Турция обръща взор към бившите земи на Османската империя

Културата и бизнесът проправят пътя на политиката от години
18 апр 2017 21:35, Елка Василева
114
Турция обръща взор към бившите земи на Османската империя
Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

С европейската мечта на Турция изглежда е свършено. Само за едно десетилетие президентът Ердоган се промени от човек, който сякаш можеше да влезе в историята като лидера, вкарал в ЕС държава с преобладаващо мюсюлманско население, в човека, при чието управление Турция обърна гръб на Запада, пише в. "Таймс".

Връщането на смъртното наказание, което предложи Ердоган (и което много от привържениците му искат за лидерите на кървавия опит за преврат от миналото лято), със сигурност ще ускори края на надеждите на Турция за присъединяване. Според правилата на Европа не се приемат нови членове, чието законодателство предвижда смъртно наказание.

Още по темата

Европа обаче е последна грижа за много турци. Прави впечатление, че когато бившият премиер Ахмет Давутоглу уреди миналата година сделка, която бе предвидено да осигури на турските граждани безвизов достъп до Шенгенското пространство като една от наградите за спирането на мигрантския поток към Гърция, народът му не й обърна особено внимание. Малцина вървяха, че тя ще бъде изпълнена и излязоха прави.

Крайният срок бе отлаган непрекъснато заради отказа на Турция да промени законите си за борба с тероризма. След опита за преврат Турция втвърди тези закони, а не ги смекчи, както искаше ЕС.

Кавгата на Ердоган с няколко западноевропейски правителства влияе на настроенията на много от най-верните му поддръжници. За много от тях, както и за лидера им, Европа е лицемерна, стисната и неморална. "Ние се грижим за 3 милиона сирийци, а Европа само боготвори парите", каза възрастен мъж в деня на референдума.

Междувременно половината от Турция, която гледа към Европа, е наясно, че с мечтите й за присъединяване е свършено и че това е така, откакто Ердоган пое по пътя на авторитаризма.

Неговата враждебност към Запада датира отпреди четири години, от протестите в парка Гези срещу управлението му, при които той обвини чужди сили, че подстрекават към разделение.

Сега Ердоган вероятно ще ускори и разшири външната политика, начертана от Давутоглу, когато той бе външен министър.

Идеята му, която той нарече "стратегическа дълбочина", е, че Турция трябва да погледне на първо място към естествената си периферия, страните от бившата Османска империя, с които има културни и често пъти религиозни връзки.

Отидете днес в Македония или Северен Ирак - две страни, управлявани някога от Истанбул - и ще видите търговски центрове, пълни с турски марки, и семейства, запалени по най-новите турски сапунени опери. Културата и бизнесът проправят пътя на политиката от години.

Всяко скъсване със Западна Европа обаче няма да е пълно. Турците са майстори на политиката на сделките, за което свидетелства неотдавнашното им помиряване с Израел, основано на обещанието за газови договори, а не на любов.

Търговията и туризмът са твърде важни за Турция, за да загърби напълно Европа. Ако Ердоган не обърне внимание на този факт, това ще удари народа му по джоба, а една икономическа криза е нещото, което с най-голяма вероятност може да свали един турски лидер, вкопчил се във властта. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС да му забрани да внася стока и край с него. Лесно е.
47
7
 
5
 
! Отговори
L преди 6 години
Ами да почва...от Крим ... ха ха...
46
5
 
19
 
! Отговори
1 преди 6 години
След официалното провъзгласяване на Ердоган за султан, турското посолство ще бъде затрупано с молби !Половин Европа ще поиска визи а останалата половина ще поиска политическо убежище. Причините за това са: - Изключителната търпимост към малцинствата.- Безграничната свобода на словото. - Ниската престъпност.- Съжителството на множество религии.- Безгранично богатата култура. - Разцвет на всякакъв вид наука, в това число най - великата измежду науките - креационизма. - Мир и спокойствие.
45
3
 
5
 
! Отговори
You Tube преди 6 години
Близка до Ердоган медийна корпорация обяви, че пуска новинарска телевизия на английски точно след референдума. Имат десетки тематични канала пускат и на инглиш.watch?v=iXmgOKHTI0EИнтересно е, че в рекламата Путин е Миротворец а Меркел обратното.
44
14
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Въобще не се интересувам от Турция.И без това скоро ще бъде разпарчедисана от Русия.Споко,краят и е близо.Ще има война между Русия и Турция,в която Русия ще излезе побвдител,за пореден път.
43
5
 
