Ако Мехмед нападне Макс... А ако Макс нападне Мориц?

Наистина ли бежанците извършват повече престъпления в Германия?
18 апр 2017 21:51, Боряна Павлова
103
Ако Мехмед нападне Макс... А ако Макс нападне Мориц?
Снимка: архив Reuters

Отново се случи - африканец изнасили жена в Бон. Особено след събитията в Кьолн от Новогодишната нощ, германското общество е станало чувствително. Но вярно ли е, че бежанците извършват повече престъпления от германците?

Според Федералната криминална служба, през миналата година са били регистрирани близо 300 хиляди извършени престъпления, но само при (най-малко) един от тези случаи бежанец е бил задържан като заподозрян. Независимо че през 2016 година броят на престъпленията като цяло е намалял, броят на пришълците, извършили престъпления, е нараснал, пише "Deutsche Welle".

Още по темата

Въпреки това е трудно да се установи пряка зависимост между бежанците и нарастването на престъпността, твърди криминологът Кристиан Пфайфер. Поведението на бежанците често зависи от шансовете им да останат в страната. Точно по тази причина някои групи са особено податливи на престъпления.

"Такава е например групата на северноафриканците, които, още след пристигането си в Германия, установяват, че нямат шанс да останат в страната", изтъква Пфайфер. Те са отчаяни, гневни и се държат така, както показаха случаите на сексуални посегателства в новогодишната нощ на 2015-та година в Кьолн, пояснява експертът. Тези хора често са поставени под силен натиск да останат в Германия и да печелят пари - било с работа на черно, било чрез престъпна дейност.

Проучвания показват, че бежанци от Ирак и Сирия извършват по-малко престъпления, тъй като не искат да застрашат шансовете си за получаване на разрешение за легален престой. Ако молбата им за убежище бъде отхвърлена, те не получават достъп до езикови и интеграционни курсове. Според Пфайфер, по такъв начин сред бежанците възниква своего рода класово общество - едните са с добри шансове, а другите нямат никакви шансове.

Комплекс от фактори

По данни от 2010 г., близо 70 на сто от населението в Германия са хора на възраст над 30 години. Голяма част от бежанците, дошли в Германия през 2015 г., са между 14 и 30 годишни - т.е. под средната възраст в страната. Според експерта, именно в тази възраст хората извършат и най-много престъпления. "Така е навсякъде по света - младите мъже между 14 и 30 години са най-криминогенният фактор. Хората на тази възраст извършват 70 на сто от всички престъпления", посочва Пфайфер.

Освен това около 37% от бежанците са мъже, поради което и престъпността сред пришълците е по-висока. Това обяснява защо престъпността сред стотина германци, например, е по-ниска, отколкото сред стотина бежанци. "В Германия преобладават хората на по над 30 години и делът на жените е по-голям", пояснява още експертът. Този факт, според него, обяснява и големия брой жалби в полицията за сексуални посегателства.

Според статистика на хамбургската полиция, през 2015 г. делът на заподозрени в престъпления негерманци е бил към 43 на сто. Да се правят сравнения с престъпността сред германците обаче е трудно поради различните възрастови, полови и социални характеристики, посочват от полицията в Хамбург. Нейните данни сочат също така, че, "в сравнение с германското население, пребиваващите в Германия лица без германско гражданство са по-млади, по-често от мъжки пол и най-често числящи се към слабите социални слоеве. Всичко това повишава вероятността да попаднат в полезрението на полицията като заподозрени в престъпление".

Расово профилиране?

Съществува ли опасност от тъй нареченото "расово профилиране" - отношение по расов признак, въз основа само на етнически критерии - например външен вид или име? Така например в началото на годината научихме, че кьолнската полиция е проверила стотици мигранти от Северна Африка, които се държали агресивно на Централната гара. Да припомним, че изстъпленията от Новогодишната нощ на 2015-а в Кьолн бяха приписани основно на мигранти от Северна Африка.

Фактите говорят, че бежанците не са по-лоши хора, но са поставени по-различно в социалната структура на обществото, заключава Пфайфер. В полицейските статистики влизат главно сигнали, подадени от други хора. А оплакванията срещу чужденци, като цяло, са по-чести, отколкото оплакванията срещу сънародниците. "Ако Макс бъде нападнат от Мориц, шансът за това да постъпи жалба в полицията е някъде около 19 на сто. Но ако Мехмед нападне Макс, вероятността случаят да бъде докладван скача на 29%", казва Пфайфер.


103
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези африканци от снимката нахлуват в Европа за да я направят Африка.Ще я оглозгат като марокански скаУци,а после накъде?
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Макс нека си напада Мориц. После така ще го наредят, че не е истина. Ама не е нужно И Мехмед да напада Макс, нали, или да? Продажни *** медии, всичките ни обливат с тези толерастийски ла . на.
70
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дойче веле оправдават изнасилвачите и педофилите -поклон и адмирации към такива свестни журналисти !Браво,доживях да прочета че НЕ мигранти а местните повече изнасилват. Напират яко да се наложи мулти култи мисленето. Европа ше стане едно бунище
69
1
 
30
 
! Отговори
Боил преди 1 седмица
Инжинер,атомен физик,климатолог,лингвист,гинеколог.На тази снимка виждам поне двама бъдещи носители на Нобелова награда.
68
1
 
29
 
! Отговори
? преди 1 седмица
Идва ли времето , когато Европа ще е Азия?
Не ми се мисли за подобен момент - законите на шериата , нравите и" Аллах акбар".
Страшно!
67
2
 
30
 
! Отговори
Дойче веле преди 1 седмица
Мехмед и Мюмюн да си стоят в Араболандия и там ще са наравно с другите примитиви.
Макс и Мориц не ги мислете. Те си имат майка Германия / по-известна като Дойчланд / да им дърпа ушите.
66
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Според Федералната криминална служба, през миналата година са били регистрирани близо 300 хиляди извършени престъпления, но само при (най-малко) един от тези случаи бежанец е бил задържан като заподозрян."

