Реджеп Ердоган – султан, нормалността в Турция изчезна

Това е само началото, страната е тръгнала по пътя на автокрацията
17 апр 2017 17:45, Екип на Investor.bg
247
Реджеп Ердоган – султан, нормалността в Турция изчезна
Снимка: Reuters, архив

"През последните 92 години Турция имаше 3 конституции, всяка от които продукт на бунт и нито една демократична“, казва пред британското икономическо издание The Economist Осман Чан, бивша важна фигура в турската управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР), пише Investor.bg.

Още по темата
Първата положи основата на светски еднопартиен режим. Следващите две последваха военни преврати. Най-новата, приета от парламента през януари, която беше гласувана на референдума в неделя, не е изключение.

Представяна от кабинета като предпазна мярка срещу политическия хаос, тя ще прехвърли цялата изпълнителна власт в ръцете на авторитарния президент Реджеп Тайип Ердоган. Тя ще е най-всеобхватната промяна на държавния апарат от раждането на Република Турция.

Не това са имали обаче предвид Чан и повечето турци. Като уважаван юрист, а после член на върховния ръководен орган на ПСР, Чан е настоявал действащата конституция, написана от хунтата, да бъде заменена с гражданска.

През 2011 г. е създаден конституционен комитет и над 60 хил. души, както и стотици университети, мозъчни тръстове и неправителствени организации, са изпратили предложения. Турците дават ясно да се разбере, че искат основен закон, включващ нови права, по-специално като се премахнат ограниченията за свободното слово, укрепване на мониторинга и контрола над властта и гаранции за независимостта на съдебната власт, казва Фуат Кейман от Истанбулския политически център.

Комитетът бе закрит след две години на спречквания между ПСР и Народнорепубликанската партия, основната опозиция. Изправен пред вълна на антиправителствени протести, корупционен скандал и скъсването на ПСР с мощната секта на Гюлен, Ердоган мобилизира националистическата си база и засили репресиите. Конституцията, която Чан искаше, се изпари като дим.

Новата бе съставена в края на миналата година след провален преврат и масово смазване на всякаква форма на опозиция в условията на извънредно положение. Около 40 хил. души, сред тях лидерите на прокюрдската Народна демократична партия и над 100 журналисти, бяха хвърлени в затвора.

Промененият основен закон укрепва властта на Ердоган. Той премахва поста премиер и президентът поема изцяло правителството. Вместо да гарантира разделението на властите, той ги обединява под покрива на безвкусния като стил дворец на Ердоган с 1150 стаи. Турският лидер ще назначава министрите, други висши служители и депутатите от неговата партия. Ще може спокойно да управлява до два 5-годишни мандата, а при някои обстоятелства и до началото на 30-те години на века.

"При нормални условия това нямаше да стане“, казва Чан. Но нормалността в Турция изчезна. Венецианската комисия, консултативен орган към Съвета на Европа, предупреди в свой доклад, че страната е тръгнала по пътя на автокрацията. Ердоган и премиерът му Бинали Йълдъръм заплашиха противниците на новата конституция, сравнявайки ги с терористи и превратаджии. Двамата им предшественици като президент и премиер, смятани за нейни критици, не посмяха публично да кажат мнението си.

Членове на екипа на Ердоган настояват, че Турция се нуждае от силно лидерство, за да потуши хаоса в страната и чужбина, включително терористичните атаки и войната в Сирия. Но демократичните реформи, обсъждани след 2010 г., не са снети от дневния ред, казва президентският съветник Мехмед Ючум.

"Мислете за тази конституция като за начало“, казва той.

Критиците на Ердоган я считат за свой край. Тези, които могат да си го позволят, гласуват с краката си. Според проучване 6 хил. милионери са напуснали Турция през 2016 г. - 5 пъти повече спрямо 2015 г. На фона на подриването на турската демокрация вероятно още мнозина ще ги последват, заключава The Economist.

