Проверки, митинги, напрежение... Турция се готви за референдума

Властите забраниха заснемането на площад "Таксим"
Обновена: 17 апр 2017 08:31 | 15 апр 2017 18:00,
50

Ден преди референдума в Турция ситуацията става все по-заплетена и мерките за сигурност са все по-сериозни, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров от Истанбул.
Още по темата

Властите забраниха заснемането на площад "Таксим", а багажът на всеки човек в Истанбул се проверява. Ограничен е достъпът на журналисти до основни звена в Истанбул.

В големите градове колите се спират за проверка. Проверяват се документите на всеки един човек по улиците.

Въпреки че днес е ден за размисъл преди референдума утре, който ще реши съдбата на Турция, митингите в големите градове са на всеки няколко метра. Те са организирани от двете най-големи политически сили в страната.

Опозиционната "Републиканска Народна партия" е най-големият противник на президента Ердоган и тя категорично заявява, че трябва да се каже "Не" на референдума.

Лидерът на опозиционната партия Текин Бингьол за първи път застава пред българския ефир, за да изрази вижданията си и той избра да го направи пред Bulgaria ON AIR.

"Управление само от един човек никога не е успешно за дадена страна. Определено хората изпитват страх, защото правителството притежава цялата власт и използва целия финансов ресурс на държавата за този референдум. Проблемът в това един човек да контролира държавата е, че това не е демокрация. Президентът ще решава, а парламентът ще е безсилен", коментира той.

Само на няколко метра от митинга на опозицията е организиран и този на управляващата партия, подкрепяща президента Реджеп Ердоган, която категорично заявява "Да" на предложените от него 18 промени в Конституцията на Турция.

Докато на митинга на опозицията хората носят знамена с лика на Ататюрк, при демонстрацията на управляващата партия те са с образа на Реджеп Ердоган.

През определен период от време събралите се гледат записи в центъра на Истанбул, на които се показва нощта на опит за държавен преврат.

Прогнозите сочат резултат 50/50 на референдума. Според последните социологически проучвания 51% от турците ще подкрепят референдума, но социолозите поясняват, че това са резултати, които се дават с около 2% разлика.

Към този етап опозицията и управляващите организират още два големи митинга, които са в два съседни квартала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕВЕТ...
10
15
 
14
 
! Отговори
Проблеми преди 7 години
Ердоган ще спечели този референдум 98%. Само чудо може да покаже обратните резуллтати, в допълнение изборните резултати ще бъдат фалшифицирани в негова полза.Той вече прати войски в Сирия, следващата му цел ще бъде анексия на България.
9
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този Ердоган ако знае колко е нещастен, ще се гръмне. Полудяването му е видно. Изперква и сам си подготвя отиването при аллаха. Ще смазваш стотици хиляди, ще арестуваш всичко което е несъгласно и различно, ще затваряш вестници и телевизии, университети и училища, ще уволняваш и съдиш висши военни и ще прокламираш развитие. Сигурен съм, независимо, че се показват "хиляди" одобряващи плановете за Президентска република, поне толкова са против. И рано или късно ще го взривят заедно с шайкста му.
8
14
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
НЕ на референдума свобода за политическите затворници никакви пари и визина султаната това е османска територия и няма място в европа
7
6
 
23
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 2 ,Безпокоим се, защото съседна нас държава попада под управление на човек, когото всички сравняват с Хитлер. А това че вие сте толкова късогледи, че не си давате сметка защо се безпокоим си ваше право ... и падение. Защо не сме притеснени от кризата в Гърция, от размирните райони на бивша Югославия, та даже и от сбърканата Македония? АКофтито е че имате нахалството и да ни държите сметка и да ни поучавате. Наглост, не нахалство!
6
12
 
14
 
! Отговори
Svetlo преди 7 години
Турците няма да подкрепят БОЛНИЯ МОЗЪК ердоган Голяма част от турското население в страната не харесват исляма. Те знаят че Турция стане ли ислямска НЯМА ЕВРОПА. По голямата част от турското население се стреми именно към този път. Турците знаят че ердоган ако спечели ще е със ЛЪЖИ, ЗАПЛАХИ, ИЗМАМИ И ТОГАВА ТЕ САМИ ЩЕ ГО ОЧИСТЯТ
5
6
 
23
 
! Отговори
vah преди 7 години
До АнонименКва крачка към цивилизования свят си направил бе ***??? Загърнатия с руското знаме Сидеров сияе с евроатлантизъм, Симеонов блъскайки беззащитни бабички е поведение на типичния патриот, Борисов, който една смислена приказка не може да каже са точните хора, които ще ти донесат богатство и просперитет. За корупцията и некадърността няма да споменавам. Щом от такива хора очакваш развитие мога да те обиша само с една дума - БУДАЛА.
4
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как всички народи винаги да се движат само напред.Миналия месец България избра евроатлантизма и патриотизма и с това направи огромна крачка напред към богатството, просперитета и цивилизационното развитие.Сега съседна Турция обратното, избира диктатура и национализъм, с което прави крачка назад към бедността, несигурността и изолацията.
3
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Видяхме му феновето на Ердо - имами, ислямисти, и забулени жени (видях една върху забрадката да носи и шапка с козирка на митинга lol). С такъв манталитет и народ даже не ти трябват чужди врагове.
2
17
 
26
 
! Отговори
Булгар преди 7 години
Не мога да разбера защо вие се безпокоите за референдума?? Турския народ сам ще реши, кое е по-добро за него и неговата държава. Със всички методи се стремите да изкарате Турция черна. Разбира се, че ще има огромни проверки, това е с цел да се избегнат терористични актове, които миналата година бяха ежедневие. Вместо да мъдрите турския референдум, седнете и оправете вашия референдум, който гласувахте и мислете, как да накарате политиците ви да го приемат.
1
18
 
28
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Да се говори за референдум в ислямска, Ердоганска Турция е смешно! Референдума е демократична форма на волеизявление, а демокрацията и исляма са 2 абсолютно несъвместими понятия...дори и клавиатурата ми не иска да ги напише в едно изречение! Да се "чака" резултата от този "референдум" е все едно навремето по Тошово да се чакаше резултата от "изборите" да се види дали БКП е спечелила! Накратко, Ердоган печели, света го знае, пресата и журналистите го знаят и играят театро!