Путин крои ракетни планове като тези на СССР от 70-те

Повтаря ли се кризата с евроракетите от Студената война?
16 фев 2017 21:28, Анисия Иванова
367
Путин крои ракетни планове като тези на СССР от 70-те
Снимка: Reuters, архив

САЩ и Русия изглежда са стигнали ръба на нова оръжейна надпревара в Европа - повторение на кризата с евроракетите, разтърсила Стария свят през последните години на Съветския съюз. Според "Ню Йорк таймс", позовал се на анонимни американски източници, Русия е започнала да разполага на своя територия крилати ракети със среден обсег, способни да нанесат удар по Западна Европа.

Американската администрация не потвърди тези данни официално, но от години вече неспирно критикува Москва за стремежа й да се сдобие с такива оръжия.

САЩ виждат тук безспорно нарушение на историческото споразумение, сключено от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов в началото на 80-те, което извади тези ракети със среден обсег от американските и руските арсенали и даде възможност да бъдат ликвидирани 2700 от тях.

НАТО "ще се брани, ако Русия реши да действа в разрез с международното право", предупреди в четвъртък в Брюксел американският министър на отбраната Джеймс Матис.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), подписан през 1987 г., окончателно сложи край на кризата с евроракетите - оръжейна мини надпревара, предизвикана от това, че Съветският съюз разположи ядрени ракети Ес Ес 20 (известни още като РТ-21М или "Пионер", б. пр.), насочени срещу западноевропейските столици.

НАТО отвърна, като разположи американски ядрени ракети "Пършинг", с което предизвика гигантски пацифистки демонстрации и дебати от екзистенциално естество сред европейската общественост под лозунга на германските пацифисти "по-добре червени, отколкото мъртви".

Според мнозина американски експерти и официални лица Русия, управлявана от Владимир Путин, крои в момента с новите си ракети същите планове като тези на Съветския съюз от 70-те.

Обществеността в европейските страни би се възпротивила САЩ да разположат нови ракети в Европа, за да възстановят баланса - а това би отворило пукнатина в НАТО.

"Ястребите" в САЩ вече са на бойна нога, за да отвърнат на разгръщането на руските ракети, и без притеснение разглеждат възможността да разположат нови ядрени оръжия в Европа.

"Тази информация според мен доказва, че САЩ трябва да увеличат ядрената си мощ в Европа", заяви ултраконсервативният сенатор от Арканзас Том Котън.

САЩ трябва "да се уверят, че възпиращите ядрени сили на НАТО са издръжливи, добре обучени и все повече готови" да парират руските ядрени оръжия, заяви председателят на комисията за въоръжените сили в Сената Джон Маккейн. "Преговорите не дават резултат"

Дори експертите по разоръжаване са разтревожени от новите руски ракети и смятат за необходимо НАТО да обмисли разполагането на нови оръжия като техен противовес.

"Трябва да положим всички усилия за дипломатическо уреждане на проблема, но за жалост преговорите май не дават особен резултат в случая с Русия", коментира Джефри Луис, специалист по разоръжаване и издател на Armscontrolwonk, авторитетен блог в тази сфера.

Според Луис и други експерти американците трябва да поддържат отворен канала за дипломатически връзки с Москва, но същевременно да разполагат в Европа нови оръжия, застрашаващи Русия. При това без да нарушават ДЛРСМО - документ от ключово значение, за да се избегне нова, разорителна и опасна надпревара във въоръжаването.

"Ако целта е да убедим руснаците да премахнат оспорваните ракети, по-добре е да не се поставя под въпрос ДЛРСМО", подчертава Майкъл Крипън, друг експерт по разоръжаване, оглавяващ вашингтонския аналитичен център "Стимсън". Защото документът предвижда инспекции на място или в руските производствени предприятия, които може да се окажат твърде полезни.

И Джефри Луис, и Майкъл Крипън смятат за възможно разработването на нови неядрени ракети - много бързи и точни, които може да бъдат развърнати без нарушение на договора.

Документът не обхваща например ракетите, изстрелвани от кораби и самолети, изтъкват те, пише БТА.

Американската администрация не описа точно ракетите, разположени от руснаците, но според Джефри Луис това може да е сухопътен вариант на крилатите ракети "Калибър", монтирани на руски кораби, каквито руснаците използваха по-специално за удари по бунтовниците в Сирия.

