Путин крои ракетни планове като тези на СССР от 70-те

Повтаря ли се кризата с евроракетите от Студената война?
16 фев 2017 21:28, Анисия Иванова
367
Путин крои ракетни планове като тези на СССР от 70-те
Снимка: Reuters, архив

САЩ и Русия изглежда са стигнали ръба на нова оръжейна надпревара в Европа - повторение на кризата с евроракетите, разтърсила Стария свят през последните години на Съветския съюз. Според "Ню Йорк таймс", позовал се на анонимни американски източници, Русия е започнала да разполага на своя територия крилати ракети със среден обсег, способни да нанесат удар по Западна Европа.

Американската администрация не потвърди тези данни официално, но от години вече неспирно критикува Москва за стремежа й да се сдобие с такива оръжия.

САЩ виждат тук безспорно нарушение на историческото споразумение, сключено от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов в началото на 80-те, което извади тези ракети със среден обсег от американските и руските арсенали и даде възможност да бъдат ликвидирани 2700 от тях.

НАТО "ще се брани, ако Русия реши да действа в разрез с международното право", предупреди в четвъртък в Брюксел американският министър на отбраната Джеймс Матис.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), подписан през 1987 г., окончателно сложи край на кризата с евроракетите - оръжейна мини надпревара, предизвикана от това, че Съветският съюз разположи ядрени ракети Ес Ес 20 (известни още като РТ-21М или "Пионер", б. пр.), насочени срещу западноевропейските столици.

НАТО отвърна, като разположи американски ядрени ракети "Пършинг", с което предизвика гигантски пацифистки демонстрации и дебати от екзистенциално естество сред европейската общественост под лозунга на германските пацифисти "по-добре червени, отколкото мъртви".

Според мнозина американски експерти и официални лица Русия, управлявана от Владимир Путин, крои в момента с новите си ракети същите планове като тези на Съветския съюз от 70-те.

Обществеността в европейските страни би се възпротивила САЩ да разположат нови ракети в Европа, за да възстановят баланса - а това би отворило пукнатина в НАТО.

"Ястребите" в САЩ вече са на бойна нога, за да отвърнат на разгръщането на руските ракети, и без притеснение разглеждат възможността да разположат нови ядрени оръжия в Европа.

"Тази информация според мен доказва, че САЩ трябва да увеличат ядрената си мощ в Европа", заяви ултраконсервативният сенатор от Арканзас Том Котън.

САЩ трябва "да се уверят, че възпиращите ядрени сили на НАТО са издръжливи, добре обучени и все повече готови" да парират руските ядрени оръжия, заяви председателят на комисията за въоръжените сили в Сената Джон Маккейн. "Преговорите не дават резултат"

Дори експертите по разоръжаване са разтревожени от новите руски ракети и смятат за необходимо НАТО да обмисли разполагането на нови оръжия като техен противовес.

"Трябва да положим всички усилия за дипломатическо уреждане на проблема, но за жалост преговорите май не дават особен резултат в случая с Русия", коментира Джефри Луис, специалист по разоръжаване и издател на Armscontrolwonk, авторитетен блог в тази сфера.

Според Луис и други експерти американците трябва да поддържат отворен канала за дипломатически връзки с Москва, но същевременно да разполагат в Европа нови оръжия, застрашаващи Русия. При това без да нарушават ДЛРСМО - документ от ключово значение, за да се избегне нова, разорителна и опасна надпревара във въоръжаването.

"Ако целта е да убедим руснаците да премахнат оспорваните ракети, по-добре е да не се поставя под въпрос ДЛРСМО", подчертава Майкъл Крипън, друг експерт по разоръжаване, оглавяващ вашингтонския аналитичен център "Стимсън". Защото документът предвижда инспекции на място или в руските производствени предприятия, които може да се окажат твърде полезни.

И Джефри Луис, и Майкъл Крипън смятат за възможно разработването на нови неядрени ракети - много бързи и точни, които може да бъдат развърнати без нарушение на договора.

Документът не обхваща например ракетите, изстрелвани от кораби и самолети, изтъкват те, пише БТА.

Американската администрация не описа точно ракетите, разположени от руснаците, но според Джефри Луис това може да е сухопътен вариант на крилатите ракети "Калибър", монтирани на руски кораби, каквито руснаците използваха по-специално за удари по бунтовниците в Сирия.

Тези ракети може лесно да бъдат снабдени с ядрени бойни глави. Русия пък обвинява САЩ, че нарушават договора.

Според Москва системата за противоракетна отбрана, разгръщана от американците в Полша и Румъния, може да се използва при нужда за изстрелване на ракети към Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари