Норвежците са най-щастливи в света – как обаче го постигат?

"Мисля, че ние просто сме доволни от живота"
22 мар 2017 22:10, Елка Василева
75
Норвежците са най-щастливи в света – как обаче го постигат?
Снимка: архив, Reuters

Норвежците бяха обявени за най-щастливата нация в света. Как обаче го постигат при този студен климат и това оскъдно слънце? Дойче веле попита двама норвежци каква е рецептата за тяхното щастие.

Това с Норвегия трябва да е някакъв парадокс. Най-известният техен писател - Карл Уве Кнаусгор - изкарва хляба си с книги, в които описва алкохолната зависимост на баща си. Колегата му Ю Несбьо пък пише романи, в които има много убийства и смърт. А най-известната картина на норвежеца Едвард Мунк "Викът" поражда всякакви асоциации, само не такива на щастието.

Още по темата

И изобщо: през по-голямата част от годината в Норвегия е студено и тъмно. Въпреки това в тази страна живеят най-щастливите хора в света. Как е възможно това?

Доволни от живота

"Наистина не сме хора, чиято усмивка не слиза от лицата ни. Мисля, че ние просто сме доволни от живота", казва Еспен Петерсон.

Журналистът живее на един от многобройните острови по северозападното крайбрежие на Норвегия. Не му ли пречи дългата зима?

"За мен това не е голям проблем", казва той и добавя, че се разхожда в тъмното с фенерче на главата. Според Петерсон природата допринася много за това хората да се чувстват добре: "Когато нещо не ми е наред, излизам навън сред природата, обикалям планините".

Същото споделя и живеещият в Осло писател Ерленд Лое. "Мисля, че мракът, който не се задържа толкова дълго в Осло, както в северната част на страната, ни сближава с природата. И това е важен фактор за щастие", казва той. Много от героите в неговите книги, които са преведени също и на немски език, се борят с проблемите, които им поднася делникът, и намират смисъл в дребните и прости неща.

Силна социална държава

Писателят обаче държи да подчертае, че само това не е достатъчно, за да бъде човек щастлив. "Съвсем друго щеше да е, ако родителите нямаха право на едногодишен отпуск за отглеждане на бебе, през който получават пълния размер на заплатата си, ако безработните не получаваха помощи, а болниците не бяха така добре оборудвани. Докато получаваме всичко, от което се нуждаем, и в същото време можем да се наслаждаваме на природата, не можем да не сме щастливи", споделя той.

Журналистът Еспен Петерсен също смята, че социалната система е в основата на всичко. "Щом имам за масло върху хляба, къща и работа, която обичам, а също и малко свободно време за нещата, които ми доставят удоволствие, всичко е наред".

Освен че прави дълги излети, Петерсен играе в местния театър и пее в градския хор. "Щастлив съм, че имам възможност да участвам в нещо голямо, въпреки че съм един съвсем обикновен човек", казва той.

Благосъстояние, дължащо се на петрола

Социалната държава не би била възможна без силна икономика. А тя разчита основно на богатите петролни залежи край бреговете на страната. През 1970-те години Норвегия започна да разработва петролните си находища, като печалбите от добива постъпваха в държавната хазна, за да се влеят в социалноосигурителната система.

Сам по себе си обаче петролът не прави хората щастливи, както показват много други примери по света. Същото казват и авторите на Доклада за световното щастие.

"Твърди се дори, че норвежците традиционно са сред най-щастливите нации в света, но не заради петрола, а въпреки него". Посочва се още, че решението на Норвегия да експлоатира бавно своите петролни залежи и да инвестира печалбите в бъдещето, а не в настоящето, са я направили много по-независима в сравнение с други богати на петрол страни.

Необходими са още взаимно доверие, общи интереси, щедрост и кадърно правителствено управление". Именно тези фактори държат Норвегия, както и останалите водещи страни - Дания, Исландия, Швейцария - в челото на най-щастливите нации.

"Станахме материалисти и егоисти"

Журналистът Еспен Петерсен казва: "Ние обичаме много страната си, но се пазим от възгордяване", казва той. Писателят Ерленд Лое също внимава а не изпада в излишна еуфория: "През последните 20 години станахме по-големи материалисти и егоисти. Когато имаш много, ти се иска още повече. И никога не ти стига. Според мен, вече развиваме тази болест", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: щастиенорвежци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
axa преди 4 години
А усмихнатата мацка от снимката е рядкост у щастлива Норвегия , поразходете се из Осло и ако видите 3ма усмихнати на кръст браво ! Стига да не е Петък или Събота тогава всички са усмихнати ,защото са накъркани кат кучета. Може и да пият от щастие ! кой знае .. хаха у таа държава освен хубави пари и хубава вода друго не знаммм
62
0
 
