Реакции от Европа след референдума – разочарование и преосмисляне

Аксел Шефер направи аналог с изборите в Германия през 1933 г. и възходът на Хитлер
Обновена: 17 апр 2017 08:29 | 17 апр 2017 07:42,
101
Реакции от Европа след референдума – разочарование и преосмисляне
Снимка: Reuters

Министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц заяви, че резултатът от референдума в Турция вероятно ще усложни бъдещото сътрудничество между Анкара и ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Курц посочи в Twitter, че резултатът показва "колко разделена е страната". "Сътрудничеството с ЕС ще стане дори по-трудно", прогнозира той.

Според предварителни неофициални резултати 51,41 процента от турските избиратели са подкрепили вчера промените в конституцията, които ще предоставят широки пълномощия на президента, докато 48,59 на сто са гласували против измененията.

Още по темата

Членове на Европейския парламент изразиха разочарование от резултата от турския референдум, съобщават Ройтерс и БТА.

Манфред Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия в ЕП, заяви, че президентът Ердоган разделя страната си, а съпредседателят на групата на елените Ска Келер каза, че резултатът е "унищожителен удар за демокрацията в Турция".

Пред германската телевизия ZDF Манфред Вебер заяви, че Турция се движи в грешна посока, насочвайки вниманието към масовите уволнения след опита за преврат през юли и хвърлянето в затвора на журналисти и държавни служители.

"Сега, когато Турция очевидно е поела в грешна посока от европейска гледна точка, ние трябва да оценим отново нашите отношения, и конкретно това означава, че преговорите за присъединяване на Турция, които все още водим, не може да бъдат продължени", заяви Манфред Вебер, цитиран от Ройтерс.

Високопоставеният представител на Германската социалдемократическа партия Аксел Шефер коментира, че мнозинство, постигнато при демократично гласуване, може да се обърне против самата демокрация, като припомни изборите през 1933 г. в Германия, когато се надига подкрепа за нацистите на Адолф Хитлер.

Лидерът на германските Зелени Джем Йоздемир, който е от турски произход, посочи в Twitter, че това е "черен ден за Турция", но допълни, че "почти 50 процента са гласували за демокрация и против диктатурата". "Ние заставаме на тяхна страна", посочи Йоздемир.

Беатрикс фон Щорх, европейски депутат от антиимигрантската партия Алтернатива за Германия, призова в Twitter "всички турци с германски паспорт, които са гласували в подкрепа на ислямска диктатура в Турция", да напуснат Германия.

Германският външен министър Зигмар Габриел каза, че е важно да се запази спокойствие, какъвто и да е резултатът от вота, предаде Асошиейтед прес.

Петер Алтмайер, началник на политическия кабинет на канцлера Ангела Меркел, каза, че трябва да се изчакат официалните резултати преди да бъде правен коментар, съобщава Ройтерс.

Запитан дали гласуването е било свободно и демократично, Алтмайер заяви пред телевизия ARD, че германското правителство ще обсъди резултата, след като наблюдателите дадат оценка дали гласуването е било честно. По думите му германското правителство ще уважи резултат, който е дошъл от свободни и демократични избори.

"С оглед на близките резултати от референдума и важните последици от конституционните промени, ние също така призоваваме турските власти да търсят възможно най-широк национален консенсус при тяхното прилагане", се посочва в изявлението на Европейската комисия.

Като цитира съвместното изявление на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и европейския комисар за разширяването Йоханес Хан, агенция Асошиейтед прес посочва, че лидерите на ЕС са реагирали предпазливо на резултата от турския референдум.

В изявлението се посочва още, че ЕС очаква доклада на международните наблюдатели за процеса на гласуване и за твърденията за нередности.
Юнкер, Могерини и Хан посочват, че конституционните промени и тяхното влизане в сила "ще бъдат оценени в светлината на задълженията на Турция като страна кандидат за членство в ЕС и като член на Съвета на Европа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
12
 
! Отговори
Загрижен преди 7 години
До SharkСтрахувам се, че това май е валидно и за нас ... гадно но факт. Турция има много грешна политика с кюрдите но не знам от какво е провокирано това ... едва ли турският народ и кюрдският имат желание да се избиват така ожесточено десетилетия. Много неща не знаем .... но българските политици правят една една огромна грешка ... и това и, че се връзват на псевдо политиката на САЩ и НАТО срещу Русия. И САЩ и НАТО и ЕС не могат без Русия. Ако не е Русия нато за какво ще е ..?
31
2
 
16
 
! Отговори
Българче преди 7 години
Христос Воскресе !!!Защо не гледате малко по-глобално ? Т е член на нато но си прави каквото иска в Ирак.Търгува с ИД ... петрол а и друго вероятно. Подкрепя опозицията която е сонитска .. в същото време Русия подкрепя Шиитската власт на Асад ... Въображение опозиция се бие срещу ИД и срещу Асад. САЩ уж се бият срещу ИД но много много не личи. Ердоган свали руски самолет а после си върна добрите отношения с Русия ... е ... мислете ...
30
1
 
13
 
! Отговори
Аса преди 7 години
То и Великобритания беше разделена при брекзит. Но аршина е двоен както винаги.Уважават едните а другите не.
29
10
 
25
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Турците за пореден път доказаха че са много далеч от това, което се нарича цивилизована страна. Доказаха, че народа е ***, неук и най-важното, че нямат място в ЕС.
28
18
 
