Могат ли да се повторят най-тъмните години на надпревара в ядреното въоръжаване?

Сивият кардинал на полската управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) поде неочакван дебат. Пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Ярослав Качински заяви, че би желал Европа да може да мери сили с Русия по отношение на атомното си въоръжение. Той изрази и съжаление, че засега не се забелязва подобна тенденция, пише Дойче веле.

На практика Качински наруши едно табу - малцина са онези, които досега са изказвали подобно предложение. Един от тях е депутатът от германския ХДС Родерих Кизеветер, който наскоро заяви пред агенция Ройтерс, че Европа ще има нужда от "атомна защита със сплашваща цел", в случай, че в бъдеще САЩ откажат да предоставят своя "ядрен чадър".

Според бившия шеф на Европейската агенция по отбраната Ник Уитни не е учудващо, че сега се стига до подобен дебат - радикално променилата се политическа ситуация в света неизбежно променя и дискусиите, свързани с отбранителната политика.

Но как ли би изглеждала една европейска система за атомно възпиране? Допреди трийсетина години и Лондон, и Париж щяха да са крайно поласкани, ако европейците ги бяха обявили за "защитници на континента".

Но днес ситуацията е друга. "ЕС би имал нужда от институции, с каквито засега просто не разполага", казва Ник Уитни. А след излизането на Великобритания от ЕС Франция с нейните атомни оръжия ще остане единствената сила, която в случай на нужда би могла да се противопостави на Руската мечка.

Европа ще сгреши, ако започне да се въоръжава атомно

"За съжаление съществува съвсем конкретна заплаха, свързана с Русия, а с оглед на това, че Доналд Тръмп стана президент на САЩ, има и достатъчно основания за воденето на подобна дискусия", казва Улрих Кюн от фондация "Карнеги".

Политологът обаче не я смята за продуктивна: "НАТО не е спрял да функционира, дори нещо повече: под американско ръководство сега се разполагат допълнителни конвенционални оръжия в Полша и Прибалтика", казва той. С други думи - докато съществува Северноатлантическият алианс, европейците просто трябвало "да си траят".

Кюн смята, че полското предложение е практически неизпълнимо: "Русия разполага с 2000-3000 тактически ядрени оръжия. Ако ЕС иска да изгради адекватна защита срещу тях, европейците ще са принудени да поемат гигантски разходи. А и кой ще има правото да държи "червеното копче" и да взима решенията за нападение или отбрана? Да не забравяме и това, че мнозинството от европейските граждани, включително в самата Полша, са против подобно въоръжаване", казва Кюн.

Той смята, че би било опасно, ако европейците денонсират Договора за неразпространение на атомните оръжия от 1968 година, защото това би означавало и фактическото му прекратяване. „Подобно нещо ще промени целия свят - изведнъж ще се появят 55 до 60 атомни държави в света, а това е апокалиптична представа”, казва Кюн. Вместо това той препоръчва европейците да засилят сътрудничеството си в сферата на отбраната, което би им позволило да водят по-ефективна и надеждна политика в тази сфера.

Нова надпревара?

За засилване на сътрудничеството в сферата на отбраната се обявява и Михаел Галер, говорител на Комисията по отбраната в Европарламента. Той цитира част от анализ на Европарламента, посветен на общата отбранителна политика, в който между другото се казва: "От сегашните 203 милиарда евро в бюджета на ЕС за отбрана могат да бъдат спестени 26 милиарда, ако страните от Общността започнат да си сътрудничат по-тясно".

Затова политикът препоръчва: "Общо снабдяване, съвместни учения, избягване на дублиращи се структури - това са следващите стъпки, които са необходими", казва Галер. Той смята, че би било грешка, ако се стигне до нова надпревара в атомното въоръжаване.

"Разположените в Калининград тактическите атомни оръжия на руснаците например представляват опасност, но като цяло в света съществува равновесие на атомните въоръжения. Не би било добре, ако дебатът за надпреварата в атомното въоръжаване от 1980-те години отново се възобнови", казва Галер.

Евродепутатът признава, че както Русия, така и САЩ в момента се държат непредвидимо. А това прави сегашната ситуация съпоставима с тази от края на миналия век. Независимо от това Галер е убеден, че Европа няма никаква полза от претоплянето на дискусията за атомните оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
след 70 години мир примерьт сьс сьрбия е пред нас искам мир мир мирне искам ам воиски в бьлгария не искам конфликт с русия не искам атомноорьжие
110
0
 
3
 
! Отговори
патриотични мечти преди 7 години
Аз пък бих желал България да може да мери сили със Саше-то по отношение на атомното си въоръжение. Всеки л.у.д с номера си.
109
0
 
