"Той не може да греши" – хората, за които Ердоган е безупречен

Опасно разделената Турция все повече се отдалечава от Европа
20 мар 2017 11:07, Елка Василева
117
"Той не може да греши" – хората, за които Ердоган е безупречен
Снимка: архив, Reuters

Под шума на хеликоптер над тълпата се разнесе глас, който съобщи: "Реджеп Тайип Ердоган пристига!". Пълчища от възторжени поклонници неистово започнаха да размахват знаменца и да скандират името му.

Няколко възрастни жени припаднаха – от възбуда или заради блъсканицата в тълпата, не стана съвсем ясно. Когато президентът на Турция се появи пред тълпата, тийнейджърка ми пъхна телефона си в ръцете ми: "Моля ви, снимайте ме с него на заден план" - възкликна тя. Пристигна техният герой.

Европейските лидери може и да са се отдръпнали от него, след като той разгорещено нарече правителствата на Германия и Холандия фашисти и нацисти, но тук, в консервативното и религиозното сърце на страната, Реджеп Ердоган не може да греши. 

"Какво щяхме да правим без него?"

Присъединихме се към участниците в митинга във вилаета Сакария, на 160 км източно от Истанбул, където Ердоган зарадва своите избиратели седмици преди референдума за разширяване на неговите правомощия, разказва Марк Лоуън, кореспондент на Би Би Си в Турция.

Още по темата

Тази конституционна реформа, която трябва да смени парламентарната система с президентска, ще бъде най-голямата политическа реорганизация от създаването на Република Турция през 1923 г.

Над многобройната тълпа се развяваха знамена и банери с надпис: "Еvet" - "Да".

Ердоган произнесе реч в любимия си стил – умел оратор, ярък националист и изобличител на европейската система.

Настоящият конфликт избухна, след като европейски лидери забраниха провеждането на митинги, организирани от турската диаспора в навечерието на референдума.

На двама турски министри беше забранено да влизат в Холандия, след като премиерът Марк Рюте заяви, че това само може да засили напрежението в страната преди парламентарните избори там. Тази му твърда позиция му спечели гласове сред онези, които бяха на страната на неговия противник – крайнодесния Герт Вилдерс.

"Хей, Рюте! - извика Ердоган. - Ти може и да спечели изборите, но изгуби приятел в лицето на Турция". Неговите привърженици одобрително изреваха.

Турският президент продължи, критикувайки "германските шпиони", "европейската терористична пропаганда" и Европейския съд – заради забраната за носене на религиозно облекло в офисите, включително на ислямска забрадка.

"Те започнаха кръстоносен поход срещу исляма – изрева той. - Проклети да са вашите европейски ценности!"

Неговите привърженици жадно погълнаха и това. Те обичат своя харизматичен управител, който се противопоставя на Европа. Може би това е останка от миналото, от Османската империя, която се е противопоставяла на своите врагове. И Ердоган майсторски експлоатира това.

Каквото и да каже и да направи той обаче, тук винаги ще го подкрепят. Уж религиозните турци, които десетилетия наред са се чувствали хора втора ръка по времето на светската власт, дължат оцеляването си на Ердоган.

Благодарение на него сега те доминират в страната и това предизвиква у тях страхопочитание, може би безпрецедентно за демократично избран лидер.

"Обичам го, защото благодарение на него мога да ходя в университета със забрадка" – казва Кубра Хасан, имайки предвид, че Ердоган отмени забраната за носене на забрадки в държавните учреждения.

А по повод неговите подстрекателски речи по адрес на Европа тя казва: "Аз също осъждам Холандия и Германия. Те нямат съвест".

Стоящата до нея пенсионерка Есма Кок се присъединява към разговора: "Всичко, което казва той, е правилно, по всеки въпрос. Ако ни се струва, че той греши, то това е, защото той знае това, което ние не знаем. Какво щяхме да правим, ако го нямаше него?"

"Посмешище"

За турската опозиция, която е прозападна, светска, миналата седмица задълбочи отчаянието от курса на страната.

Утку Толунгуч се надява да се запише в университета в Маастрихт в Холандия, но се опасява от последиците от настоящото противопоставяне между двете страни.

"Турция трябва да тръгне по по-проевропейски път – казва той. - В Холандия сега се създаде много лош образ на Турция и се опасявам, че това ще засегне и мен, ако живея там".

Турските проправителствени медии изцяло подкрепят риториката на президента. Един от вестниците публикува на първа страница портрет на Ангела Меркел в нацистка униформа, друг излезе със заглавие "Холандски нацистки кучета" и снимка на холандско полицейско куче, хапещо турски протестиращ.

За инакомислещите става все по-трудно. По радиата и телевизиите, на рекламните билбордове – подкрепа на Ердоган. Президентът изравни "не" в бюлетината за гласуване с тероризма, а лидерите на опозицията бяха подложени на нападения или бяха отстранени от провеждането на кампанията.

Най-яркият опозиционер стана Мерал Акшемер, бивш министър на вътрешните работи и крайнодесен политик, която представлява най-авторитетната алтернатива на настоящия президент. В хотела, където тя проведе митинг срещу реформата, по време на речта й по тайнствен начин спря токът.

"Турция се превръща в посмешище – разказа тя пред Би Би Си. - В международната политика трябва да се мисли, преди да се говори. Не бива да се отправят празни заплахи. Не бива да се злоупотребява с външната политика при провеждането на вътрешната".

Президентът Ердоган многократно е побеждавал на избори, той може да победи и след по-малко от месец.

