Всеки четвърти руснак – престъпник! Защо са толкова много?

Една четвърт от руснаците са били на съд, в затвор или трудов лагер
20 мар 2017 21:32, Елка Василева
340
Всеки четвърти руснак – престъпник! Защо са толкова много?
Снимка: архив, Reuters

Числото е стряскащо: Около 25 на сто от руснаците са преминали поне веднъж в живота си през съд, затвор или трудов лагер. Защо в Русия има толкова много престъпници?

Около 25 на сто от руснаците, предимно мъже, са били подложени поне веднъж в живота си на административно или наказателно преследване, пише Дойче веле. И макар че от 2000 година насам броят на осъдените в Русия намалява, през 2016 страната е била на първо място в Евразия и на трето място в света по брой на затворниците - по 450 затворници на всеки 100 000 граждани.

По данни на Международния център за изследване на затворите (ICPS) повече затворници на 100 000 души население е имало само на Сейшелските острови и в САЩ - съответно 770 и 709. За сравнение: в Германия например на 100 000 души се падат едва 76 лишени от свобода лица.

Над 2 милиона престъпления

През 2016 година в центровете за задържане, затворите и трудовите колонии са били задържани над 630 000 души. По данни на Федералната служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН) почти половината присъди са били за срок между 3 и 10 години лишаване от свобода.

Освен това 420 000 руснаци са изтърпявали наказания, които не предвиждат лишаване от свобода. И още числа: през миналата година в Русия са били регистрирани над 2 милиона престъпления, като 450 000 от тях са били тежки и особено тежки. Разкрити са били над 1 милион престъпници.

"Високото ниво на престъпността е пряко свързано с репресивната политика на държавата", казва в тази връзка Олга Романова, председателка на фонда "Русь сидящая". "За следствието е важна отчетността. Ако през януари полицията е разкрила 90 престъпления, през февруари тя трябва да преизпълни плана и да разкрие например 100 престъпления. Тогава всички звена получават премии. А на съдиите им е "позволено" да произнасят несправедливи присъди или пък да получават подкупи, стига да са абсолютно лоялни към властта и безпрекословно да ѝ се подчиняват", добавя Романова.

Според нея прокуратурата също не изпълнява своите функции. "Прокуратурата се е превърнала в "подлога" на съда, в орган без права и задължения, но с големи възможности за корупция", обяснява експертката и добавя, че заради несправедливи и отчасти незаконни присъди в затвора попадат и много невинни хора.

"30 процента от всички затворници, а това са над 200 000 души годишно, са невинни и лежат в затвора поради съдебни грешки или немарливост. Тук изобщо не включвам затворниците, осъдени в рамките на поръчкови дела", казва експертката и споменава още едно стряскащо число: през миналата година броят на руснаците, получили ефективни присъди за постинги в интернет, оскърбяващи нечии чувства, се е увеличил 16 пъти.
 
"Но потресаващ е не толкова големият брой осъдени, колкото броят на рецидивите", казва Олга Романова. По данни на ФСИН 85 процента от престъпленията се извършват от вече лежали в затвора хора.

Според Олга Романова много от осъдените за дребни престъпления попадат в затвора под влиянието на тежки престъпници и именно това е една от причините за нарастващия брой на рецидивите. "За да оцелее в затвора, за да получи една цигара, малко чай или късче хляб, човек е готов да изпълнява заповедите на тежки престъпници. И така самият той може да излезе от затвора като закоравял престъпник", посочва Романова.

И правозащитникът Пьотр Курянов е убеден, че репресивната машина работи с една цел: да сломи човека. Визирайки изтезанията и униженията в трудовата колония в Карелия, за които говори активистът Илдар Дадин, Курянов казва: "От руските трудови колонии и затвори излизат озлобени хора, които по време на излежаваната от тях присъда са били третирани едва ли не като роби. И когато излязат на свобода, тези хора "изпускат" всичко лошо, което им се е насъбрало", казва Курянов.

