Топли отношения между Тръмп и Путин? Май вече охладняват

Американският президент престана да сипе похвали към Кремъл
6 мар 2017 22:01, Елка Василева
290
Топли отношения между Тръмп и Путин? Май вече охладняват
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е в положение на отбрана срещу обвиненията за предполагаема руска намеса в изборите миналата година и самият Тръмп престана да сипе похвали в Тwitter за своя колега в Кремъл.

По-малко от пет седмици след като той встъпи в длъжност изгледите за пролетно затопляне в отношенията между Вашингтон и Москва, които бяха силно подхранвани от очевидния "броманс" (харесване между двама мъже, но без сексуален оттенък) между Тръмп и руския президент Владимир Путин по време на предизборната кампания в САЩ, изглеждат много по-слаби, твърдят американски официални лица.

Неговите външнополитически съветници започнаха да употребяват много по-твърд език спрямо Русия, а очевидното охладняване на подхода на Тръмп идва след оставката миналия месец на неговия първи съветник по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин, изявен радетел за по-топли връзки с Москва.

Той бе сменен от генерала от армията Хърбърт Макмастър, който е привърженик на по-твърдо отношение към Русия и приближен на министъра на отбраната Джеймс Матис, запасен генерал от морската пехота, пише Ройтерс.

Друг признак на втвърдяващото се отношение е съобщението на двама високопоставени служители, че администрацията е предложила за главен съветник по Русия в Съвета за национална сигурност Фиона Хил - водещ критик на Путин. Сред нейните книги е "Путин - един таен агент в Кремъл" - заглавие, което намеква за миналото на руския лидер като офицер от КГБ. Още не е ясно дали тя е приела поста.

Натиск върху Тръмп оказват и неговите републикански съпартийци в Конгреса, които отдавна гледат с подозрение на неговите увертюри към Путин по време на предизборната кампания, както и европейските съюзници, които са притеснени от всеки признак, че президентът може преждевременно да смекчи санкциите, наложени на Русия заради анексирането на Крим и подкрепата за проруските бунтовници в Украйна.

Нови препятствия пред сближаване с Русия според анализатори поставят и множащите се свидетелства, че министърът на правосъдието (генералният прокурор) Джеф Сешънс, зетят на президента Джаред Къшнър и други членове на президентския екип са комуникирали с официални руски представители по време на и след президентската кампания.

Бързо разрастващото се разследване - фокусиращо се сега върху Сешънс и неговите контакти с руския посланик във Вашингтон - дава храна на призивите за още по-дълбоки разследвания на твърденията, че Москва се е опитвала да влияе върху изхода от изборите.

"В момента е налице толкова голяма паника сред американските политически кръгове за Русия, че Тръмп ще се окаже притиснат в ъгъла да търси изход", каза Матю Рожански - експерт по Русия в мозъчния тръст "Уилсън сентър" във Вашингтон.

Белият дом твърди, че не е имало никакви нередни контакти, а Русия отрича всякаква намеса.

Не се очаква бързо затопляне на отношенията

Тръмп все още не е представил своята политика към Русия, но повечето признаци не сочат бързи промени в отношенията, които спаднаха до най-ниската си точка след края на Студената война при неговия предшественик Барак Обама, най-вече заради острите различия за Сирия и Украйна. Матис положи усилия да убеди съюзниците от НАТО по време на посещение в Европа миналия месец, казвайки им, че няма да има военно сътрудничество между САЩ и Русия в близко бъдеще.

Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли осъди остро Русия тази седмица заради ветото, с което тя защити сирийското правителство от наказателни мерки на Съвета за сигурност във връзка с обвиненията в употреба на химически оръжия. Тя също така повтори наскоро, че САЩ няма да признаят завземането на Крим от Русия.

Готовността на Тръмп за по-близки връзки с Русия и поставеният от него акцент, особено по време на предизборната кампания, върху борбата срещу тероризма, предизвикаха загриженост сред сегашни и бивши американски официални лица, че той може да изтъргува американските интереси в замяна на военно и разузнавателно сътрудничество срещу (екстремистки) групировки като "Ислямска държава".

Тонът на Тръмп спрямо Русия някак се промени от този по време на предизборната кампания, когато той не скриваше в Тwitter симпатиите си към Путин като силен лидер, а руският президент му отвръщаше с комплименти. На пресконференция в средата на февруари Тръмп каза, че " бих искал да имам добри отношения с Русия", но добави, че "възможно е да не мога да се погодя с Путин".

Двама високопоставени европейски представители тази седмица заявиха пред репортери във Вашингтон, че забелязват еволюция в позицията на американската администрация спрямо Русия. Според тях като че ли няма желание да се тръгне на такава "голяма сделка", при която, например, санкциите, наложени заради Украйна, да бъдат смекчени в замяна на руски отстъпки по други въпроси.

"Това, което ни вдъхва увереност, е, че поне по време на нашите срещи никой не повдигна въпроса за такава "голяма сделка", каза високопоставен европейски представител, пожелал анонимност. А друг негов колега продължи: "Що се отнася до Русия, ако бъда откровен, оставам с впечатлението, че анализът и позициите на тази администрация сега изглеждат по-близки до нашите позиции, отколкото преди два или три месеца".

Последните руски действия създават нови усложнения, включително засилената офанзива на проруските сепаратистки сили в Източна Украйна, и бомбардировките тази седмица на руски и сирийски самолети срещу подкрепяните от САЩ бунтовници в Сирия (нещо, което Москва отрича).