6
 
! Отговори
Тъпи хора преди 7 години
В кой век живеем вместо за мир и спокоен живот те говорят за ядренни оръжия и без тва САЩ скъсява живота на земята с всичка сила като че ли са безсмъртн.Живейте си живота весело и оставете на другите да живеят
108
0
 
0
 
! Отговори
Безпартиен преди 7 години
До Анонимен. Германия подписва договор с Полша при Пилсудски през 1934-а година (10 годишен)....ама обстоятелствата я подтикват да го наруши.
107
0
 
6
 
! Отговори
Ами ,да... преди 7 години
ЗАТОВА ТРЪМ КАЗА , ЧЕ НАТО Е ОСТАРАЛА ОРГАНИЗАЦИЯ!!!ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВЪОРАЖИ И СТЕГНЕ!!!/...а това става само с щатско оръжие и техника.../ЧАТ ЛИ СТЕ СЕГА ....КЪДЕ Е "КЛЮЧЕТО ОТ МАЗЕТО"...??!
106
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
единственият шанс на ЕС да просъществува е да върви към федерална държава с обща валута , армия и правителство
105
13
 
5
 
! Отговори
ИРЪПШЪН преди 7 години
Не беше ли руското атомно оръжие 10 г. в ръцете на алкохолик , а сега не е ли в ръцете на северно-корейски ,,леко странен,, диктатор. Защо Европа да няма стратегически ядрени сили , управлявани от най големите държави, тогава ще разговарят с нас малко по внимателно и от Изток и от Запад.
104
3
 
8
 
! Отговори
Соросоид преди 7 години
До НЕКЪВ СИ ТАМ..Вземи се разходи до Централна Европа и след това до която и да е точка в Русия без централната част на Москва. После пиши коя територия е опаскана ;) Ако пък нямаш пари за билет, провери данните за БВП на глава от населението в нета.
103
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само една държава в историята хвърли атомни бомби срещу жени,старци и деца.Но не е Русия!
102
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИРЪПШЪНхубаво е да имаме ние, тогава никой няма да ни се дърви... още по-хубаво ако е в ръцете на лют, луд националист, който ще има смелостта да го използва при нужда.
101
13
 
3
 
! Отговори
ИРЪПШЪН преди 7 години
Супер, добре е няколко големи държави в Европа да имат атомно оръжие, така няма да ни се дървят руснаци, американци и турци
100
7
 
12
 
! Отговори
НЕКЪВ СИ ТАМ.. преди 7 години
абе тиа добре ли са...за какво Русия ще напада го.в.ня.на.та пропаднала Европа....за чий член и е...тая опоскана територия ...петрол ли има ...газ....руди ..или друго...само пед.али и вече ***.н.га.ли от близкия изток и Африка....Русия си има всичко .....това са Хамерикамските бъртвежи...
99
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украйна ако не си беше нарязала атомните оръжия дали щеше да има "референдум" в Крим?Европа трябва да е защитена за да не последва съдбата на Украйна.
98
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оти ривети бре? Раша има ли атом? Има.Е па оти и ние да немаме?Раша нямало да ни напада. Па защо са и тогава бомбите?И ние няма да я нападаме, защо да нямаме и ние нуклеари?
97
5
 
5
 
! Отговори
Любопитен преди 7 години
Ядрена война не трябва да има и изобщо никакво война. Ако някой е виждал невидяната до сега кола на Путин , моля да ни информира. Още ли я рисуват с водни бои по картинките?
96
3
 
13
 
! Отговори
17 г. преди 7 години
Е само това ли можаха да измислят идиоIтите в Брюксел? На вас ясно ли ви е защо искат да водят война с Русия? Защото на мен - НЕ! И никак не ми влиза в плановете да мра за ЕС.
95
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох на баба и дедо пидорите - на снимката Урсула фон дер Лайннен (военен министър !!!) демонстрира новото ЛОГО rusnext.ru/sites/default/files/3909847_original_0.jpgпидори от всички страни с боммби :))Мамунски пшеки с бомба !
94
5
 
7
 
! Отговори
Бай Данчо преди 7 години
До Отвратен 156Ако четеш история разшири периода 1917-1990 не е цялата история!.Виж какво казва Чърчил за Полша.Полша анексира части от Чехословакия и т.н.Полша 4 години преди СССр подписва пакт с Хитлеристка Германия.Украйна държава не е имало преди СССР.Вземи се образовай от книги не от форуми !!!Напиши няколко реферата за упражнение и тогава раздавай акъл.Иначе ще докажеш че България е най пострадала от всички прелетни птици по виа понтика!
93
16
 
7
 
! Отговори
Отвратен преди 7 години
До анонимен 151 Не знам колко е изкукуригал поляка , но знам че Украйна и Полша са най пострадалите от руснаците държави.Който познава историята , знае за какво говаря. И тези зверства не се забравят.
92
1
 
11
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
европа искат да исключат полша българия и румния ес а те говорят за въоружаване