"Той не може да греши" – хората, за които Ердоган е безупречен

Опасно разделената Турция все повече се отдалечава от Европа
20 мар 2017 11:07, Елка Василева
117
"Той не може да греши" – хората, за които Ердоган е безупречен
Снимка: архив, Reuters

Под шума на хеликоптер над тълпата се разнесе глас, който съобщи: "Реджеп Тайип Ердоган пристига!". Пълчища от възторжени поклонници неистово започнаха да размахват знаменца и да скандират името му.

Няколко възрастни жени припаднаха – от възбуда или заради блъсканицата в тълпата, не стана съвсем ясно. Когато президентът на Турция се появи пред тълпата, тийнейджърка ми пъхна телефона си в ръцете ми: "Моля ви, снимайте ме с него на заден план" - възкликна тя. Пристигна техният герой.

Европейските лидери може и да са се отдръпнали от него, след като той разгорещено нарече правителствата на Германия и Холандия фашисти и нацисти, но тук, в консервативното и религиозното сърце на страната, Реджеп Ердоган не може да греши. 

"Какво щяхме да правим без него?"

Присъединихме се към участниците в митинга във вилаета Сакария, на 160 км източно от Истанбул, където Ердоган зарадва своите избиратели седмици преди референдума за разширяване на неговите правомощия, разказва Марк Лоуън, кореспондент на Би Би Си в Турция.

Още по темата

Тази конституционна реформа, която трябва да смени парламентарната система с президентска, ще бъде най-голямата политическа реорганизация от създаването на Република Турция през 1923 г.

Над многобройната тълпа се развяваха знамена и банери с надпис: "Еvet" - "Да".

Ердоган произнесе реч в любимия си стил – умел оратор, ярък националист и изобличител на европейската система.

Настоящият конфликт избухна, след като европейски лидери забраниха провеждането на митинги, организирани от турската диаспора в навечерието на референдума.

На двама турски министри беше забранено да влизат в Холандия, след като премиерът Марк Рюте заяви, че това само може да засили напрежението в страната преди парламентарните избори там. Тази му твърда позиция му спечели гласове сред онези, които бяха на страната на неговия противник – крайнодесния Герт Вилдерс.

"Хей, Рюте! - извика Ердоган. - Ти може и да спечели изборите, но изгуби приятел в лицето на Турция". Неговите привърженици одобрително изреваха.

Турският президент продължи, критикувайки "германските шпиони", "европейската терористична пропаганда" и Европейския съд – заради забраната за носене на религиозно облекло в офисите, включително на ислямска забрадка.

"Те започнаха кръстоносен поход срещу исляма – изрева той. - Проклети да са вашите европейски ценности!"

Неговите привърженици жадно погълнаха и това. Те обичат своя харизматичен управител, който се противопоставя на Европа. Може би това е останка от миналото, от Османската империя, която се е противопоставяла на своите врагове. И Ердоган майсторски експлоатира това.

Каквото и да каже и да направи той обаче, тук винаги ще го подкрепят. Уж религиозните турци, които десетилетия наред са се чувствали хора втора ръка по времето на светската власт, дължат оцеляването си на Ердоган.

Благодарение на него сега те доминират в страната и това предизвиква у тях страхопочитание, може би безпрецедентно за демократично избран лидер.

"Обичам го, защото благодарение на него мога да ходя в университета със забрадка" – казва Кубра Хасан, имайки предвид, че Ердоган отмени забраната за носене на забрадки в държавните учреждения.

А по повод неговите подстрекателски речи по адрес на Европа тя казва: "Аз също осъждам Холандия и Германия. Те нямат съвест".

Стоящата до нея пенсионерка Есма Кок се присъединява към разговора: "Всичко, което казва той, е правилно, по всеки въпрос. Ако ни се струва, че той греши, то това е, защото той знае това, което ние не знаем. Какво щяхме да правим, ако го нямаше него?"

"Посмешище"

За турската опозиция, която е прозападна, светска, миналата седмица задълбочи отчаянието от курса на страната.

Утку Толунгуч се надява да се запише в университета в Маастрихт в Холандия, но се опасява от последиците от настоящото противопоставяне между двете страни.

"Турция трябва да тръгне по по-проевропейски път – казва той. - В Холандия сега се създаде много лош образ на Турция и се опасявам, че това ще засегне и мен, ако живея там".

Турските проправителствени медии изцяло подкрепят риториката на президента. Един от вестниците публикува на първа страница портрет на Ангела Меркел в нацистка униформа, друг излезе със заглавие "Холандски нацистки кучета" и снимка на холандско полицейско куче, хапещо турски протестиращ.

За инакомислещите става все по-трудно. По радиата и телевизиите, на рекламните билбордове – подкрепа на Ердоган. Президентът изравни "не" в бюлетината за гласуване с тероризма, а лидерите на опозицията бяха подложени на нападения или бяха отстранени от провеждането на кампанията.

Най-яркият опозиционер стана Мерал Акшемер, бивш министър на вътрешните работи и крайнодесен политик, която представлява най-авторитетната алтернатива на настоящия президент. В хотела, където тя проведе митинг срещу реформата, по време на речта й по тайнствен начин спря токът.

"Турция се превръща в посмешище – разказа тя пред Би Би Си. - В международната политика трябва да се мисли, преди да се говори. Не бива да се отправят празни заплахи. Не бива да се злоупотребява с външната политика при провеждането на вътрешната".

Президентът Ердоган многократно е побеждавал на избори, той може да победи и след по-малко от месец.