"Никаква помощ"

В края на 2016 година от местата за изтърпяване на наказания са били освободени 210 000 души. Всички тези хора трябва да бъдат ресоциализирани, но съответната програма просто не функционира, твърдят Романова и Курянов.

По думите на Олга Романова държавата отделя значителни суми за ресоциализиране, но "тези средства отиват в джоба на организации от типа на "Нощни вълци", "Офицери на Русия" и други подобни".

Двамата експерти са единодушни, че парите за ресоциализиране се крадат. И затова нуждаещите се не получават никаква помощ. В полза на тази теза говори и статистиката: за последните десет години броят на насилствените престъпления, извършени от рецидивисти, е нараснал четири пъти.

Олга Романова обръща внимание и на този аспект на проблема: в затворите попадат хора в трудоспособна възраст, съсипват се семейства, намалява раждаемостта. "Но у нас хуманизмът се смята за слабост. И оттук идва общото озлобление. Това е затворен кръг", казва експертката и добавя, че Русия се е превърнала в страна на затворническата култура. "А когато дори президентът говори на жаргона на престъпниците, когато всички знаят какво означава "накисване в тоалетната" и се смеят, значи цялото общество е болно", заключава Романова.
 


340
Напиши коментар Коментари
180
0
 
13
 
! Отговори
Акс преди 1 седмица
Ние нямаме такъв проблем, защото или престъпленията са не разкрити, или ако полицията хване престъпника, прокурорът го пуска...
179
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А това, че в Щатите всички са ги арестували поне веднъж в живота, не ги ли нарежда на първо място.
178
1
 
7
 
! Отговори
Питам преди 1 седмица
До цирк 197 От кога истината подкрепена с факти се нарича хибридна война?
177
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като чуя думата правозащитник и се сещам за Българския хелзингски комитет.
176
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе руснаците са си хулигани и престъпници но са и добронамерени и откровени
от Българин да те е страх любезен, мазен, подмолен и само да се обърнеш и ти е забил ножа в гърба
175
8
 
8
 
! Отговори
Davigo преди 1 седмица
какъвто е президента такъв е и народната му....
174
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
е туй то "великата" Русия...хахахахаха
кочиина, нищо повече от една кочиина
173
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Генетична предразположеност плюс 70 години комунизъм е причината
172
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо хубаво не е дошло от изток, нищо...Затова винаги движението на хора е било от изток на запад.
171
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България помни убиеца Максим Ставийски, който беше пуснат да се прибере с личната намеса на Игор Исаков, бившия посланик на Русия в България. Помни българино!
170
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ушанските смешниции им е в кръвта да са си такива. За това цял свят си прави гаргара с кочинятаа.
169
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По данни на Международния център за изследване на затворите (ICPS) повече затворници на 100 000 души население е имало само на Сейшелските острови и в САЩ - съответно 770 и 709.
.................................
ТЕ В САЩ БИЛИ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ, НО ХИБРИДНИТЕ ОТ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ НАБЛЯГАТ НА РУСНАЦИТЕ.
168
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То си е им в гена да са престъпници Руснаците
Както на нас Българите ни е в гена да крадем и завиждаме.
167
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С топ-световен терорист като недоклатеноото московско джудже толкова.
166
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да бъдеш комшия на Русия е най-голямото наказание....
165
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защото начело на държавата им е престъпник!
164
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колкото по далеч от руската из*ет, толкова по-добре за България! Да живее Европейския съюз!
163
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой не хвали България.Та нали сме си толкова "близки"с партийните другари.И те горките се опитват да ни управляват по руски табиет.Да хвалим Русия ,а да живеем у Америка.Олигархска му работа.Мижай да те лажем
162
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руска кочиина...
161
9
 
7
 
! Отговори
Я РУССКИЙ преди 1 седмица
Това са пълни глупости...