18
 
! Отговори
ИСТИНАТА ЗА БГ преди 7 години
Чета ви коментарите и ви се чудя на манталитета.Всъщност кой е българина.Мързелив,крадец,завистлив.Толкова е тъмно бъдещето на българина,че гладът му ударил и на мозъка.Питам,КОЙ СЕ ИНТРЕСУВА ОТ ВАШЕТО МНЕНИЕ ЗА ТУРЦИЯ.НИКОЙ!!!!Оправете си собствената черга,защото с този ход на действие няма да има българска нация.Глада и злобата убива българина.
27
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германските турци сега да си стегнат дисагите и да се прибират в султаната си...
26
1
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 7 години
Щото ако комшията ти е някое ку-ку ловджия с изблици на гняв, ще отидеш в полицията или при кмета да го озаптят.
25
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реакции от Европа след референдума разочарование и преосмисляне.===============================================Тези от Европа действат като бавноpaзвиващи се. Вместо да издигнат 7 метрова стена по външната граница с Турция те преосмислят и се разочароват. За това ЕС е на това деридже.
24
17
 
10
 
! Отговори
за нас преди 7 години
Турски журналист беше казал,че "България е един християнски окръг на Турция,и нищо повече!"
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от ЕС освен устно да казват "осъждат" друго нищо не сме видели. Много са слаби
22
4
 
29
 
! Отговори
Дойчланд Мойчланд преди 7 години
ЕРДОГАН ДА ОСВОБОДИ ВСИЧКИ ЖУРНАЛИСТИ ОТ ЗАТВОРА !ЕРДОГАН ДА ДА ОСВОБОДИ ВСИЧКИ РЕПРЕСИРАНИ ОТ НЕГОВИЯТ РЕЖИМ !ЕРДОГАН ДА КАЖЕ КОЛКО СА УБИТИ ОТ НЕГОВИЯТ РЕЖИМ !ДОКАТО ЕРДОГАН НЕ ПРИЗНАЕ ЗА ТЕЗИ СИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ - НИТО РЕФЕРЕНДУМА ЩЕ БЪДЕ ПРИЗНАТ ОТ ЗАПАДА , НИТО СВЕТА ! ТУРЦИЯ НАЙ-НАКРАЯ Е ИЗОЛИРАНА ! БРАВО НА ЕС - ТОВА Е ГОЛЯМ УСПЕХ В БОРБАТА С ВМЕШАТЕЛСТВОТО НА ТУРЦИЯ !ДА СЕ ЗАБРАНИ ДОСТЪПА НА ТУРЦИ ДО ЕС !!! ТУРЦИ РАБОТЕЩИ В ЕС - ДА СЕ ЕКСПУЛСИРАТ ОБРАТНО , TURKKIE = NON GRATA
21
5
 
33
 
! Отговори
Черен с Мустаки преди 7 години
Турчaлята тепърва ше ядат на cлона xoбoта, а прословутата им летяща икономика ще има приземяванееееее...... утре сутрин вижте котировките на турската лира за да видите колко са обеднели за един уикенд oткaчалкитe с червените байраци ... ше има "ти ли *** бутна или сам паднах"!
20
3
 
23
 
! Отговори
Дойчланд Мойчланд преди 7 години
Посланик Нейски е мишка която трябва да бъде отзована заради това че позволи пропагандата да се случи - а именно , никакво официално изявление за това дали е добре или не за България избора на шалварите, никаво официално изявление - дали се признава вота - все пак редица журналисти са в затвора и аз този референдум не го признавам ! Затова Нейски че си трае с това тя е мишка ! Плъх ! За къв к()р е там - да е....и дъртата вещица . Светът си затвори очите - това не са честни и демократични избори
19
12
 
6
 
! Отговори
Садам преди 7 години
Много *** са загрижени за Турция и само злобеят а не си подредят своята *** и изчистят поне малко от лаината
18
0
 
8
 
! Отговори
недоразумение преди 7 години
Не обиждай мишките!
17
4
 
21
 
! Отговори
Дойчланд Мойчланд преди 7 години
Нейски и този път ли се е покрила ? Не се чу нищо за нея там . ААААА голям посланик имаме в Турция ние - жива мишка !
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Десетки години западните държави и САЩ правеха в Турция заводи и там се произвежда какво ли не.Така,че Ердоган сега лети на крилете на турската икономика.В България не направиха нищо за 30 години.Е сега турците като тръгнат да бягат пак към Германия и Франция ще поемат.При нас няма да дойдат защото човек по скоро в Сахара работа ще си намери,но не и в България.А няма да оцелеят и през зимата.Българинът работи 7 месеца - купува дърва,въглища,прави зимнини за да оцелее през зимата.И едвам успява!
15
1
 
22
 
! Отговори
що да лаят преди 7 години
До Анонимен 19Ние сме демократично надyпeни едновременно във всички посоки,и с евроатлантическо усърдие сме готови за последващи действия!
14
3
 
22
 
! Отговори
А бе преди 7 години
И какво всъщност са очаквали евроге.йовете от Турция????Напълно естествен развой на събитията-Турия е и си остава азиатска и мюсулманска страна и като такава няма място в Европа-отдавна известен,но пренебрегван факт!Нормално е да се поддържат добри отношения с нея,но....да си знае мястото!Обаче как да очакваме реализъм от Брюксел?
13
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
6tom ku4kite laqt zna4i vsi4ko e nared v Turciq.Da ste videli nqkoy da lae sre6tu nas !!!!????