*Коментарът е написан преди провеждането на референдума в Турция.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още по темата: Турцияердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Тоя е откаченяк ,но пък Турция е икономически много зависима от Европа. А остави ли народа гладен ще го бутнат.По вероятно е да се накланя на Европа,но да атакува нас. Така че братушките,оттсм чакаме реална въоръжена подкрепа.
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте този пасаж "Двамата им предшественици като президент и премиер, смятани за нейни критици, не посмяха публично да кажат мнението си". Ще си кажеж мнението и вечерта тайната полиция те посещаваи изчезваш. Ех, спомени от една близка наша история, когато полицитя се наричаше милиция. Разликата между глупавия и умния човек е, че глупавия повтаря грешките си.
117
0
 
3
 
! Отговори
! преди 6 години
До питам азИ аз да питам, там в САЩ гласуват ли с по 5 бюлетини наведнъж. Комисиите добавят ли или сменят бюлетини с "неправилния" отговор?Този псевдодемократичен референдум прилича на нашите референдуми "Република или монархия" 1946, "Живкова конституция" 1971. Ердоган не се е престарал колкото БКП едно време, за да получи резултати от 99%
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът им е , че 50% не го харесват. Не си напъвай баката да го смяташ. Това е половината население.
115
1
 
5
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Руснаците си харесват Путин , турците Ердоган , ние си харесваме Бойко. Къде е проблема?
114
0
 
1
 
! Отговори
До злобарииии преди 6 години
Разликата между Радев и Цачева-60 срещу 36%. Провери в сайта на ЦИК!"Малка " разлика викаш, а папагал?
113
1
 
1
 
! Отговори
БГ преди 6 години
"нормалността" какви са тези думи?????
112
0
 
11
 
! Отговори
Krom преди 6 години
51,4 процента, показват по скоро манипулации. Обществото им е разделено. Което значи дестабилизация. На Ердоган не му трябваше това. Той си беше силен премиер. Но, алчността и желанието да превърне себе си и семейството си в потомствени владетели ще го обърнат. Сега опозицията ще се втвърди, ще стане външна и по борбена. Както и кюрдите. Рано или късно - и военните. Това което той преследва - превръщането на Турция в Саудитска Арабия не е за 21 век. Но .. това си е вътрешно Турски проблем.
111
2
 
4
 
! Отговори
Аноншмен преди 6 години
Ердоган скоро ще се срещне със всевишния.
110
5
 
5
 
! Отговори
злобариииии преди 6 години
хахаххах,какво е изчезнало от Турция? Нормалност ли? Тук в Бг всичко е нормално, в Белгия още по нормално, пък за Меркеландия-дойчланд да не говорим..... и т.н.Човека стана Султан и то благодарение на народа си, разликата е била много малка, ами какво да се прави, то разликата между Радев и Цачева също беше малка .... :))
109
0
 
6
 
! Отговори
На Бабати Хвърчилото преди 6 години
Сякаш в БГ много е нормално.
108
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На този му предстои истински преврат не като онзи фалшивия.Щом като печели референдума само с два процента, работата е ясна.Очаква го съдбата на Кадафи, и Садам, като се има напредвид как е организиран референдума под натиск и терор.А той горкия печели с минимална преднина само ПЪТНИК Е!
107
6
 
5
 
! Отговори
Deliorman преди 6 години
sega veche turciq e normalna,nedeyte da pishite gluposti.Spored vas vsichnko izvyn EU i USA e nenormalno,sprete da podkrepqta evreite!Pyrvo gledayte da upravqtre BG,a kakvo stava po sveta ne va interesuva!
106
6
 
18
 
! Отговори
за историята преди 6 години
20 векСултан Реджеп Първи. - неоосманлия с апетити към съседни територии( България , Гърция) и ислямизация
105
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ооо, мили ми кьопеци...Какво ви чака в пуйкия...
104
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На султан Ердоган престолът му се клати още от сега.
103
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До sultanДа не бяха българските паспорти ,българските турци,щяхте да пътувате в ЕС на кукув ден.Много по-богати империи са се срутвали,защото диктаторите нямат бъдеще,особено в 21 век.
102
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ти е честит феодализма султане!
101
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган все още има 49% срещу себе си и той го знае. Спечели благодарение на продажните националисти, които му осигуриха още 2-3 милиона гласове. Нещата са на кантар. Представете си, че той е първият осъден на смърт след като официално прекара екзекуцията като форма на наказание. И първият висш президент на Турция да е от партията на Кемал Ататюрк, ах, звучи прекрасно..
100
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В сравнение с Турция ,ЕС е замязал на психиатрия , особенно с европейските си ценности.