Но страната, която той управлява – изключително важен член на НАТО и кандидат за присъединяване към ЕС, днес е опасно разделена и след събитията от миналата седмица все повече се отдалечава от Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: ТурцияРеджеп Ердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
21
 
! Отговори
Жалко преди 7 години
Боже ,Ататюрк ще се обърне в гроба ,като види какво прави Ердоган -върна светска Турция в Средновековието и стана за смях.
25
1
 
11
 
! Отговори
Колкото по-дълго преди 7 години
стои на власт и прави поразии Ердоган,толкова по-реална става опасността Турция да се разцепи, особено след като унижи военните.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не вярвам утвърдилите се като страни лидери в света да допуснат Реджеп Иведик (турския Бай ***) да постигне целите си. Ще го търпят докато не се наложи да го смачкат.
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа си отгледа пепелянка под прага!
22
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори международния пътен знак - стоп там е дублиран с "дур"---- da de sled kato evropeytsite go prilagat i avtomaticeski stava tselia svyat kakiv svyat evropa e edna mininka cast ot sveta i nikoy ne e dlijen da prilaga tehnite pravila mnogo mi puka kakvo e napravil anglicanina
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може да бъде изолирана Турция, за съжаление - много стратегическо местоположение има. Ако беше някъде на м...та си по други континенти, на никой нямаше да му дреме за турците и болният им лидер.
20
1
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Колелото е завъртяно и вече не може да бъде спряно.Много скоро Турция ще стане военна цел на целия запад,САЩ и Русия.Със действията си Ердоган ще загуби всичките си приятели но ще обедини Мюсюлманите срещу запада и модерните страни.Ще бъдат изклани милиони мюсюлмани в Европа а Турция просто няма да съществува!
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ако искате лично да се запознаете с господ, потънете в медитация. Всичко друго ви отдалечава от обективната реалност на космоса.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само австралопитеците се кефят на султана, нивото му на съзнание е от 15 век, както и на хората които гласуват за него, вземете учебници по квантова физика да опознаете господ.
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според едно изследване 90% от пълнолетните граждани на р.Турция през живота си не са прочели нито една книга, т.е. са функционално неграмотни. Не случайно местните телевизии не излъчват филми със субтитри. Дори международния пътен знак - стоп там е дублиран с "дур". Такъв електорат не е особенно трудно да се манипулира.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция се развиваше, докато никой не беше в конфликт с нея, оттук нататък се всички вече знаят кой е Ердоган и какви намерения има, всички ще я изолират, не само европа.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко, няма никакво развитие на интелектуалното ниво и разума на хората за 2000 години, каквито поклонници са били тогава, такива са и сега, могат да ги манипулират и контролират както си искат.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даа,накратко казано смятат че е божество.Буквално.
13
1
 
5
 
! Отговори
Златен Лев преди 7 години
До Анонимендлъжна е , нали тя лекуваше джихадисти в болници в Анталия и изнасяше петрол от Сирия и т.н тя е една страните по конфликта
12
5
 
3
 
! Отговори
Златен Лев преди 7 години
Ердоган първия приятел на Путин , точно след другите *** Асад, Ким , Дутерте и Тръмп хахах. Ейй хора един ден като откъснат Тракия барабар с Бургаско за да минава поредния руски газопровод към Европа , искам да ви видя всички псевдо патриоти и комунисти каква лъжа ще скалъпвате.....
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган ща си развява байрака докъдето и докогато прецени Путин. В момента Путин го търпи, за да му върши работата за разклащане на ЕС, въобще не си и помисляйте, че е забравил самолета и убийството на руския посланик, а Ердоган не се усеща и се мисли за най-великия с Путин зад гърба си. Путин е блестящ шахматист, с една пешка може да направи шах и мат.
10
3
 
21
 
! Отговори
Джурналист преди 7 години
Няма по-сляп от този, който не иска да види истината. Консервативните мюсюлмани виждат в Ердоган сигурност, опора за своите религиозни виждания и инструмент за преобразуването на обществото си във франкенщайн ала псевдо-демократична шерия. Това което обаче не са предвидили е пълен диктат, апартейд и авторитарни арбитрарни решение за това кой може да живее и кой не. Да им е честита реколтата от ислямски фундаментализъм.
9
2
 
11
 
! Отговори
маке преди 7 години
един е алах и ердоган е негов пророк той е прекия наместник на светите му дела на земята да се свети името му жените му и таск далее ай стига с тоя ердоган бре направо ви е зел страха комитско наздраве
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората, за които ЕрДоги е перфектен са едновежди безпросветници, които клаха войничета по улиците, щото ЕрДоги тъй е рекъл! Това са хората, които връщат светска Турция в мракобесното средновековие.
7
9
 
16
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
ДО 1ДНЕС ИМА ИСТАНБУЛ, ЗАЩОТО ТОЧНО ПРЕДИ 102 ГОДИНИ , ТУРЦИТЕ НАЧЕЛО С АТАТЮРК ,ПРИ ГАЛИПОЛИ-ЧАНАККАЛЕ РАЗБИХА КОАЛИЦИОННАТА АРМИЯ НА АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ, КАНАДА, АВСТРАЛИЯ, БРИТАНСКА ИНДИЯ,НОВА ЗЕЛАНДИЯ И ДР.,ГЕРМАНИЯ ОБЕЩА ПОМОЩ НА ТУРЦИЯ, НО ИЗПРАТИ САМО 1 ЧОВЕК,ТОГАВА ТУРЦИТЕ ИЗКЛАХА 500 000 ЕВРОПЕЙЦИ,ЗАТОВА ГО ИМА ИСТАНБУЛ :)