1
 
! Отговори
бачкатор у норвегият преди 4 години
щастливи са щото повечето дори и не бачкат , а само симулират работа. До 10 часа пият кафе малко (много ) на телефона обяд кафе лафче и вкъщи след 14:00 ч. Щастливи са щото не си мърдат пръста повечето от тях за нищо, ама скоро арабетата като станат повече от тях ще им мине щастието.. нахални и арогантни *** са тея . Дет вика един авер тука никога не им се доверявай. А педофилията и кражбата на деца и скрития комунизъм оставям за някой друг път..
61
1
 
2
 
! Отговори
Ezip преди 7 години
Имат най-добрите психотерапевти.
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато човек е презадоволен му е спокойно.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
фашизмът винаги е носил щастие на глу/хората/пците
58
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Брайвик е пръв сред норвежците,и пример за подражание на Европата.
57
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Илъчването на момичето от снимката говори много. Няма нищо общо с излъчването на наша и или руска мутрафонка.
56
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как го постигат? С много пари, които има дават възможности. Ако му се стори тежка зимата в Норвегия, винаги може да отскочи до Карибите или на друго слънчево и вълнуващо място.
55
5
 
11
 
! Отговори
йаБ йуХ преди 7 години
изградили са комунизма от преди 30 години, затуй са щастливи. Тая убавица на снимката е много усмихната, шот е ощастливена през дългата полярна нощ.
54
2
 
18
 
! Отговори
Бай май преди 7 години
Да им пратим Б.Б и цялата бригада от политиците ни да видят каква е тръпката. На всякаде ще има магистрали и гладни хора и нахали от жик-так шукар :)))
53
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде направете една статистика колко са самоубийците в Индия и колко в Скандинавия! Ще останете много изненадани.Щастието е относителна величина.
52
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е така е, като са нямали некадърно комунистическо управление 45 години, много ясно, че ще са щастливи...Друго е да довтасят чугунените глави, и да ос**ат всичко наред, во веки веков...
51
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
10 ГОДИНИ НЕПРЕКЪСНАТО УПРАВЛЕНИЕ НА БОЙКО БОРИСОВ В НОРВЕГИЯ И ОТ ФИНАНСОВ РАЙ ЩЕ СТАНАТ ПО-ЗЛЕ И ОТ НАС :D
50
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отново глупости . Най - депресираният народ в света с най-много самоубииства на глава население . Смазани ...Щастливи са в Индия ,Бангладеш защото там пари не ги вълнуват . Миналата седмица тук ви написаха какво е Норвегия,ама нали работите на принципа ,,Всяка лъжа повторена сто пъти ,става демократична ,,
49
2
 
23
 
! Отговори
Hei fra Norge. преди 7 години
Освен петрола имат и риболов. Той е вторият най-важен отрасъл в страната. Имат и страшна данъчна система. Данъка ти се изчислява върху прихода и има много прагове за изчисление. Взимаш ли повече,плащаш повече и то доста.Митата и акцизите са също страшна работа.Импортиране на стоки, примерно автомобили митото и таксите са нечовешки.Наскоро имах пример със стара Шкода с цена 250 евро, след таксите и митото колата идва на 4000 Евро.Така развиват вътрешния пазар. Глобите са в зависимост от дохода.
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мустакатия турчин е привикал посланника им да го пита
47
5
 
45
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Учил съм с Норвежци една година. Здраво дисциплинирани, трудолюбиви и уважаващи другите, хора стремящи се да не пречат на другите....за сравнение 90% от Българите, не спазват и един закон, за ко да му бачкам на шефа си да не е голям, за какво да го уча това няма да ми трябва, тез мишоци защо ми шофират на пътя, аз ще спра тука на пътя пука ми, че на някой му преча....Там са разликите....Иначе само да кажа, че имат охрана по мостовете вечер заради големия процент самоубийства :)
46
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Норвегия действа най-жестокия модел на извеждане на деца от семействата. Огромен процент деца са изведени. ООН не приема методите им за работа в тази област.Като чуете, че фондация у нас пропагандира Приятелите на Зипи и разни други такива, чрез които незаконно получава информация от училищни директори за частния жуивот на семействата, че и финансирани с Норвежки грантове, имайте го предвид.
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно изразходване на петрола. Изолирано положение - реално не са кръстопът на нищо. Развит социализъм, според комунистическата терминология.Когато банкнотите са емитирани правилно с реална оценка на нуждите на хората и ресурсите, тогава се постига равновесие.Предназначението на парите е да обезпечи размяната на блага. Затова е нужно да не даваш на чужди концесионери златото си (каквото и да е то: нефт, залто и т.н.).
44
5
 
37
 
! Отговори
знам ли преди 7 години
Май ще съм по -щастлив със 100$ на месец на Карибите отколкото с 5000? в Норвегия