Но страната, която той управлява – изключително важен член на НАТО и кандидат за присъединяване към ЕС, днес е опасно разделена и след събитията от миналата седмица все повече се отдалечава от Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: ТурцияРеджеп Ердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
8
 
! Отговори
От Възхитените! преди 7 години
Какъв лидер! Какво величие и мъдрост! Какъв любящ баща на цялото човечество! Брилянтна справедливост и божествена строгост! Какво ще правим без великия!
85
1
 
8
 
! Отговори
Рашо преди 7 години
Още една поговорка:Дай на простия власт и му гледай сеира.
84
0
 
12
 
! Отговори
Шакир М. Пашов преди 7 години
"Аз знам, аз вярвам, че си права,когато съгрешиш дори."Христо Радевски "Към Партията"Ха, сетете се за коя партия става въпрос?Пък ,ако не се сетите, питайте Корнелия Нинова.
83
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредния властолюбец.
82
0
 
0
 
! Отговори
кл преди 7 години
До БългаринБраво има още останали трезвомислещи хора
81
3
 
4
 
! Отговори
фгхфх преди 7 години
До ЕРДОГАНАбре аванкооолу преди няколко месеца цереуто за малко да свитне Ердоганя и да стане като в Сирия,само благодарение на руснаците се оттърва резака.Явно са решили че е по добре да знаят кой им е врага за сега............А д-ва чиито граници са морета не мож я защити
80
3
 
2
 
! Отговори
сдфсдф преди 7 години
Тук само цинични *** се изказват,всичките с ехидното си чувство за хумор да ходите при бат Ердоган,за българи не ставате.........
79
3
 
20
 
! Отговори
Ганьо преди 7 години
"Обичам го, защото благодарение на него мога да ходя в университета със забрадка" ... Ердоган отмени забраната за носене на забрадки в държавните учреждения.------------------а ще го обича ли, когато нейните дъщери нямат възможност да ходят в университет, защото това ще е привилегия само на синовете?Все още помня, когато бяхме последна година на средното образование една съученичка от турски произход се омъжи и прекъсна ученето. Жалко, като оставаха само 3-4 месеца до завършването.
78
0
 
9
 
! Отговори
Историята помни преди 7 години
И той като всички подобни безупречни които историята помни ...... Кастро, Сталин, Ким чен ун и др.
77
7
 
1
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Ако погледнем от друг ъгъл случващото се между Холандия, Германия и Турция, то Ердоган е еманация на бунта на гастербайтерите/онеправданите!
76
2
 
19
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
Освен Ердоган има и други които никога не грешат. Например Путин,венецуелския Мъдуро и другаря Ким от Сев. Корея...
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
турците са безбожници вярваха в една издънка на Християнството мухаабед сега се кланят на издънка на Демокрацията Ърдоган.
74
3
 
24
 
! Отговори
някой си преди 7 години
нищо добро не чака турците с тази агресивна политика и мераци за империи.
73
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕРДОГАНКато стане като в ислиямска държава да продават жените ще си първия на границата. Да ама тогава не знам на коя ще те пуснат.
72
4
 
24
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 7 години
Изпрати, Боже, просветление на съседите, да прозрат какво зло ги чака с ръководител като Ердоганя!Отвори духовните им очи за да проумеят истината!Дано референдумът на Ердоган се провали! Не давай, Господи, толкова власт в ръцете на един самозабравил се комплексар!Амин!
71
12
 
13
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
СКОРО В ТУРЦИЯ , И ВРАЖЕСКИ КОМАР НЯМА ДА МОЖЕ ДА ЛЕТИ,ТУРЦИЯ Е ОБГРАДЕНА ОТ 4-РИ МОРЕТА,КЪМ БЪЛГАРИЯ -ОГРАДА, С ГЪРЦИЯ -РЕКА МАРИЦА, В МОМЕНТА СЕ СТРОИ БЕТОННА СТЕНА 4-РИ МЕТРА -911 КИЛОМЕТРА -НА ГРАНИЦАТА СЪС СИРИЯ И ИРАК, С ИРАН И АРМЕНИЯ СА ПЛАНИНИ 3000 МЕТРА Н.В.,АЗАРБЕЙДЖАН СА ПРИЯТЕЛИ, КЪМ ГРУЗИЯ - ОГРОМНИ ЯЗОВИРИ,РУСИЯ ДАВА -С-400, ЕРДОГАН ПРОИЗВЕЖДА ВЪОРАЖЕНИ ДРОНИ,ТЕРОРИЗМА СИ УМИРА,ТУРЦИТЕ С ДРОНИ ТИ ЗАСИЧАТ И ПРЪДНЯТА :)
70
4
 
10
 
! Отговори
ГооСхоо преди 7 години
Най несигурения съюзник на Турция е Русия. Като му го вкарат на г-н Ердоган по руски, от европа по хубава няма да има. Няма страна която да вярва на Русия, освен управлявана от комунисти и наследници
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има чудесна компилация от 2 поговорки, която точно онагледява турския случай - "Сговорна дружина .. кръв серре" . Скоро влизат във втората част!
68
3
 
20
 
! Отговори
Каракочев преди 7 години
Ердоган е на път да задмине Ким Чен Ун по всички показатели.
67
2
 
12
 
! Отговори
ККК преди 7 години
До ЕРДОГАНЦЯЛА ТУРЦИЯ СЕ ВЗРИВИ ОТ ВЪЗТОРГ ---------------------тепърва ще се взривява повече там :) ... досега имаше само бенгалски огън :)