Петродоларите: Удари ли часът на Саудитската кралска династия?

Как би се отразил крахът на кралското семейство върху световната икономика?
13 мар 2017 22:00,
136
Петродоларите: Удари ли часът на Саудитската кралска династия?
Снимка: архив Reuters

След края на споразуменията от Бретън Удс системата на петродоларите позволи на Съединените щати да продължат да задължават целия свят да се разплаща в тяхната валута. Този нов световен ред, начертан през 1971 година, обаче има една Ахилесова пета: династията Ал Сауд, пише Мишел Санти от френския в. "Трибюн".

В края на Втората световна война огромните златни резерви на САЩ - най-големите на планетата по онова време - им осигуриха привилегията да построят един нов световен ред, центриран около долара. Конференцията, проведена в Бретън Удс през 1944 година, на практика официализира статута на долара на първа световна резервна валута, около която националните валути на останалите страни да гравитират по курсове, които са фиксирани, така както и стойността на златото, една тройунция от което е "закована" на 35 долара. В резултат на тази "интронизация" на долара всички централни банки бяха задължени да държат резерви от "зелената валута" и той се превърна в разплащателното средство, използвано в международната търговия.

Доларът стана жертва на своя успех, като инвеститорите, спестителите, държавите и компаниите на цялата планета трупаха резерви от него, до такава степен, че в един момент запасите от злато на Управлението за федерален резерв на САЩ вече не бяха достатъчни, за да задоволят търсенето. Известен брой субекти, които притежаваха долари, на практика поискаха - както имаха и право - да превърнат своите запаси в злато. В резултат американските резерви от благородния метал се стопиха от 574 на 261 милиона тройунции между 1945 и 1971 година.

Краят на златния стандарт, ключов момент в световната история

(Логичното) премахване на златния стандарт на 15 август 1971 г. от Ричард Никсън бе един от онези важни моменти в американската и дори световната история, сравними с борсовия срив от 1929 година, убийството на Джон Кенеди и атентатите на 11 септември 2001 година. Краят на Бретън Удс позволи на долара да се котира свободно в зависимост от предлагането и търсенето, без да е твърдо фиксиран към стойността на тройунция злато. Естествено, това ключово решение бе определено като временно от Никсън, който всъщност бе доста доволен от факта, че неговата централна банка вече ще може да печата пари на воля. Временно положение се запазва вече над 45 години и в резултат на него доларът загуби над 80 % от стойността си от 1971 година!

Смъртта на Бретън Удс де факто е изпадане на САЩ в неплатежоспособност по техния ангажимент да осигуряват незабавно конвертиране по фиксиран курс на тяхната национална валута в злато. Оттогава, при условие че другите държави и чуждестранните компании вече нямат реална причина да държат долари в такъв мащаб и че търсенето на американската валута е обречено на силно намаление, американците намериха решение. В действителност краят на системата от Бретън Удс имаше не само финансови, но и изключително важни геополитически последици за света. Правителството на САЩ въведе нов ред, който би трябвало да позволи на долара да запази своя статут.

Измислянето на петродолара, майсторски удар

Причината, която принуди всички страни в света да продължат да държат долари и да търгуват с тях, бе системата на петродоларите. Този майсторски удар, измислен от митичния тандем Никсън-Кисинджър (тогавашния президент на САЩ и държавния му секретар Хенри Кисинджър), се свеждаше до установяването, между 1972 и 1974 година, на специални отношения със Саудитска Арабия - страна с огромни петролни резерви и всемогъщ лидер на ОПЕК.

Този съюз позволи на Съединените щати да се отличат в стратегически план в борбата си срещу Съветския съюз, което им гарантира скъпоценна подкрепа за тяхното снабдяване с енергия в трудния контекст на войната от Йом Кипур през 1973 година, когато петролът поскъпна четворно. Според този пакт САЩ се ангажираха да пазят на власт уахабитската династия, която в замяна гарантира, че цялата търговия с петрол винаги ще бъде в долари и впоследствие приходите ще бъдат инвестирани в американски държавни облигации. Тази прекомерна привилегия, дадена на Цар Долар, бе наложена на целия свят, поставен пред свършения факт да плаща задължително енергийните си сметки в тази валута. Следователно централните банки и министерствата на финансите на всички държави бяха принудени да трупат долари, жизненоважни за техните петролни и газови трансакции. Този изкуствен пазар, създаден за щатската валута, принуждаваше, страна като Франция, например, да продава френски франкове и да купува долари, за да плаща своята доларова сметка - ето как функционираше системата на петродоларите.

Падането на династията Ал Сауд би променило облика на света

Невъзможно е да опишем с пълна точност изключителните предимства, извличани от Съединените щати от въвеждането на тази система, при която едно множество от операции и трансакции, нямащи пряко отношение към тях, въпреки това се осъществяват в долари; самите те внасят и изнасят в своята собствена валута и при това могат да печатат пари без ограничения! Именно това е фундаменталната причина за специалното отношение, проявявано от американския елит към саудитците. Ето какво обяснява освен това защо Саудитска Арабия - страната на произход на по-голямата част от извършителите на атентатите на 11 септември - не е сред държавите, срещу които новият президент на САЩ Доналд Тръмп предприе в последно време мерки, за да забрани на техните граждани да влизат на американска територия с аргумента, че те подпомагат радикалния ислямистки тероризъм.