Кремъл от своя стана заяви в сряда, че търпеливо очаква "някакви действия" от администрацията на Тръмп, за да може да разбере какво бъдеще очаква отношенията.

"Чуваме различни изявления на президента Тръмп", каза пред репортери Дмитрий Песков, говорителят на Путин.

Американският сенатор републиканец Марко Рубио, член на комисията по външните работи в горната камара на Конгреса и бивш кандидат-президент през 2016 г., отправи предупредителни думи към Тръмп за евентуалните бъдещи сделки с Путин.

"Преди сегашния президент имахме двама други президенти, републиканец и демократ, които си мислеха, че могат да постигнат такава сделка с Владимир Путин. И двамата обаче паднаха по лице, защото не разбраха с какво си имат работа. Най-искрено се надявам, че нашият сегашен президент няма да допусне същите грешки", каза Рубио от трибуната на Сената в сряда. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
1
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Стига писахте глупости за такива новини скоро няма да ви плащат. Разберете най накрая единствените които вярват в тях са само тези дето пишат. (Голяма загуба на време - Напишете книга роман със сходни събития някак ще е по приятна за четене, а ще използвате и задкулисна манипулация.
119
1
 
3
 
! Отговори
фърфуй преди 7 години
Създаваш една илюзия и после сам си я развенчаваш.Кога са били топли отношенията на Путин и тръмп че да охладняват?Голата истина е всичко е медийно забавление за ***.Придворните руски медии хвалят Тръмп и се кефят на загубата на хилъри а запъдните търсят под вола теле и т.н.хакери.Не е ли ясно че всичко е една измама.САЩ и Русия са се разбрали отдавна и краха на ИДИЛ го доказва.Това образование бе дело на предишната администрация и Великобритания.Защо ИДИЛ ни веднъж не удари англоговорящи
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** и сега въоръжава сръбските реваншисти.
117
3
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
ционистките господари на САЩ дадоха само месец на тръмлошко да говори свободно вече му стегнаха юздите вече става двоиник на обама очакват го шамари и ритници от великите РУСИЯ и КИТАИ в синхрон
116
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Тръмп е супер човек и Путин е добър човек. Медиите демонократите либестатите и другите им производни са пълен шит и са за вулкана - там да изследват земната ***
115
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Част от медийните ЛЪЖИ на така наречените медии - средства за манипулация и дезинформация, за промиване на мозъците. Медиите под държавен контрол и сегашните им директори и сътрудници в затвора за 200-300 години
114
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп не желае да си има рабата с убийци !
113
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До светльо козяк е такова на което майка ти е такована.
112
0
 
13
 
! Отговори
карина преди 7 години
Това с топлите отношения беше единствено в "главите" на надпартийните медии . Путин едва ли ги чете обаче.
111
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
никой от драскащите тук мекотели не знае какви са отношенията между двамата, така че стига сте се напъвали, и ако вярвате не е.лито и този .......сайт ,по добре скачайте през прозореца още сега - КАПИШ
110
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп се подигра с джуджето от кремъл :) Прави се, че му е приятел, а след като ФСБ-то му помогна да стане президент обърна палачинката хахаха.Уж пацифист го раздаваше, а сега увеличи бюджета на армията с 50 милиарда долара хахахаха
109
5
 
9
 
! Отговори
Москва не вярва на преди 7 години
сълзи, европеиски политици и американски правителства...СписаниеTIME July 15, 1996 | Vol. 148 No. 4Водеща статия:THE SECRET STORY OF HOW FOUR U.S. ADVISERS USED POLLS, FOCUS GROUPS, NEGATIVE ADS AND ALL THE OTHER TECHNIQUES OF AMERICAN CAMPAIGNING TO HELP BORIS YELTSIN WINИзводите - сами!
108
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Василев.................една от двете позиции в света,.....Ако си вярваш, че има само две позиции в света, значи си една много заблудена овца. Светът е много по-многообразен и сложен, отколкото в твоята обяснителна схема. Но щом ти е удобно да ръсиш мъдрост изхождайки от тази позиция-твоя воля! Бъди жив и здрав!
107
8
 
11
 
! Отговори
папагалски работи преди 7 години
то не бяха казачоци то не бяха частушки и маршове във изблик на радост за избирането на Дони Тръмп а сега новата заповд е че бил мнооого лош
106
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
263-я, тази регионална сила откакто съществува непрекъсната се мъчат, кои ли не да я смажат, а все не могат !? Що тъй ?! Що тъй бре ?!
105
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ники.....Русия ще наведем глава пред нея....Именно в това навеждане на главата приятелю е разликата между нас, българите и вас, русофилите. Всъщност вие винаги сте били наведени пред руснаците. Ако поне за миг си бяхте вдигнали главата и бяхте погледнали "освободителите" в очите щяхте да си промените мнението за тях и за истинското им отношение към България и българите.
104
7
 
8
 
! Отговори
до 259 преди 7 години
Сигурно тебе сека вечер та "мачкат" африкански бежанци......
103
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мачкай руската кочиина!
102
1
 
21
 
! Отговори
? преди 7 години
Другари, струва ми се, че на много индивиди им се иска да стане атомна война между САЩ и Русия. Но така ще загинем всички. Това ли искате? Я някой да обясни.
101
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 246: "Докато има пияни руски телета ще има и кравари!"Като се има предвид *** в които живеят по точно става дума не за телета а за прасета.