"Великият комбинатор" Ердоган хвърли в смут Европа

Ще отвори ли той границата за бежанците към стария континент?
14 мар 2017 21:46, Елка Василева
400
"Великият комбинатор" Ердоган хвърли в смут Европа
Снимка: архив, Reuters

Поредната фаза в противопоставянето между президента на Турция Реджеп Ердоган и Европа може да излезе солено на всички участници в конфликта - с изключение на един.

Както всъщност се е случвало преди: турският лидер използва пуча в страната си, за да прокара конституционна реформа и да смаже своите опоненти, по-рано пък си вдигна рейтинга чрез разни дипломатически комбинации и т. н. Някои експерти са сигурни, че Ердоган ще съумее пак да извлече от ситуацията политически дивиденти.

Както знаем, по време на последния дипломатически скандал Ердоган заяви, че Холандия жертва отношенията с Турция заради предизборни борби, но ще си плати за това, и призова международните организации да наложат санкции на европейската страна. Освен това Турция изпрати на Холандия дипломатическа нота, в която се твърди, че холандците са нарушили Виенската конвенция за дипломатическите и консулските отношения.

Тук впрочем политкоректната част от полемиката приключва - започват обичайните за Ердоган словесни конструкции като "бананова република" и "отживелици от нацизма и фашизма". Няма спор, че дефинирайки така уважавани западни демокрации, турският президент чудесно си дава сметка за евентуалните последици - сиреч "тролва" ЕС напълно целенасочено, пише Арсений Палкин, "Утро".

Съответно Европа ври и кипи. Френските кандидат-президенти, сплотени пред общата опасност, проявяват рядко единодушие. Предводителката на Националния фронт Марин льо Пен заяви, че в страната не бива да се правят митинги във връзка с турски политически проблеми. Тя зададе в Тwitter риторичен въпрос защо Франция трябва да приема на своя земя предложения, "отхвърлени от другите демокрации", и констатира, че няма да има "никаква турска изборна кампания във Франция".

Франсоа Фийон обвини президента Оланд (разрешил такава проява), че накърнява европейската солидарност. А Еманюел Макрон призова Франция да не трепва "пред тези атаки" и да подкрепи "партньорите си в ЕС" в скандала с Турция, чието правителство "направи неприемливи изявления, като заплаши сериозно европейските ценности и нашите най-близки партньори".

Вътрешният министър на Белгия Ян Ямбон заяви, че "никой у нас не желае внос на турска политика", и прикани "всички, разполагащи с власт, да предотвратяват нарушения на обществения ред и сигурност в рамките на правовата държава".

Германия и Австрия освен това забраниха да се организират агитационни турски митинги в земите им, а Берлин заплашва да остави Анкара без пари.

Но според Тогрул Исмаил, професор от университета ТОВВ в Анкара, днешната криза ще засили още повече вътрешнополитическите позиции на Ердоган. На 16 април предстои референдум за пакет от конституционни промени, бележещи преход от парламентарно към президентско управление - мнозина се страхуват, че те ще превърнат Турция в султанат начело с един "доживотен" Ердоган.

Идеята има доста противници и в чужбина, и в самата страна (тъкмо борбата за гласове, включително сред турските диаспори в чужбина, подбуди Ердоган да прати в Европа агитатори, което повлече и следващите събития), но в новия контекст те може да се разколебаят.

Старанията на европейците да представят като враг Турция и целия мюсюлмански свят ще радикализират още повече европейската политика, смята Исмаил. В страните от ЕС обаче живеят доста гастарбайтери, включително от Турция, и те може да не харесат това отношение; тук има риск от разцепление и конфронтация в европейското общество.

"Европа е винаги субективна към Турция. Ако европейските политици си мислят, че ще отслабят с подобни действия позициите на Ердоган и на партията му, ще стане точно обратното - турският лидер, партията му и електоратът ще се сплотят още повече, дори опозицията подкрепи управляващите в тази конфликт", обясни Исмаил.