Тези ракети може лесно да бъдат снабдени с ядрени бойни глави. Русия пък обвинява САЩ, че нарушават договора.

Според Москва системата за противоракетна отбрана, разгръщана от американците в Полша и Румъния, може да се използва при нужда за изстрелване на ракети към Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
0
 
2
 
! Отговори
Россия преди 7 години
За говедарите от източна васалия щеса нужни десетки вагони с памперси зада могат да смогват с постоянното серене в гащите от страх когато Русия влезе в източна васалия!
220
0
 
1
 
! Отговори
Порошенко преди 7 години
Украйна ще спре Русия!
219
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всички стоки вече са пълен ***, всички храни замърсени светът е една отровена помийна яма и за всичко това заслугата е на запада,а той се крепи само на печатницата.краят на фащ и европа дойде
218
0
 
5
 
! Отговори
До 281 преди 7 години
Само да те питам. Ти скоро да си виждал стари долари. Аз само нови виждам, даже трудно ги броя, тъй като са още слепени и нали знаеш новите трудно се броят. Та така с тези трильони напечатани хартийки. Не са важни хартийките, а какво има насреща и то не като какво можеш да си купиш в магазина за да им превъртиш вентилатора, а какво стойностно има.
217
0
 
6
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 7 години
Не е случайно, че 19 февруари по нов стил е убит Левски, а 19 февруари по стар стил е подписан Сан-Стефанския мирен договор. За Левски варено жито никога не е раздавано. Той е сред нас.
216
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"кризата с евроракетите от Студената война" .....ко?Като ви задават дневната порция задължителни материали, не се стараят много да ви ги доставят с качествен превод по страни май, а? ..
215
6
 
21
 
! Отговори
А защо... преди 7 години
Русия е в Г-20???? Заради ракетите ли пак? Защото е икономическо джудже ли? Защото Путин бил това и онова и тралала? Кучетата си лаят кервана си върви, Европа се обезлюдява, застарява и тъне в мизерия! + Бонус масови изнасилвания и погроми от дружелюбните тъжни ощетени бежанци горките! Очаквайте скоро във всеки град на ЕС, sponsored by Merkel и сие!
214
3
 
7
 
! Отговори
Ко речи 276 Ко преди 7 години
Ти 276 може би живееш в паралелна вселена, предизвикано от честата употреба на тежки наркотици...https://bg.wikipedia.org/wiki//Списък/на/страните/по/БВП/(по_номинална_стойност)Полша даже не се вижда, някъде в дъното на таблицата е май. Освен това като тръгнат богатите поляци да изкупуват имоти по нашата, испанската, френската или кипърската брегова линия може да ми звъннеш лично. За сравнение поляк/руснак #4пъти.по.зле = polish plumbers and sewer cleaners in UK.
213
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е икономическо джудже с ядрен арсенал. БВП е равен на тоя на Полша, заради мащабите и броя на населението и други фактори, един руснак живее около 4 пъти по-зле от един поляк.Хората там не виждат преспектива и за това потчти всички са алкохолици. Великия Путин ги докара до там.
212
3
 
23
 
! Отговори
до 272 преди 7 години
БУУУААХАХАХахахахахаххахахахах ембарго на Русия!?!??!? От какво ще я лишиш бре????? Русия е икономически гигант, ти карта на света виждал ли си??? Може да се самоиздържа деситилетия наред...Виж ако дръпнат шалтера на газта и наложат те ембарго на вносителки на стоки от ЕС, със сигурност ще има фалирали държави и тотален срив!!!
211
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Върнете Крим, бе! Искахме да го направим натовска база, а тъпите руснаци го взеха. За какво ни е Украйна, майна? Да ги храним и да им плащаме водката ли? Ехх, натовска съдба. Къде е Хрушчов да го даде на Украйна пак.
210
5
 