Въпреки това сегашният световен ред, чиито основи бяха положени през 1971 година, днес изглежда разклатен от заплахите от разпадане на династията Ал Сауд, която преживява период на голяма уязвимост, определено най-критичния от своето възкачване на престола през 1932 година. В действителност изглежда, че звездите се нареждат неблагоприятно за една изпаднала в затруднено положение Саудитска Арабия с ключов залог евентуалния край на системата на петродоларите, който несъмнено ще представлява промяна в парадигмата, толкова важна за света, колкото и краят на Бретън Удс през 1971 година.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
3
 
! Отговори
славянин преди 7 години
В селското стопанство на Китай свинете са повече отколкото в 43-те следващи държави, взети заедно. </li><li>Китай произвежда два пъти повече памук от САЩ. Китай добива три пъти повече въглища от САЩ. Китай произвежда 11 пъти повече стомана от САЩ. Позиция номер 1 в износа на Китай за САЩ е компютърното оборудване. Позиция номер 1 в износа на САЩ за Китай са металните отпадъци и вторичните суровини.
46
0
 
3
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Китай пусна най-бързия влак в света и има най-голямата мрежа от високоскоростни железопътни магистрали от ново поколение. Китай използва повече цимент отколкото целия останал свят. Даже по производство на бира Китай превъзхожда САЩ два пъти. 85 процента от всички изкуствени новогодишни елхи на планетата се произвеждат в Китай.
45
1
 
2
 
! Отговори
Shopp преди 7 години
Извинявам се, не написах, че Китай произвежда 95% от всички гуменки, кецове, меки играчки и гумени патета и лазерни фенерчета-ключодържатели в света.
44
0
 
3
 
! Отговори
зззззз преди 7 години
до 70за същия департамент крил фалита на енрон ли говориш?
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 58Американския и руския народ са сбирщайн управлявани от еврейски кланове, притежаващи ядрени бомби да затрият живота на планетата амнайсе пъти. Американците говорят на опростена версия на английския език, както и руснаците говорят на опростена версия на българския език.
42
1
 
4
 
! Отговори
славянин преди 7 години
От 2012 г. Китай е най-големият автомобилен пазар на планетата. Златните и валутни резерви на Китай са 1 на планетата. Китай е водещ производител на злато на планетата. Китай е 1 по внос на злато на планетата. Преди 15 години Китай беше на 14-то място по научни публикации. През 2012 г. той изпревари САЩ и е на първо място. Китай е на първо място по брой на патенти.
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все някога петролът на Арабия ще свърши.
40
1
 
4
 
! Отговори
до 57 от славянин преди 7 години
Още през 2011 г. Китай си върна статута на производител 1 на планетата, загубен през далечната 1859 г. след опиумните войни, устроени на Китай от Великобритания. През 1998 г. САЩ контролираха 25 процента то световния пазар на високи технологии. Днес делът на Китай е два пъти по-голям от този на САЩ. САЩ бяха енерговносител 1 на планетата през последните 100 години. От 2010 г. на това място е Китай.
39
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До SpaceXСлед като САЩ са N1 във всичко и работите им вървят чудесно,защо Тръмп спечели с девиза "Да направим Америка велика отново!"?Явно белите работещи хора гласували за Тръмп не споделят твоя ведър оптимизъм......
38
1
 
7
 
! Отговори
славянин преди 7 години
В момента Китай е най-голямата икономическа сила на планетата. Вместо "американски век" настъпи "векът на Китай" и едва ли някой може да го спре. Китай изпревари САЩ по брутния национален продукт. По външнотърговския оборот износ и внос, Китай изпревари САЩ през 2012 г. Корпорациите на Китай изпреварват корпорациите на САЩ по обема на взетите кредити, които инвестират много по-рационално от американците.
37
0
 
12
 
! Отговори
зззззз преди 7 години
дори NG правиха филм за тази шистова революция.... която е възможна смао при цена на петрола над 110 долара при сегашните цени шистовя добив е нерентабилен може да провериш защо се отказаха от довив на шистов газ в Полша да не говорим за унищожаването на природата от фракинга...
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Диър е имал ферма с работници от Африка и така е забогатял.
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Където има нещо ценно по света веднага се заграбва от американската армия стига да не е на територията на Русия.
34
2
 
8
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До до 43 от славянинВъпрос само на време е Китай да превземе и медицинския сектор!И то не много-10години макс.В тая област цените са силно надути и има мнооооого място за поевтиняване,т.е. за Китай.
33
3
 
7
 
! Отговори
зззззз преди 7 години
я си актуализирай информацията за тази шистова революция... номер 1 са само по износа на война и военен бюджет... навсякъде другате отстъпват и то с много
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Американският" народ е смес от всякакви други народи и езикът е английски а не американски.
31
1
 
10
 
! Отговори
Доместос преди 7 години
Милиарди долари ще умрат !
30
4
 
5
 
! Отговори
потребител преди 7 години
1.Щатска технология.2.Японска електроника.3.Руска механика.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ крадат всички идеи и после ги пишат произведено в САЩ.
28
3
 
2
 
! Отговори
до 47 от славянин преди 7 години
А не ти ли прави впечатление че европейско и японско не е едно и също с американско!?