Ами това е разковничето - просто не ги задържат.
65
0
 
49
 
! Отговори
Историческо преди 1 седмица
Историята така или иначе се повтаря с различни нюанси и де жа вю. Рано или късно ще дойде новият ден на Се.Вартоломей или дългите ножове независимо от законите, морала и желанията на политиците, по простата причина, че не може да накараш някой да обича хлебарките насила и да не ги убиваш защото те смятат, че имат право да считат твоя дом за свой.
64
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези немци са тотално изчаткали, готови са на всякакви оправдания само и само да не излезе, че техните рефюджис са масово престъпници и изнасилвачи, каквито всъщност са точно в Швеция, Норвегия, Австрия, Италия и навсякъде, където е стъпил кракът им.
63
4
 
19
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 1 седмица
До Велика България

Не се присмивам на Германия, псувам някой политици, не пазарувам от Лафка и не търкам талончета, за Пеевски се сещам, когато чета глупости по медиите. Работя без отпуски и шест дни в седмицата, болнични не съм ползвал, Костов ми беше идол достатъчно дълго време. Сорос не го познавам, но виждам еничарите които е възпитал и го приемам за враг- само за това си прав, в жалкия ти опит за портрет на Православния българин, говорещ славянско наречие.
62
1
 
52
 
! Отговори
Дориан преди 1 седмица
Единствения начин тези жалки полу-човешки същества от снимката сами да се прехранват е канибализма - да се самоизяждат и да изяждат децата си! Толкова могат! Затова са на това дередже в 21 век! А, и да крещят с пълно гърло 'Аллаху Акбар' преди да прережат нечие гърло! Отвращаващи са да ги гледа човек дори на снимка...а отделно само си представям как ли миришат!????
61
1
 
24
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 1 седмица
Мамини златни те ;))). Сладурковци
60
0
 
65
 
! Отговори
Хорхе Поета преди 1 седмица
Инженер до инженера, мила моя майно льо,
адвокат до адвоката....и тук -таме по някой доктор! Ум да ти зайде!
59
45
 
12
 
! Отговори
Велика България преди 1 седмица
Няма такова говедо ,като недоволния Българин.Присмива се на Германия ,псува всички политици ,мрази Пеевски-но пазарува в лафка и търка талончета на същия.Мързи го да работи ,но проблемите му идват от Сорос и Костов.Брей ,тоя Сорос ще да е бит и обран на Тракия ,че тъй ни мрази.А за Костов да не казвам-агент на КГБ ,работещ за ЦРУ и факир продал фалирала икономика за 33млр. но той взел 30 ,а за нас 3.Велик е Путин и Сърбия е нашия господар.Славяни от цял свят да унищожим българите прости .
58
1
 
53
 
! Отговори
Ал Европия преди 1 седмица
"Отново се случи - африканец изнасили жена в Бон"

ТОВА "АФРИКАНЕЦ" НЯКАКВО НОВО, ПОЛИТКОРЕКТНО КОДОВО ИМЕ ЗА МЮСЮЛМАНИН ЛИ Е? В АНГЛИЯ ТАКА КАТО КАЖАТ "АЗИАТЕЦ" (ASIAN) ИМАТ ПРЕДВИД МЮСЮЛМАНИН!
57
0
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какви приветливи и лъчезарни лица на майки и дечица, бягащи от войната в Сирия, е как да им устоиш и да не ги приемеш в страната си? Ама е интересно как в първата година ни обясняваха как идели само сирийци, а после медиите плавно преминаха към това колко нормално било да приемаме бежанци от цял свят, нямащи нищо общо с войната в Сирия.
Сега пък Дойчето тръгнало да ни прилъгва и да ни разправя откъде изгрявало слънцето. Ще ви спестя усилията, номерът няма да мине... ОТНОВО!
56
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интересно как продукти на същества с ниско IQ ще са "като" германците. Нормални ли сте изобщо да твърдите това? Широко затворени очи му се вика на това. Русия разплоди генетично обречени крепостни селяни избиращи диктатори. Европа поради липса на такива или поради скука реши да си внесе такива. Без какпка мисъл какво ще стане след това. Същите тези обичащи мигрантите обичат мигранти от точно определени места. Те не обичат мигранти, които изглеждат нормално и действат така.
55
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"...300 хиляди извършени престъпления, но само при (най-малко) един от тези случаи бежанец е бил задържан като заподозрян."
=======================
Ъ? Ко? Един на 300 000??? Сериозно? Един на триста ХИЛЯДИ???
зА КАКВО ДА ЧЕТА ПО НАТАТЪК?
54
0
 
45
 
! Отговори
да преди 1 седмица
браво,германски ба'лъци логиката ви е прекрасна
разбрахте ли сега защо бежанците ви еб'ат,бият, колят и взривяват ..защото се чувствали жертви на обществото хахахаха..странно как тия се водят жертвите,а германеца е н'аебан..няма обяснение :-):-):-)
53
2
 
41
 
! Отговори
До Странна критика преди 1 седмица
По времето на Втората световна, германците правят тук антропологични изследвания, изводът от които е, че българите са сред онези няколко народа, при които най-добре е запазена арийската чистота - особено сред селското население, което по онова време е било над 70% от народа ни. Но, за съжаление, в нашите училища и до ден днешен по история и биология се учи повече онова, което не е толкова важно и като че ли умишлено се заобикалят онези факти, въз основа на които можем да се гордеем.