Поведението на европейските лидери мобилизира турското население и вдига шансовете за желания от президента изход на референдума, съгласяват се други експерти. "Ердоган иска сензационни, пробивни моменти, в които да е бранител на Турция и турците, а външни врагове да спъват сплотяването на великото турско общество под властта на великия Кормчия", смята Владимир Аватков, доцент от Дипломатическата академия, директор на Центъра за ориенталски изследвания.

За Ердоган е добре дошло най-вече това, че "врагове" стават членки на ЕС, които дискредитират по този начин европейските ценности и стопяват у турците стремежа към членство в общността. Доколкото там със сигурност не биха приели страна "султанат" (както изтъкват противниците на референдума), най-добрият възможен ход за властите е да "обезценят" подобни стремежи.

Водещият научен сътрудник от Института по ориенталистика към Руската академия на науките Владимир Сотников също смята, че Ердоган и този път ще съумее да обърне ситуацията в своя полза и да мобилизира част от колебаещия се електорат в подкрепа на предстоящите промени в страната.

"Според мен Ердоган отново ще успее да използва ситуацията в свой интерес - във всеки случай по-рано се справяше. Той майсторски крои подобни комбинации, като опитен политик наистина използва всяка ситуация. Днешната му носи ново предимство, тъй като ще сплоти турския електорат, нов аргумент, за да осъди Европа, която не споделя турските интереси", обясни експертът за "Утро".

Колкото до перспективите в противопоставянето между Европа и Турция, може да се случи какво ли не - скандалът или ще пламне с нова сила, или, обратното, ще се уреди по дипломатически път, защото европейците сега нямат интерес да го раздухват, смята аналитикът.

Нищо чудно обаче Ердоган да си отмъсти, като денонсира споразумението с ЕС за бежанците. Според Владимир Сотников това е напълно възможно.

Геворг Мирзаян, доцент от департамента по политология във Финансовия университет към правителството на Русия, намира за логично подобно развитие - Ердоган просто е длъжен да реагира максимално твърдо, за да не си изгуби авторитета, а и подкрепата на турските националисти.

"Може да се стигне до скъсване на дипломатическите отношения с Холандия, до санкции, даже отваряне на турско-европейските граници и изтласкване на нови стотици хиляди бежанци от Турция в ЕС (Анкара има пълното право да го стори, тъй като ЕС не изпълни своята част от миграционната сделка - да даде пари и безвизов режим)", прогнозира експертът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
0
 
0
 
! Отговори
Преминаващ преди 7 години
Ердоган,държи на хранилка ,повече от 3 год.бежанците,мислите ли,че турските служби не са ги обработвали,всичките са минали през някакви инструктажи,и после Европа,това е бомба със закъснител,но още не е сготвена манджата
280
0
 
0
 
! Отговори
Тъпанар преди 7 години
На тоя вече, даже и оня Мюмюн ли беше, Мемед ли беше или какъвто и там да е, не може да му помогне...
279
0
 
2
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Аре, стига пропаганда !!! През цялото време се цитира турски ***.лизатор...Той горкия, какво да каже - ако не слави ердоганя, отива в кауша директно. После - руски тълкувател...Той следва линията на партията. На Запад - избори до избори. Цялата патардия ще свърши в края на май, като минат всички избори...Това е !
278
0
 
5
 
! Отговори
тц преди 7 години
как пък при соца пиле не можеше да прехвръкне през границата ... само плашите гаргите с този
277
0
 
8
 
! Отговори
ГЕРБавия преди 7 години
Този Ердоган стана талибан......... Все по-опасен е не само за Турция, но и за съседите й, за ЕС и света. Ердоган заличава Ататюрк и неговото цивилизационно наследство по всякакъв начин. А мюсюлманите в голямата си част го приемат и дори отново разчитат на "велика" Османска империя........ УЖАСНО Е !!!!Ето, дори приетите в Холандия турци вече не са същите. Те били спящи клетки на исляма. Ако такива станат и в другите страни, те, заедно с другите мюсюлмани се интересуват само от едно - господство на исляма и неговите изкривени порядки на ислямски шериат !!!
276
0
 