18
 
! Отговори
1 преди 6 години
На сила не става. Турската култура никой не я иска !Потокът на хората които търсят по - добро бъдеще не отива към Турция а към Европа. От край време е било така, така и ще бъде за напред ! Хората инстинктивно разбират кое е добро за тях. Много пъти съм го казвал и пак ще го кажа:Ако искате да видите какво е представлявала османската империя то погледнете Турция днес.
42
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващата стъпка в сценария е ДОСТ да поискат отделянето на Кърджали и Хасково и присъединяването им към майка Туркия.
41
4
 
8
 
! Отговори
Ераст Петрович преди 6 години
"Турция обръща взор към бившите земи на Османската империя"Сиреч, между другото, към Кримския хаганат. Хм... Интересно !
40
7
 
20
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Днес бг,спрете да пишете за Турция.На нас,българите не ни е интересно кой управлява Турция и тем подобни.На когото му трябва Ердоган да върви при него.Пишете за България,достатъчно проблеми си имаме за разрешаване,че да мислим за турците.
39
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...Айде "реши" бе , Атакиста ..ха,ха,хаааааааааааа...СТИСКА ЛИ ТИ??!
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ще саже на това Герджиков и това ли не е наша работа,а само на Турция?"Спокойно,референдумът е работа на Турция,не наша."Герджиков
37
3
 
4
 
! Отговори
диабло преди 6 години
Нямам нищо против да превърна виртуалния опит в реален. От битка небягам - щом трябва да се защитя горко на атакуващия.
36
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Определено изтрещелият Ердоган ще си намери майстора. Толкова хора затри, предимно интелектуалци, можещи и знаещи. Подкрепят го маймюнаците на които каза, че били....велика нация!!! Кое им е великото не знам, но определени велико ще се срине защото като свършат парите да храни армия и полиция, самите те ще му видят сметката.Колко девалвира лирата, колко пари печата Откачалкото?Много. Инвестициите рязко са намалели, туризма е в колапс.хубаво е да говори колко да велики но това се измерва в растеж
35
4
 
20
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Ние сме ''асвалтовата'' врата на Турция към Европа. Ако решим няма да има тирове с турски стоки и икономиката им ще бъде задушена за 1 месец. Няма значение че и те ще затворят пътя за нашите тирове, ние не изнасяме нищо на юг така или иначе :)
34
12
 
9
 
! Отговори
ДА, БЕ АТАКИСТА... преди 6 години
...АМА ШЕ СИ ВНАСЯШ БЕЛЬОТО, ЧОРАПИТЕ И ГАЩИТЕ ОТ ГЕРМАНИЯ ....ЗА "ПО-ЕВТИНО"...ха,ха,хааааааааа...!
33
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, не се разбра следното: и сега всички "аркадаши", ще се махнат ли от западна Европа - нали си искат султана, или ще продължават да живеят на запад и да замърсяват въздуха съответно?
32
6
 
15
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Ние не изнасяме почти нищо за Турция или близкия изток. Ако затворим АМ Тракия за турски тирове или им сложим една таксичка 500 еуро на тир за транзит към Европа? Кво прайм ердогане по туркиш еърлайнс ли ше носиш локумите и трикотажа към Германия и Белгия? хаха
31
5
 
27
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Злото се пробужда на южната ни граница. Турция винаги е била най-страшната заплаха за Европа. Дано хората го проумеят.
30
15
 
7
 
! Отговори
СУЛТАН-ЕРДОГАН преди 6 години
СПОКО ,БЕ ....НЕМА ДА ВИ ЗАВЛАДЯВА НИКОЙ !!!КОЙ , Е ЛУД ДА ВИ ЗАВЛАДЯВА ...ТА ДА ВИ ХРАНИ!!!??????ЕДНО "ДЕМОКРАТИЧНО" ПРАВИТЕЛСТВО ОТ "ЕТНИЧЕСКИ МЮСУЛМАНИ" и "ДЕМОКРАТИ" ----ще е НАПЪЛНО ДОСТАТЪЧНО...ха,ха,хаааааааааааа.....!!!!
29
28
 
6
 
! Отговори
Бакърят преди 6 години
Мисля,че българите с всяка прекарана в мизерия и беззаконие година се убеждаваме, в това,че по-добре е България да стане част от турската империя. Само така продажните и крадливи политици, и корумпирани съдии ще получат възмездие за 27 годишният геноцид над българския народ.Тоя като нищо заслужено ще ги избеси и най-напред ще увиси Драгалевският м....л и приятелите му.