Мартин Шулц – политическата звезда с шанс да промени Европа

На пръв поглед ветеранът от Брюксел не е нито ново лице, нито революционер
Обновена: 12 фев 2017 07:58 | 11 фев 2017 17:55, Миглена Иванова
68
Мартин Шулц – политическата звезда с шанс да промени Европа
Снимка: Архив, Reuters

Не всеки ден се случва брадат евродепутат да разцъфне в политическа звезда с шанс за висока позиция в следващото правителство на страната си, а вероятно и да промени съдбата на Европа. Мартин Шулц обаче направи точно това, пише FT в свой анализ.

За по-малко от три седмици бившият председател на Европейския парламент (ЕП) се хвърли с главата надолу в политиката в Германия, пое ръководството на Социалдемократическата партия и стана основен конкурент на Ангела Меркел за канцлерския стол.

Остават само осем месеца до генералните избори в Германия и Шулц даде такъв тласък на рейтингите, че дори привидно невъзможното се очертава като вариант – Меркел да претърпи поражение. Нищо, че досега тя играеше ролята на "котва" и "фар" за стабилност в Европа на фона на популисткия бунт.

"Промяната е сериозна, защото той протегна ръка към хората и заигра по емоционалната им струна", коментира социологът Торстен Шнайдер-Хаазе от изследователската агенция Emnid.

На пръв поглед ветеранът от Брюксел не е нито ново лице, нито пък е революционер. През последните две десетилетия той беше тясно свързан с Европейския съюз (ЕС). Известен с избухливия си нрав, Шулц обаче има огромни амбиции, които е култивирал с тежките си неуспехи в миналото. Младежките му надежди за професионална футболна кариера например са попарени заради контузия и това го е тласнало към алкохолизма.

В крайна сметка Шулц изпълзява от пропастта, отваря книжарница и става кмет, а след това стига и до Брюксел. Липсата на висше образование компенсира с лакомо четене. Той обаче остава нещо като аутсайдер – и следователно новост, в политическите елити, доминирани от академични титли.

"Изкачването на Мартин Шулц, който е от по-скромен произход, към върха е доста убедително", посочва Аксел Шефер, политик от социалдемократите, който го познава добре.

Рейтингът на партията се изкачи до 30-31%, след като Шулц замени непопулярния Зигмар Габриел. Според проучване, осъщесвено за в. Bild, партията дори излиза по-напред от консервативния блок на Меркел.

Социолозите казват, че той се появява тъкмо навреме, защото Ангела Меркел е изключително уязвима заради политиката й за бежанците, а за много германци крайната Алтернатива за Германия не е опция.

В някои страни от ЕС кариерата в Брюксел се оказва фатална за вътрешнополитическите амбиции на много хора. В Германия обаче ЕС остава популярен въпреки възхода на националистическата Алтернатива за Германия. Самият Шулц нееднократно сам е коментирал, че не се смущава от службата си в ЕС и даже я определя като "комплимент".

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
Абе лош пример за подрастващите. Я да си учите уроците!!
42
1
 
7
 
! Отговори
без пардон преди 7 години
Мартин Шулц е завършил 10-ти клас. Не са му стигнали способностите да завърши средно образование с Матура. Така че той няма никакви шансове да бъде избран за канцлер.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Току що,бе избран Франк Валтер Щайнмайеи.Анти-Тръмп.
40
2
 
9
 
! Отговори
аянонимен преди 7 години
псевдосоциалист прьв гласува санкциите срещу русия коалиция с меркелсьсипаха германия европа и света нахалството им е безгранично борбаза кокала като в бьлгария
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пази боже от такива "политически звезди"!
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бе вие луди ли сте бе?Тоя льольо издигна наш Станишко до шеф на Цоциалистите.И той самия е царя на льольовците.100% лъжи и 0% действия.
37
1
 
16
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Мартин Шулц е в пъти по-лош от Мурксул-ханъм! Самият той каза, че иска да стане канцлер за да "работи за Европа!" - с други думи - национален предател! Няма да работи за родината си а за Европа - на лобистите, едрият капитал, и транснационалните концерни! Ши* ба*ната му партия SPD беше тази, която въведе ZEITARBEITSFIRMEN - новото робство в Германия по времето на Шрьодер! Лъжи върху лъжи! Важното е да остане на власт, и да прави пари! И Шрьодер се намърда в Газпром на хранилката при класовия враг
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОЩЕ ЕДИН АЛКОХОЛИК...
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***.
34
6
 
13
 
! Отговори
Трагедия преди 7 години
Тоз е по-зле и от бабето меркел. Нищо добро не очаква германците, а по край тях и нас.
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този хаспел е КНИЖАР, БЕЗ положени зрелостни изпити за средно образование???!!! Какво й става на Европа и на европейците???!!!
32
4
 
29
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
Мартин Шулц - безмозъчна и безскруполна корумпирана марионетка на Сорос, с незавършено средно образование
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До анонимен 32 "За китайски чесън, полски чушки и прочие"КАК ЛИ ПЪК НЕ ЕС и либерастите невинни !За китайски чесън, полски чушки и прочие ПРИ съответното МИТО стават непродаваеми !Растите унищожиха защитния механизъм на държавите МИТОТО и наложиха либералната ВТО (World Trade Organization) т.е. без или ограничени мита.В резултат за БГ внасяме полски ябълки, китайски чесън и прочее ...Търговски и стопански геноцид !
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мартин Шулц - Еврогеййска *** - немци не се правете на шваби завършва зле.
29
3
 
9
 
! Отговори
До анонимен 32 преди 7 години
Студентите бягат, най-вероятно, защото виждат къде как е и така избират. Бягаха и преди да влезем в ЕС, да сме честни. Тегаво е, но е така. Но на сила в БГ не можеш да ги задържиш. За китайски чесън, полски чушки и прочие, няма какво да го лепиш на ЕС-то, защото тук вече всичко си зависи от нас-просто не ги купувай. Взимай си български! Но тях не ги внасят китайци, поляци или марсианци, ами ние - българите. Щото предпочитаме бързата пара вместо родното. И за това ли ни е виновна Европа?!
28
1
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 32 преди 7 години
Не се правя на умен, но имам очи отпред на главата и мозък в нея. И ги използвам. За магистралите - АМ"Тракия" я строим от 1973, до 2006-та беше до Н.Загора. Сега е до Бургас.За "Люлин" и "Струма" няма какво да говорим. За дупки е преувеличено, кръпки - да.Ако изпълнението е некачествено, не ни е виновна Европа, ние такива изпълнители сме си избрали. Имам приятели, които отглеждат трайни насаждения (не зърно) по европрограма, взеха си и трактор със субсидии от Европа. Малки са, но им се работи
27
4
 
8
 
! Отговори
999 преди 7 години
До ***А***Националистите са популисти,така ги кръщават соросопитеците!Няма лошо,той и Тръмп беше какъв ли не,ама хората си го избраха!
26
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ауслендър 27Ха-ха-ха.....ако се беше "реализирал", щеше да си работиш и нямаше да имаш време да кръстосваш българските сайтове и да пишеш глупости! Или щеше да дадеш някакъв съвет. А щом си се "евакуирал", и немско ти е "новата" родина - СТОЙ СИ ТАМ! ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ си остават в родината и работят за справянето с проблемите и, а не се правят на "умни" на 2000 километра от нея! Или пък ни намират кусури или ни правят на ***! Стойте си там, не се знае още колко му е отредено на ес-чето
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До всички ЕС мразци 31Брей, брей, брей....ти май се правиш на умен!? Но не ти се получава! Защото - "новите" ни магистрали се пукат и почват да ги ремонтират само 4 месеца след "построяването" им; големи пари за земеделие се дават само на зърнопроизводители, другите карат еваш-еваш, а ние ядем китайски чесън, полски картофи, македонски и гръцки чушки и домати; на запад продаваме само суровини или шиени ***; студентите ни бягат и не се връщат, а пътуването -АМЧИ ТО Е С ПАРИ! А ние НЯМАМЕ!!!
24
6
 
7
 
! Отговори
До всички ЕС мразци преди 7 години
(някои от тях не изписват дори святото име България правилно) - за какви прпоснати ползи от членството ни говотите?! Хайде да ви чуя! Защото има какво да се замислите: магистрали и рехабилитации на пътища, земеделски и регионални програми, достъп до единния пазар за български фирми, студенстски обмен, свободно пътуване зад граница, възможности да работиш (ако искаш, разбира се) навън... ЕС е далеч от съвършен, но да го отричате или плюете(обвинявате) заради неуспехите си е жалко. Та, чакам!