6
 
! Отговори
Меркел преди 7 години
Гюлен следващия път да се подсигури по-добре като планира преврат, за да има положителен изход.
275
0
 
7
 
! Отговори
Фердо преди 7 години
И какво да се прави според автора на тази статия? Европа да се съгласи с всичко, което Ердоган иска? Очевидно това не е решение.
274
0
 
1
 
! Отговори
Друг гост преди 7 години
До ГостКаква е позицията на бг управниците ли питаш? Каква... нагъзена, каква. Днес по БНТ 1 час се *** и словоблудства рома Илия Илиев. Ти за турците искаш да имат позиция. Демокрация, мразя тази дума!
273
1
 
3
 
! Отговори
али преди 7 години
Ако го няше Ердоган щеше да е много скучно, най - коментирания и гледания човек го направите..
272
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В задачата се пита кога най сетне на толерантните европейци ще им прелее чашата и ще започнат да изтеглят инвестициите си в Анадола и спрат да купуват Турски стоки....Ще бъде интересно да се види как за година-две отворените комшии се връщат обратно в третия свят.Диктатора май взе да забравя че просперитета на Турция се дължи 90% на половин-милиардна богата Европа... и реже клона на който седи
271
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
това се очакваше,въпроса е докога ще го търпят самите турци,те не са рая покорна и това което направи едва ще му простят..
270
5
 
20
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Нито е комбинатор! Нито е велик!!!
269
0
 
7
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
според мен това е първата такава подбуда от страна на реджеп! прсото да види до къде може да стигне сега! след 5 години ще се пробва пак като турците ще са много повече в Европа и работата ни ще е спукана тогава само защото сме тука на тази буферна позиция на картата! ще трябва да се потрудим малко и обединим за да нямаме проблеми на собствена земя!не отиват нещата на добре а си мисля че и съюзници нямаме много много!!!!
268
0
 
8
 
! Отговори
Гост преди 7 години
А каква е позицията на нашите управляващи?! Нещо не я чуваме, не се коментира... Или пък аз съм пропуснал?
267
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Учкуна - Ами защото още от времето на Иван Грозний, това е установена етнопрактика. Нарича се "Русский мир".
266
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ама той няма при него си бежанци приютил ги доброволно по неволя,а ако не бандити то заселници изселили се неблагополучно повервали на нечии планове и негови в това число с превозни бандити за диверсии на чужди граници и заселването им в угодни територии,подкрепване на акции срещу суверенна държава сякаш ръководството на тая го е молила по интернационална линия щот били едни от ПКК,как от тях да се избави и щом са там отседнали,а искат на незнаят къде си,също предишни изселници от тези борби
265
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Ердоган си "разиграва коня" на гърба либерална ЕС, точно както на времето Хитлер! Либерализма винаги е бил "лесен дивеч" за такива като него. Либералите обаче никаго не се учат, а когато са на власт народите плащата висока цена!
264
2
 
0
 
! Отговори
Тюрк Бодааллах преди 7 години
- Кой казва, че Турсия не е подигната държава у демокрацията? Всички турси искат Демокрация, а не да са далече от Черноморието! Мое да е мюсюлманска страна, *** не е светска Русия, не е харем, а си е Турсия, аркадашларъ гюбек чаршъ!!- Тъй, тъй, *** аркадашлар!
263
0
 
2
 
! Отговори
Пет Алтън Селямортак преди 7 години
- Аркадашлар, чоджум помакларъ, ми то новинте са на турски веке?- Така ли?
262
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До rsyh И ние там имаме инвестиции, по един турски дълг които Турция не ще да го плаща 100 години. Толкова ще си видят инвестициите и холандците. Да не са инвестирали в Турция. Ако имаме сносни управници, явно е че дълга няма да ни го платят, то да го обявят за преструктуриране и продажба пред МВФ. Само с това кредитният рейтинг на Турция ще отиде до до най-долния *** и цял свят ще разбере, че Турция не си плаща дълговете.