19
 
! Отговори
dgd преди 7 години
Не разбирам, защо европейските лидери позволяват на някакви си сенаторчета отвъд океана(които сигурно не са стъпвали тук) да си разполагат каквото си искат тук.Също така двустранните отношения ЕВРОПА/РУСИЯ да се диктуват от тях.Че какво друго може да се очаква от руснаците след като обръча на нато се затяга около западната руска граница.Интересно ми е какво щеше да стане, ако се разположат руски военни части в Мексико(американците ще ревнат до небесата).За справка може да се видят събитията 1962
209
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се изолира Русия във всяка една сфера и да и се наложи тотално ембарго за всичко!Както на нея така и на подкрепящите я!Така за много кратко време ще се наместят нещата!
208
4
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
"По сравнению с военными расходами США все остальные страны выглядят карликами. США несут ответственность за 41% всех военных трат в мире, Китай - 8,2%, Россия - 4,1%, Великобритания и Франция - по 3,6%."Коментарът е излишен. Преводът на руски е от официален източник на Пентагона.
207
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 263кой го казва това проф. Пантев ли -тази руска пияна глава ли ? Точно днес даваха цял филм с исторически факти ,които никага не са излизали на бял свят ,заради руското влияние и единствен защитник на Русия е винаги руската ***-проф. Пантев. На него две шишета водка са му достатъчни да блее срещу всички велики българи ,но да защити "братушките" А не е ли истина че плащахме най-скъпият газ в Европа в наши дни ,че ни оскубаха като кокошни по неизгоден договор за Белене......
206
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СРАВНЯВАЙКИ ДНЕШНИТЕ ПАТРИОТИ И НЯКОГАШНИТЕ ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ И МИ ИДВА ДА СЕ ОТРЕКА ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН. КАК ВИ СЕ ВИЖДА ДО ЛЕВСКИ -БОЛЕН СИДЕРОВ ? ? ? СИДЕРОВ БЪЛГАРИН ЛИ Е ИЗОБЩО ,ИМА ЛИ ЧАСТИЦА БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛИЗЪМ И РОДОЛЮБИЕ В ТАЗИ РУСКА,ПИЯНА ГЛАВА......
205
7
 
18
 
! Отговори
IVAN VAZOV преди 7 години
KAT RUSSIA NIAMA VTORA......
204
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАЙ -ГОЛЕМИТЕ НИ БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ В МИНАЛОТО НЕ СА ОБИЧАЛИ РУСИЯ -КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ С ЛЕВСКИ ,КАРАВЕЛОВ И ДОРИ СТАМБОЛОВ ,КОЙТО ОТНАЧАЛО Е БИЛ ВЪРЛЗАЩИТНИК НА РУСИЯ В ПОСЛЕДСТВИЕ СЕ ОБРЪЩА ПРОТИВ НЕЯ И СЕ ПАЗИ ОТ РУСИЯ КАТО ОТ ОГЪН ,ЗАЩОТО ТОЙ Е БИЛ ДЪРЖАВНИК И Е ВИДЯЛ КАК НИ СЕ НАЛАГА ВОЛЯТА НА ТАЗИ ИМПЕРСКА ДЪРЖАВА И КАК ТЯ НИ РАЗПОКЪСВА И ЕДНО ГОВОРИ ДРУГО ВЪРШИ!
203
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОД ВЛИЯНИЕ НА РУСИЯ МНОГО ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ СЕ ВИДОИЗМЕНЕНИ И НЕ ОТГОВАРЯТ НА ИСТИНАТА. ВСИЧКО Е ТАКА ПРЕОБРАЗЯВАНО ГОДИНИ НАРЕД И ПРОДЪЛЖАВА И СЕГА ДА СЕ ИЗКАРА РУСИЯ -НАЙ ВЕЛИКАТА ,ЕДИНСТВЕНАТА ,КОЯТО Е ОСВОБОДИЛА БЪЛГАРИЯ И МИЛЕЕ ЗА НАС. НО ДНЕС ТЕЗИ ,КОИТО ЧЕТАТ ,КОИТО СА БЪЛГАРИ И ИСКАТ ИСТИНАТА ДА Е ВИДНА ЗА ЦЕЛИЯТ НАРОД СА МАЛЦИНА И Е ФАКТ ,ЧЕ РУСИЯ НИКОГА НЕ НИ Е МИСЛИЛА ДОБРОТО А Е ИСКАЛА ТЯ ДА СЕ НАМЕСТИ НА МЯСТОТО НА ТУРЦИЯ И ТОВА Е СТАНАЛО.НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ И ЧЕТЕТЕ ЗАЩО НАЙ-ВИДНИ
202
0
 
2
 
! Отговори
dim преди 7 години
ето малко информация actualpolitics.ru/article/1571 от външен източник